Tinttiä juhlitaan mannermaalla

Hergén luoma Tintti täyttää tänään 75 vuotta. Tupsupää journalisti lähti 10. tammikuuta 1929 Brysselin asemalta kohti Neuvostojen maata. Belgialaisen sarjakuvan superhahmoa juhlitaan monella tapaa. Kun uusia albumeita ei enää tule, tehdään spesiaalipainoksia vanhoista. Tasokkaiden keräilyesineiden julkaisua on myös lisätty, päällimmäisenä 10 euron arvoinen Tintti muistokolikko. Mitä muuta on luvassa? Yltääkö juhlinta Suomeen?

Aivan näinä päivinä on ranskalaisiin ja belgialaisiin kirjakauppoihin putkahtanut uusi, täydennetty versio keskeneräisestä Alphart-albumista. Sarjakuvan ja kirjallisuuden tuntija ja Herge-spesialisti Benoit Peeters on kaivellut Hergen arkistoja ja löytänyt uusia luonnoksia ja muistiinpanoja. Loppuun saakka tarina ei jatku vieläkään. Käännettäisiinkö tämä versio suomeksi? Edellinen 1980-luvulla ilmestynyt versiohan saatiin ruotsiksikin, ja joku aika sitten jopa englanniksi, mutta eipä suomeksi.

Juhlavuoden kynnyksellä saatiin lopulta Hergén perintöä vaalivan Moulinsart-yhtiön johtajalta Nick Rodwellilta vahvistus elokuvahuhuihin. Steven Spielberg on kuin onkin suunnittelemassa Tintti-elokuvaa. Eikä vain yhtä vaan kolmea. Ensimmäinen on luvassa 2006. Filmatisointi tehdään todennäköisesti ainakin kaksoisalbumeista Yksisarvisen salaisuus/Rackham punaisen aarre sekä Seitsemän kristallipalloa/Auringon temppeli. Projektin julkistamisesta huolimatta mitä tahansa voi vielä tapahtua. Suurisuuntainen Tintti-musikaali Auringon temppeli jäi esittämättä Pariisissa jättimäisen kokonsa vuoksi. Hollannissa ja Belgiassa teatterispektaakkelia on esitetty menestyksekkäästi.

Viralliseen juhlintaan kuuluu myös internettiin pystytetty Tintin Club, johon liittyy jos jonkin sortin foorumia ja pelejä. Erilaisia Tintti-näyttelyitä on pystytetty tai ollaan pystyttämässä eri puolille Eurooppaa. Belgiassa on Brysselin matkailutoimisto järjestänyt Tintti/Hergé -kiertueita. Belgialainen eläinpuisto Planckendael Animal Park on järjestänyt Tintti-aiheisen eläintapahtuman. Lontoon merimuseossa on meriaiheinen Tinttinäyttely maaliskuun lopusta alkaen.

Luonnollisesti myös monenlaisia kirjoja on julkaistu ja tullaan julkaisemaan. Monista albumeista on otettu ensipainoksien mukaisia faksimileja, esimerkiksi vuoden 1942 mukainen Sininen Lootus jonka kannessa näkyy jälleen lohikäärmeen ylimääräinen varvas, virhe joka korjattiin myöhempiin painoksiin. Erikoiskirjojen määrä on valtava, Hergen tuotantoa on tutkailtu monelta kantilta.

Huonompiin uutisiin kuuluu Tintin virallisten kotisivujen muuttuminen maksulliseksi. Kuka maksaa 3 euroa kuussa saadakseen selailla Tintti-sivuja? Testisivusto on nähtävissä.
Tintin virallisia kotisivuja voi vielä toistaiseksi lukea ilmaiseksi ja ihan hienothan ne on.

Millä tavalla juhlinta näkyy Suomessa? Ainakin FST esittää 12.1. Anders Østergaardin dokumentin Tintin and me. Vuonna 1971 Tintin luoja Hergé kertoi avoimessa haastattelussa, miten hänen elämänsä oli tiukasti sidoksissa Tintin seikkailuihin. Seikkailuihin, jotka monien mielestä ovat Hergén omia ajatuksia ja kokemuksia sarjakuvamuodossa. Tässä dokumentissa kuvaillaan näitä kahta henkilöä sekä heidän yhteistä historiaansa. Dokumentti perustuu haastattelusta tehtyihin ääninauhoituksiin. Tuotanto: Angel Films yhteistyössä FST:n kanssa. Suomenkielinen tekstitys teksti-tv:n s. 779. (FST/Ohjelmahankinnat) Esitys: TV2 12.1. klo 22:35. MTV3 on jo aloittanut Tintti-animaatiosarjan esittämisen suomeksi dubattuna. Alkukielisenä sarjaa voi seurata MTV:n digikanavalta.

