Tinttiä juhlitaan mannermaalla

Hergén luoma Tintti täyttää tänään 75 vuotta. Tupsupää journalisti lähti 10. tammikuuta 1929 Brysselin asemalta kohti Neuvostojen maata. Belgialaisen sarjakuvan superhahmoa juhlitaan monella tapaa. Kun uusia albumeita ei enää tule, tehdään spesiaalipainoksia vanhoista. Tasokkaiden keräilyesineiden julkaisua on myös lisätty, päällimmäisenä 10 euron arvoinen Tintti muistokolikko. Mitä muuta on luvassa? Yltääkö juhlinta Suomeen?

Aivan näinä päivinä on ranskalaisiin ja belgialaisiin kirjakauppoihin putkahtanut uusi, täydennetty versio keskeneräisestä Alphart-albumista. Sarjakuvan ja kirjallisuuden tuntija ja Herge-spesialisti Benoit Peeters on kaivellut Hergen arkistoja ja löytänyt uusia luonnoksia ja muistiinpanoja. Loppuun saakka tarina ei jatku vieläkään. Käännettäisiinkö tämä versio suomeksi? Edellinen 1980-luvulla ilmestynyt versiohan saatiin ruotsiksikin, ja joku aika sitten jopa englanniksi, mutta eipä suomeksi.

Juhlavuoden kynnyksellä saatiin lopulta Hergén perintöä vaalivan Moulinsart-yhtiön johtajalta Nick Rodwellilta vahvistus elokuvahuhuihin. Steven Spielberg on kuin onkin suunnittelemassa Tintti-elokuvaa. Eikä vain yhtä vaan kolmea. Ensimmäinen on luvassa 2006. Filmatisointi tehdään todennäköisesti ainakin kaksoisalbumeista Yksisarvisen salaisuus/Rackham punaisen aarre sekä Seitsemän kristallipalloa/Auringon temppeli. Projektin julkistamisesta huolimatta mitä tahansa voi vielä tapahtua. Suurisuuntainen Tintti-musikaali Auringon temppeli jäi esittämättä Pariisissa jättimäisen kokonsa vuoksi. Hollannissa ja Belgiassa teatterispektaakkelia on esitetty menestyksekkäästi.

Viralliseen juhlintaan kuuluu myös internettiin pystytetty Tintin Club, johon liittyy jos jonkin sortin foorumia ja pelejä. Erilaisia Tintti-näyttelyitä on pystytetty tai ollaan pystyttämässä eri puolille Eurooppaa. Belgiassa on Brysselin matkailutoimisto järjestänyt Tintti/Hergé -kiertueita. Belgialainen eläinpuisto Planckendael Animal Park on järjestänyt Tintti-aiheisen eläintapahtuman. Lontoon merimuseossa on meriaiheinen Tinttinäyttely maaliskuun lopusta alkaen.

Luonnollisesti myös monenlaisia kirjoja on julkaistu ja tullaan julkaisemaan. Monista albumeista on otettu ensipainoksien mukaisia faksimileja, esimerkiksi vuoden 1942 mukainen Sininen Lootus jonka kannessa näkyy jälleen lohikäärmeen ylimääräinen varvas, virhe joka korjattiin myöhempiin painoksiin. Erikoiskirjojen määrä on valtava, Hergen tuotantoa on tutkailtu monelta kantilta.

Huonompiin uutisiin kuuluu Tintin virallisten kotisivujen muuttuminen maksulliseksi. Kuka maksaa 3 euroa kuussa saadakseen selailla Tintti-sivuja? Testisivusto on nähtävissä.
Tintin virallisia kotisivuja voi vielä toistaiseksi lukea ilmaiseksi ja ihan hienothan ne on.

Millä tavalla juhlinta näkyy Suomessa? Ainakin FST esittää 12.1. Anders Østergaardin dokumentin Tintin and me. Vuonna 1971 Tintin luoja Hergé kertoi avoimessa haastattelussa, miten hänen elämänsä oli tiukasti sidoksissa Tintin seikkailuihin. Seikkailuihin, jotka monien mielestä ovat Hergén omia ajatuksia ja kokemuksia sarjakuvamuodossa. Tässä dokumentissa kuvaillaan näitä kahta henkilöä sekä heidän yhteistä historiaansa. Dokumentti perustuu haastattelusta tehtyihin ääninauhoituksiin. Tuotanto: Angel Films yhteistyössä FST:n kanssa. Suomenkielinen tekstitys teksti-tv:n s. 779. (FST/Ohjelmahankinnat) Esitys: TV2 12.1. klo 22:35. MTV3 on jo aloittanut Tintti-animaatiosarjan esittämisen suomeksi dubattuna. Alkukielisenä sarjaa voi seurata MTV:n digikanavalta.

Tintti-fanisivuja
Reijo Valta: Tintti Suomessa -sivut