Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => : kaltsu 31.05.2006 klo 17:09:34

: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 31.05.2006 klo 17:09:34
Kirjoitin allaolevan tekstin alunperin "väärä" mielipiteesi (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3507.msg108587#msg108587)-ketjuun mutta koska haluan jossain välissä vielä jatkaa aiheesta ja kuulisin mielelläni muidenki kvaakkilaisten mielipiteitä, päätin avata mahdolliselle keskustelulle uuden säikeen.

Vain aniharva (1-5 %) Kvaakkilaisista oikeasti ymmärtää (kokonaisvaltaisesti ainakaan)mikä on hyvin tai huonosti tehtyä sarjakuvaa.

Suurin osa kvaakkilaisista on lähinnä kioskisarjakuvan ystäviä ja moni tuntuu pitävän itseään sarjakuvan asiantuntijana mikäli on pitämästään genrestä lukenut muutakin kuin suomennettua materiaalia ja muutaman kirjastosta löytämänsä "erikoisemman" sarjakuvan.

On usein vähä samanlainen olo olla Kvaakissa kuin olisi kirjallisuuspiirissä jonka muut jäsenet olisivat lukeneet lähinnä finnwestejä, harlekiineja ja dekkareita. Laaja-alaisen sarjakuvasivistyksen puute (yhdistettynä yleiseen huonoon makuun) saa mut aika usein täällä Kvaakissa ahdistumaan vaikka tän pitäiski periaatteessa olla ihan maailman ekaks paras paikka.


Mitä mieltä olette?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 31.05.2006 klo 17:21:31
Tässä herää heti kysymys, että kuka määrittelee sen "hyvin tehdyn" sarjakuvan, jota muut eivät ymmärrä, kokonaisvaltaisesti.

Sinä? Roju? Minä?


Minä ainakin olen ihan tyytyväinen, kunhan olen löytänyt muutaman sukulaissielun Kvaakista. Olkoot Tex Willeristit ja  Alan Moorenistit rauhassa.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 31.05.2006 klo 17:41:24
Tässä herää heti kysymys, että kuka määrittelee sen "hyvin tehdyn" sarjakuvan, jota muut eivät ymmärrä, kokonaisvaltaisesti.

Pohjustus on tässä tapauksessa huono koska tuo avauskommenttini liittyi vielä olennaisesti vastaukseeni Outille joka kertoi väärä mielipide-ketjussa olevansa hyvä arvioimaan mikä on "hyvää" tai "huonoa" sarjakuvaa. Liitetään nyt nuokin keskustelunpätkät tähän.

Minä tiedän ihan oikeasti, mikä on "hyvin tehtyä", "hyvää" tai millä on elinoikeus tässä maailmassa   :D. Ainakin mitä kuvataiteeseen, sarjakuviin ja elokuviin tulee.
Toi on aika pitkälle totta. Sun kanssa on hyvä keskustella sarjakuvista ja elokuvista ja hyvä ottaa suosituksia vastaan kun sä tiedät niistä jotain. Eikä kyse oo pelkästään siitä että meillä on monin paikoin samantapainen maku vaan nimenomaan harjaantuneista silmistä ja käsityskyvystä.

Tahtoo siis sanoa että laaja-alaisesti lukemalla, tutkimalla ja useissa tapauksissa myös itse tekemällä harjaantuu ymmärtämään ja arvottamaan sarjakuviakin paremmin.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Kapteeni Kenguru 31.05.2006 klo 18:03:17
Vain aniharva (1-5 %) Kvaakkilaisista oikeasti ymmärtää (kokonaisvaltaisesti ainakaan)mikä on hyvin tai huonosti tehtyä sarjakuvaa.

No en mä nyt tiedä pitääkö tuo prosenttiluku välttämättä täysin paikkaansa. Voihan olla että moni varsinkin vähemmän kirjoitteleva ei vain jaksa ruveta selittämään mieltymyksistään tarkemmin, tai antaa itsestään vahingossa tai tahallaan vääränlaisen kuvan, koska pitää kaikenlaisia nettifoorumeita lähinnä huvittavana vitsinä. Tai mistäpä näistä koskaan tietää, mitä kenenkään päässä liikkuu.

Se on kyllä totta, että täällä välillä tuntuu olevan huono maku liikaakin pääosassa, mutta minkäs teet jos fiksuja asioihin perehtyneitä tyyppejä ei vain kiinnosta kirjoittaa tänne? Pitäisikö käskeä kaikkia foorumilaisia muuttumaan älykkäämmiksi ja heti?

Suomi on pieni maa ja pieni kielialue, eikä täällä toista sarjakuville pyhitettyä foorumia taida olla. Että täällä sitä ollaan  yhdessä niin alan pitkän linjan ammattilaiset kuin nimimerkin suojissa mangasta ja Aku Ankasta kirjoittelevat lukijat. Tämä on tilanne, enkä keksi että mitä asialle voisi tehdä. Ongelma on mielestäni kuitenkin siinä, etteivät sarjakuvat nyt kerta kaikkiaan vain kiinnosta suurta yleisöä siinä määrin kuin vaikkapa musiikki, urheilu tai formulat. Näitä aiheita käsitteleviä foorumeita lienee useampia ja ihan suomeksi.

Mutta toisaalta taas täällä Kvaakissa keskustelun yleistaso tuntuu olevan korkeammalla kuin monella muulla foorumilla. Osaltaan se johtuu siitä, että täällä on niin erilaista porukkaa, joilta voi tulla hyvinkin erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä. Onhan asiantuntijoiden juttuja kiva lukea, mutta kyllä siihen sekaan mielestäni sopii myös sivistymättömien harrastelijoiden kertoa näkemyksiään, kunhan pysytään asialinjalla.

Tietysti ainahan voisi perustaa uuden alueen tai foorumin niille, ketkä oikeasti ymmärtävät mistä sarjakuvissa on kysymys, mutta  paikka saattaisi kuolla omaan mahdottomuuteensa.

Tuosta aloitusviestistä tuli muuten mieleen eräs Kukkulan Kuninkaan jakso:
Peggy yritti pitää kirjakauppaa päästäkseen kirjallisuuspiireihin mukaan, mutta asiat eivät sujuneetkaan. Kirjakauppa menestyi huonosti, joten siellä alettiin myydä kirjojen kylkiäisinä aseita, eikä Peggyä hyväksytty sivistyneiden ihmisten elitistiseen kirjakerhoon liian rahvaanomaisena.

Puoti meni konkurssiin, mutta eipä tarvinnut Peggyn yksin jäädä, sillä asekaupan asiakkaat olivat kiinnostuneet saamistaan kirjoista ja he perustivat oman lukupiirinsä. Siellä sitten tatuoidut korstot hörppivät teetä ja keskustelivat kirjoista.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 31.05.2006 klo 18:18:28
Odotin jo että joku lyö kohta turpaan kun kehtaa sanoa mitä menin "Väärässä mielipiteessäni" leveilemään... Mutta on niitä muitakin, en vain minä  ;D

Mutta minä ja Kaltsu ollaan ihan oikeesti ihan oikeessa, sarjakuvistakin pystyy keskustelemaan ihan sivistyneesti aikuisten kesken ilman että se menee "Tex Willer on paras! - eikun Aku Ankka!"-linjalle. Kyllä tässä maailmassa on tietyt "hyvän ja huonon" populaari-ja kulttuurituotteiden määreet olemassa, vaikka raja-aidat venyy ja paukkuukin. Ihan samalla tavalla maailmassa jaetaan kirjat Harlekiini-pokkareihin ja Nobel-palkittaviin. Ei se sen kummallisempaa ole.

Pointtihan ei nyt juuri ole vetää niitä viivoja sinne väliin. Mutta koska Kvaak on iso ja mukana on paljon lapsia ja muuten vaan kevyen sarjakuvan harrastajia, tänne hukkuu hirveän helposti itse kun haluaisi puhua jostain vakavammasta...

On ihan oma juttunsa puhua jostakin kulttuurinalueesta "ironisesti", "kitsinä" tms. Esim. kyllä minäkin voin katsoa Star Wars-leffoja ihan innoissani mutta en kyllä mene sanomaan että ne on oikeasti korkeatasoista elokuvakulttuuria tarinallisesti tai taiteellisesti. Että ne oikeasti antaisivat jotain katsojalle tai että tekijä olisi oikeasti mukana työssään. Oikeesti ne on mitä on: Popmassakulttuurihöpöä. Hauskaa, muttei hyvää.

Olisi kivaa puhua enemmän niistä Nobel-palkintoa odottavista sarjakuvataitelijoista  ;D

P.S. Kvaakin taso on kyllä kasvanut humisten vuosien aikana, nyt kun katselee jotain vanhoja tappelu/kiusausketjuja niin ihan hirvittää. Ei ihme, etten itsekkään viitsinyt Kvaakissa aiemmin pyöriä. Nyt täällä on tosi paljon ihan fiksuja ihmisiä jotka ei tule heti kettuilemaan jos joku tykkääkin äidistä eikä tyttärestä....
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Hege 31.05.2006 klo 18:26:08
Kai se 1-5% johtuu siitä että suomen ammattimaisista/vakavista sarjakuvantekijöistä, -lukijoista ja -harrastajista on täällä vain 1-5% ja heidän kirjoittamiaan viestejä ei ole edes sen vertaa.
Täten "älymystö" ei saa kerättyä palstalle kriittistä massaa (kun ei siellä ole muutkaan niin en minäkään), joka tarvittaisiin "henkevän"  keskustelun aloittamiseen ja pyörittämiseen (kait niillä on töitä tai jotain muuta tekemistä kuin kirjoitella foorumille).

Kun tätä ei tapahdu ei "nerous" myöskään tartu tavallisiin tallukohin eikä kokemusperäinen tieto siirry sukupolvelta toiselle vaan täällä uidaan samassa lätäkössä ajasta ikuisuuteen, sillä aika heikoilla on korkeasarjakuvakulttuurisen keskustelun aloittaminen kun ei edes tiedä mitä se olisi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 31.05.2006 klo 18:39:31
Kvaak on vähän niinkuin jos olisi  "Musiikki"-keskustelusaitti tai, mikä olisi parasta: "Kirjallisuus"-saitti!

Sielä sitten melottaisiin sekahedelmäsopassa kun toiset puhuu Lordista ja toiset vuosisadan vaihteen alankomaalaisesta kirkkomusiikista. Tai jos haluaisi keskustella Candiden huumorista niin toinen alkaisi puhua eilen kioskilta ostamastaan koululaisvitsipokkarista...

Meitä on vähän, kaikki ollaan samalla hiekkalaatikolla, täällä sitä sitten yritetään löytää hengenheimolaisia. Kvaak on vallan mainio areena, kyllä ne jyvät sieltä aina lötyy kun jaksaa seuloa...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Doc Lomapäivä 31.05.2006 klo 19:16:57
Kaltsu ja Outi on ihan oikeassa, asian esitystapa vain on väärä. Sarjakuvista on mukava keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa, ja minua nyppii yhtä lailla kuin Kaltsua ja monia muitakin kun oikeasti surkeita tekijöitä ja tekeleitä ylistetään. Mutta Kvaak on vapaa foorumi.

Hyvää ja huonoa sarjakuvaa on kuitenkin paha mennä erittelemään, sillä siinä on kyse mielipiteestä joka ei riipu arvostelijan ammattitaidosta. Ero on ainoastaan siinä, että ammattilainen osaa perustella mielipiteensä. Kvaakin kaivataankin rakentavaa keskustelua!

kyllä minäkin voin katsoa Star Wars-leffoja ihan innoissani mutta en kyllä mene sanomaan että ne on oikeasti korkeatasoista elokuvakulttuuria tarinallisesti tai taiteellisesti.

SW ykkönen (nykyinen "nelonen") on järjettömän hyvin kirjotettu, se on useissa käsikirjoitusoppaissa esimerkkinä koska tarina toimii kuin kello.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: rama 31.05.2006 klo 19:19:43
Enpä ole havainnut tällaista ongelmaa. Kapea-alaisesti sarjakuviin suhtautuvat pysyttelevät nähdäkseni aika tiiviisti itseään kiinnostavissa sarjakuvakeskusteluissa.

Vaan mitä on hyvä sarjakuva? Itse en saa kovin suurta mielihyvää taitavasti piirretyn hölynpölyn äärellä. Hyvin käsikirjoitetun sarjiksen äärellä kylläkin (toki sitä suurempi mielihyvä, mitä parempi kuvitus). Vaan minä olenkin ollut aina ennen kaikkea kirjallisuuden suuri ystävä. On hyvin ymmärrettävää, että kuvataiteiden suuri ystävä puolestaan saattaa jumaloida erittäin taitavasti piirrettyä hölynpölyä.

Ylläpidolta voisi ehkä toivoa suurempaa joustavuutta ketjujen suhteen; jos joku esm haluaa keskustella juuri Corto Maltesen historiallisen ajankuvauksen realistisuudesta ei ole toivottavaa, että tämä yhdistetään yleiseen Corto Maltese-ketjuun, joka koskettelee kaikkea kyseiseen sarjakuvaan liittyvää. Ymmärrän jos ketjuja yhdistellään käytännön syistä, mutta joskus tällä on keskustelua tukahduttava vaikutus. Anteeksi jos esimerkkini ontui hieman  ;)

Sen sijaan minun on pakko esittää vastalause kanen mainitsemaan ”hölynpölyyn”; sarjaKUVA on nimenomaan näköhermoille suunnattua kerrontaa. Hyväkään käsis ei toimi, jos kuvallinen kerronta ei pelaa. Niille jotka eivät välitä sarjiksien visuaalisesta puolesta suosittelen kirjoja :P
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 31.05.2006 klo 19:32:40
Muistaakseni herra Nissen täällä joskus avautui samasta aiheesta. Sanoi jotain sinne päin että hyvätkin aiheet häviävät hälinään ja vyörytykseen (esimerkkejä löytyy kvaakin menneisyydestä runsain mitoin). Toisaalta ongelma on kummallista kyllä helpottanut kun tänne on tullut enemmän väkeä: ketjut ovat eriytyneet enemmän ja kioskikaman ystävät eivät enää käy ainakaan aivan säännönmukaisesti ympäriinsä dumailemassa asioita, joita eivät ymmärrä/arvosta tms. Se juuri ei ole sitä rakentavaa keskustelua.

Ketjuja tulee seurattua aiheen mukaan ja muutamien kirjoittajien kaikki kommentit luen. Manga-, ankka- ja supersankariketjuihin minulla ei ole mitään asiaa; miksi ihmeessä menisin sinne jeesustelemaan kuinka "huono" maku joillain ihmisillä minun mielestäni on. Mitä se mulle kuuluu ja kuka sen huononkin muka määrittelee. Ja ketä kiinnostais mun jeesustelut makuasioista. Kaikki kukat vaan kompostiin kukkimaan sanon ma.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: rama 31.05.2006 klo 20:03:57
Lukijoita on moneen lähtöön.
Kässäri on se, jota minä arvostan eniten. Kuten mainitsin, laadukas kuvitus lisää/vähentää mielihyvääni, eli silläkin on aina merkitystä. Siksi onkin vallan hienoa, jos taitava kirjoittaja kohtaa taitavan piirtäjän (esim. Christin + Bilal/Mezieres). Esimerkkejä kässärin merkityksestä:

Goscinnyn ja Uderzon Asterix on hyvä, mutta kun käsikirjoittaja Goscinny kuoli, sarja muuttui hölynpölyksi. Alan Mooren kässärit ovat mielenkiintoisia (ja minulle tärkeintä hänen sarjiksissaan), jolloin kuvittajalla ei ole kovin kriittistä merkitystä, mikä näkyykin kuvittajien suuressa vaihtuvuudessa. Myös Pauli Kallion kässärit ovat hyviä, joten tässäkään tapauksessa kuvittajien suuri vaihtuvuus ei romuta lukunautintoani (mutta vaikuttaa siihen aina jossain määrin negatiivisesti tai positiivisesti). 

Aivan, mutta ajattelepa jos Asterixia olisi piirtänyt joku poropeukalo...

En oikein ymmärrä tätä keskusteluissa varsin usein esillenousevaa vastakkainasettelua kässäri-kuvitus; hyvä kässäri on välttämätön lähtökohta onnistuneelle sarjikselle ja yhtä hyvä kuvitus edellytys sille, että sarjakuva toimii juuri sarjakuvana eikä esm kuvitettuna novellina.

Neil Gaiman on mielestäni varsin toimiva esimerkki kirjailijasta, joka on aiheuttanut paljon vahinkoa liian yksityiskohtaisilla ohjeillaan piirtäjille. Itseäni häiritsee valtavasti esm Sandman-sarjan piirtäjien ailahteleva taso, joka luultavasti on seuraus herra Gaimanin määräilynhalusta. Ei visioissa sinänsä ole mitään vikaa mutta pitää myöskin tuntea omat huonot puolensa...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 31.05.2006 klo 20:04:21
Tulisi varmaan puoliempiirisesti selvittää ketkä ja millaiset ihmiset pitävät itseään esim. kirjallisuuden harrastajina (ähym. friikkeinä) ja kuinka hyvin he tuntevat alaa. Ja verrata sitä perehtyneisyyttä ns. sarjakuvaharrastajiin. Monihan pitää itseään jo huimanakin sarjakuvafanina jos on lukenut kaikki Tintit ja ne muut muutamat ja kotiin tulee Aku Ankka ja joku Marvel-lehti. Harva ryhtyy pitämään itseään kuitenkaan kirjallisuuden harrastajana jos lukee joka kuukausi Jerry Cottonin, ja listalla on vielä pari uusinta bestselleriä, Dan Brown ja muutama kymmenen dekkaria. Tai onko elokuvan harrastaja, jos on tutustunut ainoastaan toimintagenreen ja kerännyt hyllyynsä Bondit ja kuuluu DVD-kerhoon joka tuo postiluukusta uusimmat actionmegapläjäykset?

SW ykkönen (nykyinen "nelonen") on järjettömän hyvin kirjotettu, se on useissa käsikirjoitusoppaissa esimerkkinä koska tarina toimii kuin kello.

Se on sitä tekniikkaa. Sisällöstä se ei kerro vielä paljonkaan.  ;D

Hyväkään käsis ei toimi, jos kuvallinen kerronta ei pelaa. Niille jotka eivät välitä sarjiksien visuaalisesta puolesta suosittelen kirjoja :P

Totta. Sarjakuvan kerrontaan kuvat kuuluvat siinä missä sanatkin. Hyvä juoni ei tuo vielä hyvää sarjakuvaa, jos kuvat eivät ole synkassa sen kanssa tai tuo tarinaa kyllin hyvin esille. Sama jos takelteleva ja mussuttava mumisija kertoisi hyvän vitsin.
Kuvien ei välttämättä tarvitse olla "hyvin" piirrettyjä, eikä kovinkaan yksityiskohtaisia, mutta niiden tulee tuoda tarina sopivan draamallisesti esille. Se on kuin toimiva näyttämöllepano tai hyvä kuvasuunnittelu ja leikkaus leffassa. Sarjakuvan käsikirjoituksen valmistuttua, ollaan vasta puolitiessä, kertominen vasta alkaa kuvien myötä. Mitä korostetaan, kuinka kuva tukee jotain kohtausta, miten paljon kuvia johonkin kohtaukseen/tapahtumaan käytetään, mitä kuvissa näytetään ja mitä ei näytetä, miltä hahmot ja paikat näyttävät.... Kaikki osa kerrontaa ja tarinaa.

Timo
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 31.05.2006 klo 21:30:33
Ylläpidolta voisi ehkä toivoa suurempaa joustavuutta ketjujen suhteen; jos joku esm haluaa keskustella juuri Corto Maltesen historiallisen ajankuvauksen realistisuudesta ei ole toivottavaa, että tämä yhdistetään yleiseen Corto Maltese-ketjuun, joka koskettelee kaikkea kyseiseen sarjakuvaan liittyvää. Ymmärrän jos ketjuja yhdistellään käytännön syistä, mutta joskus tällä on keskustelua tukahduttava vaikutus. Anteeksi jos esimerkkini ontui hieman  ;)

Hyvä pointti!

Minusta on hyvä, että valvotaan ja yhdistellään, mutta tilannetajua vaadimme valvojilta. Tämä ei ollut haukku.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 31.05.2006 klo 22:25:39
Omasta mielestäni viime kädessä kässäri (ja se mitä käsikirjoittajalla pohjimmiltaan on sanottavaa) tekee lähtökohtaisesti hyvin & ammattimaisesti piirretystä sarjakuvasta huonon, kohtuullisen, hyvän tai peräti erinomaisen.

Mutta ajatellaanpa tätä tältä pohjalta: Harvey Pekarin kirjoittamat American Splendor-tarinat ovat lähest kautta linjan hyviä tarinoita, mutta jostain syystä Crumb osaa kertoa ne parhaiten kuin useimmat muut hänen tarinoitaan kuvittaneet. Eli käsikirjoitus ei ollutkaan siis se perimmäisin syy sarjan erinomaisuuteen.

c.) Tarina: Manara, kuvitus: Pratt

Tämähän ei toimisi ollenkaan, Manaran eroottiset kohtaukset eivät tuottaisi "haluttua tulosta" Prattin yksinkertaisilla viivoilla tehtyinä.  ;D

Timo
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jari Lehtinen 31.05.2006 klo 22:49:55
Huomasin juuri että olen aina pitänyt ihanteena sitä, että tietää jonkin verran kaikesta, mutta ei mistään kaikkea.
Sellainen henkilö ei ole asiantuntija (joita maailmassa on turkanen vieköön aivan riittävästi) vaan informoitu kansalainen (joita on aivan liian vähän).
Syvällisesti johonkin perehtyneellä ihmisellä on sekin ongelma, että yksi ainut alue nielee hänet mukanaan, kuten vaikka Paul Gravettin, joka totesi että hän ei ajattelekaan rupeavansa perehtymään animaatioon, vaikka mieli kyllä tekisi, koska sarjakuva vie kaiken ajan.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 31.05.2006 klo 23:03:41
Mutta täällähän on muuten se "Pakollinen sarjakuvasivistys" (tjms) -ketju, jonka sarjat läpikäymällä päätyy sarjakuvaharrastaneisuuden ylemmälle tasolle.  ;D

Timo
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 31.05.2006 klo 23:25:25
Pitäisikö tässä nyt tuntea ylemmyyttä, kun on tutustunut laajasti sarjakuviin? Vai alemmuutta, koska yleensä hauskinta on keskustella vain pienestä osasta sarjakuvia?

Itse asiassa minua vain nolottaisi, mikäli jako ylä- ja alakulttuuriin yritettäisiin runnoa sarjakuvienkin sisälle. Nolottaa tarpeeksi jo nytkin, kun näen sarjakuvaharrastajien nostavan omat suosikkinsa kategorisesti minkä tahansa mangan yläpuolelle - täysin perusteetta.

No, tulettepa vetämään rajan minne hyvänsä, voin tyytyväisenä todeta, etten suostu laskemaan itseäni sen rajan yläpuolelle. Minä kun opin kauan sitten, että vain omilla mieltymyksillä on merkitystä. Tuottipa sarjakuva nautintoa millä tahansa tasolla - lukukokemuksena, jälkimietteinä tai vaikkapa foorumikeskusteluna - vain sen tuottamalla nautinnolla on väliä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: keijoahlqvist 01.06.2006 klo 00:07:55
Sarjakuvasivistyksen hankkiminen on joko kallista tai hankalaa. Maaseutukirjastoissa kun valikoimat on köyhiä. Kävin eilen Serieteketissä: en tunne promilleakaan sen paikan mehevästä tarjonnasta, en ole koskaan asunut millään paikkakunnalla jonka kirjasto olisi loistanut sarjakuvahankinnoillaan.

Jos keskustelun rima kohotetaan liian korkealle, osantottajat alkaa empiä ja akuankkailu valtaa kentän. Parempi roiskia, niin muutama lapsikin sitten huljahtaa pesuveden mukana purtavaksi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 01.06.2006 klo 02:08:39
Neljäs kerta toden sanoo...
jätetään tällä kertaa se sivuasia minkä kiertoilmaus "sivistys" on ja sanotaan vain asia.
Kannattaa lukea. Paljon. Sarjakuvia ja kirjoja, faktaa ja fiktiota. Kannattaa lukea myös sitä mistä ei pidä. Ihan sitä itseään, siitä riippumatta kuinka monta fanipoikaa tai tyttöä sillä on tai kuinka arvostetut ja kultturellit piirit siitä kohkaavat.
Ja laatua. Siitä riippumatta mitä mieltä muut siitä ovat.
Ja oikeasti arvioida asia itse.
Ostopakkoa ei ole. Kirjastot toimivat toistaiseksi ja kaukolainausmahdollisuuskin on. Tosin jos jostain pitää se kannattaa ostaa. Elävät sarjakuvantekijät pitävät siitä ja kuolleet eivät enää tee uusia sarjakuvia.Kielten opiskelusta on muutakin hyötyä kuin laajentaa näkökulmiaan.
Sen tae se ei ole.

Käsikirjoitus on välttämätön, mutta kuvittaja on olennainen sarjakuvissa. Moni muutoin loistava sarjakuva on juuri ja juuri luettava kuvituksensa ansiosta. Päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy.
Sarjakuva ei silti riipu tekijöistään, koska se ei ole tekijöiden ja lukijan vuorovaikutusta vaan teoksen ja lukijan vuorovaikutusta.
Silloin ratkaisee vain sisältö= onko teokselle mitään kosketuspintaa lukijalle. Jos ei teos on lukijan kannalta täysin turha.
sitten kun arvotamme tämän niin sitten voidaankin arvottaa ihmisetkin... ai mutta niihän me jo tehdäänkin.

