Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => : Otto Sinisalo 05.06.2003 klo 18:17:12

: Alan Moore
: Otto Sinisalo 05.06.2003 klo 18:17:12
Tarvitsen sijoitusneuvontaa.

Alan Mooren kirjoittamasta Prometheasta on hiljaittain ilmestynyt kolmas pehmytkantinen albumi. Niinkuin importit yleensä, se on kalliimmanpuoleinen. Kysynkin nyt foorumilta: kannattaako se hankkia?

Olen kahden vaiheilla.

Toisaalta olen kuullut, että kolmosalbumissa Alan Moore ns. katoaa omaan peräaukkoonsa esitellessään mystista maailmankatsomustaan lukijalle - maailmankatsomusta, johon minun ateistina on mahdoton samastua.

Toisaalta se on Alan Mooren sarjakuva.

Kirjan lukeneet: neuvokaa!
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 05.06.2003 klo 19:40:59
Sanoisin, että Promethean didaktinen aallonharja oli jo kakkosalbumissa, kun yksi kappale omistettiin kokonaan tarot-pakan esittelylle, ilman että tarina eteni laisinkaan. Kolmosalbumissa sentään liikutaan hitaasti eteenpäin koko ajan.

Lisäksi väittäisin, että kolmosessa Mooren ote on paljon itseironisempi kuin aiemmin. Yhdessä kohdassa Promethea ihmettelee, miksi hänen jäljittämänsä taikuri on kulkenut niin vaivalloista reittiä ylös "Elämän puuta", ja hänen matkakumppaninsa vastaa: "It's cause [wizards are] a bunch of £$%&in' showoffs, treatin' the Kaballah like a £$%in' tourist map. They gotta "do" everywhere, see?"

Enkä menisi sanomaan, että Mooren maailmankatsomukseen on ateistin mahdoton samastua. En ole oikeastaan edes varma, että Moore ei itse ole ateisti, siinä mielessä kuin minä sen sanan ymmärrän. Kannattaa todella miettiä, mitä Moore oikeastaan tarkoittaa magialla ja mystiikalla. Näin hän kommentoi herra Yeshua bar-Miriamia: "That ain't really important, whether he really existed. What's important is that he exists. What he means, the symbol. That's true. That's real. That's happenin' right now."

Ja sitten pitää vielä mainita, että alpparista löytyy muutama todella hauska sarjakuvallinen kokeilu, siis Williamsin muutenkin varsin rohkean ilmaisun lisäksi.

Loppujen lopuksi... se todellakin on Alan Mooren sarjakuva.
: Vs: Alan Moore
: Otto Sinisalo 06.06.2003 klo 16:49:04
En ole oikeastaan edes varma, että Moore ei itse ole ateisti, siinä mielessä kuin minä sen sanan ymmärrän.

Niin, minulle  on jäänyt sellainen kuva, että Moore pitää kaikkia asioita tavallaan maagisina. Sille lienee termikin... panteisti? Animisti?

Tarkoitatko siis, että jos Mooren mielestä kaikki asiat ovat maagisia, mikään ei varsinaisesti ole maagista, ergo Moore on ateisti?

Loppujen lopuksi... se todellakin on Alan Mooren sarjakuva.

Taidanpa luottaa makuusi siinä määrin, ettö ostan kolmosalpparin. Jos en pidä siitä, niin lähetän kuitin sinulle, eikö?
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 06.06.2003 klo 17:28:26
Niin, minulle  on jäänyt sellainen kuva, että Moore pitää kaikkia asioita tavallaan maagisina. Sille lienee termikin... panteisti? Animisti?

Crazy muthaf***a? Sanoisin, että Moore kirjoittaa Prometheaa juuri sen takia, että hänen maailmankatsomustaan varten ei ole olemassa termiä, joka kattavasti selittäisi sen. Hän tosin kutsuu itseään "maagikoksi", mutta se tietysti tarkoittaa muille ihmisille jotain aivan muuta.

Tarkoitatko siis, että jos Mooren mielestä kaikki asiat ovat maagisia, mikään ei varsinaisesti ole maagista, ergo Moore on ateisti?

Tarkoitan yksinkertaisesti sitä, että ateistin tavoin Moore tietää jumalten olevan ihmisen keksintöä. Toisin kuin useimmat ateistit, hän ei kuitenkaan pidä niitä aivan turhana keksintönä. Ja se mitä hän kutsuu magiaksi ei ole mitään yliluonnollista, vaan päinvastoin se on tämän universumin luonnollinen ominaisuus, ihmisaivojen toiminnan synnyttämä emergentti ilmiö.

Välillä oikeastaan ajattelen, että Moore ei tarkoita magialla mitään muuta kuin ihmisen kykyä luoda toisen ihmisen päähän ajatuksia, ilmiöitä, kokonaisia maailmoja. Kertomalla tarinoita, siis. Tuskin on tahatonta, että Mooren mielikuvitusmaailmassa ihminen pystyy muuttumaan jumalalliseksi Prometheaksi kirjoittamalla sanoja tai piirtämällä kuvia.

Taidanpa luottaa makuusi siinä määrin, ettö ostan kolmosalpparin. Jos en pidä siitä, niin lähetän kuitin sinulle, eikö?

Öh, eikö täällä todella ole ketään muuta, joka olisi lukenut sen?
: Vs: Alan Moore
: VesaK 09.06.2003 klo 16:30:13
Olen lukenut kaksi ensimmäistä, ja varsinkin ykkönen kolisi erittäin lujaa. Uskomaton ideapurso. Mutta kakkonen.. kakkonen alkoi mennä jo todella ulos. Ajatelkaa Sandman, Wonder woman ja The Invisibles puristettuna yhdeksi sarjaksi. Moore on todella in the league of extraordinary gentlemen.
: Vs: Alan Moore
: Blackwing 14.06.2003 klo 19:05:03
Keräilin epätoivoisesti Promethean irtonumeroita silloin, kun se alkoi ilmestyä.  ::) Sain lehden siltä, toisen täältä, joten juonikuviosta mulla ei ole ihmeempää käsitystä. Ihan OK.

Williamsin aivan huikea taide riittää mulle!  ;D
: Vs: Alan Moore
: mestarituukka 15.06.2003 klo 15:15:14
Jos minulta kysytään, väitän, että Mooren Promethea pääsee kunnolla vauhtiin vasta toisen albumin alussa. Numerosta 12 eteenpäin Mooren ja kuvittaja J.H.Williams III rikkovat kaikki amerikkalaisen sarjakuvan perinteiset kaavat, samalla tavalla kuin Will Eisner joskus 50-vuotta aikaisemmin. Onhan Moore osoittanut neroutensa jo aikaisemmin, eikä Promethea ole samanlainen tiivis, loppuun asti mietitty kokonaisuus kuin esim. Helvetistä tai Watchmen. Se on enemmänkin Mooren alitajunnan leikkikenttä; paikka, jossa pitkään muhineet ajatukset saavat muodon… Promethea on puhdasta filosofiaa, metafyysistä tykitystä. Promethean on parasta sarjakuvaa mitä DC:n kaltainen suuri pökäle on julkaissut PITKÄÄN aikaan, ja se peittoaa kaiken nihilistisen ja älyvajaan vertigo-roskan mennen tullen.
 
Moorella on sanottavaa koko ihmiskunnalle, kaikille uskontokuntaan katsomatta. Jos olet filosofiasta, kulttuurista, taiteesta ja yleensäkin tästä maailmasta kiinnostunut ihminen, Promethean luulisi koskettavan sinuakin, olit sitten ateisti, kristitty tai mikä lie kultisti.

Kattava ja äärimmäisen opettava Alan Mooren-haastattelu löytyy täältä:
http://arthurmag.com/

Promethean neljäs kokoelma-albumi ilmestyy muuten heinäkuussa, ja ainakin allekirjoittanut odottaa sitä kuin kuuta/aurinkoa/muuta mystistä symbolia nousevaa!

t.  
: Vs: Alan Moore
: Otto Sinisalo 25.02.2004 klo 12:55:14
Nyt kun Kingdom Comea / Valtakunta ja Voimaa saa suomeksikin, voi olla kiinnostavaa vertailla Mark Waidin tarinaa Alan Mooren toteutumattomaan vuoden 1987 ehdotukseen DC-maksisarjasta.

Twilight olisi ollut Millerin Yön Ritarin ja Mooren oman Watchemenin tapaan supersankareiden tarinat "päättävä" kokonaisuus. Kun sen lukee nyt, se vaikuttaa tyypilliseltä kasaridekonstruktiolta: kaikki ovat perverssejä, väkivaltaisia ja häiriintyneitä. Totta puhuen se vaikuttaa fan fictionilta. Mooren käsissä se olisi varmasti ollut kelpo, myönnän.

Väitetään, että Waid hyödynsi Valtakuntaan elementtejä Twilightista. Joitain yhteneväisyyksiä voi nähdä: kehyskertomuksen rakenne, Kptn. Marvelin näkyvä rooli, Batmanin vastarannankiiskiys.

Juonisynopsis löytyy täältä:
http://www.geocities.com/SoHo/6612/twilight.htm (http://www.geocities.com/SoHo/6612/twilight.htm)

Ja huomatkaa JUONIPALJASTUKSET: kaikki eivät ole lukeneet Kingdom Comea englanniksi, vaan odottelevat suomennosta.
: Vs: Alan Moore
: Otto Sinisalo 25.02.2004 klo 12:58:27
Lisätään vielä, että ei ole täysin varmaa, ettei Twilight ole vain onnistunut huijaus. Ja se, että Twilight ja Kingdom ovat hengeltään päinvastaisia. Toinen vaikuttaa supersankarien kritiikiltä, toinen on supersankarien kritiikin kritiikki.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 15.04.2004 klo 15:55:06
Pika pikaa kopsattua ja peistattua (lähde näkyvissä):

Online at www.ultrazine.org, exclusive interview with DeZ Vylenz, filmmaker of "The Mindscape of Alan Moore" documentary. Also excerpts from George Khoury's "The extraordinary works of Alan Moore" book (Italian ony). Exclusive Italian version of Dave Hitchcock victorian comics series "Springheeled Jack". Interview
with Hitchcock included.
Martedì, 13/4/2004 - Autore ©: afnews - afNews/Goria - Riproduzione
Vietata - www.afnews.info cod-Interviste

Timo
: Vs: Alan Moore
: tolppis 14.06.2004 klo 14:24:28
Alan Moore dokkarista:

http://www.ninthart.com/display.php?article=867
: Vs: Alan Moore
: Heikki "VermeS" Heiska 07.08.2005 klo 15:44:00
Onko Albion hyvä? Ja voiko sitä lukea vaikka ei tunne noiden vanhojen hahmojen taustoja?

http://www.dccomics.com/comics/?cm=3696
http://www.dccomics.com/comics/?cm=3813
http://www.dccomics.com/comics/?cm=4047
http://www.dccomics.com/comics/?cm=4256
: Vs: Alan Moore
: J.M:salo 07.08.2005 klo 15:59:47
Ei ole (imho) Mooren parhaita töitä. Mutta voi lukea, hahmo esitellään aina ennenkuin se ilmestyy mukaan tarinaan. Välillä tuntuu myös että alkuperäismateriaalia ei ole seurattu kovin tarkasti - Hämähäkki esim. on roisto, vaikka ilmeisesti alunperin teki nopeasti parannuksen ja ryhtyi rikoksentorjujaksi.
: Vs: Alan Moore
: jokela 22.01.2006 klo 15:23:42
Sattui löytymään jostain linkistä, en muista mistä tämä haastattelu ja saattaapa tää olla kiinnostava muillekkin, että tuossa on.

Stephen Lee-n (koomikko) haastateltavana Alan MOORE (ei kai kaipaa esittelyä?). (http://www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=4737)

Tää on BBC-n sarjasta "Chain Reaction" jossa jokin julkkis viime vuoden alulla (2005) haastatteli omaa "valintaansa" ja tämä seuraavana valitsi oman "uhrinsa". (Alan Moore juttuttikin viikkoa myöhemmin Brian Eno-a)

Silloin tällöin noita löytyy ja säästelen linkkejä jos muistan. Olisiko tämä hyvä ketjunalku laittaa näitä enemmänkin .. Jos lisää sattuu löytymään, peistattuna ylös --
"Haastateltavana [x x x]" .. (ja x x x on tietenkin juttutuokion kohde .. )


Wadda ya think?


-- j --
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 14.12.2006 klo 16:32:32
Kuuluiskohan tää vaikka tänne.

Viiltäjä-Jackin on mm. Mooren spekulaatiossa esitetty olleen sir William Gull. Yksi uhreista oli nimeltään Mary Ann "Polly" Nichols.

"Ipswichin viiltäjäksi" kutsutun sarjamurhaajan rikostutkimuksia johtaa komisario Stewart Gull. Yksi uhreista on nimeltään Annette Nicholls.
: Vs: Alan Moore
: Chemo 17.12.2006 klo 18:47:10
Oli näillä vielä kaukaahaetumpia yhteyksiä.

Joo:

http://www.qsl.net/w5www/presidential.html

E: laitetaan se hauskin juttu tähän:

A week before Lincoln was shot, he was in Monroe, Maryland.
A week before Kennedy was shot, he was with Marilyn Monroe.
: Vs: Alan Moore
: V3§a V1tikain3n 25.02.2007 klo 17:48:22
http://home.insightbb.com/~fourcolorheros2/freeread/TheDaredevils2.pdf Alan Moore parodioi Frank Milleriä.  Lisää Moorea ja Morrisonin Granttia löytyy 4colourheroes.comista.
: Vs: Alan Moore
: Aukustus 26.02.2007 klo 06:25:31
http://home.insightbb.com/~fourcolorheros2/freeread/TheDaredevils2.pdf Alan Moore parodioi Frank Milleriä.  Lisää Moorea ja Morrisonin Granttia löytyy 4colourheroes.comista.


He he hee!!! Ihan selvästi olllut liikaa aikaa joskus pojalla... ;D :D
: Vs: Alan Moore
: JanneT 29.08.2007 klo 09:26:15
Tästä en löytänyt vielä mainintaa, mutta ehkä jotakuta saattaa silti kiinnostaa: Alan Mooren strippejä Sounds-lehdessä vuosilta 1979-1983:

http://www.4colorheroes.com/alan_moore_sounds.html (http://www.4colorheroes.com/alan_moore_sounds.html)

Sieltä sivun alareunasta.
: Vs: Alan Moore
: Tarkkis 29.08.2007 klo 11:15:29
Tuossa http://lysad.blogspot.com/2007/08/neil-gaiman-writes-alan-moore.html (http://lysad.blogspot.com/2007/08/neil-gaiman-writes-alan-moore.html) olisi kiinnostuneille vähän erikoisempi Mooreen liittyvä teos. Siis Gaimanin kirjoittamia Buckinghamin kuvittamia strippejä maestron elämästä itsestään. Sopivan kieroutunutta ja hauskaa. Ainakin itse voin kuvitella myös herra Mooren hekotelleen näille.
: Vs: Alan Moore
: Riekko 03.10.2007 klo 18:17:53
Tuli taannoin luettua DC sankarit tekijänä Alan Moore-teos, joka oli jälleen kerran oikein mainiota tarinointia. Huomioni kiinnittyi välikirjoituksiin, joissa Moorea ylistettiin vuolaasti ja ihan aiheesta. Mutta onko Moorella joskus ollut heikko hetki, eli onko olemassa oikeasti huonoja Alan Moore-tarinoita, vai onko mies yksinkertaisesti vain täydellinen?
: Vs: Alan Moore
: JanneT 03.10.2007 klo 20:33:17
No omalla kohdallani Mooren 2000AD-meiniki kuuluu kärkisijoille listalla "Epäkiinnostavimmat Koskaan Lukemani Sarjakuvat". Myös Hiljainen Kuolema oli todella tylsä -mutta molemmat kokemukset kertonevat enemmän minusta kuin teoksista. Vaikka arvostan useampaakin Mooren teosta sekä kaverin taitoa suoltaa monimutkaista mielenpaloaan monimutkaisiksi kokonaisuuksiksi paperille ilman että homma leviää käsiin korkealle ei mies jostain syystä silti ilmene minulle minään yliluonnollisena sarjakuvajumalana. Kyllä selkeitä notkoja mielestäni löytyy niistä ylistetyimmistäkin teoksista. Onhan Moore toki todella lahjakas ja monipuolinen sarjakuvakäsikirjoittaja, ja maineelle on varmasti ollut suurta hyötyä siitä ettei erityisen tasokkaita pitkiä sarjakuvaromaaneita ole tehty aivan älyttömästi.
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 03.10.2007 klo 21:06:34
No omalla kohdallani Mooren 2000AD-meiniki kuuluu kärkisijoille listalla "Epäkiinnostavimmat Koskaan Lukemani Sarjakuvat". Myös Hiljainen Kuolema oli todella tylsä -mutta molemmat kokemukset kertonevat enemmän minusta kuin teoksista.

Niin no, minulle Halo Jones oli aikanaan tosi kova juttu ja Hiljainen kuolemakin on kolahtanut. Mutta paskaa Moorea... eikös se tehnyt Spawn-jutun joskus?
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 03.10.2007 klo 21:10:01
Halo Jones tosiaan lupasi enemmän kuin mitä myöhemmin tarjosi. Huono se tosin oli vain sotaa kuvatessaan.

Pitää kai joskus lukea Miracleman, niin saisi tuntumaa siltäkin kaudelta Mooren tuotoksiin.
: Vs: Alan Moore
: MarkZero 03.10.2007 klo 21:29:05
Huonoin Moore sarjakuva on "Big Numbers", koska se ei koskaan valmistunut. :(
: Vs: Alan Moore
: tmielone 04.10.2007 klo 08:24:56
eikös se tehnyt Spawn-jutun joskus?

Ainakin kaksi juttua, tuli suomeksi vuosina 2000 ja 2002. Aika kevyttä kauraa.  Eivät vaikuttaneet yhtään Mooren kirjoittamilta, mutta parempia ne olivat kuin lehden yleinen linja.

Minulle tuo Hiljainen kuolema ei koskaan oikein auennut. Vähän aikaa sitten luin Miraclemanin kolmannen ja viimeisen osan vaikka en ollutkaan lukenut aiempia osia. Se oli ihan ok, muttei mitään elämää suurempaa. Ehkä minun olisi pitänyt lukea koko tarina, jotta ymmärtäisin tarinan hienoudet.
: Vs: Alan Moore
: kaltsu 04.10.2007 klo 08:41:50
Mutta onko Moorella joskus ollut heikko hetki, eli onko olemassa oikeasti huonoja Alan Moore-tarinoita, vai onko mies yksinkertaisesti vain täydellinen?

Huhhuh. Mulla ei periaatteessa oo mitään Alan Moorea vastaan. Äijä on tehny pari ihan kohtalaisen viihdyttävää sarjakuvaa (joita tosin niitäkään ei tee mieli lukea useampaa kertaa) eikä ole läheskään yhtä koominen kuin Frank Miller. Mutta kyllä tää palvontaan yltävä fanittaminen hämmästyttää. On ne sen sarjakuvat kuitenki hemmetin kuivia ja enemmän laskelmoidusti kyhättyjä Merihakoja kuin sydämellä rakennettuja hirsimökkejä. Täydellistä insinöörisarjakuvaa. Mikä niissä jutuissa teidän sielujanne koskettaa tai mielihyväkeskustanne kutittaa?
: Vs: Alan Moore
: Ossi Hiekkala 04.10.2007 klo 09:02:09
Mikä niissä jutuissa teidän sielujanne koskettaa tai mielihyväkeskustanne kutittaa?

Se, ettei niissä kerrota sarjakuvantekijän krapulasta tai nais/mieshuolista tai siitä kun mitään ei tapahtunut ja suodatinpussiakin joutui käyttämään toistamiseen.
: Vs: Alan Moore
: kaltsu 04.10.2007 klo 09:19:51
Se, ettei niissä kerrota sarjakuvantekijän krapulasta tai nais/mieshuolista tai siitä kun mitään ei tapahtunut ja suodatinpussiakin joutui käyttämään toistamiseen.

Huono vastaus. Tiedän miljoonia muitakin sarjakuvia missä mainitsemistasi asioista ei kerrota.

Taidat olla jotenkin aivovammainen. Tolla perusteella Mika Mokanenkin on loistava sarjakuva.

EDIT: Piti vähän korjailla kun viesti oli kirjoitettu alunperin liian ystävälliseen sävyyn.
: Vs: Alan Moore
: tmielone 04.10.2007 klo 09:34:54
On ne sen sarjakuvat kuitenki hemmetin kuivia ja enemmän laskelmoidusti kyhättyjä Merihakoja kuin sydämellä rakennettuja hirsimökkejä. Täydellistä insinöörisarjakuvaa.

En nyt ole mikään Mooren hardcore-fani, mutta uskallan tunnustaa, että useimmiten on mukaa oleskella insinöörin talossa, josta löytyy joukseva vesi ja sisävessa. Toisinaan kyllä tuntuu myös mukavalta piipahtaa siellä hirsimökillä, jossa tuuli tuivertaa nurkissa ja aamulla pitää lampsia kostean nurmen poikki ulkohuussiin tarpeilleen. Mökki on idyllinen ja mukava, mutta insinööritalo on toimiva ja mukava.
: Vs: Alan Moore
: Mon of Olay 04.10.2007 klo 09:42:56
On ne sen sarjakuvat kuitenki hemmetin kuivia ja enemmän laskelmoidusti kyhättyjä Merihakoja kuin sydämellä rakennettuja hirsimökkejä.

 ??? En ole mitenkään hirveästi Moorea lukenut, mutta kyllä sen jutuista mun mielestä on välittynyt se tunne, että mies on niihin sydänvertaan vuodattanut. En silti ole ukosta koskaan mitenkään erityisemmin innostunut, mutta uskon sen kyllä oikeasti rakastavan kättensä työtä siinä missä hirsimökin rakentajatkin 
: Vs: Alan Moore
: Riekko 04.10.2007 klo 09:49:04
Mutta kyllä tää palvontaan yltävä fanittaminen hämmästyttää. On ne sen sarjakuvat kuitenki hemmetin kuivia ja enemmän laskelmoidusti kyhättyjä Merihakoja kuin sydämellä rakennettuja hirsimökkejä.
Itseäni Mooren sarjakuvissa viehättää juuri se (kuiva?) älyllisyys millä tarinat on rakennettu. Lisäksi minusta on kiinnostavaa miten Moore tarkastelee maailmaa monesti sellaisten hahmojen silmin, joita ei yleensä tarinankerronnassa käytetä. Esimerkkinä tästä vaikkapa Tappavassa pilassa Jokerin syntyminen tai Vartijoissa tarinan kertominen Rorschachin näkökulmasta.

Täydellistä insinöörisarjakuvaa.
Syömmestä ottaa. Niin paljon kuin minä insinöörejä vihaan. Nyt täytyy äkkiä lukea Charles Burnsia vastalääkkeeksi  korkeaan verenpaineeseen ;)
: Vs: Alan Moore
: Ossi Hiekkala 04.10.2007 klo 09:54:02
Taidat olla jotenkin aivovammainen. Tolla perusteella Mika Mokanenkin on loistava sarjakuva.
EDIT: Piti vähän korjailla kun viesti oli kirjoitettu alunperin liian ystävälliseen sävyyn.

Kiitos, sinäkin olet kovin suloinen.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 04.10.2007 klo 10:41:45
Olikos se juurikin tämä Moore kun kirjoitti sen Hietamiehen ja Hevoshullun parhaat sarjikset?
: Vs: Alan Moore
: pappa-sami 04.10.2007 klo 10:52:37
Ranskalainen kustantaja Delcourt on epävirallisten tietojen mukaan päättänyt luopua Mooren ja Gebbien Lost Girls sarjakuvan julkaisemista. Teoksen kustantamisesta voisi Ranskan lain mukaan saada jopa 5 vuoden linnatuomion koska

Lost Girls yllyttää pedofiliaan

http://aaablog.typepad.com/weblog/2007/09/ces-filles-sont.html (http://aaablog.typepad.com/weblog/2007/09/ces-filles-sont.html)

Alice, Wendy ja Dorothy ovat ilmeisen alaikäisiä ja harrastavat sarjakuvassa kaikenlaista sopimatonta. Joten syytä varovaisuuten lienee...

Toisaalta Delcourtin julkaisemassa Sillagessa alaikäinen päähenkilö Navis juoksee viidakossa monokinissa (eli rinnat paljaina). USA:ssa sarjaa on julkaistu nimellä Wake ja jokaisessa kuvassa rinnat on systemaattisesti peitetty mustilla lapuilla (http://www.poukram.org/index_etranger.php (http://www.poukram.org/index_etranger.php)). Nyt sitten toisin päin vaikka tavara on selvästi rankempaa.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 04.10.2007 klo 11:18:44
Huono vastaus. Tiedän miljoonia muitakin sarjakuvia missä mainitsemistasi asioista ei kerrota.

Taidat olla jotenkin aivovammainen. Tolla perusteella Mika Mokanenkin on loistava sarjakuva.

EDIT: Piti vähän korjailla kun viesti oli kirjoitettu alunperin liian ystävälliseen sävyyn.

todentotta. vaikuttaa siltä että Mika Mokaseen kannattaa tutustua.
Jos kerran vertautuu Mooreen ja Milleriin.

. On ne sen sarjakuvat kuitenki hemmetin kuivia ja enemmän laskelmoidusti kyhättyjä Merihakoja kuin sydämellä rakennettuja hirsimökkejä. Täydellistä insinöörisarjakuvaa. Mikä niissä jutuissa teidän sielujanne koskettaa tai mielihyväkeskustanne kutittaa?

Tätä en tajua. Omaa mielihyväkeskusta viihdyttää se että  tekijä  paitsi ymmärtää sarjakuvan lainalaisuudet ja kehittää niiden kerrontatekniikkaa, niin myös se että Moorella on väsyneimmilläänkin enemmän sanottavaa kuin tusinanikkareilla (huom. ei tarkoita senttereita).
Niissä on jotain. Samaa ei voi sanoa kaikesta.

Toisaalta ehkä ongelma onkin siinä että  Moore on suosittu. Hänen sarjakuvillaan lukijakunta liikkuu tuhansissa ei kymmenissä tai sadoissa.
Mikä yleisen konsensuksen mukaan siis nähtävästi tarkoittaa että sen on oltava huonoa, kaupallista sontaa ilman taiteellisia arvoja.

: Vs: Alan Moore
: kaltsu 04.10.2007 klo 12:55:04
todentotta. vaikuttaa siltä että Mika Mokaseen kannattaa tutustua.
Jos kerran vertautuu Mooreen ja Milleriin.

Jos Moore tekee sarjakuvaa jossa "ei kerrota sarjakuvantekijän krapulasta tai nais/mieshuolista tai siitä kun mitään ei tapahtunut ja suodatinpussiakin joutui käyttämään toistamiseen" niin siihen vertautuu kovin moni muukin sarjakuva. Annanko lisää lukuvinkkejä?

Tätä en tajua. Omaa mielihyväkeskusta viihdyttää se että  tekijä  paitsi ymmärtää sarjakuvan lainalaisuudet ja kehittää niiden kerrontatekniikkaa, niin myös se että Moorella on väsyneimmilläänkin enemmän sanottavaa kuin tusinanikkareilla (huom. ei tarkoita senttereita).
Niissä on jotain. Samaa ei voi sanoa kaikesta.

Moore ymmärtää erittäin hyvin sarjakuvan lainalaisuudet ja osaa käyttää tätä ymmärrystään oikein mainiosti sarjakuviaan tehdessään. Tämä ei mielestäni kuitenkaan tee miehestä mitenkään erityisen poikkeuksellista käsikirjoittajaa. Itse en ole huomannut hänen kehittäneen sarjakuvan kerrontatekniikkaa yhdessäkään teoksessaan enkä minä sarjakuviensa sanomastakaan nyt saa päähäni mitään mikä ei vaikuttaisi heti hiukan naivilta tai höpsöltä mikäli asiaa miettii hetkäkään pidempään.

