Jussi Jänis laskee mäkeä

Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 1: Jälkiä rinteessä

“Keuhkot täynnä mitä puhtainta ilmaa, hiukan kuolaa suupielessä, katse suunnattuna loputtomien vuorijonojen tuolle puolen…”

Jussi Jänis lähtee lastenlaulun sanoitusta mukaille, laskemaan mäkeä kavereittensa Rikhard kissan, hiiri Reiman ja Otto-koiran kanssa. Nimistä tulee yllättäen mieleen Kvaakin aktiiviväki, lieneekö sattumaa? Jussi itse on hiukan sivustakatsojan oloinen hahmo, mutta osoittaa kuitenkin loppua olevansa jotain, kissa Rikhard on porukan pomo, tai ainakin yllyttäjä niin kuin jokaisessa kaveriporukassa joku on, ja hiiri Reima on mietiskelevämpi hahmo, kun taas Otto koiralla on lähinnä mielessä naiset. Eli varsin tyypillinen poikamiesten lomanvietto edessä.

Tarina ei kuitenkaan ylly varsinaiseen rellestämiseen, vaan kaverit lähinnä heittävät läppää elämän menosta. Lievästi räävittömämpi versio frendeistä, ilman pääosanaisia voisi olla aika osuva kuvaus.
Tarinan alussa porukka matkaa kohti hiihtokeskusta heittäen läppää. Perillä osoittautuu että hiihtokeskuksessa on viranomaisten määräämä hiihtokielto, koska alueella on nähty sudenjälkiä. Pitäisi lähteä toiseen hiihtokeskukseen, jossa on vielä tarjoushinnatkin. Äkkiseltään voisi kuvitella että kaveriporukka päättää lähteä selvittämään asiaa ja löytäisikin pian kilpailevan laskettelukeskuksen työntekijän susiturkki niskassaan… spoileri luvassa… näin ei kuitenkaan käy vaan porukka heittää läppää niin kauan, että hiihtokielto päättyy, menee sitten laskemaan mäkeä, heittää läppää, satakunta volttia ja lisää läppää. Positiivinen yllätys ainakin minulle.

Aluksi hiukan häiritsi hiukan pomppivan oloinen tekstaus, mutta siihen tottui sinä hetkenä kun huomasi sen vain kuvaavan sarjan hassusti vinksahtanutta menoa. Vai onko tämä nyt niin vinksahtanutta, kulkevathan ankatkin ilman housuja.
Mutta Jussi Jänistä näemme lisää tänä vuonna.

Lisätietoja hänestä ja muusta taiteilijan teoksista löytyy http://www.lewistrondheim.com/

WSOY 2003
Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 1: Jälkiä rinteessä
(Slaloms)
Suomentanut: Heikki Kaukoranta
tekstannut: Jenni Rope
Tarina ja kuvitus: Lewis Trondheim

2 vastausta artikkeliin “Jussi Jänis laskee mäkeä”

  1. En ole lukenut muita osia, mutta ne vaikuttavat hieman erilaisilta kuin tämä “Frendit” -tyyppinen albumi.

    Tämähän on alkukielellä osa # 0, varsinaista sarjaa on seitsemän albumia.

    Alunperin 1993 tehty mustavalkoiseksi mutta nyt ilmestynyt on uudelleen piirrettykin jo varsinaisen albumisarjan alettua.

    Ja alkuperäisen albumin kannessa EI ollut tuota otsikkoa “Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut”

  2. Tämä sarjis oli loistava! Sain tämän joululahjaksi, ja olen lukenut sen parikymmentä kertaa eikä vieläkään kyllästytä. Iski kuin kaksi kertaa miljoona volttia. Mukavan filosofinen asenne tässä sarjakuvassa.

Kommentit on suljettu.