Hanneriina Moisseinen – Ommeltuja sarjakuvia

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä on avautunut Hanneriina Moisseisen näyttely Ommeltuja sarjakuvia. Vaihtuva näyttely on esillä 2. kesäkuuta 2024 saakka.

Osa Ajan rajalla -teoksesta.

Käsitöihin erikoistunut museo on mitä mainioin paikka esitella Moisseisen sarjakuvatuotantoa. Tekijä on taiteilijauransa alusta alkaen käyttänyt erilaisia kirjonta- ja käsityötekniikoita olennaisena osana sarjakuviaan.

Ommeltuja sarjakuvia -näyttely on eräänlainen retrospektiivi Moisseisen vuonna 2006 alkaneeseen tuotantoon, vaikka näyttelyn nimessä tai oheisteksteissä ei tällaista ajatusta tuodakaan julki.

Osa Liinatiestä.

Paikasta johtuen näyttely keskittyy nimenomaan käsitöihin. Mukana on myös uutta, ennennäkemätöntä tuotantoa, etenkin vuosille 2022-2024 kirjattu Ajan rajalla. Se perustuu näytelmäkirjailija E. L. Karhun näytelmätekstiin Kuka tahansa meistä (2011).

On näyttelyssä mukana perinteisiä kynällä paperille tehtyjä sarjakuvaoriginaaleja, mutta niiden osuus on rajattu. Sarjakuvasivut lähinnä tuovat esille sen, mihin kontekstiin käsityöt on alkujaan tehty.

Nenäliinoihin on kirjailtu luovutetun alueen paikkakuntien nimiä.

Luovutetut alueet (Kannas) -installaatiossa voi lukea Moisseisen Kannas-teosta muusikko ja säveltäjä Eero Grundströmin toteuttaman ääniraidan kanssa. Välillä voi nostaa katseensa kirjoittuihin nenäliinoihin, joissa on luovutetun alueen paikkakuntien nimiä.

Suurin esillä olevista töistä on Liinatie. Se on aikoinaan julkaistu osana Moisseisen Isä-sarjakuvakirjaa. Konkreettisesti nähtynä Liinatien käspaikat ovat paljon vaikuttavampia kuin kirjan sivuille valokuvattuina. Tämä on yksi hyvä syy käydä tutustumassa näyttelyyn.

Moisseisen teokset ovat viimeisen vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana avartaneet käsitystä sarjakuvan olemuksesta sekä Suomessa että maailmalla. Sarjakuvan historiassa maailmalla on käytetty käsitöitä (esim. Bayeux’n seinävaate). Olisi mielenkiintoista, jos Moisseisen näyttely innostaisi suomalaisia käsityön historian tuntijoita pohtimaan, onko joissakin kotimaamme ryijyissä tai muissa käsitöissä sarjakuvallisia piirteitä. Suomalaiset käsityöntekijät ovat tuskin aina kaihtaneet tarinankerrontaa töissään.

Hanneriina Moisseinen – Ommeltuja sarjakuvia
Suomen käsityön museo 2.6.2024 saakka
Kauppakatu 25, Jyväskylä
www.craftmuseum.fi