Toisaalta ehkä ongelma onkin siinä että  Moore on suosittu. Hänen sarjakuvillaan lukijakunta liikkuu tuhansissa ei kymmenissä tai sadoissa.
Mikä yleisen konsensuksen mukaan siis nähtävästi tarkoittaa että sen on oltava huonoa, kaupallista sontaa ilman taiteellisia arvoja.

Jos arvostan sellaisia tekijöitä kuin Schulz, Barks ja Coscinny, mua lienee vaikea syyttää tarkotushakuisesta elitismistä?

Luen yleensä Moorea mielelläni. Hän osaa hommansa hyvin ja tekee keskimäärin mielenkiintosempaa huttua kuin kioskien lehtereiltä yleensä löytää. Eivät hänen sarjakuvansa kuitenkaa mitään mullistavaa ole. Jotain rotia.
: Vs: Alan Moore
: tolppis 04.10.2007 klo 13:01:27
Mun on pakko sanoa...sanonko... :P...sanon: Kaltsukin iski kuin märkä sukka!  :laugh:
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 04.10.2007 klo 14:48:24
No omalla kohdallani Mooren 2000AD-meiniki kuuluu kärkisijoille listalla "Epäkiinnostavimmat Koskaan Lukemani Sarjakuvat".
Oho!
Toki 2000AD -formaatti aiheuttaa tiettyjä rajoituksia mutta monet Mooren tuon ajan töistä ovat silkkaa jautaa! Omia suosikkeja ovat Twisted Times ja Shocking Futures stoorit..

Heikointa tavaraa Mooren tuotannossa oli mielestäni 90-luvun Image-aika: Voodoo, Spawn ja sen johdannaiset  jne. Ja eikös heikko A Small Killing -alpparikin tullut tuolloin? Piti varmaan tehdä elämisen kulujen peittämiseksi potaskaa johon ei ollut kiinnostusta. Homma lähti oikeastaan uudelleen käyntiin vasta DC:lle paluun jälkeen ABC -alamerkin huimien nimikkeiden kautta.
: Vs: Alan Moore
: JanneT 04.10.2007 klo 15:06:18
Oho!
Toki 2000AD -formaatti aiheuttaa tiettyjä rajoituksia mutta monet Mooren tuon ajan töistä ovat silkkaa jautaa! Omia suosikkeja ovat Twisted Times ja Shocking Futures stoorit..

Jeah. Kuten mainitsin, vika on varmaan minussa, ja laajemmassa epäkiinnostuksessani scifiä kohtaan. Tosin Judge Dreddit kyllä iskivät joskus 10-vuotiaana. Sama ongelma Hiljaisen kuoleman kanssa - mainosmaailmassa pyörivä täysin yksiulotteinen juppi etsii itseään ja tekee samalla tiliä menneisyytensä kanssa. Mooren parhaimpien teosten ansioksi tuntuu jotenkin kuuluvan juuri säännön "read what you know" noudattaminen -teokset toimivat kun ne tuntuvat olevan lähellä tekijänsä todellisia mielenkiinnonkohteita ja jotain omasta maailmankuvasta välittyy lukijalle. Juppimaailman kuvaus toimii paremmin, jos kirjoittajana on joku Brett Easton Ellis, joka itse on kasvanut ja rypenyt kuvaamansa maailman keskellä, mutta Hiljainen kuolema ei onnistunut välittämään meikäpoitsulle yhtään mitään.
: Vs: Alan Moore
: oikoj 04.10.2007 klo 17:57:06


Heikointa tavaraa Mooren tuotannossa oli mielestäni 90-luvun Image-aika: Voodoo, Spawn ja sen johdannaiset  jne.

Eikös 1963 ollut kuitenkin silkkaa Moorea?
: Vs: Alan Moore
: anssi 04.10.2007 klo 18:29:17
Eikös 1963 ollut kuitenkin silkkaa Moorea?

Jep.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 04.10.2007 klo 21:00:20
Itse en ole huomannut hänen kehittäneen sarjakuvan kerrontatekniikkaa yhdessäkään teoksessaan

Vartijoiden se osuus, joka käsittelee Tohtori Manhattania on esimerkki juuri siitä.

Ajatus kvanttitietoisuudesta on kovinta hardcore scifiä, mitä sarjakuvasivuilla koskaan on julkaistu ja kerrontateknisesti se on tyylipuhdas suoritus.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 04.10.2007 klo 21:09:19
Eikös 1963 ollut kuitenkin silkkaa Moorea?
Poikkeus vahvistaa säännön.

1963 on käsittämättömän komea, onnistunut ja kokonaisvaltainen tribuutti Jackille ja Stanille!
: Vs: Alan Moore
: Hamilkar 04.10.2007 klo 23:12:22
Se, ettei niissä kerrota sarjakuvantekijän krapulasta tai nais/mieshuolista tai siitä kun mitään ei tapahtunut ja suodatinpussiakin joutui käyttämään toistamiseen.

Huono vastaus. Tiedän miljoonia muitakin sarjakuvia missä mainitsemistasi asioista ei kerrota.

Taidat olla jotenkin aivovammainen. Tolla perusteella Mika Mokanenkin on loistava sarjakuva.

EDIT: Piti vähän korjailla kun viesti oli kirjoitettu alunperin liian ystävälliseen sävyyn.

"Ironia, eli epäsuora iva, on huumorin laji. Sana juontuu kreikan sanasta είρωνεία, teeskentely.

Ironia on ilmaisumuoto, jossa todellinen merkitys ja käytetyt sanat ovat ristiriidassa. Ironiaan sisältyy ajatus siitä, että asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät tai mitä niiden väitetään olevan. Ironia on tyypillisesti tilannesidonnaista eikä ironia sen vuoksi paljastu· ellei ymmärrä asiayhteyttä.

Vaikka ironia on huumorin alalaji, se ei ole yksinomaan hauskaa eikä ironian päätarkoituksena ole huvittaa tai viihdyttää. Ironia on monesti katkeraa, ja usein ironinen huomautus on tarkoitettu peitellyksi hyökkäykseksi tai loukkaukseksi."

Otin ton lainauksen aina yhtä luotettavasta Wikipediasta, mutta eiköhän se suurinpiirtein noin mene...
: Vs: Alan Moore
: Palonen 05.10.2007 klo 10:17:02
Oho!
Toki 2000AD -formaatti aiheuttaa tiettyjä rajoituksia mutta monet Mooren tuon ajan töistä ovat silkkaa jautaa! Omia suosikkeja ovat Twisted Times ja Shocking Futures stoorit..

"Future Shocks".

*Ja nyt, häpeämätön mainos*
Mulla ois kaupan Alan Mooren D.R. & Quinch's Totally Awesome Guide to Life-albumi jossa olisi noita 2000ADssä julkaistuja mustavalkoisia lyhäreitä. Alan Davis kuvitti. 5Neuroa+postit.
Yksityisviestillä nopeimmalle.
*Ja nyt, häpemätön mainos loppui*
: Vs: Alan Moore
: kaltsu 05.10.2007 klo 12:33:29
"Ironia, eli epäsuora iva, on huumorin laji. Sana juontuu kreikan sanasta είρωνεία, teeskentely.

Ironia on ilmaisumuoto, jossa todellinen merkitys ja käytetyt sanat ovat ristiriidassa. Ironiaan sisältyy ajatus siitä, että asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät tai mitä niiden väitetään olevan. Ironia on tyypillisesti tilannesidonnaista eikä ironia sen vuoksi paljastu· ellei ymmärrä asiayhteyttä.

Vaikka ironia on huumorin alalaji, se ei ole yksinomaan hauskaa eikä ironian päätarkoituksena ole huvittaa tai viihdyttää. Ironia on monesti katkeraa, ja usein ironinen huomautus on tarkoitettu peitellyksi hyökkäykseksi tai loukkaukseksi."

Otin ton lainauksen aina yhtä luotettavasta Wikipediasta, mutta eiköhän se suurinpiirtein noin mene...

Mullon ikävä Rautkorpea. Rami sentää hallitsi tuon yllämainitun taiteenlajin eikä yleensä syyllistynyt kohtelemaan keskustelukumppaniaan kuin 5-vuotiasta.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 05.10.2007 klo 17:21:25
"Future Shocks".
Aivan oikein. Eli hups, oho!

Katsoin edellistä viestiäni tuon nimen sen wanhan Titanin kokooman kyljestä kun se oli suoraan selkäni takana tuota kirjoittaessani.
: Vs: Alan Moore
: Riekko 31.12.2007 klo 11:44:43
Onko kukaan lukenut Helvetistä sarjan epilogia Dance of the Gull-Catchers? Kyseessähän on ilmeisesti Helvetistä sarjan jälkeen tehty teos, eikä se kuulu suomeksi ilmestyneeseen sarjaan?
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 01.01.2008 klo 13:26:59
Onko kukaan lukenut Helvetistä sarjan epilogia Dance of the Gull-Catchers? Kyseessähän on ilmeisesti Helvetistä sarjan jälkeen tehty teos, eikä se kuulu suomeksi ilmestyneeseen sarjaan?
Jep, muistaakseni ja ei tietoa.

Mun Mad Love/Kitchen Sink minialpparin kyljessä lukee "From Hell Volume Eleven Dance of the Gull Catchers". Kansissa puhutaan Final Chapterista ja Epiloque to the award-winning jack the ripper sagasta. Ensipainos painettu syyskuussa 1998 kun kymppi oli painettu kaksi vuotta aiemmin (elokuu 96).
: Vs: Alan Moore
: Riekko 03.01.2008 klo 10:12:20
Onko epilogi suoraa jatkumoa aikasempaan tarinaan, vai liikutaanko jossakin muualla?
: Vs: Alan Moore
: Virtahepomies 03.01.2008 klo 10:21:47
Onko epilogi suoraa jatkumoa aikasempaan tarinaan, vai liikutaanko jossakin muualla?

Epilogi on tarinakokonaisuudesta erillinen kommentaari. Eikä mielestäni mitenkään olennainen vaikka onkin osa ainakin englanninkielistä kokoelma-albumia, siellä lopussa liitteenä.
: Vs: Alan Moore
: Tarkkis 05.03.2008 klo 20:27:41
En nyt tiedä, että olisiko tämä pitänyt laittaa tuonne "älykkäät videot niinku..." threadiin vai tänne, mutta tässä olisi kuitenkin Mooren vielä vähän häiriintyneempää materiaalia: http://www.youtube.com/watch?v=cFK2Xq2RyiU (http://www.youtube.com/watch?v=cFK2Xq2RyiU)

Itse animaatio siis toki jonkun muun tekemä, mutta sanoitus ja itse laulu olisi Mooren käsialaa. Lisää sinister ducksista tietämättömille mm. wikipediasta ;)
: Vs: Alan Moore
: kalmakoura 06.03.2008 klo 03:34:06
luinpas tuon mooren marvel uk:n  captain britanian ja pitää kylllä sanoa että oli todella hienoa luettevaa sir james jasper on omasta mielestäni yksi parhaimmista mooren roistoista.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 28.10.2008 klo 15:35:14
Onko kukaan törmännyt netissä tai kirjoissa tekstiin, jossa Moore paljastaisi käsikirjoituskaavansa. Ainakin Watchmen ja Extraordinary Gentlemen näyttäisi perustuvan sumean logiikan mallille, mutta siitä sovellettu kaava kiinnostaisi.

Toinen mitä on etsinyt, on Mooren käyttämä tiedonhaun malli. V niin kuin Verikosto on kirjoitettu jo ennen nettiaikaa, ja kiinnostaisi millä metodilla Moore on etsinyt kaiken taustatiedon V:stä. Watchmenin kasaamiseen on selvästi käytetty samaa mallia.
: Vs: Alan Moore
: O.P.Ulsa 28.10.2008 klo 15:44:27
Onko kukaan törmännyt netissä tai kirjoissa tekstiin, jossa Moore paljastaisi käsikirjoituskaavansa. Ainakin Watchmen ja Extraordinary Gentlemen näyttäisi perustuvan sumean logiikan mallille, mutta siitä sovellettu kaava kiinnostaisi.

Käsikirjoituskaava? Kuule, jos jotkut Hollywoodin possut on saanut sulle upotettua, että käsikirjoituksia tehdään kaavoilla, niin nyt on pakko valaista... ei mestarit mitään kaavoja tarvitse, ja jos tarvitsee niin ne luodaan omasta päästä, kuten vaikka Watchmenin kaltainen järkäle osoittaa.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 28.10.2008 klo 15:49:33
ei mestarit mitään kaavoja tarvitse, ja jos tarvitsee niin ne luodaan omasta päästä, kuten vaikka Watchmenin kaltainen järkäle osoittaa.
Usko mitä uskot, minä tiedän.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 28.10.2008 klo 15:52:01
Tältä sivulta (http://fourcolorheroes.home.insightbb.com/free.html) löydät linkit Mooren kässäreihin.

Hae kohta Watchmen script pages...
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 28.10.2008 klo 16:00:45
Tältä sivulta (http://fourcolorheroes.home.insightbb.com/free.html) löydät linkit Mooren kässäreihin.
Oon mä joskus noita lueskellut (painajaismaisia), mutta en etsi kässäriä, vaan kässärin muottia.
: Vs: Alan Moore
: UOP 28.10.2008 klo 16:37:00
Oon mä joskus noita lueskellut (painajaismaisia), mutta en etsi kässäriä, vaan kässärin muottia.

No voin kyllä sinulla vakuuttaa, ettei Moore käytä muotteja. Eikä moni muukaan näistä isoista nimistä, oli sitten puhe kirjallisuudesta, elokuvasta tai sarjakuvasta.
Mistä moista höpöä olet saanut päähäsi? Nähtävästi et ainakaan hirveästi ole tutustunut 1900-luvun taiteeseen ja tekijöihin, jos oikeasti väität moista soopaa.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 28.10.2008 klo 17:22:48
Tämä on viä lukemati, jotenka en osaa sanoa mitä tässä sanotaan tarkemmin:
Alan Moore's Writing For Comics (http://www.amazon.com/Alan-Moores-Writing-Comics-1/dp/1592910122). Tietääkö kuka tarkemmin.

Timo
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 28.10.2008 klo 17:44:15
Nähtävästi et ainakaan hirveästi ole tutustunut 1900-luvun taiteeseen ja tekijöihin, jos oikeasti väität moista soopaa.
Joo en tosiaan oo perehtyny...

Jos jättää nerokulttia pönkittävät elämänkerrat sikseen ja on perehtynyt käsikirjoittamiseen, niin näkee kaavat selvästi. Eivät ne ole samanlaisia kuin elokuvakerronnassa, mutta ovat kuitenkin. Moorella tällaisia (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7175.msg131306.html#msg131306)

Parissa päivässä teoksen voisi purkaa itsekin, mutta se olisi silti spekulatiivinen kaava, ja paljastaisi vain sen näkyvät osat, ei taustoitusta. Moore tekee vahvat taustat. Siksi olisikin parempi purkaa Herrasmiesliiga, koska Black Dossier paljastaa taustatyötä.

Tämä on viä lukemati, jotenka en osaa sanoa mitä tässä sanotaan tarkemmin:
Alan Moore's Writing For Comics (http://www.amazon.com/Alan-Moores-Writing-Comics-1/dp/1592910122). Tietääkö kuka tarkemmin.
Luettu, kaupallisin perustein julkaistu paskateos josta ei ole hyötyä kuin ehkä aloittelijoille. Faneille.
: Vs: Alan Moore
: JV 28.10.2008 klo 18:34:01
Tämä on viä lukemati, jotenka en osaa sanoa mitä tässä sanotaan tarkemmin:
Alan Moore's Writing For Comics (http://www.amazon.com/Alan-Moores-Writing-Comics-1/dp/1592910122). Tietääkö kuka tarkemmin.

Timo

Tuo on joskus 80-luvulla kirjoitettu pitkä Comics Journalin artikkeli kirjaksi taitettuna. Sinänsä ihan kiinnostavaa tekstiä sarjakuvan käsikirjoittamisesta - vaikka myöhemmin kirjoitetussa loppupuheessa Moore mitätöikin kaikki esittämänsä "ohjeet". Kirjoittaa mm. kohtauksesta kohtaukseen leikkauksista ym. oleellisista asioista. Kyllä tuota voi ihan suositella, aika edullinen muistaakseni.
Hölmöä opuksessa on taitto ja kuvitus, joka on geneeristä supersankari- ja toimintahuttua, jolla ei ole mitään kiinnekohtaa sisältöön.

Paljon syvemmälle Mooren ajatteluun menee tämä Kvaakissakin jossakin mainittu haastattelu:http://www.enginecomics.co.uk/interviews/jan05/alanmoore.htm

Siinä on kirjoittamiseenkin liittyvää aika paljon. Suositus: printtaaminen - kolmessa palstassa vajaa 30 sivua, jos vähän editoi.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 28.10.2008 klo 18:41:07
Kirjoittaa mm. kohtauksesta kohtaukseen leikkauksista ym. oleellisista asioista. Kyllä tuota voi ihan suositella, aika edullinen muistaakseni.
"Paskateos" oli ehkä liian raakaa kritiikkiä, mulle teos ei vain tarjonnut juuri mitään uutta. Moore pukee sanoiksi joitain kaupallisen sarjakuvan opinkappaleita, mielenkiintoista nippeliä, mutta ei mitään ihmeellistä.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 28.10.2008 klo 18:49:24
Tuo on joskus 80-luvulla kirjoitettu pitkä Comics Journalin artikkeli kirjaksi taitettuna.

Jaa. Mullapa saattaakin olla tuo CJournal! No sit...

Paljon syvemmälle Mooren ajatteluun menee tämä Kvaakissakin jossakin mainittu haastattelu:http://www.enginecomics.co.uk/interviews/jan05/alanmoore.htm

Tuokin on vissiin rintattuna jossain. Kerkeispä vaan lukemaan.

Timo
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 29.10.2008 klo 00:20:17
Tämä ei auta Docia käsikirjoitusmuotin etsimisessä, juonikkaasti voisi vinkata että lukaisepa Promethea kuin piru raamattua niin ehkä sitten, ehkä sitten.
Tai ennemminkin tulevassa käytännön taikuutta käsittelevässä kirjassaan Moore käsittelee ajatusta ajatusprosessiensa takana, mene ja tiedä.

Itseä kiehtoo jopa enemmän Alan Mooren Jacen Burrowsin kanssa tekemä uusi kauhusarja joka varsinaisesti alkaa vasta syksyllä 2009.
"jatkoa" the Courtyardille eli Lovecraftin luomuksia(kin) käsitellään. Tämä 16 sivuinen härnäke (http://www.comicscontinuum.com/stories/0810/28/neonomicon.htm) tulee ennen, mukana myös...alkuperäistä käsikirjoitusta.

Jostain kumman syystä minä pidän tuosta sarjan nimestä....
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 29.10.2008 klo 08:04:40
Eipä Mestari liiemmin parhaita työkalujaan paljasta, mutta kukapa niin tekisi.

http://www.enginecomics.co.uk/interviews/jan05/alanmoore.htm
Mielenkiintoista tekstiä. Olen tiennyt että Marvelilla ja DC:llä on varmasti tarkat ohjeet siitä mitä kullakin sivulla pitää tapahtua, ja miten aukeama alkaa ja päättyy, mutta että joku laskee sanamäärän!

Mort Weisinger, because he was the toughest of the editors, I thought: “Alright, I'll take his standard as the strictest”. What he said was: you've got 6 panels on a page, then the maximum number of words that you should have in each panel, is 35. No more. That's the maximum. 35 words per panel. Also, if a balloon has more than 20 or 25 words in it, it's gonna look too big. 25 words is the absolute maximum for balloon size.
Jo tuo ei ole kaava niin ei sitten mikään!
: Vs: Alan Moore
: JV 29.10.2008 klo 10:43:19
Eipä Mestari liiemmin parhaita työkalujaan paljasta, mutta kukapa niin tekisi.
Mielenkiintoista tekstiä. Olen tiennyt että Marvelilla ja DC:llä on varmasti tarkat ohjeet siitä mitä kullakin sivulla pitää tapahtua, ja miten aukeama alkaa ja päättyy, mutta että joku laskee sanamäärän!
Jo tuo ei ole kaava niin ei sitten mikään!

Mutta mr. Moore ei tuota kaavaa kovinkaan noudata, tai esimerkiksi tämän hetken ehkä suosituin (kaupallisesti) käsikirjoittaja Brian Bendis. Onhan fiktiossa kaikenlaisia kaavoja, tapoja tehdä, ja varmasti löytyy elokuvakäsikirjoittamisoppaita kosolti, jotka pohjaavat täysiin "kaavoihin" - mutta ne ovat vain tiettyjä rakenteita, jotka edesauttavat tarinan helppoa tai viihdyttävää vastaanottoa. Kiinnostavia juttuja syntyy, kun niitä sovelletaan, tai tehdään osaavasti vastakarvaan - vaikka Curtvilen mainitsemassa Prometheassa.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 29.10.2008 klo 10:47:13
Jo tuo ei ole kaava niin ei sitten mikään!

Se ei ole kaava, ainakaan sisällön kaava, vaan sapluuna, jonka puitteissa pitäisi taidetta tuottaa.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 29.10.2008 klo 11:58:06
Se ei ole kaava, ainakaan sisällön kaava, vaan sapluuna, jonka puitteissa pitäisi taidetta tuottaa.

Terminologista nillitystä -- tuskin Doc on korvaamassa luovuuden osuutta täysin deterministisillä kaavoilla, vaan tarkoittaa kaavalla nimenomaan prosessia ohjaavia peukalosääntöjä.

Mutta totta puhuen olen itsekin hieman äimistynyt Docin tiedusteluista. Varsinkin kun hänen pienet havaintonsa Mooresta ovat vähän kummallisia. Mitä oikein tarkoittaa, että "Watchmen ja Extraordinary Gentlemen näyttäisi perustuvan sumean logiikan mallille"? Ja miten se sopii yhteen sen kanssa, että Doc viittaa myöhemmin tähän viestiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7175.msg131306.html#msg131306), jossa VesaK on analysoivinaan Vartijoita nimenomaan ei-sumean logiikan kautta? Se on tietysti sitten oma asiansa, että Vesan analyysi on yksityiskohdiltaan hölynpölyä, mutta periaatteessahan kuitenkin logiikka on yksi työkalu, jota kirjoittajan pitäisi ehdottomasti käyttää kirjoitusprosessissaan!

Jos kuitenkin tässä ketjussa pyrittäisiin pitäytymään Mooren teoksiin ja saatavilla olevaan tietoon hänen työmenetelmistään, niin ehkä Doc Lomapäivä voisi aloittaa Luomistyö, käsikirjoittaminen ja kääntäminen (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/board,18.0.html) -osioon uuden ketjun ja hieman virittää keskustelua tietämistään (ei-triviaaleista) kirjoittamiskaavoista.

Moore tekee vahvat taustat. Siksi olisikin parempi purkaa Herrasmiesliiga, koska Black Dossier paljastaa taustatyötä.

Kukaan muu ei vielä näytä maininneen ilmeistä, eli Helvetistähän sisältää Mooren omat merkinnät teoksen taustoista. Ei nyt kuitenkaan ole mieleen jäänyt mitään erityistä kaavaa, minkä hän olisi maininnut. Ja Herrasmiesten liigasta on olemassa Jess Nevinsin merkinnät (http://www.geocities.com/athens/olympus/7160/annos.html), jotka eivät tietenkään voi paljastaa Mooren taustoittamisprosessista juuri mitään, mutta kirjamuodossa (http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_b?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=jess+nevins+league) on mukana myös Mooren omia kommentteja Nevinsin merkinnöistä.
: Vs: Alan Moore
: Otto Sinisalo 29.10.2008 klo 12:07:10
Tosi Fakta: Alan Moore ei kirjoita sarjakuvia, hän kommunikoi tarinansa piirtäjien mieliin maagisesti. Näin syntyi mm. Spawn/WildC.A.T.S.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 29.10.2008 klo 12:14:33
Näin syntyi mm. Spawn/WildC.A.T.S.

Tuossa tapauksessa Moore taisi sanoa simsalabim kun hänen olisi pitänyt sanoa abrakadabra.
: Vs: Alan Moore
: JanneT 29.10.2008 klo 12:25:35
Tosi Fakta: Alan Moore ei kirjoita sarjakuvia, hän kommunikoi tarinansa piirtäjien mieliin maagisesti.

Jep. Mitä nyt pieniä viitteellisiä merkintöjä saattaa kirjata, kuten 'From Hell'in aloitussivusta.

: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 29.10.2008 klo 12:39:35
Jep. Mitä nyt pieniä viitteellisiä merkintöjä saattaa kirjata, kuten 'From Hell'in aloitussivusta.

Kuten Otto sanoi, maagisesti. Moorella on tämä mystinen maagikon maine, ja monia se varmasti askarruttaa, ja ehkä he jopa pitävät Moorea jotenkin höyrähtäneenä. Jos kuitenkin seuraa, miten Mooren oikeastaan ottaa kantaa asioihin, niin on helppo todeta hänen olevan tukevasti rationaalisuuden puolella.

Mutta mitä tämä kaikki höpinä magiasta sitten on? Mitä Moore oikein tarkoittaa magialla?

Tuo juttu, minkä JanneT laittoi spoilerin sisään. Se on magiaa.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 29.10.2008 klo 13:06:58
Mutta totta puhuen olen itsekin hieman äimistynyt Docin tiedusteluista. Varsinkin kun hänen pienet havaintonsa Mooresta ovat vähän kummallisia. Mitä oikein tarkoittaa, että "Watchmen ja Extraordinary Gentlemen näyttäisi perustuvan sumean logiikan mallille"? Ja miten se sopii yhteen sen kanssa, että Doc viittaa myöhemmin tähän viestiin (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7175.msg131306.html#msg131306), jossa VesaK on analysoivinaan Vartijoita nimenomaan ei-sumean logiikan kautta? Se on tietysti sitten oma asiansa, että Vesan analyysi on yksityiskohdiltaan hölynpölyä, mutta periaatteessahan kuitenkin logiikka on yksi työkalu, jota kirjoittajan pitäisi ehdottomasti käyttää kirjoitusprosessissaan!
Ei minun tarvitse aloittaa uutta ketjua, kun kysyn onko joku nähnyt jossain Mooren kaavoja. Ei ole minun asiani opettaa apinoita kirjoittamaan. Jos joku ei näe Watchmenin ja Extraordinary Gentlemenin yhteyttä, niin en minä sen takia yöuniani menetä. Opetelkaa laskemaan kuuteen.

From Hell on täysin väärä vastaus. En tarkoittanut mistä Moore on asiansa poiminut, vaan taustatarinaa jonka hän kirjoittaa tarinoihinsa. Ja se perustuu kaavaan.

On totta ettei Vesa viittaa sumeaan logiikkaan. Lähdin tutkimaan Moorea, ja hänen kaavansa näyttäisi kuitenkin olevan enemmän sumeaa logiikkaa kuin ei-sumeaa logiikkaa. Mutta tämä siis vain minun vaikutelmani. Vesan viesti ei ole hölynpölyä, se on avain Mooren tapaan kirjoittaa.

Jos kenelläkään ei ole tiedon lisäksi muuta kuin halu väittää vastaan omaan epätietoonsa perustuen, niin voisi vaikka aluksi tukkia turpansa. Lupaan raportoida kun pääsen eteenpäin, ehkä jopa näytän teille kaavoja, jos olette kiltisti.

