Jack Jackson on kuollut

Jack ”Jaxon” Jackson menehtyi 8. kesäkuuta pitkän sairauden uuvuttamana. Hänet muistetaan ”ensimmäisenä underground –sarjakuvantekijänä”. Jackson loi ensimmäisen U-lehden, God Nose (1964), ja oli mukana perustamassa riippumatonta Rip Off Press –kustantamoa (1969). Jackson tunnetaan varsinkin historiallisesti tarkoista, kotiosavaltionsa Teksasin historiaa käsittelevistä sarjoista.

Alkuperäiskansojen kohtaloiden kuvaaminen oli Jacksonin sydäntä lähinnä. Hänen teoksiaan ovat mm. Comanche Moon, Los Tejanos ja Lost Cause – John Wesley Hardinin tarina. Vuonna 1941 syntyneen Jacksonin sukujuuret ulottuvat syvälle Teksasin historiaan. Hänen iso-iso-isoisänsä asettui 1800-luvun alkuvuosikymmeninä asumaan Teksasiin, joka oli vuosina 1836 – 1845 itsenäinen tasavalta. Intiaaniverta, Choctawia, virtasi Jacksonissa ”vain hiukkasen”, mutta lapsena kuullut tarinat sekä historialliset tapahtumapaikat sytyttivät Jaxoniin pysyvän kipinän tietää ja kertoa ihmisistä jotka ovat eläneet Teksasissa ennen häntä.

Realistisella, hieman jähmeällä tyylillä piirtänyt Jackson sai teoksistaan useita tunnustuspalkintoja, kuten Texas State Historical Associationin elinikäisen kunniajäsenyyden. Rahallisesti Jackson hyötyi töistään varsin vähän, eikä koskaan saavuttanut laajaa kansainvälistä mainetta Rip Off –kumppaniensa Gilbert Sheltonin ja Robert Crumbin tavoin. Kuvitusten ja sarjakuvien teko, pysyminen loppuun asti uskollisena siihen mihin oli omistautunut, oli Jacksonille tärkeintä. Gary Grothin haastattelussa (Comics Journal 237) Jackson totesi seuraavasti:

”Päätin jo aikoja sitten, että koska elämä on lyhyt, voit aivan hyvin käyttää sen tekemällä sitä (työtä) mistä nautit. Vaikka se merkitsisi välillä köyhäilyä ja puutetta. Hämmästyttävää, mutta olen enimmäkseen onnistunut tekemään juuri niitä asioita mitä haluan. Kustantajani ovat uskoneet minuun ja minä heihin. ”

Lisätietoja: Kim Thompson and Gary Groth: ”Devoured by his own fantasies”, introduction to Optimism of Youth: The Underground Work of Jack Jackson, Fantagraphics, 1991.