Matkalippu Berliiniin

Jason Lutes: Berliini

Like, 2006
Suomennos: Hannu Tervaharju
ISBN: 952-471-729-8

Jason Lutesin Berliini on merkittävä sarjakuvaromaani. Sanottakoon seheti tähän alkuun, vaikka ensin lehtiformaatissa ilmestyvä sarja ei olevielä edes päässyt loppuunsa asti, enkä itse ole lukenut kuin trilogianensimmäisen, juuri suomennetun, osan.

Weimarin Saksaansijoittuva fiktio on urakkana kunnioitusta herättävä, ja vaivannäköäsäästämättä tehty. Arjenläheinen tarina piirtää päähenkilöiden elämästäpieniä hetkiä tavalla, jossa varsinainen juoni katoaa jatkuvastipäällekkäisten kudosten alle, laajan henkilökaartin ja ajankuvantieltä. Keskeisinä päähenkilöinä ovat taidetta opiskeleva nuori nainenja lehtimies, hiukan kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Lutes kuljettaatarinaa yksilöiden tasolla, mutta poliittinen kuohunta ja zeitgeistheijastuu vähintään epäsuorasti kaikessa, ja nimensä mukaisesti tarinankeskiöön asettuukin Berliini, historiallisten risteämientodistuspaikkana. Lutesin vakavalle, perinteiselle otteelle jatematiikalle voisi vertauskohtaa hakea venäläisistäsuurromaaniklassikoista.

Lutes on lahjakassarjakuvantekijä, piirtäjänä hieman persoonaton ja jäykkä, mutta sitäkompensoivasti oivallinen ruutujen rustaaja: nopeat leikkaukset,vaihtuvat kuvakulmat, rytminvaihdokset ja tunnelmien luominen ovatterävässä ja ekonomisessa hallinnassa. Eurooppalaisen sarjakuvansofistikoituneemmat elementit yhdistyvät amerikkalaistyyliseenelokuvallisesta kerronnasta ammentavaan sarjakuvamuotoon jakaunokirjalliseen kunnianhimoon – muodostaen kypsän sarjakuvaeepoksen,jonka toivoisi olevan monille esikuvana ja suuntaviivana.

Yksi vastaus artikkeliin “Matkalippu Berliiniin”

Kommentit on suljettu.