Mitä Moore oikein tarkoittaa magialla?
Ymmärsin tämän kun luin Susanna Clarken Jonathan Strange & herra Norrell. Sanon joskus itseänikin taikuriksi.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 29.10.2008 klo 13:14:32
Moore yleensä esittelee konfliktin ja sen, miltä se pinnalta näyttää, sitten paljastuu, että se onkin osa jotain suurempaa konfliktia. Konflikti ratkaistaan siltä osin kuin se näkyy julkisuudessa, mutta taustalla oleva suurempi suunnitelma tai toiminta jää osaksi vallan tai muun sellaisen rakenteita.
: Vs: Alan Moore
: JV 29.10.2008 klo 14:14:54
Mutta mitä tämä kaikki höpinä magiasta sitten on? Mitä Moore oikein tarkoittaa magialla?

Hyvänen aika, etkö lue Sarjainfoa?
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 29.10.2008 klo 14:35:27
Hyvänen aika, etkö lue Sarjainfoa?

On ollut aikomus, mutta olen lykännyt sitä koko ajan, koska haluan ensin ottaa selvää, mitä tarkoittaa retorinen kysymys.

Jos joku ei näe Watchmenin ja Extraordinary Gentlemenin yhteyttä, niin en minä sen takia yöuniani menetä.

Voi ei, aiotko ottaa pallosi pois ja mennä kotiin? Mitä me nyt teemme?

On totta ettei Vesa viittaa sumeaan logiikkaan. Lähdin tutkimaan Moorea, ja hänen kaavansa näyttäisi kuitenkin olevan enemmän sumeaa logiikkaa kuin ei-sumeaa logiikkaa.

Tuo ei tarkoita mitään, mutta mitäpä sinä siitä välittäisit.

Vesan viesti ei ole hölynpölyä, se on avain Mooren tapaan kirjoittaa.

Vesan havainnossa Koomikosta, Rorschachista ja Naamioidusta oikeudesta oli vinha perä, mutta se miten hän ajatuksensa liitti hyvin pahoinpidellyn näköiseen modus tollens -argumenttiin oli hölynpölyä. Voisin silputa sen seikkaperäisemminkin, mutta onko minun asiani opettaa logiikkaa apinoille?
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 29.10.2008 klo 15:38:03
Vesan havainnossa Koomikosta, Rorschachista ja Naamioidusta oikeudesta oli vinha perä, mutta se miten hän ajatuksensa liitti hyvin pahoinpidellyn näköiseen modus tollens -argumenttiin oli hölynpölyä. Voisin silputa sen seikkaperäisemminkin, mutta onko minun asiani opettaa logiikkaa apinoille?
Nyt jos pidetään suitsista kiinni eikä aleta kisata kumpi on nokkelampi, tähän ketjuun saattaa tulla jotain tolkkua.

Watchmen ja Extraorinary Gentlemen toistavat molemmat Vesan esimerkin kaltaisia konflikteja. Moore on ilmeisesti asetellut palikat etukäteen niin, että muuttujat pudottavat tietyissä sarjakuvateoksen vaiheissa (luvuissa) aina yhden elementin pois (sori karkea terminologia).
Koska brutaali oikeistolainen Koomikko (A) on oikeistolainen Rorschachin (B) (erityisesti v. 1975 jälkeisen live and let die -R:n) esikuva, on Naamioitu oikeus (C)  pitänyt poistaa yhtälöstä jo ennalta, koska hän oli (vasemmistolainen?) antiteesi Koomikolle.
Vesan väitteessä on virhe, sillä Naamioitu oikeus ei liity Rorschach-Koomikko (-Ozymandias) yhtälöön lainkaan. Naamioitu oikeus on pudotettu pois jo aiemmin Mooren Minutemen-kaavassa, josta Watchmen näyttää vain viitteellisiä katkelmia.

Ei Moorekaan mikään matemaatikko ole, joten hänen päätelmänsä voivat olla karkeita (sillä kyseessähän on sarjakuvakäsikirjoitus, ei matemaattinen tehtävä), mutta on mahdollista että Mooren kaava on matemaattisen briljantti. Kummassakin tapauksessa syntyy kysymys: mikä se kaava on?

Tässä vielä joutuu ostamaan piljetin Northamptoniin.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 29.10.2008 klo 23:46:02
Nyt jos pidetään suitsista kiinni eikä aleta kisata kumpi on nokkelampi, tähän ketjuun saattaa tulla jotain tolkkua.

Sellaisessa kisailussa ei todellakaan olisi mitään tolkkua.

Watchmen ja Extraorinary Gentlemen toistavat molemmat Vesan esimerkin kaltaisia konflikteja. Moore on ilmeisesti asetellut palikat etukäteen niin, että muuttujat pudottavat tietyissä sarjakuvateoksen vaiheissa (luvuissa) aina yhden elementin pois (sori karkea terminologia).

Miten tällainen prosessi on nähtävissä Vesan esimerkistä? Naamioitu oikeus ei edes kuole Vartijoiden varsinaisena tapahtuma-aikana, vaan hän kuolee kauan ennen tarinan alkua ja esiintyy ainoastaan takaumissa. Muita merkittäviä hahmoja kyllä kuolee tarinan aikana, esimerkiksi Moolok. Mutta tarinoissa yleensäkin usein kuolee hahmoja. Ja ne jotka eivät kuole, jäävät eloon. Tämä on triviaalia. Missä tässä on kaava? Minkä takia Moolok kuolee juuri silloin kun kuolee? Onko se jotenkin yleistettävissä kaavaksi?

Vesan väitteessä on virhe, sillä Naamioitu oikeus ei liity Rorschach-Koomikko (-Ozymandias) yhtälöön lainkaan.

Mikä se "Vesan esimerkin kaltainen konflikti" sitten on? Ei, Vesan väitteessä ei ole virhettä, se on vain hyvin hienovarainen ja ei välttämättä kovin ratkaiseva havainto. Naamioitu oikeus oli selvästi eräänlainen Koomikon vastavoima, mutta hän myös edusti hyvin väkivaltaista lähestymistapaa rikosten vastustamiseen aikana, jolloin Koomikko vaikutti vielä nimensä mukaisesti jokseenkin harmittomalta hahmolta. Ehkä Naamioitu oikeus jätti jälkeensä aukon, jonka Koomikko täytti muuttumalla synkemmäksi ja raaemmaksi. Jos Naamioitua oikeutta ei olisi eliminoitu, hän olisi ollut Rorschachin esikuva Koomikon sijasta. Mutta kuinka paljon tämä vaikutti tarinan rakentumiseen? OIiko tämä joku asia, joka Mooren piti ratkaista jollain kaavalla päästäkseen eteenpäin? Todennäköisemmin se on vain yksityiskohta, joka pulpahti esiin Mooren työstäessä hahmojen välisiä suhteita tarinan tarpeiden mukaan.

Naamioitu oikeus on pudotettu pois jo aiemmin Mooren Minutemen-kaavassa, josta Watchmen näyttää vain viitteellisiä katkelmia.

Minutemen-kaavassa? Käytätkö nyt sanaa kaava useammassa kuin yhdessä merkityksessä?
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 30.10.2008 klo 08:45:47
Anteeksi, lyhyen ohikiitävän hetken luulin että haluat ymmärtää.

Taisin itse olla väärässä eilen, kun väitin että Vesa on väärässä. Piirtelin illalla tarinakaavioita, ja näyttäisi että Vesa onkin oikeassa. Itse asiassa alunperin ajattelin, että kaavoja on kaksi pyramidin muotoista kaavaa: Koomikko selviää voittajana Minutemen-kaavasta, ja on pohjana Crimebusters-kaavalle. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tarinapyramideja on vain yksi: kaavan ensimmäinen osa koskee suurimmaksi osaksi tapahtumia ennen sarjakuva-albumia, ja sisältää henkilöiden muodonmuutokset supersankareiksi. Toinen osa kaavaa on kuolema-osio, jossa raakataan puolet hahmoista pois. Jäljelle jää Dr. Manhattan, Yökpöllö, Silkkiaave ja Ozymandias. Kaava jatkuu, mutta emme tiedä miten. Kaavoja on lisäksi useampi päällekäin. Tässä esitetty on vain toiminnan kaava. Sen lisäksi on oma romanttinen/ystävyyskaava, ja luultavasti myös teemojen kaava. On myös mahdollista ettei henkilövetoista kaavaa ole lainkaan, vaan pelkät teemat kisailevat keskenään.

Yllä oleva on kuitenkin vain oletusta. Tuskin uskoisin siihen itsekään, ellei sama kaava nousisi esiin Extraordinary Gentlemenissä, ja ellei Big Numbers perustuisi fraktaaleille.

Tämä on eräänlainen kone, ideamylly, joka kirjoittaa tarinaa itsestään. Kone antaa synopsiksen, ja kirjoittajan tehtäväksi jää keksiä, miten ja mitkä asiat liittyvät toisiinsa. Se ikään kuin haastaa kirjoittajan ajattelemaan eri tavalla (vähän niinku tuo Rami).

Kiinnostaisi tietää, millaista metodia Moore käyttää valintaprosessissa (kun joku kuolee jne). Päättääkö hän itse, heittääkö hän kolikkoa tai loihtii magiaa, vai perustuuko valinta matematiikkaan, tai kenties osien välisiin tasapainosuhteisiin?
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 30.10.2008 klo 09:46:28
Anteeksi, lyhyen ohikiitävän hetken luulin että haluat ymmärtää.

Ymmärtäminen ei ole sama asia kuin että uskoo kaiken mitä sanotaan. En ole vielä nähnyt mitään syytä vakuuttua tästä kaava-ajattelusta. Se, että tarinan hahmoja ja tapahtumia voidaan sovittaa johonkin malleihin (kunhan poikkeukset jätetään huomiotta, muutenhan ne eivät olisi poikkeuksia!) ei vielä tarkoita, että ne olisivat lähtöisin noista malleista. Sellaisesta väitteestä tulee uskottava vasta siinä vaiheessa, kun malli on niin selitysvoimainen, että sitä soveltamalla on epätodennäköistä saapua mihinkään muuhun lopputulokseen kuin siihen teokseen, joka on olemassa.

Minkä takia "Koomikko selviää voittajana Minutemen-kaavasta" (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan)? Minkä takia "voittaja" ei olisi voinut olla joku muu? Niin kauan kuin tuollaisiin kysymyksiin ei ole yksiselitteistä vastausta, nämä kaavat eivät ole mitään muuta kuin abstrakteja tapoja sanoa, että näin siinä tarinassa vain sattui tapahtumaan. Ja se ei millään tavalla edistä kirjoitusprosessin ymmärtämistä.

Tämä on eräänlainen kone, ideamylly, joka kirjoittaa tarinaa itsestään. Kone antaa synopsiksen, ja kirjoittajan tehtäväksi jää keksiä, miten ja mitkä asiat liittyvät toisiinsa.

Juuri tuota minä en usko. Mikään ideamylly ei voi kirjoittaa Vartijoiden tai Herrasmiesten liigan kaltaista kompleksista tarinaa itsestään. Tapahtumat syntyvät hahmojen vuorovaikutuksista, ja niille ei voi määritellä mitään yleispätevää kaavaa. Kirjoittaja kehittää hahmoja, täydentää niiden persoonallisuuksia ja historioita, ja ennen pitkää hän huomaa, että joidenkin hahmojen välillä voi tapahtua joitain asioita, ehkä jopa täytyy tapahtua. Mutta se riippuu täysin siitä, miten kirjoittaja uskoo asioiden toimivan. Mikään kaava ei voi kertoa kirjoittajalle, että tässä kohdassa tarinaa tämä hahmo tappaa tuon toisen.

Tämä ei tarkoita, ettenkö uskoisi kirjoittajien käyttävän kaikenlaisia menetelmiä ja apuvälineitä, kaavoja, tuon prosessin toteuttamiseen. Mutta kyse on katalyyttisistä kaavoista. Ne eivät määrää lopputulosta. Ja lopputuloksesta ei voi suoraan päätellä, mitä katalysaattoria on käytetty.
: Vs: Alan Moore
: Veijo0 30.10.2008 klo 10:58:50
Watchmenistä vielä sen verran,että Moore on useaan otteeseen kertonut, ettei vielä 3.numeroa kirjoittaessaan tiennyt miten tarina tulisi päättymäään. Sitten vaan palaset alkoi loksahtelemaan paikoilleen, ja Moore alkoi ymmärtää mihin suuntaan tarinaa tuli viedä.

Eli todellakaan millään käsikirjoituskaavoilla ei ole olla liikkeellä, mitä sisältöön tuleen. Monenlaisia kaavoja voi  yrittää murjoa vaikka tuon Watchmenin ylle, mutta aika pakotettua ja mälsää puuhaa minusta.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 30.10.2008 klo 11:36:42
Ymmärtäminen ei ole sama asia kuin että uskoo kaiken mitä sanotaan. En ole vielä nähnyt mitään syytä vakuuttua tästä kaava-ajattelusta. Se, että tarinan hahmoja ja tapahtumia voidaan sovittaa johonkin malleihin (kunhan poikkeukset jätetään huomiotta, muutenhan ne eivät olisi poikkeuksia!) ei vielä tarkoita, että ne olisivat lähtöisin noista malleista.
Ei pidäkään uskoa, en minäkään usko. Mooren tapauksessa vain näyttäisi siltä, että kaavat paljastuvat. En missään tapauksessa väitä mitään.

Minkä takia "Koomikko selviää voittajana Minutemen-kaavasta" (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan)? Minkä takia "voittaja" ei olisi voinut olla joku muu?
Koomikko oli ainoa Minutemenin jäsen joka jatkoi Crimebustersissa. Siksi pidin häntä "voittajana". Minutemen-kaava: pyramidikaava, jossa lopulta vain yksi hahmo jää huipulle. Voittaja lisätään uuteen pyramidikaavaan, Crimebusters-kaavaan. Mutta tuo oli vain teoria, nk totesin, pyramidikaavoja on ilmeisesti vain yksi.

Pyramidikaava on "pudotuspelikaava", samanlainen kuin lätkän MM-peleissä. Hahmot asetetaan konfliktiin pareittain, ja häviäjä putoaa pois.

Mikään ideamylly ei voi kirjoittaa Vartijoiden tai Herrasmiesten liigan kaltaista kompleksista tarinaa itsestään. Tapahtumat syntyvät hahmojen vuorovaikutuksista, ja niille ei voi määritellä mitään yleispätevää kaavaa.
Minä taas en usko, että Watchmenin ja Herrasmiesliigan kaltaista kompleksista ja monitasoista tarinaa voi vain alkaa vetää parrastaan istumalla kirjoituskoneen ääreen.

Kirjoittaja kehittää hahmoja, täydentää niiden persoonallisuuksia ja historioita, ja ennen pitkää hän huomaa, että joidenkin hahmojen välillä voi tapahtua joitain asioita, ehkä jopa täytyy tapahtua.
Juuri tässä ideamylly alkaa toimia. Aivot on siitä hassut, että ne urautuu, ja toistaa opittuja malleja. Mielensä virkistykseksi kirjoittajat kehittävät erilaisia malleja, jotka rikkovat noita uria. Burroughs ja Morrison silppusivat lehtiä saksilla, ja keräsivät sanat uudelleen kasaan.

Yleispätevää kaavaa ei ole, ilman ohjausta toimivaa automaattia ei ole. Kaava on vain väline, ja käyttäjästä riippuu miten väline toimii. Välinettä täytyy yhtenään säätää ja rukata, että se rullaisi paremmin.

Sellaista että "huomaa että asioiden täytyy tapahtua" ei tapahdu ilman ulkoista ärsykettä. Ärsyke ei välttämättä ole kaava, se voi olla kyllästyminenkin, mutta siinä vaiheessa kun kirjoittaja kyllästyy, on lukija kyllästynyt jo aikaa sitten, ja Mooren kanssa näin ei käy.

Mikään kaava ei voi kertoa kirjoittajalle, että tässä kohdassa tarinaa tämä hahmo tappaa tuon toisen.
Voi, mutta en väitä että Mooren kaava välttämättä niin tekisi. Yhtälailla kuin ihan normaali seikkailun kaava kertoo, että "tässä päähenkilö joutuu jättämään tutun ja turvallisen" ja "tässä päähenkilö saa loppuratkaisun kannalta tärkeän esineen haltuunsa". Riippuu täysin kirjoittajan lahjakkuudesta miten hän saa sen toimimaan.

Mutta kyse on katalyyttisistä kaavoista. Ne eivät määrää lopputulosta. Ja lopputuloksesta ei voi suoraan päätellä, mitä katalysaattoria on käytetty.
Juuri nimenomaan näin! Hyvä Rami! Lopputuloksesta voi ainoastaan aavistella mitä katalysaattoria on käytetty, ja juuri siksi minä tässä ketjussa etsin jotakuta, jolla olisi tietoa!

Watchmenistä vielä sen verran,että Moore on useaan otteeseen kertonut, ettei vielä 3.numeroa kirjoittaessaan tiennyt miten tarina tulisi päättymäään.
Näinhän se aina sanoo, mutta kyse onkin siitä, että mitä käsikirjoitusversiota Moore tuossa tarkoittaa, ja kuinka elävää kaavaa hän käytti. Voi olla että hän teki taikojaan kesken kirjoitusprosessin, voi olla että kaava oli mukana vain hahmojen luontivaiheessa. On mahdollista ettei kaavaa ole lainkaan. Mutta Moore sanoo myös, että käsikirjoituskaavat täytyy jossain vaiheessa heittää menemään. Sellaista ei voi heittää menemään, mitä ei ole.

Monenlaisia kaavoja voi  yrittää murjoa vaikka tuon Watchmenin ylle, mutta aika pakotettua ja mälsää puuhaa minusta.
Miksi se on mälsää? Siksikö, että se rikkoo neromyytin, tarinan kertomisen taian? Eikö kaavojen ja loitsujen keksijä juuri ole maagikko?

Uskon Mooren käyttävän tiukasti rajattujakin kaavoja ihan vain siksi, että ne piiskaavat hänet uusiin, entistäkin hienompiin suorituksiin. Hyvällä, kirjoittamisen teoriaan perehtyneellä kirjoittajalla on varaa ajaa itsensä nurkkaan, sillä hän tietää selviävänsä. Kirjoittaminen on eräällä tavalla extremistinen laji, se muuttuu pakkopullaksi ellei se koko ajan haasta tekijäänsä.
: Vs: Alan Moore
: Veijo0 30.10.2008 klo 11:55:37
Lomapäivälle:

Ei tässä neromyytistä ole kysymys, kritisoin tätä kaava-pakkomiellettäsi koska se kaikkien omien tietojeni ja kokemusteni mukaan on VALHETTA. Piste.

Ajatteles vaikka asiaa näin. Nämä käsikirjoituskaavathan ovat 1900-luvun markkinamiesten keksintöjä aika pitkälle. Amerikassa niillä rahastetaan dollarit nuorten, epävarmojen käsikirjoittajien taskuista.

Mutta kompleksista, monitasoista taidetta on tehty enemminkin. Väitätkö esimerkiksi että Dostojevski tai Joyce on käyttänyt jotain saamarin kaavaa? Onko Karamazovin veljekset syntynyt jonkun kaavan avulla? Väitän että ei.

Kyse on aika pitkälle laajasta yleissivistyksestä. Mooren tapainen tyyppi kyllä tietää miten tarinoita kerrotaan, jos lukee analyyttisesti kirjallisuutta ja sarkuvia, niin siinä väistämättä alkaa ymmärtää yhtä sun toista tarinankertomisen metodeista. Ei se sen mystisempää ole. Eikä siihen tarvitse mitään vedenpitävää kaavaa. Se olisi sinun hyvä ymmärtää.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 30.10.2008 klo 12:34:12
Jos Moore jotain kaavaa käyttää, niin kyllä se on aika lähellä sitä perinteistä draaman kaavaa. Mukana on myös muita vanhoja kerronnan perusjuttuja.

Kirjallisuustieteessä motiivi on eri asia kuin kriminologiassa. Motiivi on tekstissä useasti esiintyvä merkityksellinen esine tai kohde, usein puhutaan haukkamotiivista (periytyy Boccaccion Metsästyshaukka-novellista, jossa haukka oli usein toistuva motiivi). Kellomiehissä se oli eräs päiväkirja...

Sitten on tarina tarinan sisässä, joka on tuttua Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Vartijoissa on myös klassinen avoin loppu, joka kiinnittyy upeasti motiiviin.

Tarinasta löytyy helposti myös symbolit, metarofat, käännekohta, huippukohta jne. Moore on perinteinen tarinankertoja, ja loistava sellainen. Uskoisin sen johtuvan siitä, että hän on hyvin perinnetietoinen vanhan kirjallisuuden harrastaja.

Puhdasta kaupallista kaavaa (josta ei saa poiketa) käytetään kirjallisuudessa kyllä, vaikkapa Harlekiini-kirjojen tuotannossa.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 30.10.2008 klo 12:44:41
Koomikko oli ainoa Minutemenin jäsen joka jatkoi Crimebustersissa. Siksi pidin häntä "voittajana". Minutemen-kaava: pyramidikaava, jossa lopulta vain yksi hahmo jää huipulle.

Kuten totesin, hahmoja ja tapahtumia voidaan aina sovittaa malleihin kunhan jätetään poikkeukset huomiotta. Se pitää paikkansa, että osa Minutemenin jäsenistä eliminoitiin joukosta tavalla tai toisella. Mutta Minutemenin hajotessa ainakin Yöpöllö, Silkkiaave ja Kapteeni Metropolis olivat edelleen jäseniä. Koomikko nimenomaan ei ollut, koska hänet oli erotettu raiskausyrityksen takia. Hän kuului eliminoituihin. Ja Metropolis oli se, joka perusti Crimebustersin ja kutsui Koomikon mukaan. Mutta jos jättää kaikki yksityiskohdat huomiotta, niin ehkä tuo voi näyttää pyramidilta, jonka huipulla on Koomikko!

Juuri nimenomaan näin! Hyvä Rami!

Tuo merkitsee minulle niin paljon.

Lopputuloksesta voi ainoastaan aavistella mitä katalysaattoria on käytetty, ja juuri siksi minä tässä ketjussa etsin jotakuta, jolla olisi tietoa!

Ja tuskin kenelläkään on mitään sitä kysymistä vastaan. Minulla henkilökohtaisesti on jotain tätä sisäisesti ristiriitaista ja hatarasti perusteltua sumea logiikka / ei-sumea logiikka / Vesan viesti on avain Mooren tapaan kirjoittaa / Vesan väitteessä on virhe -höpinää vastaan, jossa en näe hitustakaan enemmän järkeä nyt kun olen suosiollisella avustuksellasi opetellut laskemaan kuuteen.
: Vs: Alan Moore
: PurPur 30.10.2008 klo 12:49:54

Kirjallisuustieteessä motiivi on eri asia kuin kriminologiassa. Motiivi on tekstissä useasti esiintyvä merkityksellinen esine tai kohde, usein puhutaan haukkamotiivista (periytyy Boccaccion Metsästyshaukka-novellista, jossa haukka oli usein toistuva motiivi). Kellomiehissä se oli eräs päiväkirja...

Minusta Watchmenin keskeinen motiivi on solmu (knot).
: Vs: Alan Moore
: JanneT 30.10.2008 klo 12:51:28
Jos Moore jotain kaavaa käyttää, niin kyllä se on aika lähellä sitä perinteistä draaman kaavaa. Mukana on myös muita vanhoja kerronnan perusjuttuja.

Kirjallisuustieteessä motiivi on eri asia kuin kriminologiassa. Motiivi on tekstissä useasti esiintyvä merkityksellinen esine tai kohde, usein puhutaan haukkamotiivista (periytyy Boccaccion Metsästyshaukka-novellista, jossa haukka oli usein toistuva motiivi). Kellomiehissä se oli eräs päiväkirja...

Sitten on tarina tarinan sisässä, joka on tuttua Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Vartijoissa on myös klassinen avoin loppu, joka kiinnittyy upeasti motiiviin.

Tarinasta löytyy helposti myös symbolit, metarofat, käännekohta, huippukohta jne. Moore on perinteinen tarinankertoja, ja loistava sellainen. Uskoisin sen johtuvan siitä, että hän on hyvin perinnetietoinen vanhan kirjallisuuden harrastaja.

Puhdasta kaupallista kaavaa (josta ei saa poiketa) käytetään kirjallisuudessa kyllä, vaikkapa Harlekiini-kirjojen tuotannossa.

Ja tarinan maustaminen juonenkuljetusta jarruttavalla lisäinfolla ja monologeilla ja sensellaisella (mikä luo omalta osaltaan vaikutelmaa tarinan monikerroksisuudesta) taitaa olla pitkälti sukua Melvillelle (Moby Dick), jota Moore myös avoimesti ihailee.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 30.10.2008 klo 12:53:29
...pitkälti sukua Melvillelle (Moby Dick), jota Moore myös avoimesti ihailee.

Niinpä! Moby Dickin alkupuolella on yhtäkkiä kokonainen luku jotain merenkävijän almanakkaa! Samalla tavalla Moore katkaisee kerrontaa melkein kollaashiromaanin tapaan.
: Vs: Alan Moore
: JanneT 30.10.2008 klo 12:56:23
Niinpä! Moby Dickin alkupuolella on yhtäkkiä kokonainen luku jotain merenkävijän almanakkaa! Samalla tavalla Moore katkaisee kerrontaa melkein kollaashiromaanin tapaan.

Ja välissä varmaan 200 sivua jostain valaiden hetuloista tms. Mooren 40-sivun monologit ovat lällärikamaa tuon rinnalla  :P
: Vs: Alan Moore
: PurPur 30.10.2008 klo 13:17:39

Jos Moorella on joku kaava, niin se on fraktaali: isot linjat toistuvat pienten yksityiskohtien tasolla. Watchmenissa tämä tekniikka on tuotu niin lähelle pintaa, että se tuntuu jo vähän kikkailulta.

Mutta parhaimmillaan Moorella siihen liittyy sekä tunteeseen vetoaminen, huumori, ja lukijan ällistyttäminen.

: Vs: Alan Moore
: Sampsa Kuukasjärvi 30.10.2008 klo 14:29:18
Kuten varmaan jotkut muutkin, en aluksi hahmottanut mitä Doc tarkoitti ”käsikirjoituskaavalla”: tiedonhakua, ideoiden etenemistä, tarinan rakennetta, juonta, taustatarinaa vai käsikirjoitusta? Nyt luulen ymmärtäväni, mitä hän tarkoittaa, suorastaan loogista yhtälöä esim. henkilöiden välillä, mutta minäkin suhtaudun sen olemassaoloon epäilevästi.

Sanotaan ensiksi lievennykseksi, että totta kai Moore, Morrison, Gaiman, Jodorovski ynnä muut kunnianhimoiset okkulttiset käsikirjoittajat ovat kätkeneet kertomuksiinsa okkulttisia, siis kätkettyjä asioita. Kyllä niissä vilisee symboliikkaa, numerologiaa, geometriaa, symmetriaa ja okkulttisia oppeja. On selvää, että tarinoiden kaikkia vivahteita ei tavoita pinnalta ja että keskeistä niissä eivät aina ole henkilöt ja juoni.

Jotenkin uskoisin, että Mooren kaikki tarinat ehkä voitaisiin palauttaa (redusoida) yhteen TEORIAAN eli hänen näkemykseensä elämän, yhteiskunnan ja ihmismielen piilevistä rakenteista ja seurauksista. Keskeistä teoriassa voi olla magian jonkin haaran ja postmodernin filosofian ainesten yhdistely. Mooren omien sanojen mukaan Big Numbersiin vaikutti kaaosteoria.

Kaavojakin varmasti löytyy tarinoista, karkeimmillaan vaikkapa ilmiön kehittyminen hegeliläis-marxilaisesti teesistä antiteesiin ja lopuksi synteesiin tai vaikkapa kaikkien asioiden muuttuminen vastakohdikseen ääripäissä. En kuitenkaan ymmärrä, miksi Mooren kaikki tarinat pitäisi ja voitaisiin typistää yhteen tai edes muutamaan yleispätevään kaavaan. Se ei tee oikeutta tarinoiden rikkaudelle.