Lyhyt kaava: Lue paljon kaikkea. Käytä omia aivojasi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 01.06.2006 klo 15:57:42
Joo, pitää vain lukea mahdollisimman paljon - mutta sekään ei aina riitä eikä ihan kaikkeen kannata aikaansa tuhlata. Pitää vaan kulkea pää auki ja ennakkoluulot taskussa. Ja uskoa välillä kriitikkoja ja kavereitten suosituksia/varoituksia.

Omat turhaumani ja liiallinen Kvaakissa roikkumiseni johtuu ihan puhtaasti siitä, ettei ole tarpeeksi ihmisiä ympäristössä, joiden kanssa voisi puhua esim. lukemistaan sarjakuvista. Vaikka teen töitä aina ja kaikkialla sarjakuvien kanssa, ei työkaveritkaan riitä henkiseksi tueksi.

Onneksi oma mies on alan ammattilainen eli kirjoittaa ammatikseen mm. sarjakuvista. Luetaan samat kirjat, puhutaan niistä jne. Viimeksi luettiin Gilbert Hernandezin uusin kokooma "Luba: The Book of Ofelia". Alussa tuntui että Gilbert on kadonnut ihan jonnekkin hurulandiaan juttujensa ja hahmojensa kanssa mutta kirjan rakenne onkin aivan ällistyttävä - kuinka tarinoiden langat ja ihmisten kohtalot rakentuvat kohti todella järkyttävää loppua. Tästä riitti puhuttavaa tosi pitkään. Onneksi oli joku, jonka kanssa puhua.

Kyllä Kvaakissa aika hyvin erityyppisten asioiden kannattajat pysyvät kiltisti erillään, hyvässä ja pahassa. Turhahan sitä on aikaansa tuhlata muiden kiusaamiseen...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 01.06.2006 klo 16:12:33
Tämähän on vähän kuin kirjoittaisi protestikirjeen Suosikille, että miks teillä ei kirjoiteta Captain Beefheartista...
Mutta mutta, Suomi on pieni maa. Oikeasti aktiivisia sarjakuvaharrastajia ja tekijöitä on erittäin vähän, optimistisesti arvioiden ehkä 5000.  Siihen on mahduttava aivan kaikki.
Mikä pahempaa, ostavaa yleisöä on vielä vähemmän. Niinpä ei tarjonnan kirjo ikuna meillä kasva edes samaan laajuuteen kuin ruotsissa. Kieliä pitää osata, muuten jää fokus suppeaksi ja katvealue turhan laajaksi.
Onneksi meillä on netti! Herrammagyd, miten ahtaissa oloissa meillä elettiin vielä noin 15 vuotta sitten.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Hege 01.06.2006 klo 18:14:14
Viimeksi luettiin Gilbert Hernandezin uusin kokooma "Luba: The Book of Ofelia". Alussa tuntui että Gilbert on kadonnut ihan jonnekkin hurulandiaan juttujensa ja hahmojensa kanssa mutta kirjan rakenne onkin aivan ällistyttävä - kuinka tarinoiden langat ja ihmisten kohtalot rakentuvat kohti todella järkyttävää loppua. Tästä riitti puhuttavaa tosi pitkään. Onneksi oli joku, jonka kanssa puhua.

Ihan näin meitä varten joilla ei ole kenelle puhua eikä ole tietoa ko. teoksesta ja niille jotka haluavat kvaakkiin sisältöä. Yllä mainituista puheenaiheista olisi voinut kirjoittaa tännekin, joko luettua-ketjuun yleisiä tunnelmia tai sitten sitten keskustelun jatkoksi Hernandezien omaan ketjuun. Joku muukin olisi saattanut ko. kirjan lukea tai mahdollisesti siitä kiinnostua...

Hautautuuhan ne mielenkiintoisetkin ketjut jos niihin ei kukaan kirjoita.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 01.06.2006 klo 18:51:43
Jos mielisarjakuva on Pekka Puupää, onko silloin sivistymätön vai sivistynyt?

Onko Valerian science fiction -sarjakuvana sivistyneempää luettavaa kuin Rick Random?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 01.06.2006 klo 19:18:28
Onko Valerian science fiction -sarjakuvana sivistyneempää luettavaa kuin Rick Random?

Sivistynyttä on jos olet lukenut molempia.
Tai jos on vaikka vähän hajullakin mistä jommassa kummassa on oikeasti kyse (ilman ennakkoluuloja - joku voi ajatella että kumpikin on roskaa, kun ne on a) sarjakuvaa tai b) SF:ää).
Toisaalta kaikkea ei voi mitenkään lukea, niinpä on kätevää lukea vaikkapa nippu hyviä alan tietokirjoja. Kaikkea mangaa ei tarvitse ahmia (hulluksihan siinä tulisi) kun lukee esim Gravettin kirjan. Yleiskuva vähän kaikesta on se sivistys... kai... (luulisin ;D)

Timo
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 01.06.2006 klo 19:28:31
Sarjakuvasivistyksen hankkiminen on joko kallista tai hankalaa.

Kallista se tosiaan on. Sinänsä huvittavaa, että nuorena kun rahaa oli vain vähän käytössä, tuli käytettyä suhteellisesti katsottuna huomattava määrä sarjakuviin. Nyt kun tilanne on päinvastoin, niihin tulee käytettyä entistä vähemmän rahaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 01.06.2006 klo 19:34:33
Tämähän on vähän kuin kirjoittaisi protestikirjeen Suosikille, että miks teillä ei kirjoiteta Captain Beefheartista...

Paitsi ettei ihan ole - Suosikkihan perustuu toimittajakunnan näkemykseen siitä, mitä kansa haluaa, kun taas Kvaak on kansa itse. Eli saadaan just mitä tilataan. Puhutaan just siitä mistä on puute. Metsä vastaa jne. Eli jos Kvaakissa ei jotain ole, ei sitä sinne saa ellei itse laita.

Onneksi meillä on netti! Herrammagyd, miten ahtaissa oloissa meillä elettiin vielä noin 15 vuotta sitten.

Nimenomaan! Oli se karmeeta ennen nettiä! Piti selvitä niiden kavereitten kanssa mitä lähipiiristä onnistui haalimaan!  :D

Eikuin oikeesti, netti on ihan jumalten pelastus kaikelle hämärälle harrastustoiminnalle. Jos keräät kynnenpalasia niin takuulla löytyy joku toinen joka on yhtä innoittunut teemasta... Miten me selvittiin ennen nettiä?!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jari Lehtinen 01.06.2006 klo 19:39:09
Toisaalta kaikkea ei voi mitenkään lukea, niinpä on kätevää lukea vaikkapa nippu hyviä alan tietokirjoja. Kaikkea mangaa ei tarvitse ahmia (hulluksihan siinä tulisi) kun lukee esim Gravettin kirjan. Yleiskuva vähän kaikesta on se sivistys... kai... (luulisin ;D)

Olen samaa mieltä. Sen kunniaksi tähän hulluutta:
http://koti.phnet.fi/otaku/cap/tunnista.html
Yleissivistymättömyys on eri asia kuin tarpeeton trivia senkin vuoksi koska jälkimmäinen on hauskempaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 01.06.2006 klo 20:44:20
Eihän intertekstuaalisuus (hieno sivistyssana muuten) tarkoita mitään muuta kuin viitteitä muihin teksteihin tahi ilmiöihin.

Onko sarjakuvasivistyneisyys siis oikeastaan vain sarjakuvan lukeneisuutta ja yleissivistystä, kuten edellä usein tunnutaan väitettävän?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: laureline 02.06.2006 klo 14:42:59

Toivon vaan, että törmään aikakoneeseen
joka veis mut aikaan toiseen
missä ei tarttis pohtia kaikkea arkista
vaan vois ettiä totuutta Arthur C. Clarkista

Eppu Normaali 1979
Himputti, mulla on vielä tuo alkuperäinen vinyylikin, nimittäin se läpikuultavan vihreä kiekko. Kappale alkoi soimaan heti päässä ja nyt se soi kuitenkin koko illan mun päässä, eikä mun päässä ole nappulaa mistä sen saisi pois.... Kiitti Joey.  :-X
Top officia taas...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Matti Karjalainen 06.06.2006 klo 07:15:42
Keskustelunavaus oli aika kärjistetty, mutta mielenkiintoinen. Jos ei olisi niin hemmetin kova kiire töihin, kirjoittaisin vielä enemmän, mutta palataan aiheeseen myöhemmin.

sarjakuvistakin pystyy keskustelemaan ihan sivistyneesti aikuisten kesken ilman että se menee "Tex Willer on paras! - eikun Aku Ankka!"-linjalle.

Eiköhän tämä kuulu sarjaan "itsestäänselvyydet".

Esim. kyllä minäkin voin katsoa Star Wars-leffoja ihan innoissani mutta en kyllä mene sanomaan että ne on oikeasti korkeatasoista elokuvakulttuuria tarinallisesti tai taiteellisesti. Että ne oikeasti antaisivat jotain katsojalle tai että tekijä olisi oikeasti mukana työssään. Oikeesti ne on mitä on: Popmassakulttuurihöpöä. Hauskaa, muttei hyvää.

Kyllä "massoillekin" voi tehdä "höpöä" hauskasti ja hyvin, ja tähän kategoriaan laskisin mukaan myös tuon ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan, joka toimii tarinan sinänsä yksinkertaisista elementeistä huolimatta erittäin hyvin.

Elokuvan ja kirjallisuuden puolelta tulee mieleen myös tapaus Kummisetä. Kuuluuko häpeämättömän kaupallinen mafiaeepos korkeatasoisen elokuvakulttuurin pariin? Ja jos on, niin miten mahtaa olla Mario Puzon kirjan kanssa?

Mielenkiintoisimpia ihmisiä ovat yleensä ne, jotka ovat valmiita tarkastelemaan ennakkoluulottomasti sekä korkeakulttuurin kanonisoituja klassikoita että halvaksi arvioitua populaarikulttuuria...

Jep. Olen tästä aivan samaa mieltä. Monesti vaan tuntuu siltä, että tällä tasolle pääseminen on vaikeaa niin "elitistien" kuin "massojenkin" leireissä: ensimmäisenä mainitut eivät suostu näkemään populaarimman viihteen puolella minkäänlaisia ansioita, ja jälkimmäiset eivät puolestaan mene koskaan oopperaan, koska pitävät sitä jotenkin yläluokkaisena.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 06.06.2006 klo 07:46:54
<snip>ensimmäisenä mainitut eivät suostu näkemään populaarimman viihteen puolella minkäänlaisia ansioita, ja jälkimmäiset eivät puolestaan mene koskaan oopperaan, koska pitävät sitä jotenkin yläluokkaisena.

Eikös tällaisesta asenteellisuudesta ole päästy irti kauan sitten? Populaari- ja korkeakulttuuri ovat jo kauan sitten menneet iloisesti sekaisin, niitä tuotetaan ja kulutetaan rennosti sekaisin (Tex Willer -oopperaa odotellessa...). Ja ällistyttävää, jos joku ei ole vielä huomannut sen ensimmäisen Star Wars -elokuvan perustuvan suurelta osin Joseph Campbellin sankarimyyttejä tutkailevaan The Hero With a Thousand Faces -opukseen.
Kts. http://www.jitterbug.com/origins/myth.html

Enemmän olisin huolissani näistä suomalaisista urheilijasankareista, jotka roolimalleina rehvastelevat etteivät ole eläissään lukeneet yhtään kirjaa.

Mutta mitä on se sarjakuvasivistys?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 06.06.2006 klo 09:21:15
Eikös tällaisesta asenteellisuudesta ole päästy irti kauan sitten? Populaari- ja korkeakulttuuri ovat jo kauan sitten menneet iloisesti sekaisin, niitä tuotetaan ja kulutetaan rennosti sekaisin (Tex Willer -oopperaa odotellessa...). Ja ällistyttävää, jos joku ei ole vielä huomannut sen ensimmäisen Star Wars -elokuvan perustuvan suurelta osin Joseph Campbellin sankarimyyttejä tutkailevaan The Hero With a Thousand Faces -opukseen.
Kts. http://www.jitterbug.com/origins/myth.html

Mutta mitä on se sarjakuvasivistys?

Ei ole näemmä päästy. Eikä päästä. Viimeiseen kysymykseesi saat satakunta eri vastausta.
Sarjakuvasivistys kun tuntuu olevan vastine yltiöfennovegaaniudelle: sen harrastajat eivät suostu tutustumaan kuin tarkkaan valikoituun materiaaliin, joka hämmentävää kyllä on silti monipuolisempi kuin niillä jotka kuluttavat kuvainnollisesti myös kalaa, lihaa ja muissa maissa valmistettuja tuotteita.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: keijoahlqvist 06.06.2006 klo 10:52:13
Sitte on semmonenki tekijä ku aika.

Pitäis tutustua laajaan materiaaliin. Mut ei ehi. En ainakaan kannata semmosta velvollisuudesta läpilaukkaamista mitä kirjastonhoitajalta edellytetään.

Luen Berliiniä pari sivua päivässä nautiskellen, annan sitte pätkän muhia mielessä loppupäivän.

Joten tyydyn sarjakuvasivistymättömäksi, ja valitsen mieluummin sen että sulatan kunnolla sen mitä haukkaan.

Viihteeksi sarjakuvasta ei enää ole. Heikko, rutiinilla sepitetty sisältö yököttää mutta rikas sisältö taas stressaa kun mietityttää ja panee muodostamaan kantaa. Taiteella on sitäpaitti taipumus innostaa tekemään itse ja siihen menee taas sivistäytymisaikaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 06.06.2006 klo 13:17:15
Sarjakuvasivistys kun tuntuu olevan vastine yltiöfennovegaaniudelle: sen harrastajat eivät suostu tutustumaan kuin tarkkaan valikoituun materiaaliin, joka hämmentävää kyllä on silti monipuolisempi kuin niillä jotka kuluttavat kuvainnollisesti myös kalaa, lihaa ja muissa maissa valmistettuja tuotteita.

Säkö näitä tunnet? Onko ne olleet ignorantteja ja ylimielisiä sulle?

Elämä on muutenkin liian lyhyt. Taiteentutkijat (tai harrastajat, vapaaehtoisesti) on ainoat jotka on pakotettuja lukemaan laidasta laitaan. Kyllä tekijänä luen vaan sen mikä kiinnostaa /inspiroi. Oon nähnyt niin paljon tähän ikään sarjakuvaa, että teidän suurinpiirtein mikä on mitäkin ja voin keskittyä kannaltani olennaiseen. Siitä suhteuttamisesta kai alkuperäisessä viestissäkin oli kysysmys...? Sitähän sivistys ylipäätään on: tietää sen verran asioista, joita maailmassa on ollut, että "uuteen" ilmiöön törmätessään osaa hahmottaa sen paikan ja yhteydet suhteessa muihin aikansa (ja muiden aikojen) ilmiöihin. Tunnistan supersankarisarjakuvat supersankarisarjakuviksi, tiedän lajityypin historian ja syntyvaiheet, olen lukenut joitakin keskeisiä teoksia saadakseni asiasta jonkinasteisen käsityksen, jota työni edellyttää. En ole sen puolen asiantuntija, sen voin auliisti myöntää. Sen sijaan tiedän opiskelutaustastani, olosuhteista ja kiinnostukseni kohteista johtuen enemmän eurooppalaisesta taidesarjakuvasta. Mutta jos pitäisi tietää enemmän trikoopelleistä, tietäisin keneltä kysyä. Se riittää.

Bonarina minusta on kiinnostavaa huomata, kuinka supersankarisarjakuvien aihelmat on samoja kuin vaikka kreikkalaisten maljakkomaalausten, Trajanuksen pylvään tai Bayeux'in seinävaatteen sankaritarinat. Vain käyttöliittymä on eri. Tämä ei kai sitten kiinnosta ihan niin montaa Marvelin lukijaa, joten ei meillä ehkä sitten olisi aiheesta sen enempää puhuttavaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 06.06.2006 klo 13:42:35
Oon nähnyt niin paljon tähän ikään sarjakuvaa, että teidän suurinpiirtein mikä on mitäkin ja voin keskittyä kannaltani olennaiseen. Siitä suhteuttamisesta kai alkuperäisessä viestissäkin oli kysysmys...? Sitähän sivistys ylipäätään on: tietää sen verran asioista, joita maailmassa on ollut, että "uuteen" ilmiöön törmätessään osaa hahmottaa sen paikan ja yhteydet suhteessa muihin aikansa (ja muiden aikojen) ilmiöihin.


Suhteuttaminen alkuperäisessä viestissä jäi kyllä minulle hämäräksi, mutta mikäli näin niin sitten lämmin halaus kaikille.
Ylimielisiä ihmisiä on maailma täynnä. Rojun määritelmän sivistykselle  voin kyllä allekirjoittaa. Sovellus lukemastani älykkyyden määritelmästä: osaa toimia tilanteessa kunkin tilanteen vaatimalla tavalla.
Olen vain huomannut että monesti sitä törmää ennakkoluuloihin (omiin ja muiden) tavalla joka liikenteessä vastaisi ainakin ruumiinvamman tuottamista. Teiden ritareita on vähemmän.
Aina kannattaa kysyä, kyseenalaistaa ja kuunnella. Itsekin on erehtyväinen.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 07.06.2006 klo 15:14:48
Voi ei  :-X

Täälläkin aletaan jauhaa tuosta älykkyyden määritelmästä kuten HS:n mielipidepalstalla ja sekoitetaan iloisesti persoonallisuus, älykkyys ja viisaus. "Kunkin tilanteen vaatimalla tavalla", Bah! Useatkin huippuälykkäät ihmiset tekevät äärimmäisen typeriä asioita elämässään esim. sosiaalisten taitojen puuttuessa, aivot toimivat eri tavalla eri tilanteissa ja eri asioita käsiteltäessä.

Omasta puolestani en tunne olevani kovinkaan "sivistynyt" sarjakuvien suhteen, luen ja ehkä arvioin sarjakuvia sen mukaan mikä nyt sattuu kiinnostamaan ja miellyttämään silmää - sarjakuvahan ON visuaalinen väline ja kuvat OVAT tärkeämpiä kuitenkin kuin tarina ainakin jossain määrin - enkä jaksa kategorioida niitä. Sarjakuviahan voi tehdä monista lähtökohdista ja pidän esim. Mausista ja Palestiinasta vaikkeivät mitään standardiyleisönmiellyttämiskamaa olekaan. Ei silti hyvänkään sarjakuvan aina tarvitse olla maailman älykkäintä ja krumeluureinta "taideteosta" vaan voi olla myös viihdyttävää ja ihan epätaiteellistakin mutta niin ammattimaisesti tehtyä että miellyttää sekä "tietäjiä" kuin ihan tavallistakin lukijaa.

Edelleen, on aina muistettava että aivan samalla tavalla kuin kirjallisuudessa ja elokuvissa yleismaailmallisesti on kysymys, ja mielestäni ainakin pitäisi useimmiten olla, lukijasta/katsojasta. Ilman lukijaa/katsojaa eli asiakasta kirja/elokuva/sarjakuva on "vain" taideteos ja keräilykappale. Taiteilijat sanovat aina tekevänsä vain itseään varten mutta eiköhän se Van Goghikin olisi ollut aika tyytyväinen jos häntä olisi arvostettu jo elinaikanaan.

Jopas. Kirjoitin taas aika lailla tajunnanvirtamaisesti kuten tapanani on (ja huomatkaa, nyt pystyn jo ajattelemaankin pitkästä aikaa!) mutta jotenkin minua hieman ällöttää taiteilijapiirien, oli kyseessä mikä hyvänsä taiteenala, elitistisyys. Taputellaan toisiansa selkään että teitpä hienon teoksen ja ajatellaan että kylläpä me olemme älykkäitä ja samalla katsotaan että nk. kaupallistuneet taiteilijat (kaupallisesti menestyneet siis) teoksineen eivät VOI olla yhtä tasokkaita.

Samalla lailla täälläkin tunnutaan rakastavan omaa erinomaisuuttaan (itseni luen valitettavasti tuohon ryhmään  :( ) ja valitellaan keskustelun tasoa. Minusta pikemminkin aika usein tuntuu että jotkut ns. vähemmän sivistyneet sanovat täällä vähän mutta asiaa ilman turhia sivistyssanoja ja kommervenkkejä ja toiset yltyvät jonkinlaisiksi teoreetikoiksi joiden kirjoituksia ei voi nukahtamatta lukea. Heh, no, ehkä pata kattilaa soimaa.

Minusta tämä palsta on kuitenkin ihan hauska ja joskus jopa jaksan keskittyä ihan asiaankin vaikka viime aikoina olenkin käyttänyt tätä lähinnä terapiamuotona  ;D

Nuff said.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 07.06.2006 klo 17:40:46
Tää keskustelu meni jotenki ihan eri urille kuin olin tuuminu ja iteki hukkasin totaalisesti punasen lankani.  Pitää kuitenki sanoa että Kvaakissa on paljon sivistyneitä keskustelijoita. Paljon asiallisia viestejä tullu hitusen provosoivasta aloituksesta huolimatta. Paljon asiallisempia mitä itse kykenen tuottamaan.

Suhteuttaminen alkuperäisessä viestissä jäi kyllä minulle hämäräksi, mutta mikäli näin niin sitten lämmin halaus kaikille.

Lämmin halaus takaisin.

Rojun viesti (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=6348.msg109566#msg109566) kiteytti aika hemmetisti niitä asioita mitä iteki halusin sanoa. Kiitos. Korostetaa ny vielä että avausviestini oli alunperin kirjotettu threadiin jossa töksähtelevät kärjistyksetkin ovat hyväksyttäviä.

Olisin tietty voinu ajatuksiani selventää aloittaessani uuden säikeen mut järkevien lauseiden tuottaminen ja ajattelutyö on mulle aika raskaita prosesseja enkä yleensä jouda "kvaakkailemaan" kuin sillä verukkeella että saan pienen loman työhön liittyvistä ajatuksista yms.

Tulee siis usein vain roiskaistua johonki suuntaan ja palattua täsmentämään ajatuksia jos tarvetta on ja siltä tuntuu. Yleensä pystyn sanomisteni jämptimpään perusteluun jos multa kysytään ja väärässäkin myönnän rehdisti (hampaita purren) olleeni jos joku saa mut siitä vakuuttuneeksi. Eikä se mun tapauksessa edes oo vaikeeta.

...

Multa on muuten mun punanen lanka vieläki hukassa. Jos joku onnistuu palauttamaan mut oikeille raiteille, kiitän kauniisti. Sitä ennen lopetan viestini taas pieneen roiskaisuun ja painun kaljalle miettimään tärkeämpiä asioita.

Kertokaa miks (ja miten) mun pitäis ottaa sellaisten ihmisten sarjakuvasuosituksia mitenkään vakavasti jos suurin osa siitä mitä kyseiset ihmiset lukevat, on minusta täyttä sontaa? Miten kykenemme kommunikoimaan kun emme ymmärrä esim määritettä "aikuisten sarjakuva" samalla tavalla?



Terveisiä erityisesti supersankareiden ja mangan ystäville.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 08.06.2006 klo 09:48:25
Ei se mitään kaltsu, minullakin taisi hävitä se kuuluisa punainen lanka useiden mustien sekaan tuossa vuodatuksessani. Syytän kissaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 09.06.2006 klo 13:24:50
Kertokaa miks (ja miten) mun pitäis ottaa sellaisten ihmisten sarjakuvasuosituksia mitenkään vakavasti jos suurin osa siitä mitä kyseiset ihmiset lukevat, on minusta täyttä sontaa? Miten kykenemme kommunikoimaan kun emme ymmärrä esim määritettä "aikuisten sarjakuva" samalla tavalla?

Kerronpa tarinan joka on vertauskuvallinen mutta tosi:

Pari viikkoa sitten keskustelin coctailkutsuilla (joo, oikeesti, coctailkutsuilla!) vieraan naisen kanssa vuorista. Siis mitkä vuoret täällä Luzernin lähialueella ovat ulkonäöltään/näköaloiltaan kauneimpia tai parhaita mitä vuorilla kävelyyn/kiipeilyyn tulee. Vieraskorea smalltalk sujui ihan hyvin siihen asti, kunnes nainen alkoi yhtäkkiä selittää suosikkivuorestani Mythenistä että se on erittäin hyvä vuori koska sen afrikasta kulkeutunut mystinen punainen kivilaji ja sen muoto (jyrkkä ja erittäin terävä huippu) ohjaavat suosiollisia energiavirtoja puoleensa, kehittäen näin alueella postiivisen auran/energiakeräytymän. Ja niin edelleen.

Hetkessä tajusin, että puhuimme aivan eri asioista ja aivan eri tasolla, ja mikä tärkeintä: Keskustelussa ei ollut mitään järkeä, koska keskustelu ei voinut johtaa mihinkään, mitä sillä tavoittelin. Sen lisäksi minua alkoi epäkohteliaasti naurattaa. Poistuin nopsaan takavasemmalle sillä verukkeella, etten ollut vielä ollut kokeillut lohikeksejä.