Tintti-fanisivuja
Reijo Valta: Tintti Suomessa -sivut

10 vastausta artikkeliin “Tinttiä juhlitaan mannermaalla”

 1. Pari vuotta sitten tuli kerättyä kaikki Tintit… Ja hyviähän niistä suurin osa oli!

 2. Minä olen hankkinut kaikki Tintit vuodesta 1970 heti niiden ilmestyttyä.

  15-16 vuotta sitten kokoelma piti panna uusiksi koska ekat painokset olivat loppuun luettuja.

 3. Mulla on melkein kaikki uusintapainoksia, mutta muutama kovakantinenkin löytyy… Toista niistä kaupiteltiin Hesan sarjisfestareilla 50 eurolla!

 4. Ruotsissa juhlan kunniaksi 23-osainen albumisarja on päätetty julkaista uudelleen ja kuusi ensimmäistä seikkailua käännetään uudelleen. Naapurimaassamme nuori lehtimiehemme on ilmeisen suosittu: 70-vuotisjuhlien kunniaksi Bonnier Carlsen julkaisi Hergén kootut teokset (Samlade verk) 19-osaisena sarjana. (ks. http://www.utu.fi/agricola/nyt/arvos/tekstit/243.html )

  Ensimmäinen uusi ruotsinnos, Tintin i Sovjet, ilmestyi marraskuussa 2003. Uusia käännöksiä on luvassa kuukausittain ensi vuoden toukokuulle saakka (alkuperäisessä kronologisessa järjestyksessä), jonka jälkeen samaa tahtia ilmestyy uusintapainoksia vanhoin Karin ja Allan B. Jansonin käännöksin. Koko sarja on näin valmis elokuussa 2005.
  Bonnier Carlsen perustelee uusia käännöksiä nykyisen painopinnanvalmistustekniikan antamilla mahdollisuuksilla: puhekupliin saadaan mahtumaan enemmän tekstiä. Hergéllähän oli ajoittain tapana kuljettaa tarinaa eteenpäin vahvasti puhekupliin tu-keutuen – sanottavan lyhentäminen ei varmaankaan ole palvellut Hergén tarkoituksia. Uusista, lyhentämättömistä ruotsinnoksista vastaa Björn Wahlberg.

  Tintti-keräilijöiden keskuudessa uudet ruotsinnokset on otettu riemulla ja suurella mielenkiinnolla vastaan. Ajoittain Suomenkin mediassa on esitelty (belgi)keräilijöitä, joilla on kokoelmissaan sadoittain ellei tuhansittain erilaisia Tintti-albumeita, kymmenillä eri kielillä ja useina eri laitoksina. Nyt on taas uutuuksia kokoelmaan tarjolla!

  Keräilijöitä tuntuu riittävän. Tintti-sivuston ylläpitäjänä saan jatkuvasti viestejä, joissa kysellään voisinko auttaa WSOY:n kovakantisten tai Otavan ensipainosten hankkimisessa. WSOY:n Tinttien kurssi tuntuu maailmalla olevan melkoisen kova: viime vuonna kuulin eräältä belgiltä, että “Sarviaisen” salaisuudella oli pyyntöhintana 175 dollaria.

 5. Varsin hyvin on Tintti noteerattu Suomenkin mediassa. Mikä ettei, sillä Suomessa on Tintti-albbuja myyty 1,5 miljoonaa kappaletta! Eilen aamu-tv:ssä esiteltiin Tintin juhlarahan 1. kappaleen mynttäämistä, ja 75-vuotisjuhlinta pääsi aiheeksi oikein 20.30 pääuutisiinkin. Ensi keskiviikkona esitettävä Antiikkia, antiikkia -ohjelma vierailee Brysselissä, eikä Tinttiä tietenkään voi ohittaa.

 6. No onhan Tintti kyllä hyvin mediassa huomattu mutta silti olen ruåtsalaisille kateellinen. Mitäpä spesiaalia meillä on ilmestynyt? Laiha ja lyhennetty lastenversio Tintin Juhlakirjasta. 🙁

 7. Minulla on tasan yksi: Faaraon sikarit. Luin tintit nuoruudessani/lapsuudessani lähikirjastosta n. 12 kertaan jokaisen, kyllästymiseen asti, samoin Lukki Luket ja Asterixit. Eipä ole hinkua vanhempana nuita keräillä.

 8. Ei tullut viime yönä uni silmään. Luin Asterix ja riidankylväjän. Ei tämän päivän sarjakuvat yllä moiseen tasoon. Elämme synkkiä aikoja.
  Mielestäni.

  Hyvä Tintti, Asterix, Lucky Luke ja muu eurooppalainen peruskama.

 9. Olipa kerrassaan upean hieno dokumentti tuo Tintin et moi, Tintti ja minä. Olikohan se mustavalkoinen Hergé tehty animoimalla? Eihän siellä kameraa ollut.

Kommentit on suljettu.