Sumean logiikan kuuluminen tarinoiden etenemiseen on minulle epäselvää. Kuten todettu, Doc todistelee löytöjään vain logiikan kannalta. Sinänsä sumea logiikka, jos sillä tarkoitetaan ilmiöiden määrittelyä ei-yksioikoisiksi tai ennakoimattomiksi, esiintyy Mooren teksteissä.

Miksi ”kaava” ohjaisi jo tiedonhakuprosessia fiktiota varten (ymmärsin, että Doc miettii asiaa näin)? Kun perusasiat on kaivettu virallisista lähteistä, minusta sen jälkeen edetään kiinnostuksen, assosiaatioiden ja resurssien mukaan. Tässä vaiheessa ei tarvita logiikkaa.

Jos ajatellaan, että Moore on kaivanut tietoa okkultistina, okkultismissa asioita yhdistävät toisiinsa logiikan lisäksi sisäinen kokemus asioista (mikä riippuu ihmisen tiedostamisen tasosta) ja asioille perinteessä aiemmin annetut symboliset merkitykset.

Hyvä kirjoittaja repii ideoita kaikkialta. Assosiaatioilla, kokeilulla ja intuitiolla on osuutensa kaikessa luomisessa. Luominen on hermeneuttinen prosessi, jossa kyseenalaistetaan ja välillä muutetaan aivan ensimmäisiäkin lähtökohtia. Jossakin vaiheessa jostakin kaavasta voi tulla linssi, joka järjestää dataa loogiseksi sitten kun logiikkaa tarvitaan, mutta en usko, että se voi olla mukana sellaisenaan alusta lähtien. Kun prosessi on vahvimmillaan, palaset loksahtavat paikoilleen ilman kaavaakin, ”itsestään” eli alitajunnan työn ansiosta.

Kuten jo täällä sanottiin, henkilöiden välisillä vastakohdilla pelaaminen on tarinan perusasioita joko tietoisesti tai tiedostamatta. Moorella se tapahtuu varmasti tietoisesti, sillä totta kai hän tuntee kirjallisuustiedettä. Esimerkiksi Morrisonin All-Star Teräsmiehen joka osassa Teräsmiestä peilataan jotakin vastakuvaansa vasten. En kiistä, etteikö Moorella olisi jotakin kaavaa jollakin osa-alueella.

Watchmenista vielä, että myös taiteilija Dave Gibbons lisäili siihen omia detaljejaan, mutta hyväksyn argumentin, että ne eivät vaikuttaneet Mooren ”kaavaan”, koska ”kaava” on laajempi käsite.

Kiitos Docille hienon keskustelun virittämisestä! Hieman hän on ottanut sanojaan takaisin, sillä hän kirjoittaa nyt ”oletuksista”; aiemmin hän ”tiesi” että kaavoja on.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 30.10.2008 klo 14:52:02
Minusta Watchmenin keskeinen motiivi on solmu (knot).

Voisitko hieman avata tuota (pardon the pun)? Minusta solmu esiintyy ainoastaan yhtenä keskeisenä metaforana. Gordionin solmu edustaa ratkaisemattomalta vaikuttavaa ongelmaa, johon Ozymandias keksii Aleksanterin tavoin lateraalisella ajattelulla elegantin, mutta väkivaltaisen ratkaisun. Teoksesta voi ehkä löytää vastaavia ratkaisemattomia ongelmia, joille solmu olisi symboli tai metafora, mutta en muista itse solmun esiintyneen toistuvana motiivina. Toisin kuin esimerkiksi rakastavaisten siluetit tai peilisymmetriset kuvat, jotka ilmenevät eri tavoin useissa teoksen kohdissa.

Jos Moorella on joku kaava, niin se on fraktaali: isot linjat toistuvat pienten yksityiskohtien tasolla. Watchmenissa tämä tekniikka on tuotu niin lähelle pintaa, että se tuntuu jo vähän kikkailulta.

Tätäkään en ihan näe. Suoralta kädeltä tulee mieleen tietysti peilisymmetria, joka esiintyy yksittäisissä kuvissa mutta myös 5. luvun sivusommitelmissa, mutta teos kokonaisuudessaan ei ole peilisymmetrinen. Jotkut muut teemat tai rakenteet saattavat löytyä sekä teoksesta kokonaisuutena että erillisistä luvuista, mutta tuskin jokaiselta sivulta erikseen. Jos joku piirre toistuu parilla niistä muutamasta tasosta, mitä tämän mittaisesta teoksesta on eroteltavissa, niin ei se ihan vielä fraktaaliutta ole.
: Vs: Alan Moore
: PurPur 30.10.2008 klo 15:48:31
Voisitko hieman avata tuota (pardon the pun)? Minusta solmu esiintyy ainoastaan yhtenä keskeisenä metaforana. Gordionin solmu edustaa ratkaisemattomalta vaikuttavaa ongelmaa, johon Ozymandias keksii Aleksanterin tavoin lateraalisella ajattelulla elegantin, mutta väkivaltaisen ratkaisun. Teoksesta voi ehkä löytää vastaavia ratkaisemattomia ongelmia, joille solmu olisi symboli tai metafora, mutta en muista itse solmun esiintyneen toistuvana motiivina. Toisin kuin esimerkiksi rakastavaisten siluetit tai peilisymmetriset kuvat, jotka ilmenevät eri tavoin useissa teoksen kohdissa.

Tarinan suuri solmu on suurvaltojen välinen suhde, ydinsodan uhka,joka oli Watchmenin ilmestymisen aikaan se suuri kysymys, johon tarina perimmältään viittaa. Tulkintani teoksen keskeisestä sanomasta on, että vaikeaa solmua ei voida ratkaista Aleksanterin tapaan miekalla, vaan ongelmakierre jatkuu kuten tarinan viimeisestä kuvasta voimme päätellä: supersankarit (huippupoliitikot) eivät voimalla ja väkivallalla ratkaise maailman ongelmia, vaan "I leave it entirely in your hands", tavisten on otettava ne hoitaakseen.

Lisäksi päähenkilöt ovat omalla tavallaan solmussa eettisten ja henk.koht ongelmiensa kanssa. - Nyt on niin, että siitä on aikaa kymmenisen vuotta kun olen opuksen lukenut, joten en muista kaikkia viittauksia solmuihin... Sen muistan parhaiten, että juuri ennen lopun apokalypsia kadulla puhkeaa riita lesbon taksikuskin ja hänen ex-rakastajattarensa välille; jälkimmäinen haluaisi antaa toiselle R.D.Laingin kirjan "Knots", jotta tämä osaisi selvittää ihmissuhteitaan. Muistelisin että Dr. Manhattan tutki joitain mikromaailman knotseja, tosin tästä en ole varma. Ja voihan tuon toisiinsa kietoutuneiden vartaloiden siluetinkin tulkita eräänlaiseksi solmuksi..

Tätäkään en ihan näe. Suoralta kädeltä tulee mieleen tietysti peilisymmetria, joka esiintyy yksittäisissä kuvissa mutta myös 5. luvun sivusommitelmissa, mutta teos kokonaisuudessaan ei ole peilisymmetrinen. Jotkut muut teemat tai rakenteet saattavat löytyä sekä teoksesta kokonaisuutena että erillisistä luvuista, mutta tuskin jokaiselta sivulta erikseen. Jos joku piirre toistuu parilla niistä muutamasta tasosta, mitä tämän mittaisesta teoksesta on eroteltavissa, niin ei se ihan vielä fraktaaliutta ole.

En tiedä miten peilisymmetria liittyy fraktaaleihin, jotka vain toistavat rakennettaan useilla eri skaaloilla. Moore on jossain haastattelussa (Comics Journal?) ihan tunnustanut että hän mielellään laittoi Watchmeniin kaikenlaisia tällaisiä pikkuviittauksia isompiin teemoihin, mainitsi eksplisiittisesti fraktaalit, ja oli aika innostunut Mandelbrotin joukosta. Taisi olla niin, että Big Numbersin piti olla jonkinlainen "fraktaali sarjakuvateos".

Tuo knots-juttu on yksi esimerkki kertomuksen "fraktaalisuudesta". Sama symboli, sama teema suurella tasolla (maailmanpolitiikka) ja arkisella mikrotasolla (ihmissuhteet). Tässä Moore oli todella hyvä. Hän osasi koskettavalla tavalla luoda kontrastin tavallisen arjen pulliaisen elämän ja supersankarifantasian välille.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 31.10.2008 klo 10:38:45
Hyvät ystävät, te ymmärrätte kaavat väärin. Ainoastaan Lurker on parhaiten jäljillä siitä mitä tarkoitan. Ei ole olemassa mitään yleispätevää kaavaa: on olemassa useita neuvoa antavia kaavoja, jota kirjoittaja varioi, ja Mooren tapauksessa on kaavoja, jotka hän on itse rakentanut.

Joillakin tuntuu olevan suorastaan puristinen suhde kaavoihin, ikään kuin ne olisivat saatanasta. Kaavojen kritisoiminen on sama kuin kritisoisi kirjallisuuden tutkimusta (mikä on yleistä ja sallittua). Kirjallisuuttakin tutkitaan erilaisilla kaavoilla (joita kutsutaan näkökulmiksi), on naistutkimusta, freudilaista tutkimusta jne. Samalla tavalla kuin teoksia puretaan, niitä voidaan myös rakentaa.

Taidekirjallisuudeksi kutsuttu kirjallisuuden haara on aivan oma lukunsa, se suorastaan pyrkii rikkomaan kaavoja. Samoin kuin brectiläinen, epäaristoteelinen teatteridraama. Suomessa kirjailijat ovat vielä vapautettu kaavojen opiskelusta, mutta anglikaanisessa lasten- ja nuorten(seikkailu)kirjallisuudessa esikoiskirjailijan on mahdotonta saa teostaan läpi kustantajalla, ellei se perustu käsikirjoituskaavaan.

Kaavat eivät sulje pois tarinoiden rikkautta, päinvastoin ne vapauttavat. Kun tarina on selkeästi luonnosteltu, tekijän ei tarvitse enää ajatella, kehitellä ja muistella sitä, vaan hän voi keskittyä symboliikkaan, esitystapaan, kieleen jne.

Kaavat eivät korvaa alintajunnan työtä, vaan auttavat sitä. Kaavoja käytetään nopeuttamaan ja selkeyttämään syntyprosessia, karsimaan turhat pois, ja pitämään tarinan kuosissa. Kaava ei määrää tekemään mitään, vaan kysyy oikeita kysymyksiä (Miksi tuo hahmo tekee juuri noin? Onko kerronta tässä löysää?)

Watchmen on murhamysteeri, ja mysteeriä varten täytyy tietää mitä kirjoittaa (okei, Chandler ei tiennyt, ja kirjoittikin loistavia kohtauksia, ja umpihämäriä juonikuvioita). Jo pelkästään se, että tekijä luonnostelee teoksen juonikuvion paperille niin, ettei lukija heti arvaisi kuka on syyllinen, ja välttelee tuttuja juonikliseitä, on kaava.

Watchmenin kaltainen jättiteos vilisee hahmoja, sivujuonia ja symboleja. Jokaisen hahmon luonteet, tausta ja miten he tarinassa esiintyvät on pakko kirjoittaa etukäteen erikseen ylös. Samoin päätarina, ja sen juonenkäänteet. Jos näin ei tee, kirjoittaja sotkeentuu omiin lankoihinsa, ja juuttuu perustelemaan jotain mitätöntä knoppia sivukaupalla, ja unohtaa pääjuonen. Watchmen on tasapainoinen, nopeasti ja mielenkiintoisesti etenevä teos. Sellaista ei vedetä parrasta, niin kuin aiemmin sanoin.

Watchmenin pääjuoni perustuu tavanomaiselle mysteeridraaman kaavalle, joko tiedostetusti tai Mooren tiedostamatta:

- Alku: toiminnallinen. Esitellään tapahtuma (murha ja uhri) ja mysteeri (kuka on syyllinen?). Keskeiset hahmot esitellään vierailemailla heidän luonaan. Uhrista paljastuu koko ajan lisää epämiellyttäviä piirteitä.
- s. 17: Rorschach tapaa Ozymandiaksen. Syyllinen täytyy näyttää jo tarinan alkuvaiheessa, muutoin lukija tuntisi itsensä petetyksi.
Jne.
- Lopussa on selvä katharsis: Rorschachin päiväkirja tulee esiin, lukija on tyytyväinen: Rorschach voitti.

PurPur on oikeassa knot-motiivista (toistoa on mm. Gordion Knot Lock-firman mies, joka korjaa Rorschachin sisään potkimat ovenlukot). Mutta nk Rami sanoi, se on vain Ozymandiaksen motiivi.

Jos jokin pääteema on, se on mielestäni kellot ja aika: Watchmen, 12 lukua nk kellotaulussa, Tuomiopäivän kello, toistuvat kellot ja viisarit (V=Veidt=viittä vaille 12), tarinan liikkuminen ajassa, (takaumat ja viittaukset tulevaan). Toinen pääteema on muisti.

Tuo merkitsee minulle niin paljon.
:-*
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 31.10.2008 klo 11:56:42
Sen muistan parhaiten, että juuri ennen lopun apokalypsia kadulla puhkeaa riita lesbon taksikuskin ja hänen ex-rakastajattarensa välille; jälkimmäinen haluaisi antaa toiselle R.D.Laingin kirjan "Knots", jotta tämä osaisi selvittää ihmissuhteitaan. Muistelisin että Dr. Manhattan tutki joitain mikromaailman knotseja, tosin tästä en ole varma.

En ehtinyt näitä tarkistamaan, mutta vaikka jälkimmäinen ei paikkaansa pitäisikään, niin Docin mainitseman Gordian Knot Lock Co:n myötä on pakko myöntää, että solmu itsessään on todellakin toistuva motiivi.

En tiedä miten peilisymmetria liittyy fraktaaleihin, jotka vain toistavat rakennettaan useilla eri skaaloilla.

Tarkoitin sitä, että peilisymmetria on piirre, joka selvästi esiintyy Watchmenissä useammalla kuin yhdellä skaalalla.

Moore on jossain haastattelussa (Comics Journal?) ihan tunnustanut että hän mielellään laittoi Watchmeniin kaikenlaisia tällaisiä pikkuviittauksia isompiin teemoihin, mainitsi eksplisiittisesti fraktaalit, ja oli aika innostunut Mandelbrotin joukosta.

Mutta se vain tarkoittaa, että Moore itse käyttää termiä liian laveasti. Kyllä, luitte oikein. Sanon, että Moore on väärässä jostain asiasta.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 31.10.2008 klo 12:10:21
Gordionin solmu on tyypillisistä tyypillisin metafora, ei motiivi.

Solmu voisi sen sijaan kyllä olla jotenkin koko tarinan vertauskuvallinen pohja...
Alan Moore: "...the story is a kind of knot." (http://blather.net/articles/amoore/watchmen3.html)

http://blather.net/articles/amoore/index.html
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 31.10.2008 klo 12:26:49
Gordionin solmu on tyypillisistä tyypillisin metafora, ei motiivi.

Mutta ystäväni (http://www.youtube.com/watch?v=bmmiyhZTIyI&feature=related), Gordionin solmu on todellakin metafora, mutta jos itse solmu, myös ilman suoranaista viittausta Gordionin solmuun, esiintyy toistuvasti tarinassa, eikö se silloin ole motiivi?
: Vs: Alan Moore
: Lurker 31.10.2008 klo 12:46:20
Mutta ystäväni (http://www.youtube.com/watch?v=bmmiyhZTIyI&feature=related), Gordionin solmu on todellakin metafora, mutta jos itse solmu, myös ilman suoranaista viittausta Gordionin solmuun, esiintyy toistuvasti tarinassa, eikö se silloin ole motiivi?

Ne solmut ovat tarinan teemaan sopivia toistuvia vertauskuvia, tai siis oikeastaan metaforia, vai ovatko ne osa laajempaa metonymiaa, jossa kyse on toisella ilmaisulla toiseen viittaamista... öh, tuota, jaa. Sarjakuvan kieli on osin kuvaa, ja se kyllä tuo melkoisen haasteen perinteiselle tulkinnalle, joka sopii vaikkapa runoihin ja romaaneihin.

Mutta silti, mielestäni, solmut eivät ole tässä tarinassa motiiveja - mitenkään. Ne eivät myöskään vie motiivin tapaan tarinaa eteenpäin vaan todellakin ovat kuvissa esiintyviä detaljeja muistuttamassa vertauksellisesti siitä, mitä kirjailija ehkä haluaa sanoa - varmaankin.
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 31.10.2008 klo 13:12:25
Mutta silti, mielestäni, solmut eivät ole tässä tarinassa motiiveja - mitenkään. Ne eivät myöskään vie motiivin tapaan tarinaa eteenpäin vaan todellakin ovat kuvissa esiintyviä detaljeja muistuttamassa vertauksellisesti siitä, mitä kirjailija ehkä haluaa sanoa - varmaankin.

Puhummeko nyt edes samasta termistä (http://en.wikipedia.org/wiki/Motif_(narrative))?
: Vs: Alan Moore
: Lurker 31.10.2008 klo 14:15:46
Hmm, tuo motiivin määrittely on Wikipediassa on tosiaankin osin eri kuin mitä minulle joskus opetettiin.

Sarjakuvantekowikissä motiivi on "teoksessa toistuvasti esiintyvä usein symbolinen aihelma, asia, esine tai välikappale, jonka avulla juonta kehitellään." Tämän mukaan solmu voisi hyvinkin olla motiivi Vartijoissa.
http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Motiivi

Metaforakin näyttää englanniksi olevan eri asia kuin suomeksi, englanniksi se on vertauksen synonyymi.

Mutta mikä se päiväkirja sitten on?
: Vs: Alan Moore
: PurPur 31.10.2008 klo 14:33:36
Rorschachin päiväkirja on "ainoastaan" kerronnallinen elementti, tosin hyvin tärkeä sellainen, koska se "liimaa" tarinan alun sen loppuun. Niin, toinen Watchmenin motiivi on tietenkin ympyrä -> kellotaulu...

Mutta kun Mooresta puhutaan. Lopetin hänen sarjojensa lukemisen 1963-sarjan jälkeen ja Supremen aikana, enkä ole pahemmin seurannut mitä sen jälkeen on tullut. Kysyisin vilpittömästi paremmin perillä olevilta tahoilta, onko hän sittemmin tehnyt mitään mitä voisitte suositella henkilölle, joka ei niin paljoa diggaile mainstream-supersankaritavaraa, tai edes Gaiman-tyylistä säveltelyä, mutta joka jumaloi Miraclemania ja Halo Jonesia ?... Eli peräänkuulutan jotain, joka tulisi jossain määrin lähelle hänen "nuoruudentöittensä" hohtoa.

ps. Watchmenissa on vielä ne Knot-tops-jengiläiset..
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 31.10.2008 klo 16:08:31
Sarjakuvantekowikissä motiivi on "teoksessa toistuvasti esiintyvä usein symbolinen aihelma, asia, esine tai välikappale, jonka avulla juonta kehitellään." Tämän mukaan solmu voisi hyvinkin olla motiivi Vartijoissa.
http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php/Motiivi

Tuossa häiritsee vain tuo "juonta kehitellään", mikä muistuttaa sitä, että motiivi veisi tarinaa eteenpäin, niin kuin kirjoitit. Tarinaa vievät eteenpäin juonilaitteet -- en tiedä, onko vakavastiotettavassa kirjallisuuskritiikissä toista termiä tälle -- ja motiivit muistuttavat teemoista.

Metaforakin näyttää englanniksi olevan eri asia kuin suomeksi, englanniksi se on vertauksen synonyymi.

En nyt sanoisi niinkään -- "vertaus" kun ei ole englanninkielinen sana...

Rorschachin päiväkirja on "ainoastaan" kerronnallinen elementti, tosin hyvin tärkeä sellainen, koska se "liimaa" tarinan alun sen loppuun.

Mutta lopussa se on myös metafora. Päiväkirja on ollut hautautuneena The New Frontiersmanin vastaanotetun postin pinoon, mutta nyt se on nousemassa pinnalle. Päiväkirja on totuus Ozymandiaksen suunnitelman valheelle. The truth will out.
: Vs: Alan Moore
: PurPur 31.10.2008 klo 16:23:07

Mutta lopussa se on myös metafora. Päiväkirja on ollut hautautuneena The New Frontiersmanin vastaanotetun postin pinoon, mutta nyt se on nousemassa pinnalle. Päiväkirja on totuus Ozymandiaksen suunnitelman valheelle. The truth will out.

Minusta se on hieman kaksijakoisempi juttu. Jää avoimeksi, tarttuuko tumpelo päiväkirjaan vaiko ei - olisiko ehkä parempi jos totuus ei tulisikaan esiin, hmm? Hienous on siinä, että se onkin tavallinen dorka eikä mikään supernero Ozymandias, jonka käsissä on maailman tulevaisuus.

: Vs: Alan Moore
: Lurker 31.10.2008 klo 17:52:53
No, ei kai tässä sitten enää spoilereita vältellä...

Ozymandias yritti saada aikaan historian loppua, rauhaa Maan päälle, koettaen luoda kaaokseen järjestyksen (tarkoituksen pyhittäessä tietty keinot).

Vaan ko. päiväkirja tarinan lopussa on ehkä se "butterfly effect", joka saattaa taas nostaa myrskyn.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 31.10.2008 klo 18:14:48
Mutta kun Mooresta puhutaan. Lopetin hänen sarjojensa lukemisen 1963-sarjan jälkeen ja Supremen aikana, enkä ole pahemmin seurannut mitä sen jälkeen on tullut. Kysyisin vilpittömästi paremmin perillä olevilta tahoilta, onko hän sittemmin tehnyt mitään mitä voisitte suositella
1963 on silkkaa parhautta!


Itse kyllä suosittelisin America's Best Comicsin aikaista tuotantoa.
Etenkin League of Entraordinary Gentlemeniä voisi pitää yhtenä miehen pääteoksista.

Promethea on myös sangen kova veto.
Ja tietenkin Top 10, jonka spin off Smax kannattaa ostaa NYT koska siitä on ollut painos finaalissa jo jonkun aikaa.

Niin, ja tietenkään Lost Girlsiä ei sovi unohtaa!
: Vs: Alan Moore
: Sampsa Kuukasjärvi 31.10.2008 klo 20:34:44
Hyvät ystävät, te ymmärrätte kaavat väärin. Ainoastaan Lurker on parhaiten jäljillä siitä mitä tarkoitan. Ei ole olemassa mitään yleispätevää kaavaa: on olemassa useita neuvoa antavia kaavoja, jota kirjoittaja varioi, ja Mooren tapauksessa on kaavoja, jotka hän on itse rakentanut.


Joillakin tuntuu olevan suorastaan puristinen suhde kaavoihin, ikään kuin ne olisivat saatanasta. Kaavojen kritisoiminen on sama kuin kritisoisi kirjallisuuden tutkimusta (mikä on yleistä ja sallittua). Kirjallisuuttakin tutkitaan erilaisilla kaavoilla (joita kutsutaan näkökulmiksi), on naistutkimusta, freudilaista tutkimusta jne. Samalla tavalla kuin teoksia puretaan, niitä voidaan myös rakentaa.

Eivät ihmiset vastusta tarinoiden kaavoja, vaan sitä väitettä, että tarinat perustuisivat pelkästään kaavoihin. Itse Doc esitit ensiksi, että yksi ja sama yleispätevä ”kaava” määrää ainakin pari Mooren pääteosta, mikä on rohkea väite. Sitten rupesit lieventämään puhumalla monikossa kaavoista ja sanomalla että ne eivät määrääkään tarinaa, vaan vain auttavat sitä.

Doc myös laajensi käsitteen merkitystä. Minusta esimerkiksi juonihahmotelma ei ole kaava, ei ainakaan siinä merkityksessä missä hän aluksi esitti formaalistyyppisen kaava-sanan. Juonihahmotelma on pikemminkin kaavio. Samoin jääkiekkojoukkueet lohkossa ovat kaaviossa, mutta kaava on se, joka määrää kaaviosta jatkoon menevät joukkueet. Myöskään kirjallisuustieteen tutkimat rakenteet eivät välttämättä ole kaavoja, vaan joskus vain esim. aiheita, teemoja, aktantteja (toimijoita tiettyyn suuntaan), motiiveja (täällä kirjoitettiin niistä monipuolisesti) tai yksinkertaisesti vain elementtejä ym. Kenties näkökulmaakin on väärin sanoa kaavaksi.

On aivan totta, että juonikertomuksessa asioiden esiintyminen täytyy muistaa oikein ja perustella, ja silloin tulevat kuvaan ja avuksi logiikka eli johdonmukainen ajattelu sekä kirjalliset muistiinpanot ja myös kaavat. Emmeköhän me ole melko lailla samaa mieltä monista asioista.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 01.11.2008 klo 10:19:58
Ja ne kirjallisuustieteen termit ovat totta kai tulkinnan välineitä, eivät välttämättä kirjoittajan työkaluja.

Moore on tietty sivistynyt mies, ja hänen teoksistaan löytyy vaikka mitä "hianoa".
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 01.11.2008 klo 11:06:49
Vladimir Propp todisti jo liki 100 vuotta sitten että kaikki tarinat perustuvat samankaltaiselle kaavalle (http://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Propp), samoin Roland Barthes (http://fi.wikipedia.org/wiki/Roland_Barthes) ja Joseph Campbell (http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Campbell). Kyse ei ole Hollywood-keksinnöstä vaan ihmisen luontaisesta kyvystä ja tarpeesta. Mutta ei siitä sen enempää.

Kaava tai kaavio, minä puhun kaavoista hyvin laajassa merkityksessä. Sellaista kaavaa, joka ohjaa tekijää/kokijaa suoraan, ei ole kuin pelikirjoissa (http://www.gamebooks.org/fitefant.htm), ja siinä ei taas ole lainkaan kyse käsikirjoittamisesta. Osa kaavoista on pelkkiä valintataulukoita (kuten Linda Segerin Connecting Through the Stakes kirjassa Making a Good Script Great). Kaavoja voi löytää ja tehdä mistä vain, pääasia että niistä on tekijälleen apua.

Moore on ihan hyvin saattanut rakentaa synopsiksensa matemaattisen kaavan pohjalta, pelkästä mielenkiinnosta ja mielikuvitusta stimuloidakseen. Asia kiinnostaa minua siksi, että rakentelen itsekin samanlaisia ideamyllyjä. Ajatuksen sumeasta logiikasta sain tästä kirjasta (http://www.mm.helsinki.fi/users/niskanen/wsoykirja.htm), ja siinä esitetystä pyramidikaaviosta. On myös mahdollista, ettei Moore ole käyttänyt matemaattista kaavaa tarinoidensa pohjana ennen Big Numbersia, ja sillä siisti.

On kuitenkin päivänselvää että Watchmenin kirjoittamiseen on käytetty mysteeri- ja seikkailukertomuksen kaavaa. Yksinkertaisesti siksi, että DC ei kustanna muunlaisia teoksia. Watchmen ei myöskään ole vapaamittainen teos, kuten vaikka Joycen romaanit, vaan tiukasti ja tarkoituksella 12 lukuu jaoteltu tarina, joista jokaisen luvun täytyy toimia jatkokertomuksena lehdessä. Watchmen on vain niin hyvin kirjoitettu, että lukuisat päällekäiset kaavat peittävät toisensa alleen, eivätkä näy lukijalle suoraan.

Miksi ”kaava” ohjaisi jo tiedonhakuprosessia fiktiota varten (ymmärsin, että Doc miettii asiaa näin)? Kun perusasiat on kaivettu virallisista lähteistä, minusta sen jälkeen edetään kiinnostuksen, assosiaatioiden ja resurssien mukaan.
Ei suinkaan, jos viittaat alkuperäiseen viestiini Mooren tiedonhakumetodista. Kysymys oli epäselvästi aseteltu. En tarkoita että siinä olisi kaava, vaan minua kiinnostaa hänen hakumenetelmänsä. Laajoja tutkimuksia varten on kehitetty tiedonhaku(karsinta)menetelmiä - esim. yliopisto-opiskelijoita varten - jotta tekijät eivät hukkuisi informaatiotulvaan. Osa Mooren tiedoista tottakai perustuu vain laajaan yleissivistykseen ja laajaan kirjastoon.