Eli vastaus on: Jos toisen sarjakuvasuosikit ovat täyttä sontaa ja hän yrittää vakuuttaa sinua niiden korkeatasoisuudesta, älä käytä elämäsi kalliita ja korvaamattomia hetkiä moiseen vaan kokeile niitä lohikeksejä sielä sivupöydällä (sielä on myös vielä hetken tarjolla puolikuivaa shamppanjaa).

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 09.06.2006 klo 13:46:28
Itse luen jo työn puolesta materiaalia laidasta laitaan. No, ehkä työn puolesta enempi tätä "kaupallista" (hah!) sarjakuvaa, omaksi huviksi sitten "taiteellisempaa" osastoa. Kyllä minun tulee luettua sellaisiakin sarjakuvia, jotka eivät vastaa omia makumieltymyksiä ihan vaan se tähden, että tietää mistä niissäkin on kyse. Esimerkkinä vaikka palkittu ja kehuttu "Blankets", joka ei minulle lukijana oikein antanut mitään, mutta ei silti kaduta että se tuli luettua. Onko tämä sitä sarjakuvasivistyksen ylläpitoa? Kenties, vaikka ei minusta mihinkään visailuun aiheesta kyllä olisi, ainakaan ilman lähdeteoksia. Toisaalta, ken tietoa lisää se tuskaa lisää. Mutta loppuviimein sarjakuvan lukeminen on jotenkin HELPPOA ja VAIVATONTA, joten käpösemmänkin teoksen jaksaa kahlata läpi, toisin kuin esim. kirjan.

Outi -- tuo skumppakokkari-insidentti kuulosti samalta kuin yhden kaverin junailemat tuparit/vappupileet vuosi sitten. Luulin meneväni oluttelukemuihin, oli aika shokki kun muut vieraat juttelivatkin feng shuista ja miettivät, että mihin vessan ovi pistetään. Menin tupakalle ulos enkä palannut.
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 09.06.2006 klo 15:07:37
Esimerkkinä vaikka palkittu ja kehuttu "Blankets", joka ei minulle lukijana oikein antanut mitään, mutta ei silti kaduta että se tuli luettua.

Darnation. Blankets edelleenki lukematta. Toisaalt jenkeis ilmestyy mielenkiintosempaakin kamaa ja niistä tietämättömyys harmittaa vielä enemmän.

Ite kahlaan parhaillaan Maison Ikkokua läpi. Video Girl Ai on seuraavaks odottamassa ja Jarmo lupas lainata Adolfia. Näiden jälkeen yritän löytää sellasia mangoja mitä esim Outi on kehunu.

Supersankareista luettuna viimeisin Mega ja Ramilta lainatut Spidergirlit. Paremmin pitäis tutustua esim siihen kamaan mistä Toni vaahtoaa Tähtivaeltajansa sivuilla.

Eräältä kvaakkilaiselta ostin juuri kaikki Ruudut ja Nonstopit kun edullisesti sain ja Ruuduista oliki yllättävän iso osa entuudestaan lukematta. Kivaa.

Myös sellaisia teoksia kuin Marian koodi ja Vesi oli mustaa on tullut "yleissivistyksen" (ja kannatuksen) vuoksi viime aikoina ostettua.

Hupaisan jutun muuten tajusin tässä. Suhtaudun sarjakuviin paljon vakavemmin ja elitistisemmin kuin esimerkiksi elokuviin. En voisi kuvitellakaan pitäväni esim jotain Frank Millerin teoksia kirjahyllyssäni (korkeintaan muiden opusten takana piilossa) kun taas leffojen puolella joku vaikkapa Commando kuuluu milteipä dvd-hyllyni kunniapaikoille.

Repikää siitä. 8]
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: rama 09.06.2006 klo 15:34:42
Hupaisan jutun muuten tajusin tässä. Suhtaudun sarjakuviin paljon vakavemmin ja elitistisemmin kuin esimerkiksi elokuviin. En voisi kuvitellakaan pitäväni esim jotain Frank Millerin teoksia kirjahyllyssäni (korkeintaan muiden opusten takana piilossa) kun taas leffojen puolella joku vaikkapa Commando kuuluu milteipä dvd-hyllyni kunniapaikoille.

Repikää siitä. 8]


HAHAHAHAHA!!!
Tuo on varsin terävä ja mielenkiintoinen huomio! American Ninja sekä Female Convict Scorpiohan ovat monelle elokuvasta parikymmentä pistettä lukeneelle suorastaan korkeakulttuuria (sekä ironinen kommentti ympäristön 'bourgeois'-makua kohtaan).

Sarjakuvien suhteen näyttää asenne olevan aivan toinen, en ollut tiedostanut tätä ristiriitaa ennenkuin mainitsit sen. Itse olen jo ajat sitten luovuttanut yritykset laittaa fasaadia kirja- ja levyhyllyn avulla... (ihminen laiskistuu iän mukana)


Milleriä ei löydy minunkaan hyllystäni, mutta luultavasti eri syistä kuin sinulla  ;D
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 09.06.2006 klo 17:18:33
Kah. Eilen juuri katselin Lucio Fulcin "City of the Living Deadin" oikeen deeveedeeltä - nyt niinkuin näki että mitä siinä oikeastaan tapahtuu, kun kyseessä ei ollutkaan kopionkopionkopio-vhs. Ihku oli, kuin myös SwArskan "Raaka keikka" - kaikkinensa iloinen 1980-luku oli kyllä hienoo aikaa, ja ainahan Fulci jonkun Wim Wendersin myöhäiskauden löysät taiteilupläjäykset hakkaa.
Rakastan myös Kata Kärkkäisen romaanitaidetta ja Jyrki Hämäläisen muistelmateoksia sekä Timo T.A. Mikkosta yleensä - no platonisesti toki, mutta kuitenkin.
Minulla on Frank Millerin tuotannosta noin 80 prosenttia ja ihan avoimesti esillä ovat. So not?
Kaikki mitä Tähtivaeltajassa on kautta aikain kehuttu on totta ja tarpeellista omistaa. Jos nyt jotakin pitää omistaa. Paitsi Jan Kounenin Blueberry.   
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: rama 09.06.2006 klo 17:20:53
Eilen juuri katselin Lucio Fulcin "City of the Living Deadin" oikeen deeveedeeltä...

Ihkaa!!!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Grezen 09.06.2006 klo 17:22:38
Pitääkin VesaK:lle lainata joskus pari "kirjaa" omasta kirjahyllystä. Näkyy mies arvostavan hyvää romaanitaidetta. Kari Salmelaisen Napakymppikirja harmi kyllä on lainassa, mutta Tony Halmeen herkkä runoteos löytyy. Ja monta muuta...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 09.06.2006 klo 17:38:26
Kaikki mitä mun kirjahyllyyn päätyy, edustaa näin automaattisesti mitä parhainta makua. Tosin on teoksia, joita sieltä uupuu. Esim. en edelleenkään ole onnistunut löytämään Mr. Mossen muistelmateosta Voi pojat jospa tietäisitte. Sopisi niin hyvin Musilin viereen. Ja kummastakin pidän oikeasti, en päteäkseni.

Last.fm:ssä tai jossain oli ketju, johon ihmiset postas kaksi listaa autiosaari-levyistä: ne, jotka OIKEASTI ottaisi mukaan autiolle saarelle ja ne jotka "pitäisi" ottaa tehdäkseen vaikutuksen. Hauska idea.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 09.06.2006 klo 18:01:29
Uhhuh uhkaapa luisua kirjallisuus- ja leffakeskusteluksi. Korjataanpa tilannetta.

Jos toisen sarjakuvasuosikit ovat täyttä sontaa ja hän yrittää vakuuttaa sinua niiden korkeatasoisuudesta, älä käytä elämäsi kalliita ja korvaamattomia hetkiä moiseen...

Juu en tietenkään. Jos tiedän et jokin on sontaa, sen korketasoiseksi todistaminen mulle on miltei mahdottomuus.

Lähinnä mietin sellasta tilannetta (mihin usein täällä Kvaakissakin törmää) kun esim innokkaat manga-fanit yrittää selittää että on olemassa myös korkeatasoisempaa ja aikuisillekin suunnattua mangaa. Onhan sitä ihan varmasti olemassa mut nää tyypit lukee yleensä kaiken mahdollisen kuonan mitä niille Japanista tuodaan (how sad is that?) eivätkä he sitten muista sarjakuvista tiedäkään kuin Aku Ankasta, Ryhmä-X:stä ja jostain "belgialaisesta pottunenäsarjakuvasta". Miten voi tämmösille tyypeille kohteliaasti sanoa et "tarkoitat varmasti hyvää mut sun mielipiteillä ja suosituksilla ei oo mun silmissä oikeen mitään painoarvoa"?


Meni taas vähä otaku-vastaseks tää mun ärinä mut esim Otavan manga-kilpailu on viime aikoina ollu omiaan laskemaan ärsytyskynnystä nousevan auringon maan sarjakuvia ja niiden harrastajia kohtaan. Voitte halutessanne kyllä korvata yllä olevassa tekstissä manga-fanin vaikkapa supersankarisarjakuva-fanilla.


Last.fm:ssä tai jossain oli ketju, johon ihmiset postas kaksi listaa autiosaari-levyistä: ne, jotka OIKEASTI ottaisi mukaan autiolle saarelle ja ne jotka "pitäisi" ottaa tehdäkseen vaikutuksen. Hauska idea.

Tollasen säikeen vois tietty avata. Vaikka myöntääköhän kukaan oikeasti lukevansa jotain vain päteäkseen?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 09.06.2006 klo 18:38:40
Lähinnä mietin sellasta tilannetta (mihin usein täällä Kvaakissakin törmää) kun esim innokkaat manga-fanit yrittää selittää että on olemassa myös korkeatasoisempaa ja aikuisillekin suunnattua mangaa.

Itse olen yrittänyt kaivaa maat ja taivaat löytääkseni sitä mangaa jota aikuinen ihminen voisi lukea ilman selittelyjä ja anteeksipyyntöjä. Ei ole montaa löytynyt! Ja kova on ollut yritys! Englanniksi tai saksaksi ei ole montaa järkevää mangaa julkaistu mutta esim. ranskaksi taas on, johtunee siitä että sielä on yleisöllä on laajempi maku (tai koska aikuisetkin lukee sielä mangaa). Ne OIKEASTI hyvät mangat voi laskea yhden... no, kahden käden sormilla.

Huom. tykkään mangasta, luen mangaa, fanitan mangaa. Mutta osaan erottaa viihteen/höpön jostakin... elämää suuremmasta...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: MarkZero 09.06.2006 klo 18:40:23
Juu en tietenkään. Jos tiedän et jokin on sontaa, sen korketasoiseksi todistaminen mulle on miltei mahdottomuus.

Joo, enkä ole onneksi tätä juuri yrittänytkään.  Minusta näkökulmasi tuntuu vähän kaksibittiseltä (musta-valkea ilman harmaan sävyjä.) Eikö esimerkiksi mangan, siis kaiken japanissa tehdyn sarjakuvan, yleistäminen huonolaatuiseksi osoita aika surkeaa sarjakuvasivistystä? :)

Jossain tapaamisissa tästä oli joskus ohimennen puhetta ja taisi olla vielä ekoja kertoja kun Kaltsun tapasin. Suosittelin Nausicaa:ta, niinkuin tavallisesti tällaisessa tapauksessa tehdään. En muista vastausta, mutta kiinnostusta ei tainnut ilmetä. Taisit mangan lisäksi kavahtaa fantasia-aihetta? Ei auttanut että kerroin kuka on sarjiksen tekijä (tämä pelkästään on vakuuttanut aika monta tuttuani kokeilemaan Nausicaata). Tässä vaiheessa taisin ajatella että tuossapa vasta sarjiselitisti. :P

Itse en kauheasti superia tai mangaakaan lue, lähinnä koetan löytää kiinnostavia tekijöitä. Ja tekijöistähän on kyse? Ihmiset noitakin sarjoja tekee ja kun Miller - Sienkiewicz aikoinaan tekivät Elektra Assassinin, niin pitihän se lukea vaikkei genre kiinnostaisikaan.

Sarjiksien suosittelu voi olla kyl aika hankalaa. Kyllä se sitten sujuu jos ihmiset tuntevat toistensa maut sun muut. Mutta tuttujen kesken on välillä hankalaa. Kyllä mulle tehokkain on kuitenkin se jos saa vilkaista sitä konkreettista sarjakuvaa suositusten kera.

Jaaha tulikohan tässä mitään järkevää sanottua? Nyt alan katsoa fudista ja mieli avoimena Kaltsu. Luenhan mäkin suomalaisia sarjakuvia, joka on vähintään sama, kuin sinun mangat ja trikoosankarit! ;)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 09.06.2006 klo 18:54:02
Kyllä Tezukan Adolf, esimerkiksi, oikein hyvä teos on. Kioskimanga ei vaan minua kiehdo. "Aha, tämä onkin menestyssarja, teenpä 50 osaa lisää: Hei, Bozoki-san, temppelistä löytyi toinenkin taikapapana! Oh - montako niitä onkaan! Godo! Meidän on löydettävä ne kaikki! Vastassamme ovat Dongdongin hirviöt, mutta voitamme ne kyllä, vaikka yksi kerrallaan ja 30 sivua per tappelu! Ho-djoo! Joo-gana! Zungi!"

Mutta Greet-zen, mennään ihan kahdestaan juttelemaan erinomaisista teoksista tänne (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=5974.75)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 09.06.2006 klo 19:24:18
Miten voi tämmösille tyypeille kohteliaasti sanoa et "tarkoitat varmasti hyvää mut sun mielipiteillä ja suosituksilla ei oo mun silmissä oikeen mitään painoarvoa"?

Ei siinä mitään kohteliaisuutta tarvita. On minullakin kaveri jonka painokelvollisin kommentti suomalaisesta sarjakuvasta oli: "kaikki itsetyydytyskeskeistä tekotaiteellista p*skaa, jonka tekijät on aivovammaisia **nkkareita"
että näin. siinä on turha edes yrittää selittää hiltusesta, kovacsista tai kestään.
Samaan asenteeseen törmään eri genrejakojen välillä täällä kvaakissakin. Ainahan on kivaa keskustella sellaisen kanssa joka peesaa ja taputtaa selkään, komppaa kaikessa omaa bassoriffiä ja kuuluu samaan seurakuntaan.
vaihtoehto kun vaatisi vähän enemmän. ei Kaltsunkaan tarvii pitämällä pitää mangasta tai supersankareista.
Molemmista löytyy ansiokkaita esimerkkejä. Ja roskaa. Sama pätee ihan mihin vain sarjakuvan tai muun taiteen lajiin.
Aina on hifistejä joille kelpaa vain täydellinen äänentoisto.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 09.06.2006 klo 20:09:49
Miten voi tämmösille tyypeille kohteliaasti sanoa et "tarkoitat varmasti hyvää mut sun mielipiteillä ja suosituksilla ei oo mun silmissä oikeen mitään painoarvoa"?

Unohda kohteliaisuus ja huomaat, että sinun on paljon helpompi sanoa sanottavasi.

Mallia voi ottaa vaikka tähän ketjuun aiemmin kirjoittamastani viestissä, jossa mainitsin että vain nautinnolla, jota sarjakuva antaa on merkitystä. Oli se nautinto sitten lukukokemus itsessään tai jälkimietteet, joita se saa aikaan.

Mutta miksi kummassa pitäisi ostaa jotain vain pelkän sarjakuvasivistyksen vuoksi? Jääköön lukematta ellei tekele itsessään kiinnosta riittävästi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 09.06.2006 klo 20:15:03
Eikö esimerkiksi mangan, siis kaiken japanissa tehdyn sarjakuvan, yleistäminen huonolaatuiseksi osoita aika surkeaa sarjakuvasivistystä? :)

Ei ei eii. Kyse on päinvastoin siitä että lukisi mielellään hyvää japanissaki tehtyä sarjakuvaa (koska siellä sitä taatusti on tehty) mut suosituksia on niin hemmetin vaikea ottaa vastaan ihmisiltä joille tuntuu kelpaavan kaikki se kuonakin mihin olen päässyt tutustumaan. Yks ongelma lienee kans siinä että länsimaissa mangaa lukee ensisijaisesti nuoret joten tänne eksyy lähinnä heille suunnattua tavaraa.

Noh mä oon ny päättäny tutustua edes jonkin verran kaikkeen mangaan josta olen kuullut puolikkaanki hyvän sanan sanotun. Jospa sieltä löytyisi jotain mistä itsekin tykkäisin.

Suosittelin Nausicaa:ta, niinkuin tavallisesti tällaisessa tapauksessa tehdään. En muista vastausta, mutta kiinnostusta ei tainnut ilmetä.

Nausicaa on aivan loistavasti piirretty sarjakuva mut aihepiiri ei niin kauheasti tosiaankaa kiinnosta. Anime oli mulle kans aikamoinen pettymys. Lähes kaikki Miyazakin leffat on tullu nähtyä ja aika monesta oon tykännykki. Grave of the fireflies on erittäin hieno elokuva.

Nyt alan katsoa fudista ja mieli avoimena Kaltsu.

Eiks me voitas vielä tapella vähä lyijykynistä? ;)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Marsumestari 09.06.2006 klo 21:00:41
Mutta miksi kummassa pitäisi ostaa jotain vain pelkän sarjakuvasivistyksen vuoksi? Jääköön lukematta ellei tekele itsessään kiinnosta riittävästi.

Itsekin olen pyrkinyt ottamaan tällaisen asenteen. Viisaasti Captain Harlockin sanoi Tadashi Daiballe käskevänsä tätä taistelemaan vain niiden asioiden puolesta, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Itse en usko, että teoksia pystyy objektiivisesti. Teoksia kyllä pystyy jotenkin arvioimaan sen perusteella, kuinka hyvin ne toteuttavat jo olemassolevia lainalaisuuksia tai, mitä viittauksia se sisältää muihin teoksiin mutta teoksesta ei voi sanoa objektiivisesti sen olevan liikuttava, hauska tai helposti samaistuttava.

Minulle "elämää suuremmat" teokset (sarjakuva, kirjallisuus, musiikki, elokuvat  jne) ovat niitä, joista minä saan niin paljon nautintoa/elämyksiä niin monta kertaa, että voin olla varma, ettei kyseessä ole mikään alkuihastus, eivät välttämättä ne, jotka analyyttisesti arvioituna "virallisesti" olisivat hyviä ja yleisestihyväksyttyjä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 09.06.2006 klo 21:24:34
Unohda kohteliaisuus ja huomaat, että sinun on paljon helpompi sanoa sanottavasi.

Opiskelen koko ajan sekä suorempaa että kohteliaampaa käytöstä. Molempia olisi mielestäni hyvä hallita.

Mutta miksi kummassa pitäisi ostaa jotain vain pelkän sarjakuvasivistyksen vuoksi? Jääköön lukematta ellei tekele itsessään kiinnosta riittävästi.

Yleensähän ne lukematta jääkin. Ja ostan ylipäänsä hyvin harvoin yhtään mitään. Mulla on kuitenki ehtymätön jano hyvien sarjakuvien (ja inspiraation) suhteen ja niitä löytääkseen on välillä kahlattava läpi kaikkea keskinkertasempaakin. Yleensä huonojen suositusten takia. :D

Mitä enemmän sarjakuvasivistystä sulla on, sen paremmin sä oot kykenevä jotain muille suosittelemaan tai tulkitsemaan muiden suosituksia.

Lisäks mun mielenkiinto herää aina kun jonku taiteilijan juttuja kehutaan. Tulee pakottava tarve tutusta kyseisen taiteiljan teoksiin vaikka periaatteessa (esim genren takia) ei kiinnostaisikaan. Jos ei muuta saa kyseisistä tuotoksista irti ni voipahan ainaki jälkikäteen puhtaammalla omatunnolla ja asiantuntemusta puhkuen kirjoitella kaiken maailman foorumeille vaikkapa sellaisia faktoja että "Don Rosa olisi tehnyt merkittävämpää työtä rakennusinsinöörinä tai vaikka muuraajana kuin sarjakuvapiirtäjänä" tai että "Alan Mooren käsikirjotukset ovat niin kuivia et niitä pitäis viedä katastrofiapuna tulva-alueille".



Ja pitänee nyt vielä mainita se, että katson edes jonkinlaisen sarjakuvasivistyksen ylläpitämisen tärkeänä jo ammatillisistakin syistä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Hege 09.06.2006 klo 22:24:49
Ei ei eii. Kyse on päinvastoin siitä että lukisi mielellään hyvää japanissaki tehtyä sarjakuvaa (koska siellä sitä taatusti on tehty) mut suosituksia on niin hemmetin vaikea ottaa vastaan ihmisiltä joille tuntuu kelpaavan kaikki se kuonakin mihin olen päässyt tutustumaan.

Mutta kun ne ihmiset on kahlannu kilometritolkulla sitä kuonaa niin jos ko. ihminen on edes jotenkin tolkun ihminen (eli päässyt pahimman fanituksen yli) niin sen mitä hän suosittelee tulisi olla lajinsa aatelia. Ikäänkuin kullanhuuhdontaa.
Voitanee sanoa että yleissivistynyt sarjakuvanlukija tietää kaikesta ei mitään ja genrefokusoitunut kuonankahlaaja tietää ei mistään kaiken.

Nausicaa on aivan loistavasti piirretty sarjakuva mut aihepiiri ei niin kauheasti tosiaankaa kiinnosta. Anime oli mulle kans aikamoinen pettymys.

Ei ei eii. Se animaatiohan on tehty vuonna keppi eikä sen tarina kata/kulje yhtenevästi edes ensimmäisen albumin vertaa (olettaen että luetaan Viz:n neliosaista painosta). Ja toi aihepiirin kiinnostamattomuus, mitä se nyt tarkoittaa, onko  ihmisyyttä ja ihminen-luonto -suhdetta pohtiva tarina liian maailmojasyleilevä?
Viinanjuontia ja seksiähän siinä ei ole toisin kuin Maison Ikkokussa.  ;)

Mutta miksi kummassa pitäisi ostaa jotain vain pelkän sarjakuvasivistyksen vuoksi? Jääköön lukematta ellei tekele itsessään kiinnosta riittävästi.

Ettei lukkiutuisi omiin ympyröihinsä vaan ajoittain koettaisi avata uusia ovia.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 09.06.2006 klo 22:41:31
Mulla on kuitenki ehtymätön jano hyvien sarjakuvien (ja inspiraation) suhteen ja niitä löytääkseen on välillä kahlattava läpi kaikkea keskinkertasempaakin. Yleensä huonojen suositusten takia. :D

Niinhän se on, että on itse avattava kannet tietääkseen, onko se lukemisen arvoista. Siinä sivussa sitten tulee kahlattua kaikki muukin lävitse.

Toisaalta se, kuinka kokee jonkin kirjan tai sarjakuvaan, vaikuttaa se, millä tuulella sitä lukee. Ja kesällä pitää olla käsillä sellaista luettavaa, mihin ei keskellä talvea edes viitsisi koskea. Ei siinä paljon suositukset auta, jos jokin ei omalla kohdalla maistu.

Lopulta siis uteliaisuus on hyvä opettaja, ensimmäistä kertaa minäkin koskin mangaan tietämättä, mistä oli kysymys. Toisaalta muukaan lukeminen ei ole vähentynyt sen jälkeen, onpahan nyt vain lisää, mistä valita.

Mutta asuntolainan ja muiden pikkuseikkojen painaessa niskassa, sitä joutuu vastustamaan monenlaista kivaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Tero Mäntylä 09.06.2006 klo 23:24:38
Toisaalta se, kuinka kokee jonkin kirjan tai sarjakuvaan, vaikuttaa se, millä tuulella sitä lukee. Ja kesällä pitää olla käsillä sellaista luettavaa, mihin ei keskellä talvea edes viitsisi koskea. Ei siinä paljon suositukset auta, jos jokin ei omalla kohdalla maistu.

Muuten totta mutta kaikki oikeasti suositeltavat teoksen on sellaisia joihin ei vaikuta millä tuulella niitä lukee koska niissä sinun tuulesi ei vaikuta lukukokemukseen. Ne vaikuttavat.

Nausicasta sen verran että Animaatiohan oli Ghibli Studion hataria alkuyrityksiä sarjakuvasta joka ko teosta tehdessä ei ollut edennyt edes ensimmäisen neljännekseen.

Ja täytyy todeta että edes Alan Mooren suhteen sarjakuvamakuni ilmeisesti osuu yhteen Kaltsun kanssa vaikka tosin mies onkin alkuaikoina yhden hyvänkin tarinan kirjoittanut.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 10.06.2006 klo 00:21:00
Mutta kun ne ihmiset on kahlannu kilometritolkulla sitä kuonaa niin jos ko. ihminen on edes jotenkin tolkun ihminen (eli päässyt pahimman fanituksen yli) niin sen mitä hän suosittelee tulisi olla lajinsa aatelia. Ikäänkuin kullanhuuhdontaa.
Voitanee sanoa että yleissivistynyt sarjakuvanlukija tietää kaikesta ei mitään ja genrefokusoitunut kuonankahlaaja tietää ei mistään kaiken.

Kaunis teoria. <3

Ja toi aihepiirin kiinnostamattomuus, mitä se nyt tarkoittaa, onko  ihmisyyttä ja ihminen-luonto -suhdetta pohtiva tarina liian maailmojasyleilevä?

No juu sanotaan että liian maailmoja syleilevä. Itse pohdin ihmisyyttä mieluummin pienemmässä mittakaavassa ja ilman ihmeellisiä lentohärveleitä, jättikuoriaisia ja sotia sotkemassa pohtimista.

