Jalkapallokuume leviää Ankkalinnaankin

Jalkapallosarjakuvilla on pitkät perinteet, mutta Disney-sarjakuvissa ne ovat melko uusi ilmiö. Ne yleistyivät vasta 1980-luvulla. Joskin jo 1960-luvulla on joitakin nähty. Amerikassahan jalkapallo ei ole suuri laji, joten esim. Carl Barksin sarjakuvissa nähdään aivan muita urheilulajeja.

Tämän kesän jalkapallon MM-kisojen kunniaksi nyt kioskeilta saatavissa erikoisalbumi eurooppalaisista futisaiheisista Disney-sarjoista. Kirja ei ole hinnalla pilattu, vain 4,90 euroa. Painojälki on erinomaista, paperin laatu halvankarkeahkoa. Esipuheen on laatinut Aku-fani ja jalkapalloammattilainen Laura Kalmari.

Ammuuko Raimo? Lue alpparista
Ammuuko Raimo? Lue alpparista

Koostealbumi Pilkun paikka sisältää jalkapalloaiheisia sarjakuvia Disney-hahmojen ystäville. Viidessä sarjassa pääosassa on Ankkalinnan Palloseuran intohimoisin kannattaja Aku Ankka joka tekee mitä vain suosikkiensa tähden, ja siitähän kaikki nämä Aku-sarjat huumorinsa kantavat. Mutta miksiköhän Ankkalinnan Palloseura vaihtoi myöhemmin nimensä Ankkalinnan Pyrinnöksi? No, hyvä ettei sentään FC Ankkalinnaksi. Nämä kaikki Aku-tarinat on nähty jo aikaisemmin Aku Ankka –lehden sivuilla.

Toinen yleinen futisaihe Akun oman lehden sivuilla on viime vuosina ollut juniorijoukkue Ylävirran Yritys, jossa Mortin, Vertin ja Pikku-Pellen ohella pelaa lukuisia uudempia tuttavuuksia innokkaan valmentajansa ”Koutsin” johdolla. Mukana seuran ensiesiintyminen ja kaksi muuta tarinaa, joista toista ei ole ennen julkaistu suomeksi.

Kahdessa muussa sarjassa ovat pääosissa Pelle Peloton ja toisessa Karhukopla. Nämä ovat italialaista taskukirjatuotantoa eivätkä erotu edukseen edellämainittujen seasta. Lähinnä siksi että nämä ovat pienempään kokoon tarkoitettuja. Näitä ei ole ennen julkaistu suomeksi, joten taskarisarjojen ystäville tämäkin lienee pakollinen ostos.

Kaikissa Mortin ja Vertin sekä parissa Akunkin sarjoissa on kirjoittajana ollut Paul Halas, joka lienee Tanskan Egmontin erikoismies futissarjoihin. Lukijoiden vakaisiin suosikkeihin lukeutuva Vicar on piirtänyt kaksi Aku-sarjaa ja Tino Santanach Hernandez toiset kaksi. Ylävirran Yrityksen kaikki sarjat on piirtänyt parivaljakko Francisco Rodrigues Peinado ja Enriqueta Pereda, jotka saavat varsin mukavaa jälkeä aikaan. Tason huomaa parhaiten juuri tästä albumista johon noita on saatu useampia. Varsinkin vähän erilaisempia elukoita on kiva välillä nähdä Disney-sarjoissa.

Varsin leppoisaa perusankkaa, jos haluaa lukea monia samaa aihetta käsitteleviä sarjoja putkeen. Teema-albumeitahan on julkaisu kaikenlaisia viime vuosina, eikä tämä ole lainkaan heikoimmasta päästä.

Aku Ankka: Pilkun paikka
128 sivua
ISBN: 951-32-2156-3

Suomennos Kirsi Fugazzotto ja Aku Ankan toimitus
Hinta à 4,90 euroa
Sidosasu: nidottu
Koko: A4
Ilmestymisvuosi: 2006
Painos: 1. painos

Kustantaja Sanoma Magazines Finland
Keskustelua Disney-sarjakuvista Kvaakissa .

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.

Yksi vastaus artikkeliin “Jalkapallokuume leviää Ankkalinnaankin”

Kommentit on suljettu.