Ja ne kirjallisuustieteen termit ovat totta kai tulkinnan välineitä, eivät välttämättä kirjoittajan työkaluja.
Niin kuin sanoin, samalla tavalla kuin teos puretaan, se voidaan myös rakentaa.

Tästä on kyllä noussut mielenkiintoinen keskustelu sivujuonteineen kaikkineen, Mooren tuotannosta puhuisi mielellään vaikka joka päivä.
: Vs: Alan Moore
: PurPur 01.11.2008 klo 12:34:13
Promethea on myös sangen kova veto.
Ja tietenkin Top 10, jonka spin off Smax kannattaa ostaa NYT koska siitä on ollut painos finaalissa jo jonkun aikaa.

Niin, ja tietenkään Lost Girlsiä ei sovi unohtaa!

Promethea saattaisi olla seuraava lukukohde. Lost Girlsistä tunnutaan olevan useaa eri mieltä, toisten mielestä hienovireinen psykologinen teos, toisten mielestä pehmopornoa... varmaan kumpaakin?

: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 01.11.2008 klo 12:58:58
Vladimir Propp todisti

En usko, että tuo sana tarkoittaa, mitä luulet sen tarkoittavan.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 01.11.2008 klo 13:12:16
On kuitenkin päivänselvää että Watchmenin kirjoittamiseen on käytetty mysteeri- ja seikkailukertomuksen kaavaa. Yksinkertaisesti siksi, että DC ei kustanna muunlaisia teoksia.

Eipä tietenkään, sovitaan näin.

Laitan samaan lokeroon kuin väitteen sumeasta logiikasta.
Lost Girls on kirjallisuustietoista pornoa, mutta itse lämpiän enemmän Promethean ja Top Tenin suuntaan.
League of extraordinary gentlemen on omaa luokkaansa.
Mooren tuotanto  on hyvin tutkittua ja osaa keskittyä olennaisuuksiin.

: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 01.11.2008 klo 13:29:34
En usko, että tuo sana tarkoittaa, mitä luulet sen tarkoittavan.
Toistat itseäsi, ketjusta toiseen. Proppiin perehtyneenä seison miehen takana.

Eipä tietenkään, sovitaan näin.
Tulee sieltä välillä kokeellistakin, mutta harvemmin 12 osaisia. Edes neroilta, mitä viittaa Moore ei vielä ennen Watchmenia ollut saanut muilta kuin vihkiytyneiltä.

En tarkoita että DC olisi todiste, se vain alleviivaa todistetta.
: Vs: Alan Moore
: Yotsuya 16.01.2009 klo 00:43:03
Oho!
Toki 2000AD -formaatti aiheuttaa tiettyjä rajoituksia mutta monet Mooren tuon ajan töistä ovat silkkaa jautaa! Omia suosikkeja ovat Twisted Times ja Shocking Futures stoorit..

Luen parhaillaan tota tuoretta Complete Alan Moore Future Shocks -kokoelmaa ja tykkään ihan hitosti. Tarinat ovat joko hykerryttävän tai vähintäänkin typerryttävän älyttömiä tai sitten oikeasti ihan hienosti kirjoitettuja ja ideoituja neronleimauksia joissa on muutamaan sivuun mahdutettu enemmän talenttia kuin albumilliseen Mooren tuoreempaa supersankarihöttöä. Aikoinaan 2000 AD lehdessä jutut menivät huonon kielitaidon ja tunnistettavien vakisankareiden puutteen takia ohi mutta nyt tätä fiilistelee täysillä. Kovimpina suosikkeina tarinat joissa H. G. Wells-tyyliset herrasmiestiedemiehet keksivät aikamatkailun salat ja pääsevät kokemaan alan paradokseja.

Myös Mooren suomennetussa DC-kokoelmassa tykkäsin eniten niistä lyhyistä scifi-tarinoista sekä bizarreista Green Lantern -jutuista. Onko Moorelta olemassa enemmänkin saman tyylistä scifiä? Entä löytyykö muilta käsikirjoittajilta yhtä pimeitä Green Lantern -tarinoita? Halo Jonesit on nyt ainakin pakko lukea uusiksi.

: Vs: Alan Moore
: Chemo 16.01.2009 klo 09:44:39
Niin, ja tietenkään Lost Girlsiä ei sovi unohtaa!

Missä formaatissa ja mistä tämä kannattaisi ostaa? Ainakin Play.comissa näkyy olevan hienonnäköinen kokoomanide n. viidelläkympillä.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 16.01.2009 klo 15:59:57
Missä formaatissa ja mistä tämä kannattaisi ostaa? Ainakin Play.comissa näkyy olevan hienonnäköinen kokoomanide n. viidelläkympillä.
En ole ollut tietoinen että siitä olisi koskaan tehty muuta kuin kolmen kovakantisen boksi. Komea, laadukas ja eri hyvälle/paksulle paperille tehty.

Ostaa sopii mistä itse tuntuu parhaimmalta.
Itse suosin ostoksissani kotimaisia kauppoja pelkkien nettikauppojen sijaan.
: Vs: Alan Moore
: Rac 17.01.2009 klo 13:07:59
Ostaa sopii mistä itse tuntuu parhaimmalta.
Itse suosin ostoksissani kotimaisia kauppoja pelkkien nettikauppojen sijaan.
Niin no, jos on varaa mällätä. Ulkomaisista nettikaupoista kun saa yleensä useita kymppejä halvemmalla kuin Suomesta. Itse suosin niitä.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 02.03.2009 klo 22:51:25
Etusivulla käsitellään Watchmen-elokuvan kunniaksi Alan Moorea (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1194).

Innoituksensa teksti sai siitä, kun takavuosina käsitin millaisen kerroksen silkkaa hölynpölyä fanikunta lisää mihin tahansa mestarinsa lausumaan. Suomalaiset ovat tässä suhteessa toki monta kertaa selväjärkisempää väkeä kuin fanilauma rapakon takana. Tosin meillä(kin) se rakastettavin fanikunta tienaa leipänsä kirjoituksillaan...

Nykyisin hauskan kontrastin Mooren ympärille kertyneeseen hömppään saa vertaamalla miehen 1980-luvulla antamiin niukkoihin haastatteluihin, jotka usein ovat mielenkiintoisempia kuin mikään hänestä 2000-luvulla lausuttu. Toki Mooren itsensä aivoitukset ovat yhä edelleen tutustumisen arvoisia, ja on hänellä ainakin miellyttävä ääni.

---

Kaikki kommentit ja kritiikki tekstiin liittyen on tervetullutta. Tekstiä voi ruotia myös ilman yhteyttä Alan Mooreen tässä ketjussa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8510.0.html).
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 03.03.2009 klo 08:19:34
Nostan hattua Jiksin Moore-artikkelille.
Syväluotaavia analyyseja miehen töistä ja kateuden sävyttämiä purkauksia on tullut luettua niin näytöltä kuin paperiltakin, mutta harvassa yritykset kartoittaa välimaastoa.

artikkeli olisi kaivannut ehkä enemmän pituutta käsitelläkseen niin käsikirjoittajan uraa kuin myös julkisuuspuolta.
Monestihan Mooreen viitataan kuin J.D.Salingeriin, puolimyyttisenä erakkona joiden tarinat ovat monisyisiä mutta viime kädessä selkeitä, näennäisen yksinkertaiselle helpolle juonelle pohjaavia.

huumoriin ja hymyilyn teemaan liittyvä osuus oli minusta ansiokas huomio, mutta yksi jota jäin kaipaamaan oli se miten Moore on tehnyt "leipätöitä" eli niitä käsikirjoituksia lehtiin ja firmoihin jotka eivät nauti samaa suosiota tai arvostusta kuin Watchmen, V for vendetta, From hell tai League.
Nämä  Wildstormille&Maximum press(no siis Liefieldin jokin virityksistä) tehdyt jutut eivät ole maailmoja mullistavia.
Niiden viehätys on sama kuin DClle tehdyissä batman yms tarinoissa: kuinka oman polun kulkija toimii tiukkojen,ei-itseasetettujen, rajojen sisällä materiaallla joka ei ole optimaalista.

Hyvä teksti mutta jättää kaipaamaan lisää.
: Vs: Alan Moore
: Rmäki 03.03.2009 klo 09:11:21
Hyvä, että joku uskaltaa käsitellä Moorea negatiivisemmin. Kuitenkin väite "Moore on pedanttisen tarkka kontrollifriikki, joka tahtoo hallita jokaista sarjakuvansa yksityiskohtaa niin kuin siihen vain pystyy mies, joka ei itse piirrä koko tarinaa" vie hommalta vähän pohjaa pois, tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi. Moorehan osaa itsekin piirtää, joten hän voisi niin halutessaan kuvittaa kässärinsä ihan itse. Mitä olen hänen kanssaan töitä tehneiden kuvittajien kanssa jutellut, KAIKKI he ovat kehuneet Mooren yhteistyöhenkeä ja tapaa laatia kässärit kuvittajan mukaiseksi. Asiat ovat yleensä menneet pipariksi vasta ideologian ja rahan astuessa kuvioihin, jos  nyt välttämättä silloinkaan. 
: Vs: Alan Moore
: Rami Rautkorpi 03.03.2009 klo 10:39:13
Kuitenkin väite "Moore on pedanttisen tarkka kontrollifriikki, joka tahtoo hallita jokaista sarjakuvansa yksityiskohtaa niin kuin siihen vain pystyy mies, joka ei itse piirrä koko tarinaa" vie hommalta vähän pohjaa pois, tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi.

Asialle on yksinkertainen selitys. Kvaakin toimitukselta toivottiin "gonzo-journalismia"; Jarkko kuuli "bizarro-journalismia". Alan Moore am a very unpleasant man!
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 03.03.2009 klo 16:36:07
"Sittemmin hän syötti säästeliäästi murusia yksityiselämästään, jotka saivat fanikunnan mielikuvituksen liikkeelle."

Olen kuullut että syy tälle yksityiselämän varjelemiselle oli 80-luvun puolivälissä sattuneet kohtaamiset eksentristen ja päällekäyvien fanilaumojen kanssa.

Hulluimmilaan tilanne siis oli sitä että tuolloin conissa vessassa käydessään Moore ei saanut istua eriössä ilman että porukat olisivat tuupanneet maestrolle sermin alta tavaraa nimmaroitavaksi!

Tuon tyyppisten tapahtumien johdosta Moore päätti olla osallistumatta mihinkään coneihin tms kissanristiäisiin. Kuulemma sittemmin harrasti esmes British Comiconeissa sitä että otti huoneen conihotellista tms läheisestä hotellista ja pysytteli huoneessaan koko tapahtuman ajankutsuen sitten tuttujaan tapaamaan itseään. Eli pääsi sosialiseeraamaan kamujensa kanssa kun "kaikki" olivat kuitenkin paikalla, mutta vältti ääliöiden aiheuttamat ylilyönnit ja mielipahan.

Nykyisin on tainnut joustaa tuosta sillä muistelisin Lost Girlsin tiimoilta tämän kiertäneen vaimonsa kanssa signeeraamassa.


En kyllä koe että Moore olisi varsinaisesti meuhkannut asioiden tiimoilta. Parikin haastattelukirjaa on tullut luettua netissä olevien lisäksi kuten myös youtube haastiksia seurattua. Aika hyvin tuo on perustellut kantansa. Ilman meuhkausta. Periaatteiden mies joka mielummin haluaa olla totaalisesti erossa teostensa muuttamisetsa toiseen taidemuotoon kuin ottaa helppoa rahaa vastaan.

Eri asiahan sitten on onko kaikki nuo käärmejumalahömpötykset tms kovinkaan järkeviä...


Ja Mooren kääseristä vielä:
Klassinen kommenttihan on miehen kässäreiden ääripedantti yksityiskohtaisuus. Mutta taitelijat myös useimmiten taitavat muistaa mainita että Moore myös sanoo aina että jos sinulla on jokin parempi idea tämän esittämiseksi niin käytä toki sitä.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 03.03.2009 klo 19:17:52
tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi.

Mielenkiintoisempaa on, kuinka Moore itse näkee asian (http://www.guardian.co.uk/film/2002/feb/02/sciencefictionfantasyandhorror.books):

Moore was invited to write the screenplay himself, the latest in a long line of attempts by Hollywood to lure him over to movies, but he has never been tempted. "They never really get past first base with me," he laughs. "It's nothing to do with money, it's more because I get a level of control in comics that Tony Blair and Gordon Brown could only dream about."

Tavoite kontrolliin näkyy käsikirjoituksistakin, mistä valitsin tekstiini sen ensimmäisenä mieleen juolahtavan. Moore on selkeästi toinen ääripää siitä koulukunnasta, joka toteaa kuvittajalle, että nyt tarvitaan sivun verran tappelua.

Kuvittajat toki kommentoivat yhteistyötään Mooren kanssa pääosin positiiviseen sävyyn, muotoilevat korkeintaan että hänen kanssaan työskentely vaatii heiltäkin paljon. Mikäli jäljestä voi mitään päätellä, tietynlainen työmoraali kyllä yhdistää kuvittajia Bolland, Gibbons ja O'Neill.

Luonteena Moore ei näytä olevan lainkaan siitä vaikeimmasta päästä kuvittajiaan kohtaan, eikä suinkaan näytä pitävän töitään yksin omina tuotoksinaan, kuten pahimmat tapaukset.

Mutta taitelijat myös useimmiten taitavat muistaa mainita että Moore myös sanoo aina että jos sinulla on jokin parempi idea tämän esittämiseksi niin käytä toki sitä.

Juuri näin. Hyvän kuvan asiasta saa tästä haastattelusta (http://www.johncoulthart.com/feuilleton/2006/02/20/alan-moore-interview-1988/), jossa Moore kuvaa Watchenin työnjakoa ja Gibbonsin roolia mm. kannen suhteen.

Tämä nimenomainen haastattelu on mielestäni muutoinkin sieltä mielenkiintoisimmasta päästä. Tämän ja tuon ylemmän linkin takaa Moore kommentoi elokuvasovituksia varsin maltillisesti. Lehdet noista enemmän otsikoita repivät myöhemminkin ja uskoisin, että Moore näki asian vain helppona tapana saada julkisuutta valtamedian puolelta ja muisti mainita asian useammin.

---

EDIT: Koska kukaan ei tällä kertaa (valitettavasti) näytä kuumentuneen tekstistäni, niin taltioidaan nyt sitten jälkipolville, että kunnon fanipoikien tavoin ylistän itsekin Mooren neroutta. Tekstin varsinainen motiivi ei siis ollut iskeä Moorea (kuinka se edes suomeksi onnistuisikaan), vaan piikitellä fanikunnan suhdetta mestariinsa ja samalla Mooren jokseenkin sympaattisen kömpelöä suhdetta yleisöönsä.

Tähän valitsin tyylin, jota sisällöntuotannon puolella kauniisti luonnehdittiin pamfletiksi, mutta jota tuo bizarro-journalismi on ehkä lähempänä. Itse ajattelin tekstiä väärät mielipiteet -ketjun jatkeena. Jokainen tekstin pohjalle otettu lausahdus tai todenperäisyys on kärjistetty muotoon, jossa se on enää karvan verran totuuden puolella.

Mooren suhteesta magiaan minulla on ollut aina sellainen tunne kuin hän suhtautuisi aiheeseen hieman samalla tavoin kuin normi-ihmiset vaikkapa kirjallisuuden harrastamiseen. Tosin 2000-luvulla minulla on toistuva tunne siltä kuinka Moore vetäisi fanikuntaansa nenästä sellaisessa mittakaavassa, jossa kukaan ei pysty sitä näkemään. Tosin tekstissäkin mainittujen Stewart Lee -haastattelujen jälkeen (nähtävissä YouTubesta) ajatusta ei enää voinut välttääkään.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 12.03.2009 klo 01:23:38
Noh Moren magia nostetaan esiin samoin kuin se yrttisavukejuttu.
Jos sanan magia korvaisi filososfialla tai maailmankatsomuksella kukaan ei hätkähtäisi.

vaikka..eihän sitä ikinä tiedä (http://www.sparehed.com/2009/02/27/i-did-it/)....
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 01.04.2009 klo 00:21:13
Kuusiosainen eli yhteensä noin 50 minuuttinen informatiivinen Alan Moore haastattelu joka pyörii lähinnä Lost Girlsin ympärillä, mutta rönsyilee kyllä muuallekin:

http://www.youtube.com/watch?v=lVFPR7djSXM

Tämä mieskö jotenkin nahkea, hankala, vaikea tms?
Pffft!
: Vs: Alan Moore
: tmielone 01.04.2009 klo 07:56:01
EgmontShopin (http://www.egmontshop.fi/epages/egmont.axl/?ObjectPath=/Shops/egmont/Products/067G) mukaan Kapteeni Britannia olisi jo saatavilla. Onkos kukaan sitä vielä hankkinut/lukenut? Ihan sokkona en viitsi tuota hankkia, joten mielelläni lukisin toisten kokemuksista. Pitääkö olla kova Marvel/supersankari-fani, jotta tuosta voi nauttia täysin rinnoin?
: Vs: Alan Moore
: MTT 01.04.2009 klo 08:19:30

Hyvä kysymys. Ei ole mitään juttua kirjasta kuulunut vaikka oli jo myynnissä kuplissakin viime viikonloppuna.

-MTT
: Vs: Alan Moore
: Chemo 01.04.2009 klo 21:58:59
EgmontShopin (http://www.egmontshop.fi/epages/egmont.axl/?ObjectPath=/Shops/egmont/Products/067G) mukaan Kapteeni Britannia olisi jo saatavilla. Onkos kukaan sitä vielä hankkinut/lukenut? Ihan sokkona en viitsi tuota hankkia, joten mielelläni lukisin toisten kokemuksista. Pitääkö olla kova Marvel/supersankari-fani, jotta tuosta voi nauttia täysin rinnoin?

Joo, mä ostin eilen Turun Akateemisesta kun satuin olemaan sillä suunnalla liikkeellä.

Hieno julkaisu. Muakin hitusen mietitytti että onko tämä liian supersankarimainen jutska mulle. En ole vielä kokonaan lukenut sitä, mutta tätä kirjoittaessa (olisinko 1/3 eilen siitä lukaissut) kirja tuntuu kuitenkin ihan hyvältä ja mielikuvituksekkaalta. Ja onhan Alan Mooren varhaista tuotantoa noin yleisestikin kiinnostavaa lukea.

Muokkaus: nyt kun tän on kokonaan lukenut, niin jälkifiilikseksi jäi ettei tämän sankarin seikkailuihin ehkä tarvitse tutustua tän enempää, vaikkei tämä mikään huono stoori ollutkaan. Alan Moore-lemppareideni joukkoon tämä ei silti nouse. Kiinnostavaa oli kyllä parit tutut teemat, joita Moore sitten myöhemmin käytti tehdessään suurempia ja parempia asioita.
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 10.04.2009 klo 21:32:24
Jep, ei mikään mestariteos mutta kiinnostava scifi-tarina silti. Alku tuntui varsin sekavalta, ilmeisesti siksi että mukana ei ole Moorea edeltävän kirjoittajan osasia tarinasta, mutta pikkuhiljaa alunkin tapahtumat selkenevät. Paitsi Moorelle tämä on myös Davisille nuoruudentyö, ja hänen viivansa paraneekin jatkuvasti tarinan myötä. (Osasyynsä karheuteen voi olla sillä, ettei Davis vielä tässä vaiheessa tiennyt piirtäjien yleensä tekevän originaalit isompaan kuin julkaisukokoon.)

Kiinnostavaa oli tosiaan hyvin selkeät esim. V for Vendettaan viittaavat teemat.
: Vs: Alan Moore
: Chemo 20.04.2009 klo 17:48:13
Alku tuntui varsin sekavalta, ilmeisesti siksi että mukana ei ole Moorea edeltävän kirjoittajan osasia tarinasta, mutta pikkuhiljaa alunkin tapahtumat selkenevät.

Totta. Jos tuota ei olisi hokannut heti, niin kyllä olisi kerronta ihmetyttänyt tarinan alussa.

Aika vähän on juttua tästä. Eivätkö muut ole tutustuneet Kapteeni Britanniaan?
: Vs: Alan Moore
: Janne 20.04.2009 klo 18:23:44
Jep, ei mikään mestariteos mutta kiinnostava scifi-tarina silti.
ei

Alkaa tuntua siltä, että kyseessä ei ole mikään pakko-ostos tällaiselle ei niin kovalle supersankari-diggarille.
: Vs: Alan Moore
: Veli Loponen 20.04.2009 klo 18:29:26
Lukaisin tämän loppuun, olikos se eilen. Ihan hyväksi jutuksihan se sitten osoittautui. Marvelmaisuutta olisin kaivannut enemmän, mutta toimi toki näinkin. Davisin kuvituksesta tykkäsin kovasti, vaikka välillä vähän olikin kökköä.

Ja minusta keskeltä tarinaa aloittaminen oli oikein hyvä lisä. Minua ei olisi juurikaan haitannut, vaikka en olisikaan tiennyt, että tätä edeltäviä tarinoita on oikeasti tehty.

Alkaa tuntua siltä, että kyseessä ei ole mikään pakko-ostos tällaiselle ei niin kovalle supersankari-diggarille.
Joo, ehkä ei. Toisaalta tässä on ihan kunnon supersankarimättöä, mutta menee kuitenkin enemmän sci-fi/psykedeliaosastolle. Tässä on oikeastaan aika paljon samaa kuin myöhemmissä Claremontin ja kumppaneiden X-Men-tarinoissa, joissa seikkaillaan Mojon kanssa.
: Vs: Alan Moore
: jussi mäkinen 13.05.2009 klo 13:38:28
Halo Jones tosiaan lupasi enemmän kuin mitä myöhemmin tarjosi. Huono se tosin oli vain sotaa kuvatessaan.

Pitää kai joskus lukea Miracleman, niin saisi tuntumaa siltäkin kaudelta Mooren tuotoksiin.

Miracleman olisi kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen, koska se oli kai ensimmäinen radikaali uudelleentulkinta vanhasta höpsöstä supersankarisarjasta. Hieman samoja teemoja Moore käsitteli sitten myöhemmin Watchmenissä. Lisäksi MM on ihan viihdyttävää sarjakuvaa. Sen kauden Mooreen saa tuntumaa toisaalta V for Vendetastakin, kun ne ilmestyivät samaan aikaan ja samassa lehdessä.
: Vs: Alan Moore
: Korro 29.05.2009 klo 09:48:24
Petyin Alaniin jällein,Kellomiehet meni viellä mutta tämä 'Tappava vitsi'.Ostin viellä Deluxe Editonin eikä koko albumissa ollut paljoakaan kehuttavaa.Juoni toimi jotenkuten,ja kuvitus.MUTTA loppu!! voi voi miten 'ylitaiteellinen ja superhyper..ARGH! En suosittele tätä sarjakuvaa kenellekkään jos kuvitus ei kiinnosta.Se nimittäin toimi.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 29.05.2009 klo 12:29:58
Omituisin ikinä lukemani mielipide Killing jokesta...
: Vs: Alan Moore
: Ossi Hiekkala 31.05.2009 klo 09:11:59
Lainasin Kapteeni Britannian kirjastosta, koska Davisin tyyli ei oikein riittänyt vakuuttamaan ostopäätökseen. Ilmeisesti kirjastoon on tullut jokin maanantaipainos, sillä siinä on keskellä parisen kymmentä sivua italiaksi. Onko kukaan muu törmännyt vastaavaan?

Eipä silti, ihan kivaa luettavaa noin muuten mutta ei mitään erityisen kiinnostavaa. Mieluummin lukisin Moorelta Top 10:iä suomeksi.
: Vs: Alan Moore
: JV 31.05.2009 klo 11:15:32
Ilmeisesti kirjastoon on tullut jokin maanantaipainos, sillä siinä on keskellä parisen kymmentä sivua italiaksi. Onko kukaan muu törmännyt vastaavaan?

Alan Mooren nerous hipoo taas taivaita, italian kieli tekee invaasion peribrittiläisyyden vartijan lehteen. Kieli todellakin on sairaus!

Hauska moka painotalolta.
: Vs: Alan Moore
: Taavi Suhonen 31.05.2009 klo 11:36:05
Alan Moorehan ei itsekään pidä Tappavaa pilaa kummoisena tekeleenä:

Yeah, it was done while I was doing Watchmen, or just after or something, I'm not sure which but it was too close to Watchmen. I mean, Brian [Bolland] did a wonderful job on the art but I don't think it's a very good book. It's not saying anything very interesting.

Lähde (http://blather.net/articles/amoore/brought-to-light1.html)
: Vs: Alan Moore
: hatinufer 01.06.2009 klo 09:14:39
Tappava Pila on tylsä tekele; olisi ihan kelpo tuotos, jos käsikirjoittaja olisi joku muu kuin Alan Moore. Hra Moore kun on tehnyt omituisen kelpoa jälkeä Watchmenissä, V for Vendetassa, ja etenkin Swamp Thingissä. Nuohan asettavat riman, johon häntä myöhemmissä teoksissa, ja tekeleissä verrataan. Ja Tappava Pila on tekele, vasemmalla kädellä huitaisu.
: Vs: Alan Moore
: Korro 04.06.2009 klo 13:54:22
Ei jumalauta MOORE! ARGH..Ostin Herrasmiesliiga vol 2.
Petyin TAAS! Moore Moore mihin taitosi ovat kadonneetkun sarjakuviasi niin ylistetään? Olenko vain liian sivistymätön etten ymmärrä Mooren nerokkuutta?
Sanokaa te fiksummat!

(Herrasmies vol 1 oli ja on hyvä.Ensimmäinen Mooreni mistä pidän.)
: Vs: Alan Moore
: PurPur 04.06.2009 klo 14:19:08

Johan mies itsekin sen totesi 90-luvun lopulla, ettei ole enää entisessä terässään ja että ideat on lopussa.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 04.06.2009 klo 15:31:16
Johan mies itsekin sen totesi 90-luvun lopulla, ettei ole enää entisessä terässään ja että ideat on lopussa.

Joka lienee syy, miksi mies on tehnyt The Lost girlsin kaltaisia touhuja.
Ja eikös se kuitenkin ysärin puolessa välissä tehnyt enemmän yksittäisiä numeroita Spawnin kaltaisiin on-going sarjoihin?
Se, että Moore olisi jotenkin muita kirjoittajia nerokkaampi on kyllä minusta muutenkin hölmö ajatus Mooren lukemista aloittaessa...

Kaikki suuret nimet ovat tehneet urillaan vain muutaman ison saavutuksen. Se ei tarkoita että he olisivat mitenkään parempia kuin muut.
Tämän vuoksi perspektiivi ja sen laaja käyttö voi johtaa pitempi kestoiseen uraan.
Pelkkä "lahjakkuus" ei riitä, täytyy myös erottua joukosta persoonallisella kirjoittelulla.

Alan Moorea ei edes tunnistaisi muiden joukosta, ellei tämä olisi hankkinut nimelleen tiettyä statusta.
Vaikka esim. Watchmen, From hell ja V for Vendetta ovatkin hienoja teoksia, ne olisi voinut kirjoittaa ihan kuka tahansa vähääkään lahjakas tarinoitsija.

Dialogi ei esimerkiksi eroa mitenkään muiden kirjoittajien tavasta tehdä se.
Tarinankerronnassa ei ole mitään poikkeavaa, mitä joku ei olisi jo tehnyt.
Ainoa, mikä voi tehdä Alan Mooren teoksista persoonallisia, on niiden kohu"arvo".
Mutta useimpiin niihin on Japanissa jo totuttu, eivätkä ne eroa MAX-tarinoiden "radikaaleista" kuvista mitenkään.