Viinanjuontia ja seksiähän siinä ei ole toisin kuin Maison Ikkokussa.

Maison Ikkokua luettuna pari ekaa kirjaa enkä oo vielä seksiä löytäny. Kovin häveliäitä tuntuvat Maison Ikkokun asukit olevan (vaikka tirkistelyä harrastetaan ja seksistä saatetaan puhua). Pussaaminen tuntuu olevan kova paikka ja vääränlaisesta kosketuksesta tulee heti litsaria poskelle. :D

Viinanjuontiki näyttäis olevan mukana lähinnä humoristisena elementtinä.

Periaatteessa Maison Ikkoku pitäis olla just mua kiinnostavaa sarjakuvaa - nuorten aikuisten arkista elämää ja ihmissuhteita - mut kovin maistuvat hahmot paperisilta ja touhu muutenkin hiukan älyttömältä. Tarina sinänsä kulkee ihan kivasti, vähän ehkä junnaten, mut kuitenki eteenpäin kulkien ja hahmot tuntuvat hetkittäin jopa ihan sympaattisilta. Teininä tää ois varmasti kolahtanu.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: OlliH 10.06.2006 klo 01:02:27
Nämä kommentit liittyy ehkä enemmän keskustelun alkupuoliskoon, kun luin koko ketjun putkeen. Mutta niin, minusta on ihan hyvä suosia monipuolista sarjakuvan seurantaa. Mutta ei tällainen sarjakuvallinen sivistys tarkoita automaattisesti että alkaisi pitämään tietyntyyppisestä sarjakuvasta. Tai sitä että jostain ei voisi pitää. Toki ohjautuvuuttakin on, mutta se liityy mielestäni enemmän siihen miten yleisesti suhtautuu kulttuuriin, pitääkö sen olla synkkää, hassua, mahtipontista, pohdiskelevaa vai psykedeelistä. Toiset genret suosivat toisia enemmän edellämainittuja ominaisuuksia.

Toinen juttu mitä en ymmärrä, että miksi pitäisi olla samaa mieltä että keskustelusta tulisi hyvä, puhumattakaan siitä järjettömästä ajatuksesta että keskustelun pitäisi johtaa johonkin. Jos tästä muodostettaisiin laki, pitäisi 99% keskustelupalstoista ja 95% ihmisten välisestä kommunikaatiosta lopettaa. Toki ymmärrän jos homma menee kyllä-ei-jankkaamiseksi, mutta käsittääkseni tällaista ei ole Kvaakissa ilmennyt. Ihmisillä (lapsia ei lasketa välttämättä ihmisiksi) on täällä tapana perustella mielipiteitään, ainakin kysyttäessä.

Bonarina minusta on kiinnostavaa huomata, kuinka supersankarisarjakuvien aihelmat on samoja kuin vaikka kreikkalaisten maljakkomaalausten, Trajanuksen pylvään tai Bayeux'in seinävaatteen sankaritarinat. Vain käyttöliittymä on eri. Tämä ei kai sitten kiinnosta ihan niin montaa Marvelin lukijaa, joten ei meillä ehkä sitten olisi aiheesta sen enempää puhuttavaa.

Kuvittelisin että Kvaakistakin löytyy muitakin kuin itseni jotka kuulisivat mielellään tällaisesta lisää. Kai sitä voisi yrittää keskustellakin.

Mistä tuli mieleen, että keskustelun lisäksi olisi myös mukava saada enemmän artikkeleita etusivulle. Siinähän se sarjakuvasivistyskin ehkä kasvaisi.

Niin ja piti sanoa vielä että Kaltsu on kehunut täällä aika montaa paskaa kulttuurituotetta, myös sarjakuvia. Mutta toki se tietää sarjishommista jotain ja sen takia yritän pistää korvan taakse jos se hehkuttaa jotain. Joskus natsaa, joskus ei. Sama koskee toki monia muitakin Kvaakkilaisia.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 10.06.2006 klo 01:32:53
Näin tänään kirjakaupassa jättikokoisen kirjan Bayeuxin seinävaatteesta. Tiesin että sellainen täytyy olla olemassa. Voi kun vielä rikastuisi ennen kotiinpaluuta, ois aika paljon muutakin shopattavaa. Just kirjoja ja levyjä, ovat täällä pääsääntöisesti halvempia ja paljon on sellaista mitä ei Suomesta saa. Vaan tulee kalliiksi kun pitää ostaa paljon kerralla.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: MarkZero 10.06.2006 klo 02:01:43
...Lähes kaikki Miyazakin leffat on tullu nähtyä ja aika monesta oon tykännykki. Grave of the fireflies on erittäin hieno elokuva.
"Grave of the fireflies" ei ole Miyazakin vaan Takahatan ohjaama animaatio. ;)
http://nausicaa.net/miyazaki/grave/

Eiks me voitas vielä tapella vähä lyijykynistä? ;)
"the first rule of the fight club is..."

Eli milloin vaan!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 10.06.2006 klo 02:15:18
Niin ja piti sanoa vielä että Kaltsu on kehunut täällä aika montaa paskaa kulttuurituotetta, myös sarjakuvia. Mutta toki se tietää sarjishommista jotain ja sen takia yritän pistää korvan taakse jos se hehkuttaa jotain. Joskus natsaa, joskus ei. Sama koskee toki monia muitakin Kvaakkilaisia.

Ehkä Kaltsu tarkoitti juuri tätä, en tiedä kylläkään, mutta ensiarvoisen tärkeää kaikessa kritiikissä on tietää mikä on kriitikon ja oman makusi suhde.
Ovatko ne lähes yksi yhteen ,täysin päinvastaiset keskenään vai jotain siltä väliltä? On tahoja joiden kehut painavat vaakakupissa ja niitä joiden kehut eivät todellakaan saa hyppimään innosta. joidenkin haukut saavat ryntäämään riemulla tutustumaan aiheeseen.
Sitä mitä tekoa sillä on sivistyksen kanssa on ihan toinen juttu. Maku ja sivistys eivät ole sama asia. Itse edes yritän pitää päätäni kiinni asioista joista en tiedä ja koetan olla haukkumatta muille mahdollisesti tärkeitä asioita omasta kannastani huolimatta.
todistetusti tämä ei kovin usein toimi, mutta yrittää täytyy.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 10.06.2006 klo 09:39:17
Voisiko sarjakuvasivistys ollakin sitä, että osaa lukea oikein sarjakuvaa? Että ymmärtää sarjakuvan kerrontatavat, konventiot, detaljit ja kulttuurihistorian.

Sarjakuvat ovat myös täynnä viittauksia sarjakuvan ulkopuolelle, kuten ketjussa  Taide ja arkkitehtuuri sarjakuvissa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=4083.0) on huomattu. Jos niitä ei yleissivistyksen puutteiltaan huomaa, ei välttämättä ymmärrä sitä mitä sarjakuvan tekijä haluaa kertoa.

Sarjakuvasivistys ei siis olisikaan sitä, että "se mistä sarjiksista tykkään on sivistynyttä."
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Marsumestari 10.06.2006 klo 11:38:02
Voisiko sarjakuvasivistys ollakin sitä, että osaa lukea oikein sarjakuvaa? Että ymmärtää sarjakuvan kerrontatavat, konventiot, detaljit ja kulttuurihistorian.

Sarjakuvat ovat myös täynnä viittauksia sarjakuvan ulkopuolelle, kuten ketjussa  Taide ja arkkitehtuuri sarjakuvissa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=4083.0) on huomattu. Jos niitä ei yleissivistyksen puutteiltaan huomaa, ei välttämättä ymmärrä sitä mitä sarjakuvan tekijä haluaa kertoa.

Sarjakuvasivistys ei siis olisikaan sitä, että "se mistä sarjiksista tykkään on sivistynyttä."

Tästä tuli mieleen, että täälläkin varmasti haukutut Dragon Ball ja Ranma ½ sisältävät huumoria, joka ei aukea väärän taustan vuoksia monille Kvaakin keskustelijoille, esim. DB:n sentai-parodia ja Ranman Dragon Balliin ja muihinkin mättösarjoihin kohdistuvat parodiat ja parodioidaanpa yhdessä tarinassa shoujo-mangallekin tyypillistä melodramaattista kuvakerrontaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 10.06.2006 klo 12:18:40
Niin ja piti sanoa vielä että Kaltsu on kehunut täällä aika montaa paskaa kulttuurituotetta, myös sarjakuvia. Mutta toki se tietää sarjishommista jotain ja sen takia yritän pistää korvan taakse jos se hehkuttaa jotain.

Tää kommentti ilahdutti mua kovasti vaikka ensimmäinen lause onkin luonnollisesti täyttä puppua. :D

Valitettavan harvoin tulee kyllä hehkutettua mitään sarjakuvia. Ei oo varsinkaa viime aikoina eksyny käsiin mitään hehkuttamisen arvoista. Tän kesän suuri missio onki löytää pitkästä aikaa joku uus sarjakuva jota vois innolla kavereilleen ja kvaakkilaisille mainostaa.

Tyttöystävän löytäminen vois olla sit vaikka ens kesän suuri missio. Asiat tärkeysjärjestykseen.

"Grave of the fireflies" ei ole Miyazakin vaan Takahatan ohjaama animaatio.

D´oh!

Ehkä Kaltsu tarkoitti juuri tätä, en tiedä kylläkään, mutta ensiarvoisen tärkeää kaikessa kritiikissä on tietää mikä on kriitikon ja oman makusi suhde.

Tämän ymmärtäminen lienee jo itsessään osoitus jonkintasoisesta sivistyksestä.

Voisiko sarjakuvasivistys ollakin sitä, että osaa lukea oikein sarjakuvaa? Että ymmärtää sarjakuvan kerrontatavat, konventiot, detaljit ja kulttuurihistorian.

Ehdottomasti.

Tässä vaiheessa keskustelua täytyy kuitenki korostaa sitä että hyvän sarjakuvasivistyksen omaamisen ei luonnollisestikaan pitäisi olla edellytys sarjakuvasta nauttimiseen. Vasta siinä vaiheessa kun asioista haluaa muiden harrastajien kanssa keskustella, alkaa sivistyksen määrä ja tasot muuttua merkityksekkäämmiksi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: DotC 10.06.2006 klo 12:51:28
Poimin nyt pari kohtaa keskustelun varrelta kun innostuin ärtymään.  ;)

Bonarina minusta on kiinnostavaa huomata, kuinka supersankarisarjakuvien aihelmat on samoja kuin vaikka kreikkalaisten maljakkomaalausten, Trajanuksen pylvään tai Bayeux'in seinävaatteen sankaritarinat. Vain käyttöliittymä on eri. Tämä ei kai sitten kiinnosta ihan niin montaa Marvelin lukijaa, joten ei meillä ehkä sitten olisi aiheesta sen enempää puhuttavaa.

Ollaanpas sitä nyt yleistäviä. Kuitenkin varmaankin 80%  sarjakuvalukemisestani (aku ankkaa ei lasketa) sivumäärällisesti on ollut Marvelin supersankarointia, mutta tuo kuulostaa silti ihan mielenkiintoiselta.

On ihan oma juttunsa puhua jostakin kulttuurinalueesta "ironisesti", "kitsinä" tms. Esim. kyllä minäkin voin katsoa Star Wars-leffoja ihan innoissani mutta en kyllä mene sanomaan että ne on oikeasti korkeatasoista elokuvakulttuuria tarinallisesti tai taiteellisesti. Että ne oikeasti antaisivat jotain katsojalle tai että tekijä olisi oikeasti mukana työssään. Oikeesti ne on mitä on: Popmassakulttuurihöpöä. Hauskaa, muttei hyvää.

Miksei viihdyttävä voi olla hyvää? Onko sinulla nyt käytössä hyvälle joku aivan eri määritelmä? Eikö viihdyttämiseen tähtäävä ja siinä suvereenisti onnistuva teos voi sitten olla hyvä? Minua jotenkin hämää ajatus, että tekijän pitää teokseen vuodattaa sydänvertaan ja teoksen pitää käsitellä elämää, maailmankaikkeutta ja kaikkea syvästi koskettavalla tavalla, ennen kuin se voi olla Oikeasti Hyvää.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 10.06.2006 klo 13:11:22
Miksei viihdyttävä voi olla hyvää? Onko sinulla nyt käytössä hyvälle joku aivan eri määritelmä? Eikö viihdyttämiseen tähtäävä ja siinä suvereenisti onnistuva teos voi sitten olla hyvä? Minua jotenkin hämää ajatus, että tekijän pitää teokseen vuodattaa sydänvertaan ja teoksen pitää käsitellä elämää, maailmankaikkeutta ja kaikkea syvästi koskettavalla tavalla, ennen kuin se voi olla Oikeasti Hyvää.

Nyt mennään Suurten Kysymysten Äärelle... Tässähän on kyse koko länsimaisen ihmisen kulttuuriperinteestä, sen historiasta, syistä ja seurauksista. Vaikea tiivistää tuhansia vuosia 20:n lauseen Kvaakkitekstiin  ;)

Kuinkas se antiikin Roomassa menikään: Kansa pysyi rauhallisena & tyytyväisenä, jos ne sai riittävästi leipää ja sirkushuveja. Mutta onhan elämässä jotain muutakin...? Onhan? Siis jopa sarjakuvissa...??

Sen lisäksi että massakulttuuri/kulttuuri/taide viihdyttää meitä ja vie huomion jokapäiväisestä tylsyydestä/vääryyksistä yhteiskunnassamme ja elämässämme, voi se myös:

- Osoittaa epäkohtia itsessämme ja yhteiskunnassamme
- Pitää aivomme liikkeessä sen sijaan että turtuisimme
- Kasvattaa tietoisuuttamme maailmasta ja eri tavoista elää ja ajatella

ja näin ollen
- Luo yhteisöllisyyttä
- Kasvattaa meitä ihmisinä
- Aktivoi meidät toimimaan sen puolesta, minkä näemme hyväksi

josta seurauksena
- maailma muuttuu ainakin 2 grammaa paremmaksi paikaksi meille/muille/eläimille elää

...siis vain pienen osan mainitakseni. Itse haluan aina katsoa purkkaleffoja koska aivo on laiska ja selkäranka heikko mutta onneksi mies pakottaa aina "vaihtoehtoleffoihin" ja aina olen pikku hiukka parempi ihminen kun ulos tulen koska a) opin jotain Kirgiisialaisesta maataloudesta ja sen ongelmista, b) tajuan että Iranissa menee ihmisillä oikeasti huonosti ja/tai c) ymmärrän yllättäen että oikeesti muslimit on ihan normaaleja ihmisiä.

Eli kun luen sarjakuvaa tai katson leffaa, voin aina kysyä itseltäni: Tekeekö tämä minusta henkisesti laiskemman/ huonomman ihmisen vai antaako tämä minulle jotain, joka johtaa johonkin parempaan?

Lisäys: Hayao Miyazakin tuotanto on siitä hyvä esimerkki että se on viihdyttävää, supersuosittua ja silti sisältää sen "maailmaa parantavan elementin" eli töiden (sarjakuvat, animaatiot) läpi suodattuu miehen maailmankatsomus ja syvällisiä ajatuksia esim. ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Marsumestari 10.06.2006 klo 13:40:13
Kuinkas se antiikin Roomassa menikään: Kansa pysyi rauhallisena & tyytyväisenä, jos ne sai riittävästi leipää ja sirkushuveja. Mutta onhan elämässä jotain muutakin...? Onhan? Siis jopa sarjakuvissa...???

Mutta kumman lukeminen oikeasti sivistää, hyvän tietokirjan vai asiapitoisen sarjakuvan? Veikkaisin tietokirjaa. Mielestäni hyvän sarjakuvan perusedellytykset eivät ole samat kuin tietokirjoilla. Jos sarjakuva saa ajattelemaan ja tuo esiin vähemmän tunnettuja  tärkeitä asioita mutta se on vain plussaa.

Tulipa mieleen, että Astro Boyssa, joka on Tezukaa kaupallisemmasta päästä, näkyy Tezukan arvo- ja ajatusmaailma aivan siinä missä Adolfissa, Phoenixissa ja Buddhassakin.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Sil5i 10.06.2006 klo 13:45:07
Ei oo varsinkaa viime aikoina eksyny käsiin mitään hehkuttamisen arvoista. Tän kesän suuri missio onki löytää pitkästä aikaa joku uus sarjakuva jota vois innolla kavereilleen ja kvaakkilaisille mainostaa.

MAINOS HÄLYYTYS!!![/b]
Viime PelitLehti/WallunPalsta

Tsekkaa Kaltsu näitä jos et ole vielä nähnynnä. Kaverin hengentuotteille etsitään tehokkaampaa servua niin saattaa olla, että linkki ei toimi tulevaisuudessa. (Kotisivut on www.cheston.com)

http://70.86.201.113/imageserv2/stilltemporary/archive.html

Mielestäni nämä on hyvä esimerkki siitä kuinka "hyvä" sarjakuva palvelee parhaimmillaan itse sarjakuvamaisuutta.

En lähde vertailemaan tai lokeroimaan... Päätä ite onko hauskaa ja inspiroivaa.

--------------------------------------------------------------------------
Ulkona ketjusta: Kaveri tekee myös lyhytelokuvia ja ne taas mielestäni palvelee sitten liikkuvaa kuvaa hyvin. http://70.86.201.113/imageserv2/stilltemporary/moviepage.html
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 10.06.2006 klo 15:50:59
Tsekkaa Kaltsu näitä jos et ole vielä nähnynnä.

Oon nähny molemmat aikasemmin.

Älkää hyvät ihmiset postatko enempää suosituksianne tähän ketjuun. Länsimaisen sarjakuvan kentässä on hyvin vähän mitään mainitsemisen arvoista, mihin en olisi jo tutustunut ja ne entuudestaan tuntemattomammatki löydän kyllä omin voimineni netin avustuksella tai kavereideni kirjahyllystä.

Mangasuosituksia voi paiskoa seuraaviin ketjuihin:
Mangavinkkejä? (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3241.0)
Alternative mangaa? (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=5467.0)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: DotC 10.06.2006 klo 17:24:20
Sen lisäksi että massakulttuuri/kulttuuri/taide viihdyttää meitä ja vie huomion jokapäiväisestä tylsyydestä/vääryyksistä yhteiskunnassamme ja elämässämme, voi se myös:

- Osoittaa epäkohtia itsessämme ja yhteiskunnassamme
- Pitää aivomme liikkeessä sen sijaan että turtuisimme
- Kasvattaa tietoisuuttamme maailmasta ja eri tavoista elää ja ajatella

ja näin ollen
- Luo yhteisöllisyyttä
- Kasvattaa meitä ihmisinä
- Aktivoi meidät toimimaan sen puolesta, minkä näemme hyväksi

josta seurauksena
- maailma muuttuu ainakin 2 grammaa paremmaksi paikaksi meille/muille/eläimille elää

Tottakai tuo on hyvä ja tavoiteltava päämäärä, mutta tahdoin vain kysyä, että miksei teos, joka ei kehitä lukijaansa mitenkään voi olla hyvä? Ja onko hyvän teoksen määritelmänä sitten juuri se, että se tekee jotain edellämainituista?

Itsekin usein pidän parempana ns. syvällisempiä teoksia, mutta en itseisarvoisesti, eli ensisijaisesti teoksen tulee olla nautinnollista (sisällön herättämä ahdistus ja maailmantuska laskettakoon nautinnoksi) luettavaa.

Entäs sitten sarjakuva, joka on sisällöllisesti täynnä tyhjää, mutta on erittäin taitava ja sarjakuvan mahdollisuuksia innovatiivisesti hyödyntävä teos? (olisko se nyt sit sitä taidesarjakuvaa) Eikö se voi olla hyvä?

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 11.06.2006 klo 02:51:35


Miksei viihdyttävä voi olla hyvää?

Yleensä on. Sarjakuvien kanssa on onneksi niin että ollakseen viihdyttävää sen tekemisessä on pakko käyttää jonkun verran aivoja ja luovuutta. Supersankarisarjakuvissa  ei edes yritetä ja siksi ne eivät viihdytä. Sarjakuva eroaa edukseen  tässä asiassa  ruoasta, joka ei voi olla hyvää jos se on terveellistä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 11.06.2006 klo 05:18:09
Miksei viihdyttävä voi olla hyvää?

Tota... millä mittapuulla sä sit mittaat viihdyttävän?

Menet tuskin väittämään vaikkapa Kauniita ja Rohkeita hyväksi tv-sarjaksi tai edes viihdyttäväksi sellaiseksi, vaikka sen parissa viihtyvät miljoonat kotirouvat?

Viihdyttävä voi olla hyvää ja hyvä on yleensä viihdyttävää, mut viihdyttävä ei oo automaattisesti hyvää.

Loppupeleissä vain sä päätät minkä parissa sä viihdyt mut asioiden yleiseen arvottamiseen täytyy olla muitaki keinoja ku pelkkä henkilökohtainen perstuntuma.

Ite oon äärettömän kiitollinen siitä että mulle on joskus joku itseäni valistuneempi kertonu että on olemassa parempaakin luettavaa kuin ne lähidivarista kassikaupalla kannetut marvelit ja muut. Vaikka viihtyihän niidenkin parissa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 11.06.2006 klo 11:09:16

Valitettavan harvoin tulee kyllä hehkutettua mitään sarjakuvia. Ei oo varsinkaa viime aikoina eksyny käsiin mitään hehkuttamisen arvoista. Tän kesän suuri missio onki löytää pitkästä aikaa joku uus sarjakuva jota vois innolla kavereilleen ja kvaakkilaisille mainostaa.


Tiedän että et ole oikeasti mikään vanha bore jolla kasvaa naavaa sieraimista mutta asiayhteydestä irroitettuna tuosta ylläolevasta kommentista tulee mieleen ne vanhat pierut joiden mielestä mitään hyvää musiikkia ei ole tehty 70-luvun jälkeen.

 Ihan parin viime kuukauden aikana on tullut luettua ensimmäistä kertaa Maalari ja merirosvo, Queen & Country ja 100 Bullets jotka oli kaikki  ilahduttavan skarppia viihdesarjakuvaa. Tällä viikolla ostamani uusi Glömp sai myös  hyvälle tuulelle, kotimaassakin riittää potkua. Kaikenkaikkiaan sarjakuvat on aika viriiliä popkulttuuria, sieltä löytyy paljon enemmän ilonaiheita kuin vaikka elokuvan tai rokkimusiikin puolelta tällä hetkellä

edit. nostetaanpa pari nimeä tuosta Glömpistä vielä esiin eli esim. Jarno Latva-Nikkola ja Anna-Kaisa Laine oli sellaisia joita olen saattanut lukea aikaisemmin mutta en ole sen kummemmin noteerannut. Pätevät näytöt.  Mainioita sarjakuvia oli paljon muitakin (kuten myös tylsää taidepieruilua mutta ei kai tuon tarkoitus ollutkaan miellyttää kaikkia)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Sil5i 11.06.2006 klo 11:31:49
Liian usein olen itse törmännyt tässäkin (sarjis) ilmaisumuodossa kaavamaisuuten (Akut,Mangat,TrikooSaippuaPellet jnejne.). Monet tekijät, jotka ovat onnistuneet uransa aikana luomaan niitä ns. 'silmien avaajia' (enkä nyt tarkoita krapulan korjaus-sarjaa) sortuvat kaavoihin liian helposti. Niiden seuraaminen vaatisi 'tosi fanitusta' johon en ole taipuvainen.

Täytyy kyllä sanoa, että on myös onnistuneita kaavojen rikkojia ollut ja niitä aina silloin tällöin pulpahtelee ties mihin genreen - mikä on positiivista, jees.

Jos pikku esimerkit sallitaan niin jo edellä mainituista Frank Miller on ollut yksi joka on tuonut esille molempia. Nostan kyllä hänelle hattua sen vuoksi, mutta en suostu 'fanittamaan', skeptisesti nykyään suhtaudun miehen tuotteisiin. Commando leffa on yksittäistapauksena loisto humoristinen räiskintäpätkä ('silmien avaaja' + pirun viihteellinen), mutta jos kakkososa olisi tehty niin eipä olisi tainnut kovin kauas Rambo sarjasta sekään mielessäni jäänyt.

Luovuutta tukevat yksittäistapaukset toimivat minulle parhaiten - ei jatkuvaan 'matematiikkaan' perustuva viihde. Oli genre sitten mikä tahansa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 11.06.2006 klo 14:10:59
Tiedän että et ole oikeasti mikään vanha bore jolla kasvaa naavaa sieraimista mutta asiayhteydestä irroitettuna tuosta ylläolevasta kommentista tulee mieleen ne vanhat pierut joiden mielestä mitään hyvää musiikkia ei ole tehty 70-luvun jälkeen.

Mä alan kyl pikkuhiljaa olla vanha bore ja naavaa kasvaa korvistaki. Oletusarvosesti uusi sarjakuva ja uudet tekijät kuitenki kiinnostaa vanhaa enemmän.

Yks syy siihen etten oo mitään uutta intoiltavaa löytäny, on siinä että oon ollu hemmetin laiska seuraamaan mitä ulkomailla tapahtuu. En lue alan lehtiä, en edes ole millään ulkomaalaisella foorumilla hengailemassa. Itseäni valistuneempien kavereidenki suositukset on yleensä seuraavan aamun krapulaan mennessä unohtuneet.

Ihan parin viime kuukauden aikana on tullut luettua ensimmäistä kertaa Maalari ja merirosvo, Queen & Country ja 100 Bullets jotka oli kaikki  ilahduttavan skarppia viihdesarjakuvaa.