Alan Moore vaan on sattunut kirjoittamaan muutaman mainion teoksen.
Ei hän ole jumala, tai yli-ihminen, tai muuten vaan yhtään sen parempi kirjoittaja.

Tämänkin voi tietysti ajatella myös vain mielipiteenä, mutta myös "korokkeen laskijana". Eli älkää asettako oletusta, että kun kyseessä on Alan Moore tai olkoon vaikka persoonallinen Neil Gaiman, että tarina olisi silti aina uuden uutta tai ylipäätään aina mestarillinen. Sillä edes se persoonallisuus ei aina riitä, eikä edes tekniset taidot.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 04.06.2009 klo 15:54:50
Vaikka esim. Watchmen, From hell ja V for Vendetta ovatkin hienoja teoksia, ne olisi voinut kirjoittaa ihan kuka tahansa vähääkään lahjakas tarinoitsija.

Dialogi ei esimerkiksi eroa mitenkään muiden kirjoittajien tavasta tehdä se.
Tarinankerronnassa ei ole mitään poikkeavaa, mitä joku ei olisi jo tehnyt.

Pötyä.

Kyseiset teokset (varsinkin From Hell (http://en.wikipedia.org/wiki/From_Hell))  on kirjoittanut valtavan tietopohjan, varsinkin kirjallisuudesta ja historiasta, omaava henkilö, joka pystyy poikkeuksellisen hyvin uutta luovaan synteesiin.

Hän sijoittuu toistuvasti kärkeen parhaita länsimaisen sarjakuvan kirjoittajia listattaessa (esim. viimeksi täällä (http://www.mania.com/top-20-comic-writers-all-time_article_115430.html)).

Siitä voidaan tietenkin aina taittaa peistä, onko Moore "hyvä", mutta se on eittämättä tosi, että hän on taatusti "erilainen" - hyvin monellakin tapaa.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 04.06.2009 klo 16:08:08
Kyseiset teokset (varsinkin From Hell (http://en.wikipedia.org/wiki/From_Hell))  on kirjoittanut valtavan tietopohjan, varsinkin kirjallisuudesta ja historiasta, omaava henkilö, joka pystyy poikkeuksellisen hyvin uutta luovaan synteesiin.

Ensimmäinen Helvetistä pläjäys vaati luvullisen verran sivuja. Eli 16 sivua.
Ota kirjallisuutta käteen, ota sopiva aihe, ja sinulla on jonkin ajan päästä tarina kasassa. Laadusta en mene takuuseen, mutta ei se sinulta vaadi mitään mitä muut eivät osaisi, tai olisi jo tehnyt.
Muistuttaisin, etten kyseenalaistanut Mooren teoksia, mutta kyseenalaistin Mooren jumalaseman ja ainutlaatuisuuden. Tai ainakin se oli tarkoitukseni.

Hän sijoittuu toistuvasti kärkeen parhaita länsimaisen sarjakuvan kirjoittajia listattaessa (esim. viimeksi täällä (http://www.mania.com/top-20-comic-writers-all-time_article_115430.html)).

Ei tämä tee hänen tyylistään kirjoittaa tarinoita mitenkään ainutlaatuista. Erilaisen ehkä siinä, että hän on sijoittunut moiselle listalle suht. kork. sijalle.

Siitä voidaan tietenkin aina taittaa peistä, onko Moore "hyvä", mutta se on eittämättä tosi, että hän on taatusti "erilainen" - hyvin monellakin tapaa.

Nyt tämä menee taas Jaska Jokunen keskusteluksi...
Niin siis...millä tavoin? Mitä hän tekee, mitä joku toinen ei ole tehnyt, tai kykenisi tekemään?
Et tainnut nyt ihan hahmottaa, mitä tarkoitin.
Siis ainutlaatuinen on kuitenkin eriasia kuin erilainen.
Erilainen osaa olla kuka tahansa aina joulupukista pääsiäispupuun, mutta ainutlaatuinen on vaikeampi.
Sitäpaitsi "Älä vertaa kultaa leivän palaan" kuuluu sanontakin.
: Vs: Alan Moore
: Doc Lomapäivä 04.06.2009 klo 16:30:58
Mitä hän tekee, mitä joku toinen ei ole tehnyt, tai kykenisi tekemään?
Tämähän pätee keneen tahansa. Hyvän kirjoittajan täytyy aina pystyä näkemään toisen kirjoittajan maneerit.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 04.06.2009 klo 19:11:09
Ensimmäinen Helvetistä pläjäys vaati luvullisen verran sivuja. Eli 16 sivua.
(...)
Sitäpaitsi "Älä vertaa kultaa leivän palaan" kuuluu sanontakin.

Luovutan.
: Vs: Alan Moore
: jussi mäkinen 05.06.2009 klo 12:51:35
Joka lienee syy, miksi mies on tehnyt The Lost girlsin kaltaisia touhuja.
Ja eikös se kuitenkin ysärin puolessa välissä tehnyt enemmän yksittäisiä numeroita Spawnin kaltaisiin on-going sarjoihin?
Se, että Moore olisi jotenkin muita kirjoittajia nerokkaampi on kyllä minusta muutenkin hölmö ajatus Mooren lukemista aloittaessa...

Kaikki suuret nimet ovat tehneet urillaan vain muutaman ison saavutuksen. Se ei tarkoita että he olisivat mitenkään parempia kuin muut.
Tämän vuoksi perspektiivi ja sen laaja käyttö voi johtaa pitempi kestoiseen uraan.
Pelkkä "lahjakkuus" ei riitä, täytyy myös erottua joukosta persoonallisella kirjoittelulla.

Alan Moorea ei edes tunnistaisi muiden joukosta, ellei tämä olisi hankkinut nimelleen tiettyä statusta.
Vaikka esim. Watchmen, From hell ja V for Vendetta ovatkin hienoja teoksia, ne olisi voinut kirjoittaa ihan kuka tahansa vähääkään lahjakas tarinoitsija.

Paitsi silloin kun Moore kirjoitti esim. V for Vendetan ja Marvelmanin (jotka siis alkoivat ilmestyä 1982) ei kukaan kirjoittanut vastaavia sarjakuvia saman genren sisällä. Watchmenin aikoihin lähin vertailukohta taisi olla Millerin Yön Ritari, Mooren Swamp Thing, Chaykinin American Flagg ja Shadow. Tuona aikana Mooren kaltaisen kirjoittajan oli siis helppo erottua joukosta ja kyllähän pelkästään noillakin jää historiaan. Nykyään asia olisi ehkä eri, mutta ainakin tiettyyn pisteeseen asti Moore oli muita pari askelta edellä, on hän sitten nero tai ei. 
Ja Spawniin kirjoittivat enemmän tai vähemmän vasemmalla kädellä pätkiä myös Gaiman, Dave Sim ja Miller. Kai heillä oli siihen jokin syykin, mutta en muista mikä.
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 05.06.2009 klo 14:42:23
Ja Spawniin kirjoittivat enemmän tai vähemmän vasemmalla kädellä pätkiä myös Gaiman, Dave Sim ja Miller. Kai heillä oli siihen jokin syykin, mutta en muista mikä.

Spawnissa olikin hienointa, että se sai kaikki kirjoittajat alittamaan itsensä.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 07.06.2009 klo 11:14:47
Ilmeisesti kirjastoon on tullut jokin maanantaipainos, sillä siinä on keskellä parisen kymmentä sivua italiaksi. Onko kukaan muu törmännyt vastaavaan?

Käsiini päätyneeseen Kapteeni Britannia -opukseen ei italiankielisiä sivuja ole eksynyt. Kaikki siis suomeksi, kuten pitääkin. Toivon mukaan tuo virhe ei ole eksynyt moneen kappaleeseen.
: Vs: Alan Moore
: jussi mäkinen 07.06.2009 klo 20:59:38
Kun olen tätä ketjua silmäillyt, niin vaikuttaa siltä, että Alan Moorea on arvosteltu lähinnä sen perusteella, onko se-ja-se teos hyvä vai ei, eikä ole pohdittu Mooren vaikutusta sarjakuviin yleisemmällä tasolla. Ja se mikä Mooresta (ja osin myös Gaimanista) tekee minun mielestäni merkittävän on se, miten hän on lähinnä 80-luvun töittensä kautta osaltaan vaikuttanut sarjakuvan ja sarjakuvateollisuuden kehitykseen. Tässä mielessä Moore on ollut siinä määrin merkittävä, että jos kaikki hänen työnsä eivät tiettyä tasoa saavuta, niin olkoon. Kuten "joku" Warren Ellis Warriorin # 14 kirjepalstalla kirjoitti: "Alan Moore -demi-god or genius?"
: Vs: Alan Moore
: hannu lipponen 31.07.2009 klo 15:56:52
Tunnustaudun täysiveriseksi Alan Mooren arvostajaksi & fanittajaksi. Kukaan toinen "mainstream" kirjoittaja ei mielestäni kirjoita yhtä laajalla spektrillä ja virtuositeetillä. Kyllä, Moore tekee kevyttäkin kamaa, mikä ei vähennä miehen arvoa minun silmissäni. Mieshän tekee ERINOMAISTA kevyttä kamaa halutessaan. Siinäpä vasta heppu, joka osaa kertoa tarinan ja kuljettaa lukijaa kuin pässi narussa.

Positiivisin yllätys oli Smax-minisarja, josta en tiennyt mitään sen ostaessani. Niinpä vaan mies osasi kutoa kevyestä fantasiaparodiasta stoorin, jossa oli huumoria ja tragediaa saumattomasti sovitettuna. Puhumattakaan Mooren (miellyttävästä) tavasta kutoa satunnaisilta vaikuttavat langat lopussa kauniiksi gobeliiniksi. Kuin yin ja yang. Esimerkiksi, tunisin lähtökohtaista vastenmielisyyttä Supreme-sarjikseen, mutta luettuani sen vakuutuin Mooren kyvystä kirjoittaa standardisupersankarista enemmän kuin mielekkään tarinan. Good ole yarn!

En ymmärrä, miksi tekniikan taitaminen olisi negatiivinen asia. Taiteellinen fiilishörhöily ja pelkällä vaistolla pelaaminen tuottaa järjestään paljon epäonnistuneempia opuksia kuin Mooren harkittu tarinankudonta. Luulenpa, että monelle muodostuu suuremmkasi ongelmaksi Mooren valitsemat lajityypit, fantasia ja scifi, ja se, että Moore mielellään pyörittelee vanhoja kliseitä uusiksi. Uskaltaapahan tehdä puhdasta "viihdettä", mutta enemmällä ajatuksella kuin useimmat.

Ja ei, kaikki Mooren kirjoittamat tarinat eivät ole nerokkaita. Eihän sellaista ihmistä voisi ollakaan. Minuun hänen kirjoitustapansa vetoaa kyllä enemmän kuin kekenkään muun, mukaanlukien Neil Gaiman.

Moore on varmasti arvostetuin sarjiskäsikirjoittaja sarjakuvan ulkopuolella. Että mies tekee vaikutuksen myös perinteistä kirjallisuutta arvostaviin, kertoo jo jotain. Tarinankerronnnan taidosta.

Nero se on.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 05.11.2009 klo 09:54:34
Hei, tänään on ruutisalaliiton merkkipäivä!
http://fi.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes

Sitä voi fiilistellä lukemalla V niin kuin verikoston.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 05.11.2009 klo 18:31:53
Sitä voi fiilistellä lukemalla V niin kuin verikoston.

Aika kaukaa haettua, mutta joo...
Onneksi V niin kuin Verikosto juuri kolmatta kertaa menossa.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 05.11.2009 klo 20:47:10
Aika kaukaa haettua,

Täh? Remember, remember, the fifth of november.

Ruutisalaliitto ja Guy Fawkes -naamari on koko ko. sarjakuvan symbolinen perusta. Anarkistinen toiminta korruptoitunutta hallintoa vastaan...

Oletko nyt ymmärtänyt ollenkaan lukemasi??

http://en.wikipedia.org/wiki/V_for_Vendetta
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 05.11.2009 klo 21:42:53
Remember, remember, the fifth of november.

Ruutisalaliitto ja Guy Fawkes -naamari on koko ko. sarjakuvan symbolinen perusta. Anarkistinen toiminta korruptoitunutta hallintoa vastaan...

Oletko nyt ymmärtänyt ollenkaan lukemasi??

Anteeksi, ilmaisu kaukaa haettua oli vähän ehkä liioittelua, ja kuulosti omituiselta tässä yhteydessä...
Siis olen kyllä ymmärtänyt lukemani, mutta vaikka Guy Fawkes on tärkeässä asemassa koko touhussa, niin on tuo silti vähän aiheen vierestä. Ymmärsitkö nyt mitä tarkoitin?

Ruutisalaliiton ja Guy Fawkesin juhliminen (toinen asia on sitten se että onko tuo juhlimisen aihe. ) lukemalla V niin kuin Verikosto on kuin joisi simaa jouluna glögin sijaan...ei sillä että siinä mitään pahaa olisi.

Eli siis vaikka V räjäyttääkin parlamenttitalon Guy Fawkes naamari päässä, se ei tee hänestä Guy Fawkesia, koska...hän on tulevaisuudessa. Tai siis menneisyydessä. Ei kun...
: Vs: Alan Moore
: Jyrki Vainio 06.11.2009 klo 01:00:19

The Onion: Barack Obama on nimennyt virkakautensa kronikoitsijaksi Alan Mooren. (http://www.theonion.com/content/news_briefs/barack_obama_names_alan)
Muut pohdinnassa olleet elämäkerturit olivat Warren Ellis, Grant Morrison ja Bob Woodward.
: Vs: Alan Moore
: MTT 06.11.2009 klo 08:39:37

Tää on oikeestaan nyt Mooren suhteen todella otollinen syksy, postissa tuli viime viikolla niin Absolute V for Vendetta kuin Absolute Promethea Book 1. On taas mitä lukea.

-MTT
: Vs: Alan Moore
: Reijo Valta 11.11.2009 klo 00:21:33
Alan Moore on nostettuna kirjallisuuskaapin päälle Salman Rushdien ja Doris Lessingin viereen:

Alan Moore Café Voltairessa (http://poistyopoydalta.blogspot.com/2009/11/alan-moore-cafe-voltairessa.html)

Tai no, ainakin on päässyt samaan brittiläistä nykykirjallisuutta esittelevään Imperiumin perilliset (Avain 2009) teokseen.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 12.11.2009 klo 18:28:52
Eikä vain sinne.
Alan Moore kirjoittaa libreton.
Gorillazien oopperaan.
Lisää Moore- Albarn-Hewlett karusellista (http://www.nme.com/news/gorillaz/48306)

Ei etteikö Hewlett olisi oiva sarjakuvantekijä itsessäänkin.
: Vs: Alan Moore
: JV 02.12.2009 klo 19:25:26
Alan Moore - rokkistara (Youtube) (http://www.youtube.com/watch?v=I1-i-9slc5A)
: Vs: Alan Moore
: Ami 13.12.2009 klo 20:08:37
Ja se mikä Mooresta (ja osin myös Gaimanista) tekee minun mielestäni merkittävän on se, miten hän on lähinnä 80-luvun töittensä kautta osaltaan vaikuttanut sarjakuvan ja sarjakuvateollisuuden kehitykseen.

Moore ja Gaiman todella osaavat punoa monipuolisia, sisältönsä ja varsinkin rakenteensa puolesta mestarillisia juonikuvioita. Sen sijaan kuvakerronnan tasolla kirjoittajien kikat tulevat yleensä Will Eisnerilta.

Promethea 4 oli hieno, 5. osa taas aivan turha lisäys. Supersankarihutun tunkeminen syvälliseen juutalaisfilosofiseen fantasiaseikkailuun laski tarinaa aivan sietämättömästi alaspäin, mutta onneksi viimeinen luku oli (kuin kompensaationa) kunnon hippivalistusta.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 13.12.2009 klo 21:28:35
Promethea 4 oli hieno, 5. osa taas aivan turha lisäys. Supersankarihutun tunkeminen syvälliseen juutalaisfilosofiseen fantasiaseikkailuun laski tarinaa aivan sietämättömästi alaspäin, mutta onneksi viimeinen luku oli (kuin kompensaationa) kunnon hippivalistusta.

Et sitten enää Promethea...varmaan kakkoskokooma?(lehtinä täälläpäin näet) senttariosuutta muista?
Promethea on kerrontaa kerronnasta, ei vain fantasiasta
: Vs: Alan Moore
: Ami 14.12.2009 klo 09:06:01
Promethean kakkosalbumin viimeinen tarina on hieno sarjakuvaruno, joka toimii introna 3. ja 4. albumeille. Kokonaisuus olisi ollut eheämpi, jo se olisi päätetty 4. albumiin. Viides osa ei tuo lisäarvoa tarinaan.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 21.12.2009 klo 02:07:48
Ei tuo lisäarvoa?
Jokaisella onm tietysti oikeus omaan mielipiteeseen mutta kokonaisuus on hieno aivan kaikki 32 numeroa.
Supersankarit ovat modernia mytologiaa magiaa (melko yllättävä veto niinkin selkeältä ja kylmän kliiniseltä kirjoittajalta kuin Moore...)
ja ottaen huomioon että viimeinen numerokin omaa 32 sivua varmaan on odottomatonta kabbalaan ja tarottiin viittaavassa sarjassa.

Kokonaisuuksiin on syynsä ja nautin uppoutumisesta kerrontaan ja metakerrontaan Prometheassa.

Ainoa Mooren tarinoissa on se hippimeininki.
Sarjaa lukemattomat ei sitten lue spoileria.


Mutta se suotakoon tämän kaliiberin kertojalle.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 27.12.2009 klo 19:50:02
Alan Moore mangapimuna (http://www.toplessrobot.com/2009/12/alan_moore_like_youve_never_seen_him_before.php)

öh...joo.
Japani hyvä, eikö karaokessa ollut jo tarpeeksi?
: Vs: Alan Moore
: Ami 01.01.2010 klo 10:45:52
Lost Girls -arvosteluni, (http://amina.sarjakuvablogit.com/2009/12/31/alan-moore-lost-girls/) alun perin Tähtivaeltajaan.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 11.01.2010 klo 16:55:32
Alan ja Dodgem Logic:
http://www.dodgemlogic.com/
"World needs love sweet love and good old underground magazine"  :D
Play the video.

Timo
: Vs: Alan Moore
: Lurker 10.05.2010 klo 14:55:47
Kuka se sieltä kurkistaa...??
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5069.0;attach=16292)

Moorelta on ilmestynyt joku audioälpeesettiboxi (https://lexrecords.com/shop/pages/view.php?stockcode=LEX090BOX). Kuvassa toimintasankari itse.
: Vs: Alan Moore
: JV 10.05.2010 klo 15:28:35
Kuka se sieltä kurkistaa...??
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5069.0;attach=16292)

Moorelta on ilmestynyt joku audioälpeesettiboxi (https://lexrecords.com/shop/pages/view.php?stockcode=LEX090BOX). Kuvassa toimintasankari itse.


Minua rasittaa tämmöiset boksit, joihin ympätään sekä cd että vinyyli samaan. Cd.n voisin ostaa vaikka heti, mutta en tuommoisella hinnalla. Kiinnostava proggis - Mooren puhe/runo/äänitaidelevyt ovat olleet varsin mainioita, mutta musiikkitaustoissa on paikoitellen ollut parantamisen varaa. Tällä kertaa tuntusi olevan aika lahjakas poppoo messissä, mikä ei välttämättä takaa toimivaa kokonaisuutta.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 08.07.2010 klo 00:32:23
Moore kähisi viimeksi noin kuukausi sitten että "enpä enää sarjakuvia kirjoita". Tämmöinen haastattelu on julkaistu nyt mm. Akateemisessa kirjakaupassa kaupan olevassa Comix Megahyperextravagantza tjsp. -julkaisussa, joka on luonnollisesti pakattu muoviin, hintaa 15+ euroa.

Mukana haastatteluja myös muilta - mm. Neal Adams, Mignola, Gaiman jne. vaan haiskahtaa rahastukselta huolimatta siitä ja senkin takia että lättyrän kera tulee sarjiselokuva-hyperturbojulisteita.

Mooren lopettamisjuttuihinhan kannattaa aina uskoa. Itse uskon että 50 vuoden sisään hän vielä joskus aikuisen oikeesti pitää lupauksensa. 
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.07.2010 klo 00:46:21
Moore kähisi viimeksi noin kuukausi sitten että "enpä enää sarjakuvia kirjoita". Tämmöinen haastattelu on julkaistu nyt mm. Akateemisessa kirjakaupassa kaupan olevassa Comix Megahyperextravagantza tjsp. -julkaisussa, joka on luonnollisesti pakattu muoviin, hintaa 15+ euroa.

Mukana haastatteluja myös muilta - mm. Neal Adams, Mignola, Gaiman jne. vaan haiskahtaa rahastukselta huolimatta siitä ja senkin takia että lättyrän kera tulee sarjiselokuva-hyperturbojulisteita.

VesaK tarkoittaa luonnollisestikin Comic Heroes #2 lehteä, joka on SFXn sisarjulkaisu joka on tehnyt samaa Scifille vuodesta 1995 asti.
Eli monesta muusta eroten näillä julkaisuilla on sellaisia asioita kuin rahoitus ja sen tuomat graafikot yms yleisestä totuttu vieraus.

niin ja tietty se näytelehti jossa maistiaisia mm. Talbotin Grandvillen jatkosta sarjakuvina.
eli aika soopaa, joo.
on on.

Haastattelussahan Moore jylisti tämän myös olevan viimeinen SARJAKUVAhaastattelu, koska "genre on sisäänlämpiävä eikä edes yritä uudistua vaan on fanipoikien temmellyskenttä"
Moore ei tosin rajannut tähän vain angloamerikkalaista supersankarituotantoa.

Näissä piirteissä (sosiaaliset suhteet)tunnen syvää sukulaisuutta niin Mooreen kuin John Byrneenkin. Helppoja työtovereita jotka unohtavat hetkessä eivätkä kuunaan kanna kaunaa.

Juuri tämä viimeinen piirre on estänyt 1963 kokoelman tekemisen koska Moore on kategorisesti ilmaissut kieltäytymyksensä. Imagella tekijät omistajat hahmojen oikeudet mikä tarkoittaa ettei lafka voi uudelleenjulkaista niitä ilman tekijäin lupaa.
ja jos käsikirjoittaja ei tahdo niin ei sitten.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 08.07.2010 klo 01:02:10
Minulla on nuo 1963-sarjan lehdet ilmeisesti kaikki, ja ovathan ne parhaalla mahdollisella ihmesarjojen ilmaisua matkivalla ironialla toteuttettuja.

Valon jumala Horusta ketuttaa kun hänen siviiliminäänsä jahtaava tyhmä bimbotyttö pitää pelastaa kesken mikrotason harmageddonin taistelun. Ultimate Special Agent eli U.S.A. pelastaa presidentin salamurhaajalta Dallasissa, onko mördausta yrittänyt hintelä kommunistiseko vaiko pahamaineinen RED BRAIN?? Fury/Hämähäkkimies-pastississa on opiskelijaelon sorvaaminen superhommiin vaikeaa. Ja niin edelleen.

Kannesta kanteen silkkaa Stan Leen & co. "pilkkaa" lukuisia alaviitteitä ja kirjepalstoja myöten. Mutta tuskin nämä kovin suurelle yleisölle avautuvat.

"Ei, me emme anna toimituksessa vieraileville faneille muistoksi originaaleista leikattuja ruutuja - me annamme enemmän! Tule käymään niin saat koko pussillisen alkuperäistaidetta suoraan paperisilppuristamme!" 
: Vs: Alan Moore
: Rmäki 08.07.2010 klo 09:18:54
Juuri tämä viimeinen piirre on estänyt 1963 kokoelman tekemisen koska Moore on kategorisesti ilmaissut kieltäytymyksensä. Imagella tekijät omistajat hahmojen oikeudet mikä tarkoittaa ettei lafka voi uudelleenjulkaista niitä ilman tekijäin lupaa.
ja jos käsikirjoittaja ei tahdo niin ei sitten.

No itse asiassa OSA sarjan hahmoista on palaamassa kuvioihin, jos Bissetteä on uskominen: http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=26975 (http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=26975).
: Vs: Alan Moore
: J.M:salo 08.07.2010 klo 09:31:48
Juuri tämä viimeinen piirre on estänyt 1963 kokoelman tekemisen koska Moore on kategorisesti ilmaissut kieltäytymyksensä. Imagella tekijät omistajat hahmojen oikeudet mikä tarkoittaa ettei lafka voi uudelleenjulkaista niitä ilman tekijäin lupaa.
ja jos käsikirjoittaja ei tahdo niin ei sitten.

Mitä Teräsmies-oikeusjutusta opin, niin Moore ei yksin voi kokoelmaa kieltää, mikäli kaikki kuvittajat (=muut tekijänoikeuksien haltijat) haluavat sellaisen tehdä. Riittää että yksi oikeuden omistaja antaa myöntymyksensä ja muille omistajille annetaan heidän osansa rahavirrasta.
: Vs: Alan Moore
: Veli Loponen 08.07.2010 klo 10:37:54
Moore kähisi viimeksi noin kuukausi sitten että "enpä enää sarjakuvia kirjoita". Tämmöinen haastattelu on julkaistu nyt mm. Akateemisessa kirjakaupassa kaupan olevassa Comix Megahyperextravagantza tjsp. -julkaisussa, joka on luonnollisesti pakattu muoviin, hintaa 15+ euroa.
Tuon haastiksen voi lukea myös lehden nettisivuilta (http://www.sfx.co.uk/2010/07/04/alan-moores-farewell-to-the- comics-industry/).
: Vs: Alan Moore
: VesaK 08.07.2010 klo 14:26:13
Tuon haastiksen voi lukea myös lehden nettisivuilta (http://www.sfx.co.uk/2010/07/04/alan-moores-farewell-to-the- comics-industry/).

Ainakin pätkän. Jos jatkuu samanlaisena niin eiköhän tuostakin olennainen välity. Mahtaako Moorea ketuttaa että oppipoikansa Gaiman on loikannut varsin onnistuneesti niin kirjallisuuden kuin elokuvienkin puolelle?
Vai onko Northamptonin maagi uppoutunut täysin musikaalis-taikuudellisten performanssien suunnitteluun? The snake the snake...
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.07.2010 klo 15:57:18
Mitä Teräsmies-oikeusjutusta opin, niin Moore ei yksin voi kokoelmaa kieltää, mikäli kaikki kuvittajat (=muut tekijänoikeuksien haltijat) haluavat sellaisen tehdä. Riittää että yksi oikeuden omistaja antaa myöntymyksensä ja muille omistajille annetaan heidän osansa rahavirrasta.

totta mutta sitten kun mennään lähteelle eli Image comicsin Jim Valentinon kantaan:
As with ALL Image books, 1963 belongs to the creators.
Personally I have never and will never claim ownership on something I didn't create.

In this case the original properties were the property of Alan and the primary pencil artist (so, Rick, Steve, myself depending on who drew which character).

Neither I nor Image "ended" the series.
The Annual was taken out of my hands and given to Jim Lee.
For whatever reason, Jim never went forward with the Annual.
This left a bitter taste in nearly everyone's mouth who was associated with the project.

Since then there have been some personal falling outs between individuals associated with the project.

I appreciate that folks would like information about a fondly remembered series. I hope I've answered every question put to me about it. There are just so many ways I can tell people that this will never happen.

Bissette linkki oli mielenkiintoista luettavaa varsinkin kun oli kesäkuulta kun taas maaliskuussa  Valentinon kanta oli:
It's just been very frustrating for a lot of us on this side of the fence and your inquiry came as Bissette and i were wrapping up a conversation about this!! One in which we decided it was time to throw in the towel on the whole mess.

sigh.
mutta myös Bissette on "lopettanut sarjakuvien teon" ainakin kerran.