Christophe Blain piirtää perhanan nätisti ja Jysäyksen perusteella juttunsakin taitavat olla ihan mainioita. Pitäis nuo Maalarit ja merirosvot ostaa jo pelkästään tukeakseen WSOY:n hienoja käännösvalintoja. Ehkäpä jo ensi palkasta.

Queen & Country ja 100 Bullets menevät siihen kategoriaan mistä Tähtivaeltajan sivuilla vaahdotaan ja mihin mun tosiaan pitäis tutustua paljon paremmin. En vain mahda sille mitään että isojen ihmisten trikoo- tai pyssyleikit saa mut aina hiukan vaivautumaan tai kikattelemaan. Ei näitä kai kuitenkaan huumorina olis tarkotus lukea?

Iiikk mikä ilme tässäkin:

(http://www.hillcity-comics.com/graphic_novels/new_graphic_novel927.jpg)

Se on niin uhmakas! Sulonen! Onha se aseiden kaa pelaaminen vakavaa touhua. Tirsk. Anteeksi. Hihihi.

esim. Jarno Latva-Nikkola ja Anna-Kaisa Laine oli sellaisia joita olen saattanut lukea aikaisemmin mutta en ole sen kummemmin noteerannut.

Kaikki Glömpit löytyy toki hyllystä. Iteki piirsin muistaakseni kolmosnumeroon jonku könösen parisivusen. Jarnosta on vaivihkaa kehkeytyny yks Suomen mielenkiintosimmista tekijöistä ja viimeisimmät sarjakuvansa ovat poikkeuksetta olleet hykerryttävän hauskoja. Anna-Kaisa on parempi väreissä kuin mustavalkosena. Luulin itseasiassa sarjaansa ensivilkasulla Tiitun tekemäksi.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 11.06.2006 klo 16:18:38
Minä olen ollut aikanaan aika äärimmäinen kulttuurielitisti, mutta siitä ajan myötä höllentänyt . Joitakin vuosia sitten palasin sarjakuvan pariin oikeastaan sitä kautta, kun ostin silloin tällöin krapulalukemiseksi uusia Ryhmä-X:iä - ja koin ne ihan viihdyttäviksi, ja totesin  niiden kerronnan dynamiikan ja piirustuksen tason kohenneen mennävuosilta. Kirjastosta en löytänyt mitään kiinnostavaa uutta sarjakuvaa, suomennettuna tai alkukielellä ( Tampereen Metso on varmaan Suomen huonoin kirjasto sarjakuvan suhteen). Kukunor oli Treelta lopettanut, eikä ollut tietokonetta - joten Ryhmä-X:iin oli tyytyminen.

Luinkin vanhoja Ryhmiksiä kabbalistisvaikutteisia mammuttimaalauksia maalamasta tultuani yöviideltä, keventääkseni maalaamisesta kiehuvaa mieltäni.

Sarjakuvasta yhäti enemmän taas innostuneena olen haravoinut kiinnostavaa matskua, ja todennutkin että sarjakuva pistelee ihan parhainta kauttaan - laatutavaraa on hyvin paljon, enemmän kuin oma lompakko antaa myöten hankkia.

Vuosien myötä ajatukseni taiteesta ja kulttuurista ovat kääntyneet relativistisemmiksi. Jos tätä aikaa kulttuurin osalta millään tavalla voi lyhyesti määritellä, niin pluralismin aikakaudeksi, jossa jokaiselle löytyy jotakin, ja jokainen saa kokea suosimansa kulttuurin arvokkaana. Moderninjälkeisessä taidehistoriassa onkin teoreettisellakin tasolla kaikki perinteiset arvostelmat hyvästä ja huonosta purettu, yksilötasolla kukin tietysti voi sanoa, että jokin on hyvää tai jokin huonoa - mutta mitään objektiivista tasoa ei ole, vain lukuisia nurkkakuntia. Nurkkakuntaisuuteen kuuluu sisäänkirjoitettuna toisten nurkkakuntien arvojen väheksyntä ja väärinymmärtäminen.

Relativismista: Kaikki taiteellinen / muu ilmaisu lähtee joistakin lähtökohdista ja motiiveista: ideasta, jolle haetaan sopiva ilmaisumuoto (esim. sarjakuva), tyyli ( esim. ihmissuhdesarjakuva Nemin tyyliin), tekemiseen tarvitaan usko omaan tekemiseen ja siihen usein sekoittuu henkilökohtaiset toiveet palkinnosta ( raha tai kehut). Se, että ihminen päättää tehdä taideluoman jossain sosiaalisesti  arvostetussa ilmiasussa, kuten nykytaiteen näköisesti, ei takaa, että siinä olisi mitään sisältöä. Vastavuoroisesti se, että joku tuottaa ideansa supersankarisarjakuvan muotoon, ei  tarkoita sitä, että tekijällä ei olisi mitään sanottavaa. Jos on yhdysvaltalainen sarjakuvantekijä, joka on kasvanut sisään supersankarikulttuuriin, on hyvin luonnollista toimia sen maailman puitteissa,  varsinkin jos alalta haluaa saada elantonsa. On tietysti ymmärrettävää, että elämässään arjen tasolla jumittavat ihmiset eivät pysty realismin rajat ylittäviä juttuja lähestymään tai arvostamaan - mutta silloin he eivät ehkä pysty arvioimaankaan niiden substanssin laatua.

Supersankarisarjikset, kuten Roju esitti, pohjaavat hyvin vanhaan sankaritarujen perinteeseen, jossa pohditaan hyvän ja pahan dialektiikkaa. Totta kai useimmiten varsin eskapistisesti, mutta toisaalta myös nykymaailman ilmiöitä peilaten, ihan eri tavalla kuin mihin joku Jeffrey Brown oman navan tuijottelultaan pystyy.

Toki, se paras ja laadukkain sarjakuva on jotakin muuta, mutta minusta ankarinta kritiikin tarkastelua (perinteisin kirjallisin ja taiteellisin kriteerein) kestävää sarjakuvaa ei ole  paljon tehtykään. Suurin osa on loppupeleissä viihdettä, oli se sitten genreltään mitä tahansa - mutta kuten sanottu se ei estä sitä, että sen kautta välittyy tunteita, ajatuksia ja arvoja.

Tässä tullaan ehkä siihen, että relativistisesta liberalismista huolimatta olen pohjimmiltani elitisti, ainakin taide-termin suhteen: täällä Kvaakissa taide-sanaa käytetään lähinnä kirosanana, mutta minulle se mieltyy tarkoittamaan niitä korkeimpia ja jaloimpia teoksia, kuten jotain Tarkovskia, Dostojevskia, Kieferiä. Se ei silti tarkoita, ettei voisi diggailla kaikkea vähemmän ylvästä ja täydellistä - sitä kun niin vähän rajallisten ihmisten maailmassa on.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Sil5i 11.06.2006 klo 17:00:51
Erittäin hyvin puhuttu, UGH! Monille munille on varmasti käyttöä muailmassa.

(...viestistä myähemmin muokattu pois turhuuksia)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 11.06.2006 klo 18:29:01

Se on niin uhmakas! Sulonen! Onha se aseiden kaa pelaaminen vakavaa touhua. Tirsk. Anteeksi. Hihihi.




Osa 2 on vielä lukematta, siinä kannessa on tyttö ja joku automaattiase ja kalashnikoveja sellaisessa jihad-asennossa. Nämä kansikuvat on outoja kun ne lupaa Rambotouhua ja sitten sisältö on Knalli ja sateenvarjo-tyylistä toimistohommaa. Välillä ne tappaa tosin jonkun mutta aika kaukana ollaan jostain Schwarzenegger-touhuista. Hyvä kun otit puheeksi, harvoin on näin paskoja ja harhaanjohtavia kansia nähnyt
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 11.06.2006 klo 19:46:16
Uhh. Meinas Veltin kirjotuksesta ajatukset jäädä puoliks kaikenlaisten koukeroiden ja sivistyssanojen alle mut muutaman kerran tekstin luettuani luulen ymmärtäväni mitä haluttiin sanoa. Muutama asia jäi vaivaamaan.

yksilötasolla kukin tietysti voi sanoa, että jokin on hyvää tai jokin huonoa - mutta mitään objektiivista tasoa ei ole, vain lukuisia nurkkakuntia.

korkeimpia ja jaloimpia teoksia, kuten jotain Tarkovskia, Dostojevskia, Kieferiä.

Tarkoitatko siis että Tarkovski, Dostojevski ja Kiefer ovat vain subjektiivisesti hyviä?

Yksilötasolla voin ajatella että ensimmäisen sarjakuvansa tehnyt Pertsa (15v) Rymättylästä on vielä aika surkea taiteilija mutta olisi kovin nurkkakuntaista olla antamatta Pertsalle 10 vuoden apurahaa ja Nobelin palkintoa?

Se, että ihminen päättää tehdä taideluoman jossain sosiaalisesti  arvostetussa ilmiasussa, kuten nykytaiteen näköisesti, ei takaa, että siinä olisi mitään sisältöä.

Tämä nyt kai on kaikille ilmiselvää?

Vastavuoroisesti se, että joku tuottaa ideansa supersankarisarjakuvan muotoon, ei  tarkoita sitä, että tekijällä ei olisi mitään sanottavaa. Jos on yhdysvaltalainen sarjakuvantekijä, joka on kasvanut sisään supersankarikulttuuriin, on hyvin luonnollista toimia sen maailman puitteissa,  varsinkin jos alalta haluaa saada elantonsa.

Tiedän muutamankin yhdysvaltalaisen sarjakuvantekijän, joka on kasvanut sisään supersankarikulttuuriin, ja on kasvanut siitä uloskin. Tienaavat käsittääkseni elantosakin omaa juttuaan tekemällä.

Miksi ihmeessä ideansa tai sanottavansa pitäisi tuottaa johonkin tiettyyn muotoon? Eiköhän voida ihan suoraan puhua ihmisistä jotka haluavat tehdä supersankarisarjakuvia? Toisilla on jutuissaan enemmän ideaa, toisilla vähemmän. Supersankarisarjakuvaa joka tapauksessa.

Mun mielestä sarjakuvasta irtoaa oletusarvosesti enemmän sisältöä ja ajatuksia jos juttua ei oo vesittämässä salaisia identiteettejä, hassuja kostyymeja, ihmeellisiä voimia ja mustavalkoista hyvän ja pahan välistä ”dialektiikkaa”.

On tietysti ymmärrettävää, että elämässään arjen tasolla jumittavat ihmiset eivät pysty realismin rajat ylittäviä juttuja lähestymään tai arvostamaan - mutta silloin he eivät ehkä pysty arvioimaankaan niiden substanssin laatua.

Mitä kenenkään elämä tai sen tasot mihinkään liittyy? Eiköhä me arjen kanssa jouduta jumittamaan itse kukin? Vai meinaatko että pitäis olla henkisesti jotenki epätasapainonen, muissa maailmoissa tai vähintään sieniä nauttinu että voisi realismin rajat ylittäviä juttuja lähestyä ja arvostaa?

Luokittelisitko mielikuviteksettomaan tusinafantasiaanki kyllästyneet elämässään arjen tasolla jumittaviksi ihmisiksi? Ovatko he kykenemättömiä arvioimaan tusinafantasian ”substanssin” laatua? Oonko mä kykenemätön arvioimaan minkä hyvänsä ”substanssin” laatua jos en sitä osaa arvostaa? En voi arvioida iltapäivälehtiä, realitysarjoja tai Pertsan (15v) tuoretta esikoissarjakuvaa?

Toki, se paras ja laadukkain sarjakuva on jotakin muuta, mutta minusta ankarinta kritiikin tarkastelua (perinteisin kirjallisin ja taiteellisin kriteerein) kestävää sarjakuvaa ei ole  paljon tehtykään. Suurin osa on loppupeleissä viihdettä, oli se sitten genreltään mitä tahansa - mutta kuten sanottu se ei estä sitä, että sen kautta välittyy tunteita, ajatuksia ja arvoja.

Tähän mä voin jo yhtyä. Anteeks että meni paikka paikoin vähä pilkunnussimiseks mut tämmöstä tää internetissä keskusteleminen on.


Hyvä kun otit puheeksi, harvoin on näin paskoja ja harhaanjohtavia kansia nähnyt

Kai noi sit on myyvempiä?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 11.06.2006 klo 20:17:38
On tietysti ymmärrettävää, että elämässään arjen tasolla jumittavat ihmiset eivät pysty realismin rajat ylittäviä juttuja lähestymään tai arvostamaan - mutta silloin he eivät ehkä pysty arvioimaankaan niiden substanssin laatua.

Ja ne jotka eivät junnaa arjen tasolla harrastavat siis mitä? Extreme Reading -touhuja, vai?

Tarkoitatko siis että Tarkovski, Dostojevski ja Kiefer ovat vain subjektiivisesti hyviä?

Minä olisin tarkoittanut, jos olisin kyseisen lauseen lausahtanut. Yhteiskunta, tosin yleensä vain sen pieni osa, määrittelee mikä on korkeakulttuuria, mikä ei. Mutta miksi edelleenkään pitäisi välittää muiden mielipiteistä?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 11.06.2006 klo 20:29:17
Keskustelu tuntuu pakosti ajautuvan siihen, että mikä on hyvää sarjakuvaa - eikä keskustellakaan siitä, mitä on sarjakuvasivistys. Ymmärtääkseni kyse on eri asioista.

Mitä supersankareihin tulee, niin vaikkapa U. Econ tulkinnat ja esseet Teräsmiehestä ovat mitä sivistyneimpiä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Jarkko Sikiö 11.06.2006 klo 20:35:22
Keskustelu tuntuu pakosti ajautuvan siihen, että mikä on hyvää sarjakuvaa - eikä keskustellakaan siitä, mitä on sarjakuvasivistys. Ymmärtääkseni kyse on eri asioista.

Minusta kummassakin on kysymys arvottamisesta. Kuten mistä sarjakuvista sitä sivistystä oikein tulee.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 11.06.2006 klo 20:49:34


Mun mielestä sarjakuvasta irtoaa oletusarvosesti enemmän sisältöä ja ajatuksia jos juttua ei oo vesittämässä salaisia identiteettejä, hassuja kostyymeja, ihmeellisiä voimia ja mustavalkoista hyvän ja pahan välistä ”dialektiikkaa”.




Hassut kostyymit, ihmeelliset voimat ja salaiset identiteetit on minusta käyttökelpoista kamaa ainoastaan jos ne on huumorin tai ironian apuvälineitä. Hyvän ja pahan välinen "dialektiikka" taas on jotain mitä draama vaatii. Jos joku avantgardepäissään päättää hylätä moisen niin se on vähän samantyylistä touhua kuin se  kun jotkut   älypääkomissaarit  päättivät pyöristää piin arvon tasan neljään koska se oli "modernia" ja "käytännöllistä". Oletan että painotus on kuitenkin tuolla sanalla mustavalkoinen
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 11.06.2006 klo 21:46:19

Tarkoitatko siis että Tarkovski, Dostojevski ja Kiefer ovat vain subjektiivisesti hyviä?

Päällisin puolin ihmiset edelleen uskovat vanhoihin korkeataiteen arvostelmiin, eli siihen, että jos kriitikot ja muut auktoriteetit nimeävät jonkin suureksi taiteeksi, se on sitä vaikka yksilö itse ei kyseisiä teoksia "ymmärtäisi" tai olisi niistä kiinnostunut. Esitin, että taideteoriassa ollaan periaatteessa rikottu kaikkien tuollaisten auktoriteettien ja perinteiset taidearvot, mutta silloin liikutaan tietysti ns. avantgarden puolella ( mutta eilisen avantgarde on tämän päivän aamiaismuroja).

Toisaalta kulttuurin kehitys menee siihen suuntaan, että taiteen merkkiteoksia kuluttavat,  ja tosissaan siis kokevat niiden arvon, hyvin harvat. Jos taiteen merkkiteokset jäävät pölyttymään arkistoon, ei niillä ole enää relevanttia merkitystä kulttuurille - ne ovat ainoastaan reliikki, vanhan kulttuurin monumentti, jotka tuovat nykykulttuurille vain illusorista ryhtiä.

Ja ihan omasta kokemuksesta en ole Suomessa kovin moneen ihmiseen törmännyt, jotak edes tietävät kuka Kiefer on...

Yksilötasolla voin ajatella että ensimmäisen sarjakuvansa tehnyt Pertsa (15v) Rymättylästä on vielä aika surkea taiteilija mutta olisi kovin nurkkakuntaista olla antamatta Pertsalle 10 vuoden apurahaa ja Nobelin palkintoa?

Relativismin ei tarvitse ihan tuota tarkoittaa, mutta suomalaisen omakustannesarjiksen puolella hieman samaa on aikanaan tapahtunut - tuotokset olleet täyttyä paskaa, mutta silti niitä omassa porukassa ollaan diggailtu, ja haettu innolla apurahaa.

Tiedän muutamankin yhdysvaltalaisen sarjakuvantekijän, joka on kasvanut sisään supersankarikulttuuriin, ja on kasvanut siitä uloskin. Tienaavat käsittääkseni elantosakin omaa juttuaan tekemällä.

Totta, ja hyvä niin! Kyllä minäkin myönnän supersankarigenren ylivalta-aseman ongelmalliseksi ja ilmaisuspektriä rajusti varjostavaksi, mutta samalla minä löydän sieltä joitankin helmiä, jotka eivät olisi voineet syntyä kuin siinä genren asettamien rajojen sisällä - hyvät supersankarisarjakuvat, tai ne joista minä pidän, asettuvat hiukan vastahankaan kyseenalaistamaan kaavoja, kuten vaikka Authority tai Ultimates.

Suurin osa supersankarisarjakuvasta on armotonta skeidaa, se on vissi. Mutta niin on suurin osa eurooppalaisesta ja japsisarjakuvastakin.


Mun mielestä sarjakuvasta irtoaa oletusarvosesti enemmän sisältöä ja ajatuksia jos juttua ei oo vesittämässä salaisia identiteettejä, hassuja kostyymeja, ihmeellisiä voimia ja mustavalkoista hyvän ja pahan välistä ”dialektiikkaa”.

Jokaisella makunsa. Minua kostyymit ei haittaa, kun niihin on tottunut. Ne on vähän niinkuin pintamuoti - älyttömän rumaa, mutta jotkut vain kasvavat siihen sisään. On joitain tekijöitä, joiden teosten tasoon ei vaikuta se onko niisä kulloinkin superhirmuja vai ei. Ja on kiinnostavaa, että Alan Moore joka on realistisen draaman uranuurtaja (anglo-amerikkalaisen) sarjiksen puolella edelleen puuhastelee superheebojen parissa.

Mitä kenenkään elämä tai sen tasot mihinkään liittyy? Eiköhä me arjen kanssa jouduta jumittamaan itse kukin? Vai meinaatko että pitäis olla henkisesti jotenki epätasapainonen, muissa maailmoissa tai vähintään sieniä nauttinu että voisi realismin rajat ylittäviä juttuja lähestyä ja arvostaa?

Luokittelisitko mielikuviteksettomaan tusinafantasiaanki kyllästyneet elämässään arjen tasolla jumittaviksi ihmisiksi? Ovatko he kykenemättömiä arvioimaan tusinafantasian ”substanssin” laatua? Oonko mä kykenemätön arvioimaan minkä hyvänsä ”substanssin” laatua jos en sitä osaa arvostaa? En voi arvioida iltapäivälehtiä, realitysarjoja tai Pertsan (15v) tuoretta esikoissarjakuvaa?

Ei tarvitse ottaa loukkauksena, esitin asian epäselvästi. Tarkoitin sillä sitä, että eri ihmiset luonteeltaan ovat erilaisia. Toisille kaikki fiktio, jossa mennään normaalin ohitse, vaikka yliluonnollisen puolelle, pistää vastareaktion päälle, eivätkä he kykene semmoista sisäistämään.

Toisilla eskapismi ja mielikuvitusfiilistely on verissä. Silti väitän, että mielikuvituksekkaammiksi menevissä skenaarioissa on helpompi käsitellä abstraktiota kuin ihan arjen vuokrarästiongelmissa painivan fiktion. Edelleen ne asiat, joita kummankin kaltainen fiktio käsittelee ovat sen tason juttuja, joista niihin vetoa tunteva henkilö on kiinnostunut luonnostaan, noin periaatteessa.

Kukin voi arvioida kuten haluaa, mutta minusta on hyödyllistä ja avartavaa katsoa asioita niiden funktion kannalta - mihin iltapäivälehtiä ihmiset tarvitsevat tai käyttävät... ei se muuta välttämättä niiden arvostusta, mutta ehkä sitä kautta pääsee varsinaisten ongelmien ytimiin.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 11.06.2006 klo 22:04:41
Keskustelu tuntuu pakosti ajautuvan siihen, että mikä on hyvää sarjakuvaa - eikä keskustellakaan siitä, mitä on sarjakuvasivistys. Ymmärtääkseni kyse on eri asioista.

Jeh. No oikeastaan tuota pyrin pitkissä viesteissäni hieman purkamaan. Makuarvostelmat ovat subjektiivisia, se millä vois päästä eteenpäin olisi se, jos osattaisiin määritellä niitä hyviä ja huonoja elementtejä. Vaikka pohtimalla mikä on hyvää sarjakuvaa, sen sijaan että pohditaan mikä on hyvää sarjakuvaa.

Esim. David B:n Epileptic on loistava kuvitukseltaan, ja kiinnostava ja rikas sisällöltään, mutta onko se hyvin tai mielekkäästi rakennettua sarjakuvakerrontaa, voisi asettaa kysymyksenalaiseksi.

Minusta tuo sarjakuvasivistys -termi on kyllä aika yhdentekevä, tärkeämpää olisi sivistys noin ylipäänsä ( se mitä se pitää sisällään taas on oma kysymyksensä).

Sarjakuva on  liian sisäsiittoinen kulttuurinmuoto, mitä supersankaritouhukin tietysti osaltaan ilmentää.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 11.06.2006 klo 23:48:34


Sarjakuva on  liian sisäsiittoinen kulttuurinmuoto, mitä supersankaritouhukin tietysti osaltaan ilmentää.

Tuohon kaipaisin vähän perusteluja. Me sarjakuvien kuluttajat saatamme olla sisäsiittoinen klikki mutta välineenä se on yhtä sisäsiittoinen kuin musiikki tai kirja. Oikeastaan on helpompi tehdä loistava sarjakuva kuin loistava romaani tai sinfonia. (Tämän sanoi varmaan Art Spiegelman tai sitten Crumb, en olisi itse keksinyt mitään noin fiksua). Konventiot on   sarjakuvapuolella väljemmät ja sisäsiittoisuudesta huolimatta sarjakuvaväki hyväksyy kokeilut. Tämä ei koske luonnollisestikaan supersankariväkeä  joihin verrattuna Syvän joen kierosilmät on liberaalihippejä
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 00:36:51
Tuohon kaipaisin vähän perusteluja. Me sarjakuvien kuluttajat saatamme olla sisäsiittoinen klikki mutta välineenä se on yhtä sisäsiittoinen kuin musiikki tai kirja. Oikeastaan on helpompi tehdä loistava sarjakuva kuin loistava romaani tai sinfonia. (Tämän sanoi varmaan Art Spiegelman tai sitten Crumb, en olisi itse keksinyt mitään noin fiksua). Konventiot on   sarjakuvapuolella väljemmät ja sisäsiittoisuudesta huolimatta sarjakuvaväki hyväksyy kokeilut. Tämä ei koske luonnollisestikaan supersankariväkeä  joihin verrattuna Syvän joen kierosilmät on liberaalihippejä

Niin, siis ei sarjakuva itsessään, vaan se miten sitä tehdään. Siis se että konventiot otetaan liiaksi itsestäänselvinä, sekä aihepiirien että ilmaisutapojen suhteen. Minusta kaikki Asterixit sun muut ovat paljon degeneratiivisempia kuin supersankarisarjakuvat - 90-luvulla supersankarisarjakuva oli kyllä pohjimmaista pohjamutaa hyvin usein, ja toki aika iso osa edelleen on huonojen tekijöiden soperrusta - tyyppien, jotka eivät osaa piirtää, vaan kopioivat makeimpia asentoja ja toimintajuttuja toisiltaan.  Silti supersankaripuolella jatkuvasti käytetään joidenkin Ted McKeeverien, Sienkiewiczin ja Kent Williamsin palveluksia hyväksi, osoittaen ettei siellä pelkkää degeneraatiota harjoiteta.

Kyse on siitä, että sarjakuvan kieli ei kehity oikein miksikään, paitsi muutaman neron siivittämänä. Suurin osa vetää hommaa solumuistista - sen kerronnan kielen mukaan, jonka on oppinut -ja mikäs siinä, en kiellä etteikö niitä palikoita olisi aika paljon, ja sillä tavalla saa tehtyä helposti luettavaa ja tajuttavaa tavaraa, mutta jos verrataan toiseen ääripäähän, graafiseen maailmaan, jossa epätoivoisesti yritetään tehdä visuaalisia innovaatioita (no suurin osa sielläkin kopioi, loput varastaa ja kierrättää vanhoja juttuja ja kuvataiteen historiaa), olkoonkin että pakonomaisen näkyvyyden saavuttamisen takia - on sarjakuva hirveän puritaaninen ja vanhakantainen kenttä.

Kokeiluja on, mutta suurin sarjakuvantekijöistäkin lähinnä naureskelee niille. Ja kokeiluilla ei ole loppujen lopuksi merkitystä, jos ei niiden tekijä ole jossakin määrin sitoutunut niihin, ja jatka niitä. Minusta tekijöiden pitäisi laaja-alaisesti olla perehtyneitä eri narratiivisiin ja visuaalisiin ilmaisumuotoihin, ja koittaa ammentaa niistä jotain omaan tekemiseensä - sen sijaan että ne vaikutteet otetaan vain sarjakuvan kentältä.

Siinä mielessä joku McCloud'kin saattaa osaltaan tehdä karhunpalveluksen, jos tekijät pohtivat liikaa hänen antamia valmiita luokituksia.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 12.06.2006 klo 07:52:38
<snip>
Sarjakuva on  liian sisäsiittoinen kulttuurinmuoto, mitä supersankaritouhukin tietysti osaltaan ilmentää.

Eikö maailmanlaajuisesti katsottuna "supersankaritouhu" ole sittenkin sarjakuvan vähemmistöä - Aasiassa ja Euroopassa sitä ei itse tuoteta oikeastaan ollenkaan, ostetaan kylläkin jonkin verran.

Ja miten populaarikulttuuri voi olla sisäsiittoista? Kuka tahansa voi kuluttaa sarjakuvaa. Eikä sitä tarvitse edes lukea. Riittää kun katselee kuvat. Mutta useimmat lukevatkin vain tekstin eivätkä luekaan niitä kuvia - tai ymmärrä niitä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 09:34:43
Minusta kaikki Asterixit sun muut ovat paljon degeneratiivisempia kuin supersankarisarjakuvat

Aika erikoinen mielipide. Minusta parhaat Goscinnyn Asterixit  ovat  aivan täydellisiä. Ne eivät aliarvioi lukijaa, niissä näkyy melkoinen  yleissivistys ja tarinat on rakennettu aivan älyttömän hienosti. Huumori ja satiiri ei ole ideologista tai dogmaattista vaan sohii jokaiseen ilmansuuntaan. Asterix saattaa olla degeneroiva jos sitä vain kopioidaan ilman omia ideoita. Minulle se on standardi johon vertaan muita ja se pistää riman todella korkealle. Joskus hiipii kyllä mieleen epäilys että jotkut eivät pidä Asterixista ja Calvin & Hobbesista siksi että ne ovat niin suosittuja. Se on niiden ainoa vika
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 12.06.2006 klo 09:45:43
Konventiot on   sarjakuvapuolella väljemmät ja sisäsiittoisuudesta huolimatta sarjakuvaväki hyväksyy kokeilut. Tämä ei koske luonnollisestikaan supersankariväkeä  joihin verrattuna Syvän joen kierosilmät on liberaalihippejä
Tähänkin olisi kiva kuulla vähän perusteluja. Vai oliko kyseessä hauska heitto? Where you goin', cityboy?
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 13:26:25
Kyse on siis henkilökohtaisista mauista. Minua ei Asterix ole lapsuuden jälkeen kiinnostanut. Joku ruma viiksivallukääpiö saa ihmevoimia jotain juomaa juomalla ja joku debiili plösäri viskoo isoja kiviä, husin älykästä ja jännää. Muutama latinankielinen ulvahdus ei tee sittä sen fiksumpaa, kuin Korkejännitysten Achtungit niistä Goethen verrattavaa.

Alkujaan tarkoitin sitä, että Asterixin kaltaisiten sarjakuvien evoluutiolinja ei ole neljässäkymmenessä vuodessa kehittynyt miksikään, siinä missä jenkkilän supersankariskenessä on tapahtuntu radikaaleja suunnanottoja, ja kehitystä, edelleen voi nostaa Sienkiwiczin nimenä esimerkkinä tyypistä, joka on kehittynyt perussupersankaripiirtäjästä hyvin innovatiiviseksi kuvantekijäksi - ja se kehitys tapahtui supersankarisarjakuvan sivuilla!

Lisäksi kerronnallisesti jenkkiläinen sarjakuva on kehittynyt todella paljon, kun taas euroopan pallonenä-ilmaisu ei yhtään miksikään.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 13:31:48

Lisäksi kerronnallisesti jenkkiläinen sarjakuva on kehittynyt todella paljon, kun taas euroopan pallonenä-ilmaisu ei yhtään miksikään.
50-, 60- ja 70- lukujen eurooppalainen pallonenäsarjakuva oli viritetty aikalailla huippuunsa.
Saman ajan amerikkalaisella supersankarisarjakuvalla on totta vieköön ollut syytäkin kehittyä.

Mielestäni.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 12.06.2006 klo 14:22:49
50-, 60- ja 70- lukujen eurooppalainen pallonenäsarjakuva oli viritetty aikalailla huippuunsa.
Saman ajan amerikkalaisella supersankarisarjakuvalla on totta vieköön ollut syytäkin kehittyä.
Mielestäni.
Uh, oliskohan jonkinlaista sarjakuvasivistystä sellainenkin, ettei tekisi äkkiseltään yleistyksiä pelkän genrejaon kustannuksella? Oli siellä Amerikanmaalla lahjakkaita tekijöitä jo 50-luvulla, siinä missä Euroopassakin.
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 12.06.2006 klo 14:31:04

Alkujaan tarkoitin sitä, että Asterixin kaltaisiten sarjakuvien evoluutiolinja ei ole neljässäkymmenessä vuodessa kehittynyt miksikään, siinä missä jenkkilän supersankariskenessä on tapahtuntu radikaaleja suunnanottoja, ja kehitystä, edelleen voi nostaa Sienkiwiczin nimenä esimerkkinä tyypistä, joka on kehittynyt perussupersankaripiirtäjästä hyvin innovatiiviseksi kuvantekijäksi - ja se kehitys tapahtui supersankarisarjakuvan sivuilla!


Hieno näkemys, mutta hassaa sen että molemmissa tahoissa tapahtuu sekä kehitystä että jääräämistä.
on puristeja joista mitään ei saa muuttaa ja ennen kaikki oli paremmin ja niitä jotka yrittävät ottaa selvää mihin kaikkeen on mahdollista yltää.
Molempia jättää lukematta se kansanosa joka tyytyy vanhaan kantaansa.
rujohko sanonta "kaikkea pitää kokeilla paitsi omaa äitiä ja kansantansseja" pitää hyvin paikkansa.
Minä olen kyllä kokeillut kansantanssejakin. Ei minun juttuni.

sarjakuvasivistystä on se että ottaa uusista ja vanhoista asioista selvää ihan itse mahdollisuuksien mukaan. sarjakuva on yksi tarinankerronnan muoto, kuten maalaustaide kirjallisuus elokuvat näytelmät jne.
sen arvottaminen korkeaan ja matalaan, hyvään ja huonoon on ennenkaikkea arvottajan itsetuntokysymys.
Ei tämä tarkoita yltiösuvaitsevaisuuttakaan, mistään ei ole pakko pitää. Asioita saa vihata, mutta perustelujen pitää olla kohdallaan ja mielellään perustua johonkin joka edes etäisesti muistuttaa jotain faktaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 14:38:27
Uh, oliskohan jonkinlaista sarjakuvasivistystä sellainenkin, ettei tekisi äkkiseltään yleistyksiä pelkän genrejaon kustannuksella?
Voisitko nimetä muutaman lahjakkaan tekijän menneiltä vuosilta , niin lukisin ihan sarjakuvasivistyksen vuoksi? Siis jos en ole heitä jo aiemmin lukenut.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 12.06.2006 klo 14:47:20
Voisitko nimetä muutaman lahjakkaan tekijän menneiltä vuosilta , niin lukisin ihan sarjakuvasivistyksen vuoksi? Siis jos en ole heitä jo aiemmin lukenut.
Alex Toth, Reed Crandall, Carmine Infantino, Neal Adams, Jim Steranko ja Jack Kirby tulevat näin äkkiäväkkiä mieleen, ja tämä siis vain näin sekunnin miettimisellä. Eri asia tietty, PITÄÄKÖ heidän töistään, mutta taitavia, edistyksellisiä ja kokeilevia heppuja olivat kaikki.
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 14:53:30
Mä olen lukenut tuolta ajalta lähinnä Teräsmiehiä, Salamia, Batmaneita, Kapteeni Amerikkaa, Mustanaamiota ja Magnusta(Robottifaitteria).
Semmoisia mitkä on käännetty suomeksi.

Pitääpä katsoa josko Amazonilta löytyisi noita mainitsemiasi tyyppejä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 12.06.2006 klo 15:01:40
Alex Toth, Reed Crandall, Carmine Infantino, Neal Adams, Jim Steranko ja Jack Kirby tulevat näin äkkiäväkkiä mieleen, ja tämä siis vain näin sekunnin miettimisellä. Eri asia tietty, PITÄÄKÖ heidän töistään, mutta taitavia, edistyksellisiä ja kokeilevia heppuja olivat kaikki.
Rmäki

Pitää nyt saada sanottua vaikkei siitä mitään iloa kellekkään olekkaan:

Olen yrittänyt ihan yleissivistysmielessä parikin kertaa puurtaa läpi Marvelin ja DC:n "Best of/klassikko-kokoomia" 50-70-luvuilta (niitä kovakantisia) ja ihan vilpittömästi voi sanoa, että on se ihan karmeeta huttua. Mm. Jack Kirby on yliarvostetuin sarjakuvantekijä maailmassa. Jos Kirbyn sarjakuvat ovat "genren parhaita" niin en uskalla tosiaan edes arvata, mitä muuta selluloosan tuhlausta maailmassa onkaan tapahtunut...

Huom. Tämä on sitten se "väärä mielipide", ei kannata suuttua,  kannattaa jättää ihan omaan arvoonsa... Myönnän heti ekana, että supersankarigenre ei ole genreni ja olen yrittänyt välttää kaikkea siihen liittyvää koko ikäni. Tämä on se kuuluisa ulkopuolisen mielipide. ;)
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 15:18:22
Uh, oliskohan jonkinlaista sarjakuvasivistystä sellainenkin, ettei tekisi äkkiseltään yleistyksiä pelkän genrejaon kustannuksella?
Rmäki

Lisätäänpä tämä Veltinkin  mielipide tähän, jotta en leimautuisi ainoaksi sivistymättömäksi.
Lainaus käyttäjältä: Veltti
Lisäksi kerronnallisesti jenkkiläinen sarjakuva on kehittynyt todella paljon, kun taas euroopan pallonenä-ilmaisu ei yhtään miksikään.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 12.06.2006 klo 15:19:17
Lisäksi kerronnallisesti jenkkiläinen sarjakuva on kehittynyt todella paljon, kun taas euroopan pallonenä-ilmaisu ei yhtään miksikään.

Jaa. Minä taas ajattelen, että 90-luvun jälkeen noussut uusi sukupolvi nimenomaan on niitä pallonenäperinteen uudistajia. Esim. aihepiirit uusiutuivat: Herra Jean on arkirealistinen, Blutch tekee suvereenisti mitä vain, kuten Trondheimkin. Manu Larcenet, Christophe Blain... Kuitenkin nämä ovat kiinni siinä Pifin ja Piloten perinteessä, minkä itsekin auliisti myöntävät. En sitten tiedä, onko se ihan sitä Cubituksinta pallonenäosastoa, franko-belgiä kumminkin. Mutta paljon kuuluu genreen huttuakin, esmes Tomé&Janryn Pikku Pikot tai Zépin valtaisaa suosiota nauttiva Titeuf. Mutta ne onkin lasten/varhaisnuorten sarjakuvia.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 12.06.2006 klo 15:30:17
Lisätäänpä tämä Veltinkin  mielipide tähän, jotta en leimautuisi ainoaksi sivistymättömäksi.
Lainaus käyttäjältä: Veltti
Lisäksi kerronnallisesti jenkkiläinen sarjakuva on kehittynyt todella paljon, kun taas euroopan pallonenä-ilmaisu ei yhtään miksikään.
Joo, kyllä mää tolla viestillä viittasin näihin molempiin ääripäihin, siteerasin vaan sitä viimeisempää viestiä. Näin tolkuttoman "sarjakuvasivistyneenä" heppuna olen tässä funtsinut, että jos itse joutuisin vetelemään yleistyksiä 50-70 sarjoista, voitaneen ehkä sanoa, että jenkit olivat (ja ovat ehkä yhä) keskittyneet enemmän kokeilemaan ja kehittämään sarjakuvan kuvallista kerrontaa, kun taas Euroopassa on tehty enempi tarinallisia edistysaskelia. Tämä johtuu toki paljolti Comics Coden tukahduttavasta vaikutuksesta Amerikan sarjakuvakehitykseen - aikuisten asioista ei saanut kertoa, joten ala ei varmaan vetänyt puoleensa yhtä lailla kokeiluhaluisia käsikirjoittajia kuin piirtäjiä.
En muuten itsekään tykännyt Kirbystä nuorempana, mutta nykyisin osaan kyllä arvostaa sen kuvallisia innovaatioita -- on se oikeesti nero, Outi! Herra Jean on mainio sarja, mutta kuvakerronnaltaan aika perinteinen, ainaskin minun silmääni.
Jeesusteli
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 12.06.2006 klo 15:42:28
Niin ja sekä jenkkilästä että euroopasta tulee uusien tekijöiden uusia hyviä sarjakuvia, mutta ennakkoluuloihinsa sortuneet eivät koske pitkällä tikullakaan.
hyvänä esimerkkinä vaikka Flight vol 1 ja Vol 2. Hienoja kokoelmia joita ei lueta/tilata kun kustantaja kerran on Image. pakkohan sen on olla suolesta, onhan?

  Tämä johtuu toki paljolti Comics Coden tukahduttavasta vaikutuksesta Amerikan sarjakuvakehitykseen - aikuisten asioista ei saanut kertoa, joten ala ei varmaan vetänyt puoleensa yhtä lailla kokeiluhaluisia käsikirjoittajia kuin piirtäjiä.


Niin siis kyllä niitä sai tehdä, mutta lehtikioskilevitykseen ei päässyt, joten rahantulo oli enemmän kuin epävarmaa.
Sittemmin lehtikioskilevitys lakkasi. Ja amerikan sarjakuvatarjonta jäi siihen mistä ihmiset ovat valmiita erikoisliikkeiden kautta hankkimaan.
tämä on yksi mikä ihmetyttää joskus: miksi kirjakauppamyynti on niin hienoa? Sarjakuvia ja kirjoja pitäisi olla tavallisissa lähikaupoissakin jotta olisi mahdollisuus sivistää itseään niin halutessaan.
Vaikka olenhan minä näitä "kirjastot ja museot maksullisiksi " argumenttejakin kuullut ja kauhistellut.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 16:47:14
Uh, oliskohan jonkinlaista sarjakuvasivistystä sellainenkin, ettei tekisi äkkiseltään yleistyksiä pelkän genrejaon kustannuksella? Oli siellä Amerikanmaalla lahjakkaita tekijöitä jo 50-luvulla, siinä missä Euroopassakin.
Rmäki

No nyt ollaan asian ytimessä. 50-luvulla siellä oli Kurtzmanin ja Kriegsteinin tapaisia kavereita joiden tekemiset näyttää minusta tänä päivänäkin aivan ällistyttäviltä. Joku Sienkiewitz on minusta hieno tekijä mutta on turhauttavaa että amerikkalainen sarjakuva toipui jossain Elektran kohdalla samalle tasolle kuin mitä se oli jo 50-luvulla.

Eurooppalainen sarjakuva oli jossain vaiheessa varmasti aika jämähtänyttä mutta kuten Roju ja muut on esitelleet, täälläpäin tapahtuu taas. Omalta kohdalta tuo kielimuuri estää mutta en ole ikinä ollut kiinnostunut flavour of the day - tyyppisistä jutuista, maltan odottaa että parhaat noista kääntyy suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja hätätapauksessa espanjaksi.

Ai niin, ettei kukaan erehdy syyttämään falskisti neutraaliksi, olen henkeen ja vereen noiden belgialaisten isonenien puolella. Ei se sulje silti mitään muita maita pois
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 17:06:04
Kyllä mäkin olen aikalailla pallonenien puolella (ennakkoluuloisesti?). Varsinkin jos verrataan 50-70 lukujen amerikkalaisiin supersankarisarjakuviin, kuten tuolla aiemmin oli puhe.

Lucky Luke,  P&F,  Natasha, Strumffit, Johannes ja Pirkale,  Tintti,  Asterix ym.  = aika tasokasta kamaa. Jopa tänä päivänä, mielestäni.

Mutta tilaanpa vaikka jo huomenissa noita edellämainittuja sarjakuvia. Toivottavasti ovat hyviä stooreja mukavasti piirrettyinä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 17:16:08
Voisi ehkä argumentoida, että Dupuy & Berberian on ottanut aika paljon vaikutetta jenkkilän alternative-osastolta, ovat hehkuttaneet mm. Sethiä vuosikaudet. Vastaavaa matskuahan on siellä tehty jo vuosikaudet, Hernandezit sun muut.

Jos Asterixista vetää langan Monsieur Jeaniin, voi supersankarisarjakuvasta vetää langan From Helliin, Sandmaniin, Enigmaan, Kabukiin, Cagesiin.

Osoitin provokaatiolla, että eurooppalaista sarjakuvaa voi teilata yhtä sumeasti kuin supersankarisarjakuvaakin. Minusta Asterix on huono lastensarjakuva. Piste. kai minulle on jäänyt antipatiat vastaavannäköisiin sarjoihin- ja ihan kuten sanoin, ne eivät kerronnallisesti ole kovin kehittyneitä. Ei ole Jussi Jäniksetkään, Monsieur Jeanissa on kömpelöä yritystä haaveiden ja pelkojen kuvittamiseen, mutta ei sekään kokonaisuutena mitään mestarilaatua edusta, kyllä sen kanssa aikaa tappaa, mutta ei kovin vahvaa muistijälkeä ole minuun ainakaan jättänyt.

Kuten varmasti käy selville, minä painotan juuri sitä kerronnan puolta, ja minusta From hell, Watchmen, Dark Knight Returns, Enigma ja Sandman:Endless Nights ovat sillä saralla paljon edistyneempiä kuin euroopan vastaavat. JA ehkä se on puutetta sivistyksessäni, ja ranskankielisen sarjakuvan suomentamisessa, etten tarinallisesti jotenkin ylivoimaisia tai erityisen hyviä ole eurooppalaiselta puolelta löytänyt, Raymond Briggsiä ehkä lukuunottamatta ( ja noita enkkukässääjiä, jotka kuitenkin vievät luomisvoimansa jenkkien markkinoille). Saatan ihan vaan joitakin unohtaakin.

Blainin merirosvo-sarjikset ovat hyvännäköisiä, mutta ei vaikuta tarinoiltaan kovin kummoisilta.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 17:25:01
minusta From hell, Watchmen, Dark Knight Returns, Enigma ja Sandman:Endless Nights ovat sillä saralla paljon edistyneempiä kuin euroopan vastaavat.

Voisi ehkä argumentoida että Dark Knightia lukuunottamatta en näe noissa mitään erityisen amerikkalaista, paitsi sen miten ne on markkinoitu. Hyviä sarjakuvia mutta eiköhän noilla kavereilla kuitenkin ole Euroopan Unionin passi. Moore ei taida liikkua paljoakaan joten sillä ehkä ei ole.


Tiedän että tämä kuulostaa saivartelulta mutta ihan oikeasti, ilman eurooppalaisia amerikkalaisessa mainstreamsarjakuvassa ei ummehtunut ilma olisi vaihtunut yhtään sitten 50-luvun kommarivainojen

En tiedä miten tämän nyt ilmaisisi mahdollisimman törkeästi ja epädiplomaattisesti mutta supersankarisarjakuvat ovat McCarthyn ajan noitavainojen ja paranoian saatanan ikävä sivutuote jotka pitäisi sivuuttaa vaikenemisella tai ivallisella naurulla. Ei ne maailman suurin epäkohta ole mutta kiusallinen samalla lailla kun sukupuolitaudit, ei niitä kukaan järkevä tarvitse ja ilman niitä olisi takuulla kivempaa
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 12.06.2006 klo 18:47:40
En tiedä miten tämän nyt ilmaisisi mahdollisimman törkeästi ja epädiplomaattisesti mutta supersankarisarjakuvat ovat McCarthyn ajan noitavainojen ja paranoian saatanan ikävä sivutuote jotka pitäisi sivuuttaa vaikenemisella tai ivallisella naurulla. Ei ne maailman suurin epäkohta ole mutta kiusallinen samalla lailla kun sukupuolitaudit, ei niitä kukaan järkevä tarvitse ja ilman niitä olisi takuulla kivempaa

Hih hih  ;D

Itse en olisi uskaltanut sanoa yhtä koreesti...!

Munkin maailmankatsomuksessa supersankarisarjakuvat ovat mutanttijäänne, joka hämmentävällä tavalla vetoaa niin ihmisen peruspelkoihin ja -tarpeisiin, että se vieläkin kulkee jättiläiszombien lailla joukossamme... Periaatteessa yritän elää niin kuin sitä ei olisi olemassakaan, mutta toisaalta sen varjovaikutus on edelleen vahva, siis tietysti Amerikkalaisiin sarjakuvantekijöihin.

Seth oli nuorena supersankarifani. Jeffrey Brown, Chris Ware ja Daniel Clowes (ja sata muuta) tuhlaavat aikaansa & taitojaan oksentaessaan ulos pahaa lapsuuttaan ie. tekemällä alternative-parodioita supersankarisarjakuvista. Kestänee vähintään vielä yhden kokonaisen taiteilijasukupolven, että amerikkalaiset artistit voivat elää samoin supersankarien vaikutusalueen ulkopuolella kuten eurooppalaiset.

Oma osionsa on tämä 80-luvulla aloittanut kuplagenre jossa mainstream-kustantamoissa koulunsa käyneet artistit yrittävät tehdä "jotain parempaa/syvällisempää/??": Watchmen, Enigma, Sandman, Black Knight Returns etc. Kirjoja jotka olen lukenut mutta jotka tavallaan resonoivat "tyhjässä". Ne kasvavat supersankariperinteestä - mutta mitä järkeä on rakentaa jotain "syvällisempää" tälle pohjalle? Mihin tarvitsemme keittiöpsykologiaa aiheesta masentunut/homo/tms. supersankari? Kuinka tämä voi kiinnostaa/ koskettaa lukijaa? Voiko se muka sanoa jotain omasta itsestämme?

En osaa tätä nyt kauhean fiksusti selittää. Enkä (edelleenkään) haluaisi loukata ketään jonka mielestä Spiderman on paras keksintö sitten Jeesuksen.

Aivo sulaa, liian kuuma (+30c). Jatkan joskus teemasta...

Lisäystä myöhemmin kun muotoilin niin huonosti:

Pointtini oli ennemminkin niinpäin, että kaikille, jotka eivät ole pentuna syöneet & hengittäneet supersankareita, em. klassikot eivät tavallaan "sano mitään". Genre on tarkoitettu ja sen ovat luoneet ihmiset jotka ovat "kasvaneet aikuisiksi", supersankareiden ohi, ja tuntevat tarvetta analysoida & käsitellä ne "loppuun". Tämä on loogista ja sille lienee on tarvetta. Itselleni ja kaikille muille, jotka eivät ole supersankareiden kanssa kasvaneet (vaan esim. eurooppalaisen pottunokkasarjakuvan uhrina) moinen "katharttinen" sarjakuva ei avaudu, ei voi avautua. Eli silloin se vertautuu tyhjään ja näyttäytyy "järjettömänä"...

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 18:54:26
Mun mielestä uudenlaisia, aikuisia? teemoja ja pottuneniä kivasti yhdistävä eurooppalainen sarjakuva: Les Innommables. Sekä Tigresse Blanche.

Onko täällä joku joka ei pidä näistä. Outi?

EDIT:
Panaan tämä linkki taas tänne.
http://www.bdcouvertes.com/innommables/poup1.jpg

Taidokasta.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 19:19:09
Noi on niitä joista tiedän pitäväni aivan älyttömästi mutta kun ei osaa ranskaa niin tähän tyhjään tilaan tulee vaan Haddocqin kirouksia
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Doc Lomapäivä 12.06.2006 klo 19:37:29
Oma osionsa on tämä 80-luvulla aloittanut kuplagenre jossa mainstream-kustantamoissa koulunsa käyneet artistit yrittävät tehdä "jotain parempaa/syvällisempää/??": Watchmen, Enigma, Sandman, Black Knight Returns etc. Kirjoja jotka olen lukenut mutta jotka tavallaan resonoivat "tyhjässä". Ne kasvavat supersankariperinteestä - mutta mitä järkeä on rakentaa jotain "syvällisempää" tälle pohjalle? Mihin tarvitsemme keittiöpsykologiaa aiheesta masentunut/homo/tms. supersankari? Kuinka tämä voi kiinnostaa/ koskettaa lukijaa? Voiko se muka sanoa jotain omasta itsestämme?

Vastasit tähän itse muutama sivu sitten:
Sen lisäksi että massakulttuuri/kulttuuri/taide viihdyttää meitä ja vie huomion jokapäiväisestä tylsyydestä/vääryyksistä yhteiskunnassamme ja elämässämme, voi se myös:

- Osoittaa epäkohtia itsessämme ja yhteiskunnassamme
- Pitää aivomme liikkeessä sen sijaan että turtuisimme
- Kasvattaa tietoisuuttamme maailmasta ja eri tavoista elää ja ajatella

Supersankarisarjakuvat tehdään kuitenkin pääosin 12-16 vuotiaille, joten maailmankuvan pitää olla vähän simppeli.