Moore kisaa aivan eri lajeissa kuin Gaiman, itse en paljoa painoarvoa Gaimanille laita: mukava mies, fiksu ja omaa kyvyn luoda hyviä konsepteja, mutta ihan siinä tarinankerrontakyvyssä ei ole Mooren kanssa samalla viivalla.
Hyvä jos samalla stadionilla samassa maassa.

Luin Mooren haastattelun ajatuksella ja vaikka ymmärrän kannan en jaa sitä.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 10.07.2010 klo 20:57:16
1963 oli aivan tolkuttoman hieno pastissi jota uskaltaa suositella kaikille Mooren/ varhaisen Marvelin ystäville.

Jenkkilässä nuo irtonumerot näyttävät alan liikkeissä liikkuvan uudenkarheinakin kuluttajaystävälliseen noin dollarin hintaan per kipale.
: Vs: Alan Moore
: hatinufer 11.07.2010 klo 10:16:30
.. minun muistikuvieni mukaan 1963 oli tökeröä roskaa, jota ei uskoisi Alan Mooren kirjoittamaksi. Kiikutin koko sarjan aikoinaan divariin....Enkä ole katunut; ja euro-dollarin hintaluokka ei anna syytäkään moiselle tunteelle.
Tekiköhän Moore Imagelle  ainuttakaan kunnollista työtä : ainakin minun muistikuvien mukaan mies vaikutti tuolloin olleen joko vieraalla maalla tai mieron tiellä. Imagea ennen ja Imagen jälkeen mies on kyllä ollut vedossa. Olkoonkin , että V for Vendetta ja Watchmen ovat edelleen hänen töittensä keihäänkärkiä.
: Vs: Alan Moore
: Hege 11.07.2010 klo 12:24:30
Rob Liefeldin Supreme-sarjakuvan uusiminen oli mielestäni Mooren onnistuminen Imagen tallissa. Tavallaan samaa polkua tallotaan kuin 1963:ssa, mutta tämä vain toimii paremmin.
: Vs: Alan Moore
: Jena Baran 16.07.2010 klo 11:57:31
The Stool Pigeon tarjoaa pitkän Alan Mooren haastattelun (http://www.thestoolpigeon.co.uk/features/alan-moore.html), jossa puhutaan mm. hänen nykyisestä suhteestaan supersankarisarjakuviin.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 16.07.2010 klo 14:03:48

Valentino on jäänyt Kvaakissa turhan vähälle huomiolle.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Valentino


Valentino on oivallinen tekijämies ja oli Imagen puolella myös mm. Alan Mooren sateenvarjona/ammuttavana viestinviejänä.
Shadowhawk lukeutuu monesta eri syystä suosikkeihini.
: Vs: Alan Moore
: smitty 22.07.2010 klo 15:23:53
Wired-lehti (http://www.wired.com/underwire/2010/07/alan-moore-watchmen) on julkaissut maistiaisen tulevasta Alan Mooren haastattelusta.

Siitä selviää mm. että DC on tarjonnut Watchmenin oikeuksia vastikään takaisin Moorelle, JOS tämä suostuu kirjoittamaan sarjakuvalle alkuosia sekä jatkoa.

Moore kertoi että ehkä 10 vuotta sitten olisi saattanutkin mennä läpi, mutta nyt DC voi pitää Watchmenin ja tunkkinsa.

Lisäksi Moorea ei taideta Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla nähdä:"I’m pretty much out of comics now...I really want nothing to do with it. So yeah, the comics conventions are right out.”
: Vs: Alan Moore
: T.Kokkila 23.07.2010 klo 13:51:36
Tässäpä olisi mahdollisuus nähdä Alan Moore livenä Lontoossa lokakuussa: http://www.tamlondon.org

TAM, eli The Amazing Meeting on James Randi Educational Foundationin järjestämä skeptikkotapahtuma. Ilmeisesti mystisyyteen taipuvainen Moore on siis kuitenkin tieteellisen maailmankuvan kannattaja. Lippu kaksipäiväiseen tapahtumaan vähän reilut 200 puntaa.

: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 03.08.2010 klo 14:58:55
Ilmeisesti mystisyyteen taipuvainen Moore on siis kuitenkin tieteellisen maailmankuvan kannattaja.

Tai sitten käypi plokkaamassa itselleen miljoona dollaria (http://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi_Educational_Foundation#The_One_Million_Dollar_Paranormal_Challenge) Randin kourasta.  ;D

200 puntaa liput?!

Timo
: Vs: Alan Moore
: T.Kokkila 18.10.2010 klo 12:32:29
Tämäkin tapahtuma sitten meni, ja Moore oli ilmeisesti peräti paikalla. Nettiin ehkä kertyy lisämateriaalia myöhemmin, mutta pikainen googlailu tuotti ainakin nämä:

Hauskahkoja sitaatteja Mooren ja muiden vieraiden puheista:
http://www.skeptical-science.com/people/skeptics/tam-london-2010-favorite-quotes/ (http://www.skeptical-science.com/people/skeptics/tam-london-2010-favorite-quotes/)

Muutamia valokuvia:
http://www.flickr.com/photos/stewdean/5091076346/in/photostream/ (http://www.flickr.com/photos/stewdean/5091076346/in/photostream/)
: Vs: Alan Moore
: mikko jylhä 18.10.2010 klo 13:53:23
Toivo Kauranne teki arvostelun(?) Prometheasta:

http://www.sarjakuvanteko.fi/wiki/index.php?title=Moore_Alan:_Promethea
: Vs: Alan Moore
: VesaK 18.10.2010 klo 14:56:31
Tämäkin tapahtuma sitten meni, ja Moore oli ilmeisesti peräti paikalla.

Tymäkät popot Alanilla. Tykkäisköhän hän Reinoista?

Ihan hauskoja sitaatteja mutta ei nyt sentään 200 punnan arvosta...
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 06.01.2011 klo 17:41:11
Ei ole vielä mainittu Mooren uutuutta. Neonomicon on yhdistelmä X-Filesiä ja Lovecraftia höystettynä pornoilulla.
Tajusin pari päivää sitten että tämä on lipsahtanut pois noista viikon sarjakuvaviesteistäni. Ajattelin huomioida sitten vikan numeron myötä.

Ihan mainio kauhutarina. Yhdessä arvostelussa sanottiin että hemmetin hyvähän tämä olisi jos kannessa ei lukisi Alan Moore.
WTF?
Itse olen tykännyt kuin hullu puurosta.
Katsotaan miten vika numero päättää tarinan eli pysyykö homma nipussa vai lässähtääkö kalkkiviivoilla.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 06.01.2011 klo 19:46:49
Mooren nimestä tuli arvostelijalle liian kovat odotukset.
Ah, OK!
Ei kaikki miehen matsku voi olla From Helliä tms.

Mutta on tuossa kommentissa kyllä perääkin, itselläkin oli hieman naputtamista Neonomiconista kuten Viikon sarjakuvat (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11443.msg325231.html#new) -ketjun kommentistani voi lukea.

Heh, hieman kornia on tuo Avatarin tapa nimetä sarjajaan tunnettujen käsikirjoittajien mukaan "Alan Moore's...", "Warren Ellis'..." jne. Noh, ehkä noiden avulla sitten joku puusilmä jättää kyseisen sarjakuvan missaamatta.

: Vs: Alan Moore
: Jena Baran 03.02.2011 klo 23:50:41
JanneT linkitti Aragonés-ketjussa Fanboy Radion podcastin. Heiltäpä löytyikin sitten myös Alan Mooren mainio haastattelu (http://fanboyradio.libsyn.com/index.php?post_id=152083) vuodelta 2006.

Keskustelussa on aiheena mm. Lost Girlsin perusidea (olisinpa kuunnellut tämän ennen sen lukemista, olisin saanut teoksesta enemmän irti), kootaanko Marvelmania koskaan albumiksi ja miksi ja se, onko Moore sarjakuvien John Lennon.

Moore on kertakaikkisen upea haastateltava. Häneltä löytyy mietitty, viisas ja huumorintajuinen vastaus mihin tahansa kysymykseen. Hän tuntee oman arvonsa ja asemansa, mutta on silti vaatimaton, "tavallinen" ja mukava kaveri. Hänelle ei vaikuta nousseen ylistys päähän. Suosittelen lämpimasti kuuntelemaan tämän.

On se vaan nero, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Maailma olisi huomattavasti köyhempi paikka ilman häntä.
: Vs: Alan Moore
: Tepes 04.02.2011 klo 16:32:41
Ilmeisesti mystisyyteen taipuvainen Moore on siis kuitenkin tieteellisen maailmankuvan kannattaja.

Tulipa luettua juuri Yuggoth cultures and other growths-teos, ja sen ehkä parasta antia oli pitkä haastattelu, jossa Moore selventää  okkultismin, taiteen ja inspiraation yhteistoimintaa. Ja Moore vaikuttaa kyllä täysin selväjärkiseltä hepulta. Yliluonnolliset ilmiöt hän kuittasi lähinnä tyyliin "bollocks, ei sellaista tapahdu", mutta toisaalta itsensä voi saada transsiin, rituaaleja voi suorittaa, symbolien ja okkultismin tulkinnasta voi saada ideoita... Ja jos näistä on apua oman työn tai mielenkiinnon kannalta, niin miksi ei?

Itse kirja oli muutenkin ihan mielenkiintoinen, lähinnä tosin H.P.Lovecraft-fanille. Ja omituista kyllä, n. puolet sarjakuvasisällöstä käsitti Mooren sijaan Antony Johnsonin kynäilemiä Lovecraft-pastisseja.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 14.04.2011 klo 17:50:13
Perheen kauniimpi osapuoli esitti kysymýksen miksen ole linkannut kvaakkiin sitä Alan Moore dokumenttia josta neitokin on saanut muutaman kuunkierron ohessa nauttia.

Ei harmainta aavistustakaan. Oletin kai että kai kaikki muutkin sen ovat katsoneet.

Alan Mooren mielenmaisema youtubessa (http://www.youtube.com/watch?v=rvcPVxzhTLQ&feature)
koko tunti 14 minuuttia dokumentaarista pamflettia.

Ja onhan niitäkin joista Warren Ellisin Alan Moore kanta (http://www.youtube.com/watch?v=fS0r3VNdV_k), juutupea tämäkin, on se "virallinen" rienaavahko totuus.

Omia Moore- arvostuksia on tässä vaiheessa turha edes availla
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 18.04.2011 klo 21:16:39
BBC 6 lähettää tarkoituksella viestin avaruuteen ns WOWsignaalin.
Arvatkaa kuka on ottanut projektiin osaa?
ei, en tarkoittanut Margaret Thatcheria...josko ketju antaisi osviittaa?
no hyvä on...
Youtubessa Alan Mooren viesti muille sivilisaatioille (http://www.youtube.com/watch?v=UK4ZrWwhIm4&feature)

: Vs: Alan Moore
: VesaK 18.04.2011 klo 23:54:44
Tämä'n ketjun aloittajan, Otto Sinisalon esitelmä "Miksi niin moni sarjakuvantekijä kajahtaa" tjsp. Tähtivaeltajapäivänä sisälsi myös Moore-osion. Muistaakseni siinä kohtaa siteerattiin Northamptonin maagia: Hän oli itse kirjoittamansa From Hell -repliikin takia äkkiä nähnyt valon tai jotain ja tajusi että ainoa ratkaisu nykymaailmassa selviytymiseen on ryhtyä taikuriksi:

'The one place gods inarguably exist is in the human mind'.

Mooren mukaan elämme järjestyksen illuusiossa maailmassa jossa ei oikeasti ole mitään toimivaa järjestelmää, vain jatkuva sekasorto.

Tämä helpottaa ymmärtämään mm. Suomen vaalituloksen. Demokratia sopi muinaisille kreikkalaisille.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 19.04.2011 klo 08:30:50
Tämä'n ketjun aloittajan, Otto Sinisalon esitelmä "Miksi niin moni sarjakuvantekijä kajahtaa" tjsp. Tähtivaeltajapäivänä sisälsi myös Moore-osion. Muistaakseni siinä kohtaa siteerattiin Northamptonin maagia: Hän oli itse kirjoittamansa From Hell -repliikin takia äkkiä nähnyt valon tai jotain ja tajusi että ainoa ratkaisu nykymaailmassa selviytymiseen on ryhtyä taikuriksi:

'The one place gods inarguably exist is in the human mind'.

Mooren "kajahtaminen" on minusta hiukan liioteltua, monet noista ajatusprosesseista ovat minusta melko ymmärrettäviä ja enemmän tulkintakysymyksiä ei uskoa magiaan magiana vaan metakäsitteenä.
Muistaakseni Moore on eräässä haastattelussa korostanut miten termi apokalypsi nähdään vain ja ainoastaan maailmanloppuna alkuperäisen merkityssisällön sijaan ja olemassa olevan kulttuurisen rakenteen murtuminen olisi kuten yksilötason mielen rakenteen murtuminen.
Mielikuvani mukaan sanoi että tämähän on ok, pohjaten teesinsa omakohtaisiin kokemuksiinsa.
Minusta tässä ei ole varsinaisesti mitään kummallista.

Moorea vaan auttaa se miten lempeän ymmärtävästi on tätä ajatustaan levittänyt ja kerännyt ystäviä kuten vaikkapa sarjakuvakäsikirjoittaja Jason Aaronin, joka "hivenen kyrsiintyi" Mooren linjauksiin.

Neonomicon täytynee hommata jostain.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 19.04.2011 klo 09:25:43
No onhan Moore toki vielä kaukana tai ainakin omalla kiertoradallaan vaikka Steve Ditkoon verrattuna. Mutta "uskoon tullut" kuitenkin, kuten esim. Prometheasta huomaamme.

Moorella on kuitenkin enimmän aikaa laamat Nuuksiossa. Moore myös kommentoi Ditkon nykyistä ajatusmaailmaa paitsi Watchmenin Rorschachissa, myös Jonathan Rossin dokumentissa "In search for Steve Ditko", jonka toivottavasti mahdollisimman moni hankkii katsottavakseen.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 19.04.2011 klo 09:49:37
Mutta "uskoon tullut" kuitenkin, kuten esim. Prometheasta huomaamme.

Se hippipäätöskö? Vai peruskonsepti? Ainahan Moorella on ollut synkeimmissäkin tarinoissaan jotain positiivista ja ylevöittävää(no, ei ehkä DR&Quinchissa, mutta kuiteskin...) joten en saa nyt ihan avattua mitä tahdot sanoa.
Magia/todellisuudentasojuttujakin on monessa kohtaa pitkin uraa.

Mutta siinä kyllä ollaan samalla sivulla että vanhakantaisessa poliittisessa jaossa Moore on selvästi vasemmalla ja Ditko aika kaukana oikealla.
Vasemmisto ei kyllä kuvaa sitäkään käsitystä jonka kertojan maailmankuvasta olen saanut. Liian rajoittunut määritteenä.
Kuten varmaan se saamani käsityskin.
: Vs: Alan Moore
: Otto Sinisalo 19.04.2011 klo 11:58:24
Mooren mukaan elämme järjestyksen illuusiossa maailmassa jossa ei oikeasti ole mitään toimivaa järjestelmää, vain jatkuva sekasorto.

Tämä helpottaa ymmärtämään mm. Suomen vaalituloksen. Demokratia sopi muinaisille kreikkalaisille.

Moore on lopulta selväjärkisimpiä kavereita alalla, erikoisuudentavoittelijan elkeistään huolimatta. Kaikki Mooren "pim, olen taikuri" -läppä on osa miehen (elämää?) suurempaa performanssitaidekokonaisuutta.

Suomen vaalitulos on hyvä esimerkki maailman monimutkaisuuden käsittämisen vaikeudesta. Kompleksiseen maailmaan haettiin ratkaisua yksinkertaisuuksia laukovista ITE-poliitikoista. Toisaalta taas pettyneet purnaavat rikkoutuneiden skeemojensa äärellä jälkeenpäin ettei demokratia toimi. Mutta juurihan se toimi!

Moore toimii myös esimerkkinä sellaisen kansalaisaktivismin edelläkävijästä, jolle on 2010-luvun yhteiskunnassa paikka: mies on aikanaan kampanjoinut sukupuolivähemmistöjen puolesta ja nykyään julkaisee kotikaupunkinsa asioita ruotivaa zinea. Muuttuipa Moore myös Northamptonin veikkohurstiksi viime jouluna kun jakoi lehtensä voitoilla ostettuja peittoja kaupungin kodittomille.

Ditko on taas sukeltanut suoraan randilaisen objektivismin syvään päähän ilman pelastusliivejä. Objektivismi on jälleen Teekutsuhörhöjen kautta framilla Yhdysvalloissa - tiesittekö, että Atlas Shrugged on juuri filmattu (http://www.avclub.com/articles/atlas-shrugged-part-i,54675/)?
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 19.04.2011 klo 15:34:35
Neonomicon täytynee hommata jostain.
Kannattaa odotella että kokoavat kaikki 5 numeroa yksiin kansiin.
Irtonumeroiden tiimoilta syväläinen meni jo.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 19.04.2011 klo 16:36:57
Kannattaa odotella että kokoavat kaikki 5 numeroa yksiin kansiin.
Irtonumeroiden tiimoilta syväläinen meni jo.

 tämän faktan olinkin tiedostanut. Mooren kohdalla kunitsellä tuo yleisesti ottaen hankalampi eli vanhempi materiaali on hanskassa niin uusissa kyse on kokooman odottelusta .

Neonomicon vaan onnistui ohittamaan omat tutkat.

sen sijaan tuon Alan Mooren ja Steve Mooren tee se itse magia -kirjan (http://www.topshelfcomix.com/catalog/the-moon-and-serpent-bumper-book-of-magic/578) ajattelin hommata ihan ajoissa.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 22.04.2011 klo 04:06:41
On tietenkin joitain asioita jotka herättävät hämmennystä.
Kuten se että on olemassa Alan Moore lego.
Niin siis on watchmenin, V for vendettan ja league of extraordinary gentlemenin legot mutta siis Alan Moore lego.

Xuerenin sivu (http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=158159)

harmi että ovat mittatilaustöitä, olisi moni hiekkalaatikkoleikki muuttunut eksoottisemmaksi...

: Vs: Alan Moore
: VesaK 27.04.2011 klo 16:59:07
Seitan seitan! Tämmöinen tulee heinäkuussa!

CHAPTER TWO takes place almost sixty years later in the psychedelic daze of Swinging London during 1969, a place where Tadukic Acid Diethylamide 26 is the drug of choice, and where different underworlds are starting to overlap dangerously to an accompaniment of sit-ins and sitars. The vicious gangster bosses of London's East End find themselves brought into contact with a counter-culture underground of mystical and medicated flower-children, or amoral pop-stars on the edge of psychological disintegration and developing a taste for Satanism. Alerted to a threat concerning the same magic order that she and her colleagues were investigating during 1910, a thoroughly modern Mina Murray and her dwindling league of comrades attempt to navigate the perilous rapids of London's hippy and criminal subculture, as well as the twilight world of its occultists. Starting to buckle from the pressures of the twentieth century and the weight of their own endless lives, Mina and her companions must nevertheless prevent the making of a Moonchild that might well turn out to be the antichrist. -- an 80-page full-color softcover graphic novel, 6.625" x 10.125"
: Vs: Alan Moore
: VesaK 28.04.2011 klo 14:31:55
Ja sitten Lontooseen:

http://www.londonwordfestival.com/index.php/2011/02/dodgem-logic/
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 28.04.2011 klo 19:24:12
Ostin aikoinaan Dodgem Logicin kolmosnumeron eikä ihmeemmin innostuttanut vaikka Mooren sarjakuvat on tullut hankittua about viimeistä sivua myöten.
: Vs: Alan Moore
: Janne 28.04.2011 klo 20:14:24
Mutta minä innostuin tuosta tulevasta herrasmiesliigasta. Olettaisin, että se suomennetaan.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 29.04.2011 klo 09:39:34
Mutta eihän Leaguesta voi olla innostumatta!

Ei noita voi millään lailla verrata toisiinsa. Dodgemin sisällöllä ei vaan ole juuri mitään tekemistä sarjakuvan kanssa ja hyvin vähän Mooren juttujakaan siinä oli. Aikauslehti osittaisella foliohattuasenteella.
: Vs: Alan Moore
: Janne 29.04.2011 klo 23:02:03
Käännös tulevasta liigasta on kuulemma jo tekeillä ja pitäisi syksyllä ulos putkahtaa :).
: Vs: Alan Moore
: OP 25.07.2011 klo 18:40:37
Käännös tulevasta liigasta on kuulemma jo tekeillä ja pitäisi syksyllä ulos putkahtaa :).

Saattaa tulla vähän myöhemminkin, omien tietojen mukaan"loppuvuodesta" (tietty syksykin on oikeastaan loppuvuotta, joten turhaan tulin sanomaan).

Luin ilmestyneet Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigat ja lähes kaikki muutkin Mooren teokset (lukematta Halo Jonesin ja Helvetistä-sarjan osat) ja näistä tykkään eniten.
Vartijat ja V niin kuin verikosto eivät minusta ole kummoisia. Siis ihan hyvä tarina, mutta piirroksista en tykännyt. Kai ne oli muutenkin liian erilaista sarjakuvaa mulle. Rämeen olennot oli hyviä, mutteivät niin hyviä kuin KMHL (onko tämä oikea lyhenne..?) Kapteeni Britannia oli ihan hauska, samoin DC-sankarit -opus. Hiljainen kuolema oli oikeastaan mitäänsanomaton.
Halo jones ei oikeastaan minua edes kiinnosta, mutta Helvetistä-yhteisniteen luen tässä joku päivä ainakin.

Onkos Moorelta suomentamatta paljonkin hyviä teoksia, joihin kannattaa ehkä tutustua englaniksi?
: Vs: Alan Moore
: VesaK 25.07.2011 klo 19:50:57
Onkos Moorelta suomentamatta paljonkin hyviä teoksia, joihin kannattaa ehkä tutustua englaniksi?

Monet ovat aika ufoiluja, kuten Promethea tai Lost Girls, joihin ei kannata ryhtyä mikäli ei halua käräyttää päätään. Top 10, the Forty-niners, Tom Strong, Marvelman ja Tomorrow stories varmaan uppoavat paremmin. Ne ovat hyvin kirjoitettuja ja hm... perinnetietoisia mutta with a twist, sano.  

Ai niin ja DR and Quinch myös, ja Bojeffries saga, jos viimeksimainitun jostain saa käsiinsä.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 25.07.2011 klo 23:11:27
"Ufoilut" (!?) eli Promethea ja Lost Girls pesevät Bojeffriesin (Top Shlfiltä pitäisi tulla reprintti jossain veiheessa) sekä DR and Quinchin mennen tullen. Sekä kaikki muut noista paitsi Marvelmanin/Miraclemanin, jonka hankkiminen on kyllä noista se vaikein eli kallein rasti.

Mutta nämä on tietenkin kovin henkilökohtaisia mielipiteitä...

Future Shocksit ovat vanhoja lyhäreitä joiden joukosta löytyy melkoisia herkkujankin. Parin kuukauden kuluttua tuleva Neonomicon on paikoin sangen brutaalikin Cthulhuilu. Äh, oikeastaan mitä tahansa Moorelta voi ostaa ja se kyllä pesee keskivertomateriaalin noin 6-0 ihan vasurilla.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 25.07.2011 klo 23:17:38
minuakin vähän ihmetyttää Protmethean "ufoilu" se minusta ollut mitenkään vaikeaselkoinen tai tajunnan laajentavia aineita vaativaa.

Neonomicon on henkilökohtaisella tasolla mahdoton ohitettava, Cthulhu-mythos ja Moore? ei pysty sivuuttamaan sitten millään muotoa
: Vs: Alan Moore
: VesaK 25.07.2011 klo 23:59:19
No myönnän että Lost Girlsin kyllä ymmärtää ilman foliohattuakin mutta onhan Promethea jo melkoinen trippi mikäli on tottunut perinteisempään sarjakuva-ilmaisuun. Ehkä Grant Morrisonin Invisibles vetäisee ohi hapokkaampana mutta...

Dr & Q on sitä 2000AD -revittelyä, josta Moore sittemmin on lähes irtisanoutunut. Tyhmää mutta ei ihan aivotonta mättöä. Ja hauskaa. On. Summa ummagumma: Uskomaton tahti on Northamptonin maagilla.

Bojeffries sagasta tykkään ja sillä hyvä, Mooren näkemys Addams Familysta brittiläisittäin.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 26.07.2011 klo 01:31:10
No sanotaan nyt näin, että Lost Girls kannattaa jättää väliin jos haluaa lukea sarjakuvaa, sillä LG ei ole sarjakuvaa vaan pornoa. Se on tasokkaampaa pornoa kuin moni muu porno, mutta se on silti pornoa. Ja n. 20 euroa pornosta on aika kallis hinta. Etenkin kun ei ole dvd:tä mukana...

Ja ei se Promethea nyt kovin ihmeellinen ole. Hyvää supersankari mytologian ja muiden mytologioiden yhdistelmää , mutta ei kuitenkaan mitään mistä ei tv:tä, elokuvia, kirjoja, sarjakuvia ja muuta tilbehööriä harrastanut selviäisi. Tämä ei kuitenkaan poista Promethean ainutlaatuisuutta. Se on myös hieno viipale Mooren tuotantoa, ja lukemisen arvoinen.
: Vs: Alan Moore
: Ossi Hiekkala 26.07.2011 klo 07:44:08
No sanotaan nyt näin, että Lost Girls kannattaa jättää väliin jos haluaa lukea sarjakuvaa, sillä LG ei ole sarjakuvaa vaan pornoa. Se on tasokkaampaa pornoa kuin moni muu porno, mutta se on silti pornoa. Ja n. 20 euroa pornosta on aika kallis hinta. Etenkin kun ei ole dvd:tä mukana...

Lost Girlsistä kannattaa kuvien katselemisen lisäksi myös lukea tekstit. Ehkä se sitten avautuu.

Paitsi jos sarjakuva = housuttomia ankkoja, katoilla hyppiviä spandexiin pukeutuvia tyyppejä ja lännenmiehet syömässä pihviä ja paistettuja perunoita.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 26.07.2011 klo 16:38:57
Lost Girlsistä kannattaa kuvien katselemisen lisäksi myös lukea tekstit. Ehkä se sitten avautuu.

Paitsi jos sarjakuva = housuttomia ankkoja, katoilla hyppiviä spandexiin pukeutuvia tyyppejä ja lännenmiehet syömässä pihviä ja paistettuja perunoita.
Juuri näin!

Moore sanoi että Lost Girlsissä oli hänellä ja vaimollaan tarkoitus näyttää että pornosta pystyy tekemään myös taidetta. Onnistuivat aivan julmetun hyvin ja mielestäni teos kuuluu Mooren kärkikolmikkoon.
: Vs: Alan Moore
: Sankaritar 28.07.2011 klo 22:11:11
Neonomiconia odotan minäkin kuola valuen :P
: Vs: Alan Moore
: Lurker 08.08.2011 klo 14:58:52
Century: 1969 sisältää joitakin viittauksia menneisiin (ja tuleviin): Jess Nevinsin annotaatioita. (http://jessnevins.com/annotations/1969annotations.html)

Myös blogista Mindless Ones.
http://mindlessones.com/tag/league-of-extraordinary-gentlemen-century-1969/
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.08.2011 klo 19:08:26
tämä tuli tänään poimittua akateemiselta siinä oikeassa formaatissa ja todettua että kyllähän liki 50€ voi nakata kirjaan (http://www.ilex-press.com/books/alan-moore-storyteller/)....
olisi sekin kyllä kelvannut ennemmin pehmytkantisena
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 08.08.2011 klo 20:01:32
olisi sekin kyllä kelvannut ennemmin pehmytkantisena

No shit? Luotan siihen että muistat mainita tämän jatkossakin jokaisen ostamasi kovakantisen (tai ostamatta jättämäsi) sarjakuvan kohdalla. On hyvä että maailmassa on pysyviä asioita.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.08.2011 klo 20:06:35
Luotan siihen että muistat mainita tämän jatkossakin jokaisen ostamasi kovakantisen (tai ostamatta jättämäsi) sarjakuvan kohdalla. On hyvä että maailmassa on pysyviä asioita.

sovitaan näin, eihän se ikinä sitä korpea jolle tarjonta kelpaa.