Dark Knightin filosofia on keittiöstä, mutta Millerin kerronta oli siihen aikaan ennennäkemätöntä. Watchmenissä (ja Moorella yleensä) on uskomattoman hyvin rakennetut henkilöt. Nämä vain mainitakseni. Sama pätee Kirbyyn. Mies kehitti aikoinaan sarjakuvaa suunnattomasti.

Ovathan jutut nyt vanhentuneita, mutta ne pitää suhteuttaa aikaansa. Onhan Citizen Kanekin tylsä leffa, mutta Wellesin lanseeraama syväteräväkuvaus oli mullistava. Ja on vieläkin.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 19:56:10
Hyvään sarjakuvasivistykseen kuuluu mielestäni ranskan kielen taito, englannin lisäksi.
Ranskaksi voi lukea niin mahottoman paljon ja erilaisia  sarjakuvia.

Josko saisin irti itsestäni sen, että ens syksynä aloittaisin ranskan opinnot?
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 20:03:35
Ja minä jatkan päättäväisesti espanjanopintoja. Espanjankielistä sarjakuvaa löytää stadista vaan valitettavasti todella heikosti mutta se saattaa olla oikotie Eurooppaa. Siellä julkaistaan pirusti kiinnostavaa eurosarjakuvaa ja niiden oma meininki on hyvää, siitä saattaa tulla oikeasti sarjakuvan suurvalta
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 20:41:18
Ok, harhauduttiin aiheesta mutta menköön, kielten osaaminen on sivistystä. Vantaalla on ihan mahdotonta päästä noille kielikursseille, sadan metrin jonot aloitteleville kursseille ja niitä kohdellaan kaikkien Göbbelsin oppien mukaan kaltoin.   Sitten kun on kerran päässyt ineen niin pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Ihailen kyllä sitä intoa millä porukka noihin osallistuu, meillä on espanjanryhmässä viidettä vuotta samat naamat ja oikeastaan kukaan ei ole siellä siksi että siitä olisi jotain rahallista hyötyä tai apuja kun työelämässä syrjäyttää heikompiaan. Meistä espanja on vaan kivaa
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: keijoahlqvist 12.06.2006 klo 20:57:33
Espanjankielistä sarjakuvaa löytää stadista vaan valitettavasti todella heikosti mutta se saattaa olla oikotie Eurooppaa. Siellä julkaistaan pirusti kiinnostavaa eurosarjakuvaa ja niiden oma meininki on hyvää, siitä saattaa tulla oikeasti sarjakuvan suurvalta
Argentiina kuuluu olevan jo. Se tekee kaksi suurvaltaa kahdella mantereella.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Hege 12.06.2006 klo 21:03:54
Minusta Asterix on huono lastensarjakuva. Piste. kai minulle on jäänyt antipatiat vastaavannäköisiin sarjoihin- ja ihan kuten sanoin, ne eivät kerronnallisesti ole kovin kehittyneitä.

Kuten varmasti käy selville, minä painotan juuri sitä kerronnan puolta, ja minusta From hell, Watchmen, Dark Knight Returns, Enigma ja Sandman:Endless Nights ovat sillä saralla paljon edistyneempiä kuin euroopan vastaavat.

Ymmärrän kyllä jos joku ei pidä Asterix:sta, mutta jos yhtään omaa sarjakuvasivistystä niin huonoksi sitä ei voi sanoa.

Sarjakuvassa pätee kutakuinkin samat periaatteet kuin talon rakentamisessa. Meillä on pitkän kokemuksen tuomat toimivat ratkaisut tarinan kertomiseen ja niitä käyttämällä saadaan tulokseksi toimiva sarjakuva. Ei välttämättä mitään tajunnan räjäyttävää mutta tarina saadaan hyvin kerrottua, kestää isältä pojalle.
Sitten meillä on näitä tajunnan räjäyttäviä kerronnallisia ratkaisuja, vähän niinkuin tasakatto talossa, oivallinen idea mutta ajan kuluessa alkaa haiskahtaa, seinissä kasvaa tatteja ja talo on asumiskelvoton.

Muutoinkin noita listauksiasi lukiessa alkaa saada mielikuvan että Amerikassa tehdään hyvää eurooppalaista sarjakuvaa ja täällä taas hyvää amerikkalaista.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 12.06.2006 klo 21:08:09
Ovathan jutut nyt vanhentuneita, mutta ne pitää suhteuttaa aikaansa.

Totta, pitäisi aina muistaa suhteuttaa aikaansa.

Esimerkiksi kuinka vanhaa tavaraa Tintit ovat!

Huom. Säädin vähän tuota aiempaa selitystä...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 12.06.2006 klo 21:12:43
Ja vielä, miksi/miten/kuinka kummassa Sandman on supersankarisarjakuvaa? Okei, hahmo on napattu jostakin ikivanhasta ja unohtuneesta DC-sankarisarjiksesta, mutta Gaimanin Sandmanilla ei ole nimeä lukuunottamatta juuri mitään tekemistä sen kanssa. Eihän sillä ole edes muskeleita, trikoista nyt puhumattakaan :)

Vaan onhan se kuitenkin arkielämälle vieras yliluonnollinen/myyttinen hahmo ja siinä mielessä samaa sarjaa kuin antiikin yliluonnollisista/myyttisistä heeroksista ammentavat supersankarit. Sandman = Oneiros = Morpheus tai jotain näitä...
Mutta onhan se kuulunut kautta historian sivistykseen tuntea muinaisten kreikkalaisten supersankariperheen porukat.
Mutta tekeekö se supersankareista sivistäviä jos jollakin kaverilla on siivet kantapäissä?  ;D

Timo

Sielät 40-50 -luvun amerikkalaisista kannattaa muistaa vielä Will Eisner.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 12.06.2006 klo 21:20:19

Sielät 40-50 -luvun amerikkalaisista kannattaa muistaa vielä Will Eisner.
Joo, multa unohtu herra E. ihan kokonaan.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 21:21:05
Voisi ehkä argumentoida että Dark Knightia lukuunottamatta en näe noissa mitään erityisen amerikkalaista, paitsi sen miten ne on markkinoitu. Hyviä sarjakuvia mutta eiköhän noilla kavereilla kuitenkin ole Euroopan Unionin passi. Moore ei taida liikkua paljoakaan joten sillä ehkä ei ole.

Supersankarien vihaajat varmaan niputtavat  brittiläisen 2000AD:n  samaan soppaan? Vai? Judge Dreddit ja Halo Jonesit ja Nemeikset, toki scifistisempiä, mutta ylivoimakkaita, naamiohahmoisia sankareita ja pyssyjä.. Ja sitä kautta aiemmat argumentit supersankareita koskisi niitä myös, nicht wahr?

Jolloin brittiläisten 2000AD:n piirissä uransa aloittaneiden tyyppien siirtyminen jenkkien leipiin, tekemään jenkkiläistä supersankari-mainstream -sarjakuvaa tekee heistä osana sama jatkumoa, eli kehityslinjaa (olkoon että heillä oli tuoretta näkemystä ja he toivat joidenkin mielestä siihen jotain relevanttia kypsyyttä ja näkemystä - he tekivät sitä sen kentän sisässä, ja sen puitteissa).

Lienee syynsä miksi esim. Moore ei ole eurooppalaisten / ranskalaisten kustantamojen kautta mitään julkaissut ( Hiljaista kuolemaa lukuunottamatta ehkä, en ole siitä varma), vaan on valinnut jenkkiskenen, vaikka on isojen kustantamojen kanssa siellä vuosikymmenet tapellutkin. Voi olla, ettei Ranskassa olla palloneniltä osattu edes ymmärtää Mooren arvoa.

Seth ja Craig Thompson ovat jopa tehneet Marvelille yksittäisiä kuvia - ettei kyse ole välttämättä vain inhosta ja parodian tekemisen tarpeesta. Jenkkitekijöiden antipatiat supersankaridominanssia vastaan kyllä ymmärrän, ei sillä.

Ja jos Outi  väheksyt mitä minä olen nimennyt esimerkkeinä edistyneestä kerronnasta ja sarjakuvataiteesta ameriikoissa, niin kerrohan mitä Euroopasta löytyisi ne nokittavia teoksia... noin mielenkiinnosta, ja sivistyksen nimissä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 21:28:17
Ymmärrän kyllä jos joku ei pidä Asterix:sta, mutta jos yhtään omaa sarjakuvasivistystä niin huonoksi sitä ei voi sanoa.

Niin no, se ei tarjoa minulle sarjakuvantekijänä mitään tarpeellista tai erityistä. Ne simppelit ratkaisut joita se käyttää, on ehkä käyttökelpoisia alkeellisiin huumoripläjäyksiin, mutta ei sen kummoisempaan.

Jos vertaa Eisneriin, niin kyllä aika lapsenkengissä mennään.


Muutoinkin noita listauksiasi lukiessa alkaa saada mielikuvan että Amerikassa tehdään hyvää eurooppalaista sarjakuvaa ja täällä taas hyvää amerikkalaista.

Ihan hauska ajatus -  totuuden nimissä kyllähän niitä vaikutteita kulkee molempiin suuntiin. Ja sitten vielä japsivaikutteet päälle.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Ossi Hiekkala 12.06.2006 klo 21:41:25
Niin no, se ei tarjoa minulle sarjakuvantekijänä mitään tarpeellista tai erityistä. Ne simppelit ratkaisut joita se käyttää, on ehkä käyttökelpoisia alkeellisiin huumoripläjäyksiin, mutta ei sen kummoisempaan.

No voi pyhät pyssyt! Asterix on täynnä loistavia viittauksia maailman & taiteen historiaan ja erinomaisen osuvaa vinoilua eri kulttuurien stereotypioille. "Alkeellisiin huumoripläjäyksiin"...

En yhtään ihmettele miksi Asterixit, Tintit, Lucky Luket yms. ovat kestäneet aikaa niin hyvin. Ne tarjoavat iloa niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapset samaistuvat iloiseen seikkailuun ja aikuiset saavat nautintoa myös noista piilotetuista viittauksista .
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 12.06.2006 klo 21:46:54
Ihan hauska ajatus -  totuuden nimissä kyllähän niitä vaikutteita kulkee molempiin suuntiin. Ja sitten vielä japsivaikutteet päälle.

Itse asiassa tästähän juuri on kysymys. Vaikutteet siirtyy mantereelta toiselle n. kymmenen vuoden sykleissä. Dupuy ja Berberian on ihan 80-luvun amerikkalaisen alternativesarjakuvan kasvatteja sisällöllisesti, kuvallisesti yhdistivät sen ligne claireen ja siinä meillä on jotain uutta. Myös Baudoinin Kodanshalle tekemät jutut kannattaa tsekata. Pratt haki oppinsa Argentiinasta, Goscinny Kurztmanilta.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 12.06.2006 klo 21:48:19
Sielät 40-50 -luvun amerikkalaisista kannattaa muistaa vielä Will Eisner.

Ja Walt Kelly, Windsor McCay, George Herriman, Joe Kubert, Bob Kanigher, John Severin, Al Williamson, Johnny Craig , Frank Robbins ja..

taisin tehdä näkökohtani selväksi.
ei supersankareista tee sivistäviä siivet kantapäissä. Se on ihan sama onko siivet kantapäissä vai kypärässä. Asterix on supersankari.
Eurooppalaisuus ei tee sarjakuvasta sivistävää. se että sarjakuva ei ole ulkoisesti populistinen ei tarkoita että se on sivistävä. Ei se että se on omakustanne tee siitä sivistävää.
Sivistävyys tulee sisällöstä, mikä ei siis ole sama asia kuin lähtömaa, tekijöiden etnisyys tai lokeroitu lajityyppi.

Oma osionsa on tämä 80-luvulla aloittanut kuplagenre jossa mainstream-kustantamoissa koulunsa käyneet artistit yrittävät tehdä "jotain parempaa/syvällisempää/??": Watchmen, Enigma, Sandman, Black Knight Returns etc. Kirjoja jotka olen lukenut mutta jotka tavallaan resonoivat "tyhjässä". Ne kasvavat supersankariperinteestä - mutta mitä järkeä on rakentaa jotain "syvällisempää" tälle pohjalle? Mihin tarvitsemme keittiöpsykologiaa aiheesta masentunut/homo/tms. supersankari? Kuinka tämä voi kiinnostaa/ koskettaa lukijaa? Voiko se muka sanoa jotain omasta itsestämme?


 Tämä on loogista ja sille lienee on tarvetta. Itselleni ja kaikille muille, jotka eivät ole supersankareiden kanssa kasvaneet (vaan esim. eurooppalaisen pottunokkasarjakuvan uhrina) moinen "katharttinen" sarjakuva ei avaudu, ei voi avautua. Eli silloin se vertautuu tyhjään ja näyttäytyy "järjettömänä"...

Minusta järjettömämpää ja surullisempaa on se miten monta oikeista ihmisistä ja oikeista ongelmista kertovaa tarinaa on kerrottu paremmin supersankarigenren puolella.
Ihan oikeasti paremmin. siinä on vain joku pakollinen nyrkkinujakka mukana.
Jokainen aikuinen tosin tietää sen olevan vain fantasiaa. Eikä vain trikoiden osalta.
enin osa supersankareista on kuitenkin Jimmy stewart/Humphrey Bogart-tyyppisiä arvomaailmaltaan. Nekin olivat elokuvahahmoja.
minä kasvoin lukien sekaisin eurooppalaisia ja amerikkalaisia sarjakuvia ja kaikenlaisia kirjoja.
sääli etten sivistynyt.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 21:49:09
Supersankarien vihaajat varmaan niputtavat  brittiläisen 2000AD:n  samaan soppaan? Vai?

Joo, niin teen. 2000AD on vähän fiksumpi muoto aika urposta tavarasta. Esim. Milligan on aika suorin sanoin kertonut että se konsepti oli aivan perseestä ja niitä vitutti se amerikkatouhu joten ne koittivat väkisin uittaa sinne sekaan jotain brittiläisiä elementtejä kuten esim. ideoita.

Se että ihan pätevät tekijät kuten vaikka Moore tai Ennis menivät amerikkalisten leipiin ranskalaisten sijaan saattaa johtua siitä että ranskalaiset osaavat huonosti englantia. Amerikkalaiset puhuvat sitä ihan hyvin ja jotkut niistä osaa jopa lukea
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 21:50:30
No voi pyhät pyssyt! Asterix on täynnä loistavia viittauksia maailman & taiteen historiaan ja erinomaisen osuvaa vinoilua eri kulttuurien stereotypioille. "Alkeellisiin huumoripläjäyksiin"...

En yhtään ihmettele miksi Asterixit, Tintit, Lucky Luket yms. ovat kestäneet aikaa niin hyvin. Ne tarjoavat iloa niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapset samaistuvat iloiseen seikkailuun ja aikuiset saavat nautintoa myös noista piilotetuista viittauksista .

Mitä arvoa viittaukset teokseen antavat? Onhan Speden filmitkin ja Kummelit täynnä kulturaalisia viittauksia, ja mainokset... samoin kuin stereotypioille nauramista.  Lue lauseeni uudestaan, kommentoin sen käyttöarvoa, en sitä itseään.

No, ymmärrän että se voi toimia lapsille lukemistona, ei siinä mitään. Minä olen ne kaikki lapsena lukenut (kuten kaikki muutkin kirjastossa olleet sarjakuvat), mutta kuten sanottu, nyttemmin vierastan, tai ei ole tarvetta niile. Ja minun antipatiani niitä kohtaan on perusteltua sillä, että Asterixit ja Aku Ankat ovat ihmisten mielessä kun sarjakuvista puhutaan, ja sanon vaan että siitä on pitkä matka From Helliin....
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: J.Vehnä 12.06.2006 klo 21:56:05
Aaah, puhutaanko täällä Asterixista? Siinäpä vasta sarjakuva. Sanoisin jopa että meikäläisen top-listan ykkönen. Ja sanonkin.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 21:57:07
En vaan ymmärrä että outoa hyökkäystä Asterixia vastaan tuetaan viittauksilla From Helliin joka on brittiläis-australialaista yhteistyötä ja ehkä kauimpana sinun rakastamista supersankarisarjoista mitä voin ikinä kuvitella
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 12.06.2006 klo 22:09:23
Asterix ON supersankarisarjakuva. se vain sattuu olemaan eurooppalainen sellainen.

Hyväkin se on. Kuten From Hellkin. Ja Aku Ankka. Ja the American.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JV 12.06.2006 klo 22:14:57
En vaan ymmärrä että outoa hyökkäystä Asterixia vastaan tuetaan viittauksilla From Helliin joka on brittiläis-australialaista yhteistyötä ja ehkä kauimpana sinun rakastamista supersankarisarjoista mitä voin ikinä kuvitella

Jos Asterixista vetää langan Monsieur Jeaniin, voi supersankarisarjakuvasta vetää langan From Helliin, Sandmaniin, Enigmaan, Kabukiin, Cagesiin.
...
Osoitin provokaatiolla, että eurooppalaista sarjakuvaa voi teilata yhtä sumeasti kuin supersankarisarjakuvaakin.
...
Kuten varmasti käy selville, minä painotan juuri sitä kerronnan puolta, ja minusta From hell, Watchmen, Dark Knight Returns, Enigma ja Sandman:Endless Nights ovat sillä saralla paljon edistyneempiä kuin euroopan vastaavat.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 12.06.2006 klo 22:54:15
Ok, kaikesta sarjakuvasta voi vetää langan Yellow Kidiin mutta mikä sellaisessa on pointti? Kaikesta musiikista voi vetää langan siihen että taputetaan käsiä
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 12.06.2006 klo 23:06:26
Niin voikin, kaikesta musiikista kättentaputteluun siis. edith piafiin ja iron maideniin kuhmon kamarimusiikiorkesterin kautta.

Katsos tilanne on se että jos sanoo että eurooppalainen sarjakuva on rappeutuneempaa kuin amerikkalainen tai toisin päin niin sama argumentointi pätee. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.
Jos metsälle esittää kohteliasta dialogia saa kohteliasta dialogia.

Sillä on merkitystä mikä on kulttuurinen tausta. Ruotsalainen sarjakuva sodasta on historiallisista lähtökohdista johtuen erilainen kuin suomalainen, vaikka ollaan euroopan sisällä.
Mutta vain lähtökohdista.
joskin hyvä Antti esitit itse ruotsalainen ei voi osata tehdä hyvää sotasarjakuvaa-tyyppisen väitteen. Niin myös Veltti.

Jos vastaava väite saa herneen nenään ei mahda mitään.
eihän keskustelua toki syntyisi jos kaikki halaisi ja peesaisi toisiaan, mutta käytetyn perustelun tulee päteä.
Tai olla yksilöity. Tyyliin minusta Ashley Wood on yliarvostettu ja taidoton. Ei: Ashley wood on yliarvostettu ja taidoton.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 13.06.2006 klo 00:33:49
Niin no, se ei tarjoa minulle sarjakuvantekijänä mitään tarpeellista tai erityistä. 
Tuota, no, sanonpa nyt kuitenkin:
Sarjakuvia tehdään lukijoille, ei tekijöille. Toivottavasti.



: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 13.06.2006 klo 16:40:27
Hmmm...täällähän on "suut" käyneet kuin naisten saunassa konsanaan (ikään kuin olisin ikinä naisten saunassa ollut).

Edelleen vaikuttaa kyllä melkoiselta nenän nyrpistelyltä puoleen jos toiseenkin. Suorastaan ärsyttävässä määrin.

Oma käsitykseni sarjakuvasivistyksestä on ehkäpä tällainen:

Lukijalla on "sarjakuvasivistystä" sitä enemmän mitä enemmän on lukenut erilaisia, eriaiheisia, erimaalaisia, erityylisuuntaisia sarjakuvateoksia. Jos osaa (piikki teille kaikille) eritellä tuntemuksiaan muullakin tavoin kuin "paska" tai "upee" tai "taidetta" tai "roskaa" esimerkiksi kiinnittämällä huomiota tarinan nyansseihin, viittauksiin muihin "taiteen"aloihin kuten kirjoihin jne. tiedätte kyllä, piirrosjäljen omalaatuisuuteen tai mihin nyt sitten kiinnittääkään. Osaa verrata teoksia toisiinsa mutta asettaa ne myös "omille" paikoilleen sarjakuvatraditiossa. Tällä tarkoitan että on itseasiassa aika hölmöä lähteä vertaamaan jotain Mausia ja Teräsmiestä keskenään...teosten lähtökohdat ja tavoitteet - niin, ja myös menneisyys! - ovat niin erilaiset joten niitä pitää myös osata katsoa eri lähtökohdista ja omiin kategorioihinsa verraten. Jos todella pitää sarjakuvista eikä ajattele niiden olevan vain ohimenevä lapsuuteen kuuluva villitys niin iän myötä alkaa kiinnostamaan myös (mukamas) aikuisempikin sarjakuva joissa tarinankerronnan lähtökohdat ovat "realistisia" joko esitystavaltaan tai peräti totuuteen ja historiaan perustuvia. Sarjakuvasivistys EI ole pelkästään hienojen ja kokeellisten "aikuisten" sarjkuvien lukemista ja tuntemusta vaan myös Asterixien, Batmanin yms. ainakin jonkinasteista tuntemusta, ne ovat osa sarjakuvan historiaa!

Nuff said.

Hieno ilma, lähden pois.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Rmäki 14.06.2006 klo 09:54:35
Luin eilen Byrnen haastattelua junassa, ja vaikka ukko puhui vähän eri asiasta, sopii yksi sen ajatus minusta aika hyvin tähän ketjuun. Byrne kiroaa, kuinka usein käy niin että lukija lukee sarjakuvan ja toteaa "en pidä tästä", mistä seuraa automaattisesti "en pidä tästä, joten tämän on pakko olla huonoa.". Juttuja arvostellessaan/arvioidessaan kannattaa aina miettiä sortuuko tuohon (ja aika usein sanan "pidä" saattaa korvata myös termillä "ymmärrä").
Rmäki
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 14.06.2006 klo 10:12:34
Byrne kiroaa, kuinka usein käy niin että lukija lukee sarjakuvan ja toteaa "en pidä tästä", mistä seuraa automaattisesti "en pidä tästä, joten tämän on pakko olla huonoa.". Juttuja arvostellessaan/arvioidessaan kannattaa aina miettiä sortuuko tuohon (ja aika usein sanan "pidä" saattaa korvata myös termillä "ymmärrä").
Rmäki

Tekisin sen lisäyksen, että moni joka on asiasta kanssasi samaa mieltä ei tee kannastanne "oikeaa". aivan samalla tavoin kuin massiiviset kansanjoukot jotka pitävät jostain ei silti tarkoita että suosiota nauttiva asia olisi "hyvä".
Itse tunnustan että sarjakuvissakin on asioita joita en ymmärrä, yrityksestä huolimatta. Tämä ei ole kyseisten sarjakuvien vika tai puute, mutta ehkä minä joskus kehityn.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: pertti jarla 14.06.2006 klo 10:17:36
Itse tunnustan että sarjakuvissakin on asioita joita en ymmärrä, yrityksestä huolimatta. Tämä ei ole kyseisten sarjakuvien vika tai puute, mutta ehkä minä joskus kehityn.

Onneksi olkoon, useimmat eivät pysty tajuamaan tuota ikinä. Itse olen yrittänyt pitää periaatteena että jos en ymmärrä jotain, se on ihan oma ongelmani. Ei ikinä pitäisi ylpeillä sillä ettei tajua. Ajatus siitä, että nykytaide (tarkoittaen kaikkea v.1900 uudempaa taidetta) on tyhmien huijaamista, on kuulemistani salaliittoteorioista kaikkein idioottimaisimpia.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 14.06.2006 klo 13:43:11
Jos ei tajua ei tajua mutta miksi pitäisi kaikkea tajutakaan? Aivomme toimivat eri tavalla jokaisella ihmisellä, toisilla matemaattinen lukutaito whatever on parempi muttei ymmärrä kirjallisuutta toisilla päivastoin. Se on sitä ihmisen monimuotoisuutta. Ei jokainen ihminen VOI tajuta kaikkia asioita, yrittää toki voi mutta jos ei edes yrittämisen jälkeen ymmärrä pointtia niin...mitä sitten? Jätettäköön se asia niille jotka ymmärtävät ja siirrytään seuraavaan asiaan.

Ymmärrättekö?

Piru kun olen aggressiivinen tänään. ;D
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 14.06.2006 klo 13:53:50
Jos ei tajua ei tajua mutta miksi pitäisi kaikkea tajutakaan? Aivomme toimivat eri tavalla jokaisella ihmisellä, toisilla matemaattinen lukutaito whatever on parempi muttei ymmärrä kirjallisuutta toisilla päivastoin. Se on sitä ihmisen monimuotoisuutta. Ei jokainen ihminen VOI tajuta kaikkia asioita, yrittää toki voi mutta jos ei edes yrittämisen jälkeen ymmärrä pointtia niin...mitä sitten? Jätettäköön se asia niille jotka ymmärtävät ja siirrytään seuraavaan asiaan.

Ymmärrättekö?

Piru kun olen aggressiivinen tänään. ;D

Riläx, Tolppis, ja lue Pertin viesti uudestaan niin huomaat että olette samaa mieltä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: pertti jarla 14.06.2006 klo 13:57:25
Ei jokainen ihminen VOI tajuta kaikkia asioita, yrittää toki voi mutta jos ei edes yrittämisen jälkeen ymmärrä pointtia niin...mitä sitten? Jätettäköön se asia niille jotka ymmärtävät ja siirrytään seuraavaan asiaan.

Joo, itse en yritäkään tajuta osaa kuldduurista. Moderni tanssi ei aukene, en dissaa alan harrastajia mutten jaksa perehtyäkään siihen.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 14.06.2006 klo 15:13:37
Nöörvös preikdaun tulee kohta. Olen pahoillani  :-\ Kesäloma tule jo!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 15.06.2006 klo 07:57:39
Turha tästä on ehkä enää jauhaa, mutta sivistys ei ole synonyymi sanalle hieno ja sivistymätön sanalle huono.

Huonoja sarjakuvia voi lukea sivistyneesti ja hyviä sarjakuvia sivistymättömästi.

Sen sijaan pidän sivistyksenä kylläkin historian tuntemista, ja siis sarjakuvan historian tuntemista osana sarjakuvasivistystä.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: egets 15.06.2006 klo 10:54:52
jaa taytyy tunnustaa etten ole yhtaan "sivistynyt" sarjakuvanlehtienlukija, mua eniten vain kiinnostaa se miten suoraan ja hyvin puhuttelee se sarjakuva minua henk kohtaisesti ja en edes yrita ottaa stressia siita etta ennenkuin olen vakavasti otettava taman alan harrastaja niin pitaisi tietaa tai ymmartaa jotain. Jotkut hippiajalta lahtoisin olevat sarjakuvat kiinnostaa ihan sen takia etta ne on pienten ihmisten omia aitoja aania, vaikka en ole jotain spidermaniakaan vastaan mutta henk koht aina kiinnostaa tollaset yhden ihmisen vakerrykset joissa kehtaa ja uskaltaa omia juttujaan tilitella eika tarvi kamalan iso ihmisjoukkoa jonka taakse piiloutuu sen tarinan kanssa...

No kai ne maut vaihtelee kans ian ja ajankulun ja tilanteiden mukaan kun tasta "aikuistun" niin voi taas alkaa joku toinen asia kiinnostamaan- siis jotkut raskaslukuisemmat, tai sitten ei evt...
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 15.06.2006 klo 11:48:42
Kesäloma!

"Mä ainakin otan mukaan Sax Rohmeria ja kaikki Fixi & Foxi -alpparini."

Siinä teille (mahdollisesti epätarkka) sitaatti älyllisestä albumista. 
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 15.06.2006 klo 15:11:35
Sax Rohmerin tiedän mutta mikä kumma on Fixi&Foxi? Huumeita ja Kettuja?  :D
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 15.06.2006 klo 15:32:21
Sax Rohmerin tiedän mutta mikä kumma on Fixi&Foxi? Huumeita ja Kettuja? 

Rolf Kaukan luomia kettuhahmoja. Nösönösö -lastensarjakuvaa. On tätä kai parin albun verran suomennettukin.
http://www.kauka.de/kauka/index.php?start
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 15.06.2006 klo 15:39:10
Weird.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 17.06.2006 klo 13:53:44
En ole kovin kiinnostunut kehittämään itseäni sarjakuvasivistyneeksi.
Vuosien varrella olen havainnut joukon tekijöitä omasta mielestäni kiinnostaviksi tai muita etevämmiksi. Olenkin keskittynyt ostamaan heidän teoksiaan tai heistä kertovia teoksia.

Toki silmäilen ja luenkin uusia sarjakuvia jatkuvasti, mutta harvakseltaan, myönnetään.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Doc Lomapäivä 17.06.2006 klo 18:49:30
Lukeneisuus on sivistystä, mutta vasta sitten kun ymmärtää lukemansa. Ei se määrä vaan laatu.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: VesaK 18.06.2006 klo 16:22:47
Riippuu käännöksestä. Melkein vannoisin, että alkuperäisessä sarjassa se oli Fixi & Foxi - mikä olisi tietenkin ääretön loukkaus, ranskisälykkö lukemassa saksalaista lastensarjakuvaa!
Tai sitten se oli ruotsinnoksessa, eipä näitä kaikkia muista. Musse ja Pusse on kuitenkin Soile Kaukorannan tulkinta. 
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: roju 18.06.2006 klo 16:36:47
Joo mutta Turha joukko -albumissa mitä koetit siteerata, oli kyse Musse & Pusse -sarjakuvasta. Ilmestynyt 50-luvun Sarjakuvalehdessä suomeksi.

(http://www.bdoubliees.com/vaillantpif/fig2/placidmuzo.jpg)

Oi, en tiennytkään että tuo on ilmestynyt suomeksi! En niin ole kohderyhmää, mutta musta ne on ihkuja kaikessa vanhanaikaisuudessaan. Harmi että en ole pätkääkään keräilijä, nyt alkoi 50-luvun Sarjakuvalehdet kiinnostaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 20.06.2006 klo 12:57:27
Vielä tästä lukemisen tärkeydestä ja sivistyksestä ja muusta sellaisesta:

Täytyy nyt kyllä tunnustaa, että itselläni on ollut aika hyvät asemat sarjakuvien kattavaan lukemiseen. Aikanaan Suomessa sarjakuvakauppiaana näki laajasti, mitä liikkuu ja mistä siinä on kyse. Itse tuli hankittua paljon sarjakuvia, työntekijä-alennuksella. Nyt taas oma mies vastaanottaa lehdistökappaleina lähes kaikki Euroopassa ja USAssa julkaistavat hyvät sarjakuvat - ja paljon niitä huonompiakin. On kivaa, kun lähes joka päivä saapuu paketti jostain päin maailmaa. Tältä pohjalta on aika helppoa tutustua ihan kaikkeen, mitä julkaistaan. Ei sen puoleen, paljon on "pakko" ostaa ihan itsekkin. Nytkin tarttui Erlangenista mukaan paljon mangaa, ihan tutustumismielessä (suurin osa oli kyllä aika höttöä) - nekin ovat onneksi verovähennyskelpoista tavaraa  :D

Kaikkea ei kuitenkaan kannata hankkia vaan lainata ja lukea - ja ostaa sitten omaksi, jos olikin loistava tapaus. Plus laittaa itse kiertoon ja lainata niitä kallisarvoisia opuksia kavereille. Itse olen pahasti keräilijäluonne, samoin mieheni - mutta olemme yrittäneet raipoin ja rangaistuksin hallita vimmaa ja leikata kokoelmat olennaiseen ("olennainen" on aika laaja käsite - laskettiin juuri että kotitaloutemme levy- ja kirjahankinnat olivat vuonna 2005 yhteensä reilusti yli 3000euroa...).

Ymmärrän kyllä, että suurimmalle osalle on mahdotonta/vaikeaa ostaa/lainata kaikkea. Raha ja maantieteellinen sijainti rajoittaa - jälkimmäinen onneksi vähemmän kuin aiemmin, nettikaupat ovat auki kaikille.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: OlliH 20.06.2006 klo 14:10:14
Ymmärrän kyllä, että suurimmalle osalle on mahdotonta/vaikeaa ostaa/lainata kaikkea. Raha ja maantieteellinen sijainti rajoittaa - jälkimmäinen onneksi vähemmän kuin aiemmin, nettikaupat ovat auki kaikille.

Suomessa on myös loistava kirjasto (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=256.0)järjestelmä.  Lisäksi varsin merkittävä osa kaupallisesti menestyneestä sarjakuvasta ja pienempi osa muustakin löytyy netistä, jos nyt en mistään laillisista asioista puhukaan. Joka tapauksessa ihan kohtuullisen kattavan kuvan Suomessa saatavilla olevasta sarjakuvasta saa jo viettämällä viikon kirjastossa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 20.06.2006 klo 14:36:29
Suomessa on myös loistava kirjasto (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=256.0)järjestelmä.  Lisäksi varsin merkittävä osa kaupallisesti menestyneestä sarjakuvasta ja pienempi osa muustakin löytyy netistä, jos nyt en mistään laillisista asioista puhukaan. Joka tapauksessa ihan kohtuullisen kattavan kuvan Suomessa saatavilla olevasta sarjakuvasta saa jo viettämällä viikon kirjastossa.

Mjaa, totta toinen puoli. Kvaakissa usein pulpahtaa esille kirjastojen määrärahojen sekä sarjakuvatietouden puutteen ongelmat... Onnellisia ovat ne, jotka asuvat isossa kaupungissa ison kirjaston vieressä jossa kirjastotädit ovat valveutuneita ja tilaavat sarjakuvia laajalla skaalalla (tai sarjakuvia ylipäätään). Valitettavan moni taas ei. Itse tein 90-luvun loppupuolella vuosikausia yhteistyötä eri kirjastojen kanssa ja totuus oli aika karmaiseva.

Toivottavasti tilanne on maagisesti parantunut viime vuosina...

Suomen kirjastojärjestelmän 90-luvun alussa alkanut järjestelmällinen rappeuttaminen oli/on kyllä Suomen kulttuurielämän suurimmista rikoksista... Tappelun arvoinen asia. Vallankumous, vallankumous!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 20.06.2006 klo 14:52:57
Mjaa, totta toinen puoli. Kvaakissa usein pulpahtaa esille kirjastojen määrärahojen sekä sarjakuvatietouden puutteen ongelmat... Onnellisia ovat ne, jotka asuvat isossa kaupungissa ison kirjaston vieressä jossa kirjastotädit ovat valveutuneita ja tilaavat sarjakuvia laajalla skaalalla (tai sarjakuvia ylipäätään). Valitettavan moni taas ei. Itse tein 90-luvun loppupuolella vuosikausia yhteistyötä eri kirjastojen kanssa ja totuus oli aika karmaiseva.

Toivottavasti tilanne on maagisesti parantunut viime vuosina...

Jaamme kannan kirjastojen alasajosta, mutta pelottavaa kyllä tilanne ei ole kovinkaan hyvä edes kirjakauppapuolella.
Nämä ovat tietysti yksittäistapauksia, mutta kun kuulee ammatikseen kirjoja myyviltä kommentteja "ei sitä sarjakuvaa sinun lisäksesi osta kuin yksi tai kaksi koko kaupungissa" ja "kumma kun tätä nyt kysytään, ei uskoisi" ja se hämmentävä " kauhesti vie tilaa tuo manga, eikä sitä osta kukaan. Nämäkin olleet hyllyssä vaikka kuinka kauan.."
On muutamia jotka ovat paneutuneet aiheeseen ja ottavat uutuuksistakin selvää, mutta niin kirjasto- kuin myyjäpuolella sarjakuvasivistys on paljon surullisemmissa kantimissa kuin kvaakissa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 20.06.2006 klo 15:13:57
On muutamia jotka ovat paneutuneet aiheeseen ja ottavat uutuuksistakin selvää, mutta niin kirjasto- kuin myyjäpuolella sarjakuvasivistys on paljon surullisemmissa kantimissa kuin kvaakissa.

Suomessa sarjakuvaa myyvät lähinnä:

a) Alan liikkeet (vähän, suurissa kaupungeissa)

b) Kirjakaupat (enemmän ja vähemmän, parhaiten Akateeminen= suurissa kaupungeissa. Sisäänostajat ovat ammattilaisia mutta todella kovan tulosvastuun alla - siinä ei oma maku määrää eikä varastoja täytellä ja hyllytila on kortilla)

c) Kioskit/R-kioski (vain isot mainstream-nimikkeet pärjäävät taistelussa ja koska myyjillä ei ole tietoa nimikkeistä, vain isoilla mainoskamppanjoilla pääsee kunnolla läpi)

d) Divarit: Tapahtumassa sukupolvenvaihdos eli "kaikki" divariomistajat ovat siinä 60-105-vuotiaita, noin kärjistäen. Harvaa siis kiinnostaa sarjakuvat ja tietous on vähän mitä sattuu. Tottakai poikkeuksia löytyy! Saa nähdä kuolevatko ko. kaupat kauppiaiden mukana pois vai löytyykö jostain maton alta ihmisiä jotka alkavat vetää pikkudivareita?

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tertsi 20.06.2006 klo 18:19:06
. Varsinkin silloin on kivaa, jos pääsee tekemään yllättäviä löytöjä ja heräteostoksia.
Netissä vasta onkin helppo sortua heräteostoksiin!
Viimeisin omalla kohdallani oli Natacha-hyväntekeväisyystarrasarja, joka oli samalla myös itsenäinen sarjakuvastrippi. Nyt se on kehystettävänä, saan sen juhannuksen jälkeen!  :D :(

Mutta tietysti  sarjiksia on mukavinta selailla  kirjakaupassa.
Mä olen ostanut netistä lähinnä "vanhoja tuttuja".
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Petteri Oja 20.06.2006 klo 18:32:34
c) Kioskit/R-kioski (vain isot mainstream-nimikkeet pärjäävät taistelussa ja koska myyjillä ei ole tietoa nimikkeistä, vain isoilla mainoskamppanjoilla pääsee kunnolla läpi)

Surullisen huonosti esim. Jysäystä on saanut kioskeista. Harmillista että jokainen kioski voi (ymmärtääkseni) itse päättää mitä nimikkeitä hyllyynsä ottaa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Curtvile 20.06.2006 klo 18:40:34
Suomessa sarjakuvaa myyvät lähinnä:

a) Alan liikkeet (vähän, suurissa kaupungeissa)
d) Divarit: Tapahtumassa sukupolvenvaihdos eli "kaikki" divariomistajat ovat siinä 60-105-vuotiaita, noin kärjistäen. Harvaa siis kiinnostaa sarjakuvat ja tietous on vähän mitä sattuu. Tottakai poikkeuksia löytyy! Saa nähdä kuolevatko ko. kaupat kauppiaiden mukana pois vai löytyykö jostain maton alta ihmisiä jotka alkavat vetää pikkudivareita?

Jos D menee niin menee A:kin.
Aina löytyy kyllä joku joka ei ymmärrä että elämällään voisi tehdä jotain tähdellisempääkin.
R-kioskien valikoima perustuu sijaintiin ja kokoon. jokainen kioski voi rajatusti hankkia tuotteita itsenäisesti.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: OlliH 21.06.2006 klo 15:42:52
Oletettavasti lähinnä mangaa & supersankareita?

Ja Aku Ankkaa (ja syystä tai toisesta Manaraa). Mutta Satrapit ja Asterixit löytyy myös.

Kirjastoista vielä sen verran, että niihinhän voi itse ehdotella tilattavaa kamaa. Läpimenomahdollisuudet toki vaihtelenevat. Mutta jos nyt ei puhuta kansan sivistämisestä vaan ihan itsensä sivistämisestä niin tuollaisellakin aktiivisuudella saa paljon aikaan.

Vielä alkusivuihin palatakseni: joskus olen lukenut muusikkojen liiton lehteä, jossa on satunnaisesti klassisen musiikin levyjen seassa jotain pop-levyjä. Arviot ovat hauskaa luettavaa, kun  analyyseissä mennään vähän syvemmälle kuin perinteisten levyarvioiden "koukuttava riffi" -meininkiin. Silti: olivat kirjoittajat musiikillisesti kuinka päteviä tahansa, voi arvioijia kunnioittaa, mutta kyllä ne usein ovat ihan totaalisen väärässä. Sama pätee tietenkin elokuvien puolella Maskuloihin ja muihin vanhan koulukunnan pätijöihin. Ja nyt sitten sarjakuvaosastolla Kaltsu ja Outi. Elitisti saa ja ehkä kannattaakin olla, muttei sillä kannata ylpeillä. Päinvastoin: hävetkää!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: tolppis 21.06.2006 klo 16:26:41
Pst, Outi: Kirjastoissa on myös kirjastosetiä jotka ovatkin hankkineet luultavasti mm. Tapiolan kirjastoon todella sivistävää krhm aikuisten sarjakuvaa  ;D
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Outi 21.06.2006 klo 18:02:53
Ja nyt sitten sarjakuvaosastolla Kaltsu ja Outi. Elitisti saa ja ehkä kannattaakin olla, muttei sillä kannata ylpeillä. Päinvastoin: hävetkää!

Minkä me sille Kaltsun kanssa voidaan, että ollaan täpöllä fiksumpia, kauniimpia, koreempia ja mediaseksikkäämpiä kuin kaikki muut yhteensä! Ei o meilläkään helppoo kun joudutaan tyhmien kanssa elään...  ;D

Myöhemmin lisätty:
Hauskaa, Tappeluketjussa (ja näköjään vähän muuallakin Kvaakissa) tapellaan juuri siitä, kuka saa kirjoittaa Kvaakissa ja mistä ja miten. Ja kuka ei, ja miten ei.

Huippua! Juuri jotain tälläistähän me nimenomaan Kaltsun kanssa tässä haluttiinkin: Vain minä ja Kaltsu ja meidän kaverit (erikoisluvalla) saa enää kirjoittaa Kvaakkiin! Loppuu ne väärät mielipiteet!

Eikun oikeesti:
Tajusin juuri, että elämä on toisaalla. Onneksi on keksitty kesäloma. Hei hei, lapset!
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 22.06.2006 klo 00:06:11


Suomen kirjastojärjestelmän 90-luvun alussa alkanut järjestelmällinen rappeuttaminen oli/on kyllä Suomen kulttuurielämän suurimmista rikoksista... Tappelun arvoinen asia. Vallankumous, vallankumous!

"Kun rikkaat rikastuvat niin köyhätkin rikastuvat" on vuosisadan vale ja se näkyy aika hyvin juuri kirjastosysteemissä. Rahaa on käytettävissä enemmän kuin ikinä ja meillä on ehkä paras kirjastosysteemi maailmassa (mikä osaltaan on ollut luomassa sitä rahaa, lukeva kansa on fiksu kansa). Kokoomuslaisen logiikan mukaan sellainen täytyy tappaa kun pummit siivestävät.
Jos asuu pääkaupunkiseudulla niin ei ole valittamista, helmet.net on loistava järjestelmä jonka avulla ulottavilla on  neljän kaupungin (ok, Grani on "kaupunki") kirjastojen kirjat.

Vantaa olisi ilman tätä systeemiä kusessa koska puolet meidän kulttuuribudjetista menee kansallisoopperan tukemiseen, Vanhanen leikkasi köyhän ja punertavan kaupungin valtionavut pois  ja siirsi ne Nurmijärven tapaisiin fiksuihin ja kehittyviin kuntiin
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Antti Vainio 22.06.2006 klo 00:17:17


Huippua! Juuri jotain tälläistähän me nimenomaan Kaltsun kanssa tässä haluttiinkin: Vain minä ja Kaltsu ja meidän kaverit (erikoisluvalla) saa enää kirjoittaa Kvaakkiin! Loppuu ne väärät mielipiteet!



Väärä mielipide. Menkää ja perustakaa Kaltsun kanssa Oikeiden Mielipiteiden Foorumi. OMFista tulee suosittu, sanokaa minun sanoneen
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Timo Ronkainen 22.06.2006 klo 03:19:56
Onneksi on keksitty kesäloma.

Mikä?

t
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Lurker 22.06.2006 klo 12:00:58
Sarjakuvasivistys on viime aikoina jäänyt Kvaakissa niin vähälle (lisääntyneiden terapia- ja hälyviestien kustannuksella) että jatkan juhannustaukoani Kvaakissa syksylle saakka. Tarkistan silloin tilanteen uudelleen.

Nyt ei enää kärsivällisyys ja aika riitä seulomaan jyviä akanoiden seasta

Keskityn Wikipedian sarjakuvaprojektiin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sarjakuvat) ja PopuLAARin (http://populaari.blogspot.com/) ylläpitoon.

Hyvää juhannusta kaikille!

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=6348.0;id=3022)
Lurker ratsastaa auringonlaskuun... (jaa-a, kumpihan hahmoista mahdan olla?).
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: laureline 22.06.2006 klo 17:39:57
Väärä mielipide. Menkää ja perustakaa Kaltsun kanssa Oikeiden Mielipiteiden Foorumi. OMFista tulee suosittu, sanokaa minun sanoneen
Heips! Yritin jo aloittaa OMF:n, mutta lyötiin lukkoon. Siis vääriin mielipiteisin jatkossakin mielipiteet. Outi ja Kaltsu! Saanko mä kirjoittaa teidän kanssa kvaakkiin?  ;D Alatteko mua ? ?
Hyvää juhannusta taas kaikille!
L
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: JackOf<3's 23.06.2006 klo 15:49:36
Mitä mieltä olette?

Niin, minähän en Kvaakista mitään sivistyneistöä onneksi edes etsi, vaikka täällä sellainen olisikin (?). En etsi "sivistynyttä" keskustelua sarjakuvien tiimoilta, vaikka täällä sellaista ehkä enemmän arvostetaankin, kuin rentoa jutskailua, komi-peeloilua & positiivista pseudo-trollausta, mitä itse (yritän ainakin itselleni uskotella) edustavani. "Sivistyneet" ihmiset kun ovat sellaisia tylsiä turhimoja, eivät kuitenkaan edes juo oltta, katsele wrestlinkiä tai harrasta suojaamatonta seksiä ;D.

Ja minä olen kyllä ihan puhtaasti R-kipsan miehiä, mutten ainakaan mielestäni/toivottavasti esitä olevani mitään muuta, kuin mitä olen. Eli suomalainen perus-Paavo. Kansan mies. Akateeminen juntti. Hervantalainen/Kalliolainen/Varissuolainen.

Kvaakissa on IMO ihan kiva soppa: on mukuloita ja aikuisia, kaikenlaisia säätäjiä ja RautAkorpikin on modena ;D!

Turha jäykkyys vaan pois, niin kaikki suttaantuu omalla painollaan.

: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: kaltsu 20.07.2006 klo 04:08:34
Vielä alkusivuihin palatakseni: joskus olen lukenut muusikkojen liiton lehteä, jossa on satunnaisesti klassisen musiikin levyjen seassa jotain pop-levyjä. Arviot ovat hauskaa luettavaa, kun  analyyseissä mennään vähän syvemmälle kuin perinteisten levyarvioiden "koukuttava riffi" -meininkiin. Silti: olivat kirjoittajat musiikillisesti kuinka päteviä tahansa, voi arvioijia kunnioittaa, mutta kyllä ne usein ovat ihan totaalisen väärässä. Sama pätee tietenkin elokuvien puolella Maskuloihin ja muihin vanhan koulukunnan pätijöihin.

Tää kuulostaa mielenkiintoselta mutta voitko vähän täsmentää. Miksi he ovat totaalisen väärässä?

Elitisti saa ja ehkä kannattaakin olla, muttei sillä kannata ylpeillä. Päinvastoin: hävetkää!

Kvaak on ainoa paikka jossa kehtaan ylpeillä lukemieni sarjakuvasivujen määrällä. Suo minulle se ilo.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: pertti jarla 20.07.2006 klo 08:52:40
"Sivistyneet" ihmiset kun ovat sellaisia tylsiä turhimoja, eivät kuitenkaan edes juo oltta, katsele wrestlinkiä tai harrasta suojaamatonta seksiä ;D.

En ilmeisesti ole sittenkään pyörinyt sivistyneiden ihmisten seurassa.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: OlliH 20.07.2006 klo 15:14:02
Tää kuulostaa mielenkiintoselta mutta voitko vähän täsmentää. Miksi he ovat totaalisen väärässä?

Koska a) he olivat eri mieltä kanssani asiasta ja b) he olivat eri mieltä kyseistä genreä enemmän harrastavien ihmisten kanssa, (jotka kirjoittavat toisia kyseistä genreä harrastavien ihmisten lukemiin lehtiin). Vanhat lehdet ovat jo roskiksessa, mutta en-ole-varma-oliko-tästä-yhtyeestä-kyse-esimerkki: klassisen musiikin ystävä pitkälti haukkuu PMMP:n levyn ja Rumbassa tms. se saa viisi tähteä. Uskon kyllä että klassisen musiikin ystävä ymmärtänee minua enemmän yleisesti musiikista, mutta tässä tapauksessa luotan enemmän Rumban hemmoihin. Ja toki vielä enemmän uskon omia fiiliksiäni, vaikka niillä kovin vähän auktoriteettia musiikkimaailmassa onkin. Analogioita voi toki löytää elokuvapuolellekin: arvostan Bagheja ja Maskuloita, mutta ehkä kuitenkin enemmän niitä arvostelijoita jotka ymmärtävät että eri genrejä tehdään eri tarpeisiin jne. eikä niiden asettamisessa paremmuusjärjestykseen ole liiemmin järkeä.

Kvaak on ainoa paikka jossa kehtaan ylpeillä lukemieni sarjakuvasivujen määrällä. Suo minulle se ilo.

Sorppa, olen puoliammattimainen ilonriistäjä. Häpeä ja vaatimattomuus ovat suomalaisen kulttuurin hienoimpia puolia. Kiva kun kuitenkin kysyit.
: Re: Kvaakkilaisten sarjakuvasivistys
: Flemming Andersen 26.12.2006 klo 23:02:16
Harva kuitenkaan näkee tarpeelliseksi törsätä 1000e vuosittain jenkkeihin ja Japaniin "sivistääkseen itseään" sarjakuvan saralla. Sitä varten kioskit, netti ja kirjasto ovat olemassa. Keskiluokkainen sarjakuvan ystävä ei polta massia sellaiseen mistä ei todennäköisesti pidä vain siksi, ettei herra Kaltsu loukkaantuisi meidän, moukkiemme tietämättömyydestä selaillessaan vaatimatonta elektroonista kaffelaamme ;)