: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 08.08.2011 klo 20:12:41
Sori vaan. Mä luen edelleen Kvaakia liian säännöllisesti ja sen takia mielipiteistä jankuttaminen alkaa ärsyttää helpommin kuin jos täällä kävisi vaikkapa joka toinen viikko. Yritän yhä vähentää.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.08.2011 klo 20:50:24
ei tarvis, ymmärrän ilmiön: luen kaikki alueiden viestit päivittäin. Ilo ja riemu (ja isolta osalta se sama syy miksi jaksan asiasta muistuttaa).

itsellä on vaan useamman sarjakuvan, osa Mooreja mukaanlukien, kohdalla odotellut kuukausia ja vuosiakin että tulisi itselle ja hyllytilalle sopiva laitos.

eräät ennakkotiedot muuten väittävät että Neonomicon ja aiemmin mainittu Bojeffries saga olisivat tulossa elo-syykuun 2011 aikana ja optimistit koettavat saada uskomaan että Centuryn kolmas osakin pitäisi tulla tänä vuonna.






 
: Vs: Alan Moore
: VesaK 08.08.2011 klo 21:04:40
Pojat, pojat...

Book Depository tarjoilee Alan Murikan kirjoituksia kotiinkannettuna kovine kantteineen 23 eurolla. Sama lafka lupailee myös että KMHL 1969 ilmentyy valikoimiinsa huomenna eli yhdeksäs elokuuta.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 08.08.2011 klo 21:21:23

Book Depository .... lupailee myös että KMHL 1969 ilmentyy valikoimiinsa huomenna eli yhdeksäs elokuuta.

aika outoa, ottaen huomioon että siis ostin töiden jälkeen akateemiselta omani.

: Vs: Alan Moore
: VesaK 08.08.2011 klo 21:39:25
aika outoa, ottaen huomioon että siis ostin töiden jälkeen akateemiselta omani.

No jaa, parempi kassakaappi pivossa kuin kymmenen soria otsalla. Kustannusalalla kun ilmestymisajat ovat vaihtu-va-iset.

Vielä kun Maxwell the Magic Cat tulisi koottuna osiksi niin sitten ei tarttis odotella kuin Muurin ostoslistakokoelmaa. 
: Vs: Alan Moore
: Jena Baran 09.08.2011 klo 08:51:46
tämä tuli tänään poimittua akateemiselta siinä oikeassa formaatissa ja todettua että kyllähän liki 50€ voi nakata kirjaan (http://www.ilex-press.com/books/alan-moore-storyteller/)...

Kiitos vinkistä! Alan Moore: Storyteller lähti tulemaan niin, että Visa ei ennättänyt hämmästykseltään edes vingahtaa!
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 09.08.2011 klo 09:41:15
tämä tuli tänään poimittua akateemiselta siinä oikeassa formaatissa ja todettua että kyllähän liki
 (http://www.ilex-press.com/books/alan-moore-storyteller/)

Jösses... 19-Track CD of rarely-heard songs, readings, and performances!

Timo
: Vs: Alan Moore
: VesaK 09.08.2011 klo 11:46:47
Hmm... Ehkä en tuota silti vain levyn takia hanki. Semmoista murinaa ja mörinää kun Moore lankeilee loveen. "March of the Sinister Ducks":ista toki pidän.
: Vs: Alan Moore
: JV 04.11.2011 klo 15:27:02
Rämeen Olento 2 arvioitu Kvaakissa. (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=1675)
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 12.11.2011 klo 18:41:57
Neonomicon luettu ja hyväksi havaittu. Trade sisältää ystävällisesti myös Courtyard-tarinan, jonka pohjilta Neonomicon lähtee eteenpäin.

Kovempaa tämä tekel'd kuin viimeisimmät Herrasmiesten Liigan albumit. H'rrnai myös, että fhtagn e'hucunechh R'Lyeh. H'rrnai CTHULHU. H'rrnai Cthulhu nnh'gter...
: Vs: Alan Moore
: Emppu 29.11.2011 klo 15:35:05
Alan Mooren mietteitä Guy Fawkes-maskin käytöstä protesteissa (http://www.guardian.co.uk/books/2011/nov/27/alan-moore-v-vendetta-mask-protest) on asia, mitä minuakin mietityttänyt jo jonkin tovin.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 05.12.2011 klo 12:17:29
Alan Mooren mietteitä Guy Fawkes-maskin käytöstä protesteissa (http://www.guardian.co.uk/books/2011/nov/27/alan-moore-v-vendetta-mask-protest) on asia, mitä minuakin mietityttänyt jo jonkin tovin.

Ja sitten, tämä oli vain ajan kysymys, Alan Moore vs. Frank Miller.

Comic Book Legends Alan Moore and Frank Miller Feud Over Occupy Movement (http://www.hollywoodreporter.com/news/alan-moore-frank-miller-occupy-wall-street-269447)
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 05.12.2011 klo 13:30:50
Ja sitten, tämä oli vain ajan kysymys, Alan Moore vs. Frank Miller.

Comic Book Legends Alan Moore and Frank Miller Feud Over Occupy Movement (http://www.hollywoodreporter.com/news/alan-moore-frank-miller-occupy-wall-street-269447)

mikä ei yllätä lain. Toisaalta Mooren näkemys brittien mellakoista oli johdonmukainen (http://pal.tumblr.com/post/8818225801/alan-moore-on-the-london-riots)

Se että Moore asuu briteissä ja Miller jenkeissä lienee "virallisissa totuuksissa" (ja niitä on aina vain yksi, sehän se konsensus on) toissijaista.
Oikeastaan soisin että mainitut kärisevät ukot hikeentyisivät kunnolla toisiinsa, ovat lievästi kettuuntuneina asiantilaan jos toiseenkin tehneet osan parhaista töistään.
: Vs: Alan Moore
: smitty 06.12.2011 klo 09:47:42
Alan Moore kertoo ystävyydestään Harvey Pekariin ja muista asioista Fast Companyn (http://www.fastcompany.com/1797531/alan-moore-and-harvey-pekar-s-comic-friendship) haastattelussa.

Minulle oli yllätys että Moorella ei ole kotona nettiyhteyttä, luulisi että hän olisi innostunut sen kaaoksesta ilman teoriaa...

Kommenteissa oli muuten hyvä huomio: "The notoriously reclusive Alan Moore" - this is a terribly false way to describe him. He appears in public (in-store events, theatrical performances, "happenings" etc) is frequently interviewed (by websites, TV, radio and the old media: this week, by the Guardian) and lives a thoroughly normal life in a normal house in one of Britain's most normal towns. This year sees the publication of a full illustrated biography for which he allowed complete access.

Is it possible that by "notoriously reclusive" you mean "doesn't go to Comic-Con"?

I hope that the rest of the article is more accurate."
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 01.01.2012 klo 15:36:42
tuli nukuttua yli presidentin Uuden vuoden puheen joten luin Alan Mooren vastaavan heti aamuksi: Roomalaisia käärmejumalia vuodelle 2012 (http://forbiddenplanet.co.uk/blog/2011/alan-moores-thought-for-the-day/) Forbidden planetin blogissa.

siellä on myös alkuperäinen audiofilee BBClta.
: Vs: Alan Moore
: Nirpi 25.01.2012 klo 20:10:58
Mitä kannattaa ostaa omaksi tämän herran tuotannosta? En ole lukenut vanhalta hipiltä kuin Watchmenin ja tekis mieli lukea vähän lisää, ja asuinpaikan takia nettitilaus taitaa olla ainoa keino siihen. Onko V for Vendetta ihan tosissaan niin hyvä, että siitä kehtaisi maksaa jotakin? Entäs The League of Extraordinary Gentlemen ( 2. osan psykedeelinen kansi viehättää jostain kumman syystä.)
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 25.01.2012 klo 20:35:42
V for Vendetta on hyvä, kehtaan suositella. Osa muusta tuotannosta on sitten ehkä enemmän omaksuttua makua, Tom Strongin ja Top 10n fani kun ei väkisin From Helliä arvosta saati Lost Girlsia. Neonomicon on mainio, ehkä aavistuksen turhan positiivinen omaan makuuni mutta ei sitä varauksetta voi kaikille suositella(paitsi jos HPL tippuu muuten niin sitten toki)

Leaguen ensimmäinen ja toinen osa ovat uskoakseni reseptin mukaista mutta jos ne eivät maistu tuskin tuokaan mistä puhut (oletan että tarkoitat League of Extraordinary Gentlemen Century:1969a) sitten ota tuulta siipien alle.

V for Vendetta kumminkin, kaveriksi joko Halo Jones, From Hell, LoEG tai Prometheaa ihan makusi mukaan
: Vs: Alan Moore
: haplo 25.01.2012 klo 21:31:43
En ole minäkään Moorea suuresti lukenut, mutta V for Vendetta upposi helposti. Suosittelen kokeilemaan ja voisipa tuon tilaisuuden tullen lukea itsekin uudemman kerran.
: Vs: Alan Moore
: Lönkka 25.01.2012 klo 23:13:54
Tuossa nuo parhaat nyt tulivatkin lueteltua. Omasta mausta kiinni mistä kukin pitää.

Oma Mooren top kolmoseni:
1. V for Vendetta
2. League of Extraordinary Gentelmen 1
3. Lost Girls

Swamp thing jää niukasti listalta.


Joo, en pidä Watchmeniä laisin miehen parhaimmistoon kuuluvana.
: Vs: Alan Moore
: tmielone 26.01.2012 klo 09:02:07
Itse nostaisin Helvetistä-sarjan ykköseksi. Sen jälkeen valinta on vaikeampaa. LOEG voisi olla kakkonen, mutta kolmatta sijaa on jo mahdoton antaa. Siksi sen saavat jakaa V for Vendetta, Swamp thing, Top 10 ja Watchmen.

Olen tainnut siitä aikaisemminkin mainita, mutta toistonkin uhalla on sanottava, että minusta V for Vendetta voi tuntua kuivakalta luettavalta. Kyllähän siinä sattuu ja tapahtuu, mutta etenkin alussa esitystapa voi tuntua jäykältä.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei se Helvetistäkään näytä ensisilmäyksellä maailman houkuttelevammalta sarjakuvalta, mutta kun sitä käy lukemaan, niin se toimii kuin junan vessa. Vähän sama juttu kuin Mausin kanssa.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 26.01.2012 klo 09:19:41
Itse nostaisin Helvetistä-sarjan ykköseksi. Sen jälkeen valinta on vaikeampaa. LOEG voisi olla kakkonen, mutta kolmatta sijaa on jo mahdoton antaa. Siksi sen saavat jakaa V for Vendetta, Swamp thing, Top 10 ja Watchmen.

V niin kuin Verikoston arvo tuntuu koko ajan nousevan, myös yhteiskunnallisessa merkityksessä. Se on jo melkein kuin manifesti tai uusi 1984. Siitä on hyvää vauhtia tulossa klassikko Mausin rinnalle.
: Vs: Alan Moore
: Nirpi 26.01.2012 klo 15:21:36
Hehe, kiitos vinkeistä Kvaakin viisaat. Lompakko ja kansituntuma sitten ratkaisee, kun käyn kirjakaupoille.
: Vs: Alan Moore
: smitty 16.03.2012 klo 10:05:32
Kurt Amacker haastattelee Alan Moorea, olkaatten hyvä. (http://www.seraphemera.org/seraphemera_books/Alan_Moore_Interview.html)

Ikävä kuulla miten isot firmat kohtelevat pikku tekijöitä ja miten Dave Gibbonsin ja Mooren ystävyydelle kävi.   
: Vs: Alan Moore
: VesaK 16.03.2012 klo 13:01:32
Klassinen ansa sopimuksessa: "Kun painos loppuu, kaikki oikeudet palautuvat tekijöille." Nythän on niin, että mistään isolle (amerikkalaiselle) yhtiölle tehdystä teoksesta ei painos (in print) lopu koskaan. Aina on sata tai parisataa kappaletta jossakin varaston nurkassa eikä niitä myydä pois ikinä.

Ihanasti osaa Moore sanansa asettaa kun tyylikkäästi kettuilee hän:
(Gibbons) told me they were planning to do these (Watchmen) prequels and sequels, and that he had been offered something in the region of a quarter of a million dollars to oversee the project--that it would be handled by the top talent in the industry, to which I said some quite intemperate things.  I said that, as far as Watchmen was concerned, I didn't really think that there was any talent in the mainstream comics industry.

 
: Vs: Alan Moore
: Veli Loponen 16.03.2012 klo 13:07:12
Jäi vähän hämmentämään tuo Mooren vastaväite siihen, että hän olisi tehnyt lähinnä vain muiden ideoihin/hahmoihin pohjaavia juttuja. Kerrassaan merkillisistä herrasmiehistä yritti jotenkin keplotella ulos, mutta Watchmenia (joka oli se varsinainen aihe) ei edes käsitelty ja jutun jälkeen jäi sellainen vaikutelma, että Moore ois oikeesti keksinyt ne hahmot itse kokonaan.
: Vs: Alan Moore
: J Lehto 16.03.2012 klo 13:30:38
Kaikesta dissamisesta huolimatta "barely-educated fuck from the English midlands" vaikuttaa hieman haikealta.
 
In the world that could have been, I could have carried on working happily with the American comics industry.

I know a way that they could have sorted out their continuity.  I could have gotten rid of all of their problems for them.  It would have been really simple.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 16.03.2012 klo 13:32:38
Kaikesta dissamisesta huolimatta "barely-educated fuck from the English midlands" vaikuttaa hieman haikealta.

Se vähän riippuu siitä missä kohti päivän yrttisavukesatsia lausunto on annettu.

Ohhoh hoh hoo, haastattelijakin (Kurt Amacker) ihan pikkasen nuoleskelee Moorea:

Like I said, I think I have different feelings about contemporary comics to some extent.  I still read Wolverine and that kind of thing.  I mean I agree, though, that nothing has ever topped Watchmen.  I mean Maus is great, but not as good, and the same for The Dark Knight Returns.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 16.03.2012 klo 14:09:45
nothing has ever topped Watchmen.  I mean Maus is great, but not as good,

Oho, no huh.
Haastattelijalta lie jääny paljon myös lukemattakin noita graphic noveleja.

Timo
: Vs: Alan Moore
: tmielone 16.03.2012 klo 14:25:33
Maus-vertaus särähti hieman omaankin korvaani. Kuten myös Mooren kova usko omaan erinomaisuutensa. Kukaan muu ei ole osannut tehdä yhtä hyvää sarjakuvaa kuin hän. Jep, jep. Eikä sarjakuvaa tehdä muualla kuin DC:llä ja Marvelilla. Juurikin näin.

Mutta kaiken kaikkiaan todella kiinnostava haastattelu. Ei se taida oll autuutta olla sarjakuvataiteilija ameriikan ihmemaassakaan.
: Vs: Alan Moore
: Miha 16.03.2012 klo 15:04:26
Se vähän riippuu siitä missä kohti päivän yrttisavukesatsia lausunto on annettu.

Ohhoh hoh hoo, haastattelijakin (Kurt Amacker) ihan pikkasen nuoleskelee Moorea:


Minun puolestani tekijä voi poltella vaikka crackpiippua, ja hölistä reporttereille vaikka homokaasusta kunhan tuotanto vain on hyvää. Enkä miehen viimeaikaisesta tuotannosta ole ollut niin syttynyt. 50000 years of erotic freedomkin oli kiinnostavasta aiheestaan huolimatta lähinnä kirjan muotoon painettu esseen pituinen laiska mielipidepieru, pamfletti muille sarjakuvantekijöille tyyliin "piirtäkää enempi pornoa jookos"

Hämmentää myös se että miehet puhuvat niinkuin eivät olisi ikinä lukeneet mitään muuta kuin jenkki/brittisarjoja. Haastattelijanplantusta voisin vielä uskoa, mutta että Moorekin..?
: Vs: Alan Moore
: VesaK 16.03.2012 klo 15:20:00
Haastattelija on täydellisen kritiikitön, ilmankos Moore on nimenomaan kyseisen tyypin halunnut äänitorvekseen. Eli päästäkseen vapaasti laukomaan mielipiteensä amerikkalaisesta sarjakuva- ja viihdeteollisuudesta. Sekä piikittelemään vanhoja tuttujaan ahneudesta ja itsensä ylentämisestä. Parhaiten se onnistuu juuri tuolleen - nostamalla itsensä omasta tukastaan niin ylös kuin mahdollista.

Jokainen esim. Top10-sarjan lukenut huomaa, että Moore on yleissivistynyt sekä kirjallisuuden että sarjakuvienkin suhteen. Ja vähän kaikenlaisen himphampun.

http://www.toplessrobot.com/2010/03/the_top_20_nods_cameos_and_easter_eggs_in_alan_moo.php

Tuoltakin listalta puuttuu vielä esim. kuvaviittaus Asterixiin ja Obelixiin. 

: Vs: Alan Moore
: Lönkka 16.03.2012 klo 16:19:29
Ikävä kuulla miten isot firmat kohtelevat pikku tekijöitä ja miten Dave Gibbonsin ja Mooren ystävyydelle kävi.   
Tarkoitatko pikkutekijöillä nyt sellaisia mitättömyyksiä kuin herrat A. Moore ja D Gibbons?  >:D
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 16.03.2012 klo 21:53:29
Oho, no huh.
Haastattelijalta lie jääny paljon myös lukemattakin noita graphic noveleja.

Ei. Vaan hän vertaa lehmää hevoseen. Watchmen on mahtavin supersankari teos, kun taas Maus on mahtavin historiasta kertova sarjakuvateos. Niistä ei voi keskustella edes samassa lauseessa. Ja minusta suurin sarjakuvateos joka on kaikin mahdollisin tavoin se suurin, on vielä tekemättä. On minusta aivan naurettavaa lähteä lähtökohdasta että Watchmen olisi suurin sarjakuvateos. Vaikka itse olenkin listannut sen ykköseksi monessa yhteydessä ja Mausia ylemmäs. Mutta en minä silti lähtisi vertaamaan niiden laatua, koska se on mahdotonta, vaan sitä kuinka paljon niissä on minua kiinnostavia asioita. Maus on hyvä tarina, mutta siinä ei ole minua kiinnostavia asioita niin paljon kuin Watchmenissä, jossa taitaa olla ne kaikki. Ja yhdyn myös tuohon, että tuo on silkkaa Alan Mooren p***ennuoleskelua. Tai sitten haastattelija on fanipoika. Mikä on yhtä paha juttu.
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 16.03.2012 klo 22:06:01
Olen samaa mieltä Riddlen kanssa. Aika turhanpäiväistä vetää tuollaisia linjavetoja kahden täysin eri homman välillä. Ja miksi tuollainen "tämä on parempaa kuin mikään ikinä" -niputtaminen on edes tarpeellista, makuasiathan näitäkin taas määräävät.

Ja olen minäkin Mooren älytön fani, mutta en silti uskoisi takamusta noin kovin pussailevani. Vaan enpä ole Moorea koskaan tavannut, joten tiedä häntä.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 16.03.2012 klo 22:49:42
Moorella nousi päähän jo kauan sitten kusi. Ei siinä mit'n, mutta kun se ei ole vielä valunut poiskaan. Onhan näitä.

Ei se mikään helppo tyyppi ole ollut koskaan, mutta kyllähän se korpee kun megalomaani-yritys tekee satoja miljoonia voittoa sinun tuunaamillasi hahmoilla joihin olet ympännyt kaiken mitä siihen asti olet oppinut, lainannut ja pöllinyt. Vastineeksi saat kukonmurusia.
Ymmärrän, ettei juuri kukaan Mooren kanssa työskennelleistä ole ollut valtavan riemuissaan kun ukko dissaa kaikkea aiemmin tekemäänsä eli myös heidän hien ja tussin vuodatustaan.
Sitten taas Moorea kyrsii kun nämä "puukottavat selkään" myymällä hänenkin ah niin kallista nerouttaan helppoheikeille pikku bonusta vastaan.
: Vs: Alan Moore
: hatinufer 17.03.2012 klo 11:13:20
Ja minä en ole taaskaan samaa mieltä Riddlen kanssa. Watchmen on enemmän kuin supersankariteos ja Maus on enemmän kuin historiasta kertova sarjakuvateos. Kumpikaan ei ole suurin millään kriteereillä asetettuna, vaan kumpikin sijoittuu suureen kokonaisuuteen genrensä ja tekijöidensä kannalta.

Liki täsmälleen samaa mieltä Jukka Laineen kanssa.
Itse asiassa Mausiin verrattavia juutalaistarinoita, joissa juutalaiset alistuvat ja alistavat itsensä kiusaajiensa tasolle on pilvin pimein. Omat suosikkini ovat Treblinkasta kertovat tarinat.
Moore: omalaatuinen joka suhteessa. Mutta nerokas sarjiskäsikirjoittajana.
: Vs: Alan Moore
: J Lehto 17.03.2012 klo 14:29:51
Ei se mikään helppo tyyppi ole ollut koskaan, mutta kyllähän se korpee kun megalomaani-yritys tekee satoja miljoonia voittoa sinun tuunaamillasi hahmoilla joihin olet ympännyt kaiken mitä siihen asti olet oppinut, lainannut ja pöllinyt. Vastineeksi saat kukonmurusia.

Ei se rahasta ole kiinni, vaan päinvastoin siitä ettei kaikki ole kaupan. Moorella on sentään jonkinlainen integriteetti tallella, jolle syvä hatunnosto, vaikka en hänen myöhemmästä tuotannostaan paljoa perusta.
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 17.03.2012 klo 19:42:52
Minua ei kyllä sikäli kiinnosta, kuinka pahasti Moorella on noussut virtsa huppuun, tai vaikkei ikinä enää saisi mitään kiinnostavaa aikaiseksi. Hänen menneet tuotoksensa ovat kuin ovatkin eräitä itselleni tärkeimpiä sarjakuvateoksia. Sama koskee Frank Milleriäkin; vaikka mies on mielestäni sekaisin kuin seinäkello ja hänen pari viimeisintä tuotostaan ovat hyviä lähinnä samalla akselilla kuin Plan 9 from Outer Space, hyvät teot jäävät henkiin, ja se on tärkeää.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 17.03.2012 klo 23:40:29
Minua ei kyllä sikäli kiinnosta, kuinka pahasti Moorella on noussut virtsa huppuun, tai vaikkei ikinä enää saisi mitään kiinnostavaa aikaiseksi. Hänen menneet tuotoksensa ovat kuin ovatkin eräitä itselleni tärkeimpiä sarjakuvateoksia. Sama koskee Frank Milleriäkin; vaikka mies on mielestäni sekaisin kuin seinäkello ja hänen pari viimeisintä tuotostaan ovat hyviä lähinnä samalla akselilla kuin Plan 9 from Outer Space, hyvät teot jäävät henkiin, ja se on tärkeää.

Kun minä ajattelen Milleriä, tulee mieleen vaan Daredevilit, ekat kaksi Batmania, Hard boiled ja 300 jotka ovat todella hyviä, mutta Moorelta taas tulee jo lähes kymmenen sarjaa mieleen.
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 18.03.2012 klo 16:11:18
No, meillä on ilmeisesti erilaiset mielipiteet, mutta itse lisäisin listaasi Sin Cityt, Roninin ja Elektrat (ellet laske niitä Daredevileiksi). Mutta totta kyllä, Moore on saanut sormensa moneen soppaan vuosien varrella, useimmat niistä pirun hyviä tuotoksia. Mutta en kyllä lähde mitään mittaria laatimaan, että kenellä on eniten sarjakuvia, joista pidän. Yksikin vaikutuksen tekevä teos on jo jotain erityistä, minusta.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 18.03.2012 klo 23:35:17
No, meillä on ilmeisesti erilaiset mielipiteet, mutta itse lisäisin listaasi Sin Cityt, Roninin ja Elektrat (ellet laske niitä Daredevileiksi). Mutta totta kyllä, Moore on saanut sormensa moneen soppaan vuosien varrella, useimmat niistä pirun hyviä tuotoksia. Mutta en kyllä lähde mitään mittaria laatimaan, että kenellä on eniten sarjakuvia, joista pidän. Yksikin vaikutuksen tekevä teos on jo jotain erityistä, minusta.

Lasken, tosin Elektra elää ei ollut minusta kovin kummonen. Ja et sinäkään näköjään saanut kuin pari sen lisäksi. Ronin oli melko omituinen, sotkuinen, turha, tylsä ja siihen oli tungettua kaikkea mitä ei olisi tarvinnut, mikä oli myös TDK:n jatko-osan ongelmalla. Ei huono, mutta ei se nyt ollut kyllä mikään mestariteos. Vaan lähinnä se oli semmoinen miltä periaatteessa paria juttua muuttamalla olisi pitänyt TDK:n jatko-osan näyttää niin että se ei olisi ollut niin kamala. Ja minusta sitä olisi pitänyt lyhentää, koska kiinnostukseni loppui jo ensimmäisen kolmas osan kohdalla.

Sin City nyt ei ole varsinaisesti huono, mutta ei kyllä hyväkään. Vaikka pirusti huonoja juttuja oli. Osa taas tosiaan hyviä juttuja. Ja elokuva on oikeastaan parempi. The Hard Goodbye, That Yellow Bastard ja Booze, Broads & Bullets olivat ainoat siedettävät, ja hyvät. Mutta Hell and Back (A Sin City Love Story) oli aivan täyttä roskaa alusta asti.

Ja joo, en minäkään mitään mittaria pidä, mutta kyllä minua enemmän on Moore aina kiinnostanut kuin Miller.
: Vs: Alan Moore
: smitty 19.03.2012 klo 09:32:57
Kurt Amackerin (haastattelija) vastine teille kaikille jotka...no tehän osaatte lukea itsekin ;)

"To all the haters who think I should've "grilled" Alan Moore in that interview and asked him harder questions:

1. He's the best living comic book writer around. That earns a measure of deference. He's also old enough to be my father, making my politeness all the more appropriate. I realize the notion of respecting and revering someone is rather alien to most of the internet, but if you really want to ask him loaded questions and call him nasty names, take the time to find him yourself. Or, would you really be so brave?

2. He's a friend. He's done nothing but support my work and open up to me over the years. If that makes me unfit to interview him, then who should do it? You? The angry forum poster? I disagree with him on several things, and I've told him as much--both about comics and other issues, in the interview and elsewhere. As he says in the piece, everyone has to make up their own minds. The interview was meant to give him a forum to express his full, uncensored thoughts about the Before Watchmen situation. If he'd wanted to run a statement, we would've run it, but he asked me to interview him. I voiced virtually all of the objections other people have had towards his dismissal of the books--I just said it without being disrespectful.

3. We had no notions of that piece being a hard-hitting dissection of Mr. Moore's beliefs. He's not the head of a cigarette company on 60 Minutes. It's not Frost vs. Nixon. It's comic books. And, I agree with a lot of his assertions. Again, if you want to run an interview where you can argue and nitpick with him, find him yourself. I'm fortunate in that I'm able to speak with him once in a while. I wanted everyone to get a sense of what it's like to have an actual chat with him, where he's allowed to explain himself and make allowances for disagreement, jokes, and references. And yes, he talked more than I did in the interview because it was about him. And, I assure you, he has that rare quality that one finds in a true gentleman and scholar--when he speaks, he makes you want to listen.

4. Watchmen is the best comic ever written, in my humble opinion. I love Maus. I love The Dark Knight Returns. I love Preacher, and Y: The Last Man, and 30 Days of Night, and Hellboy. I'm aware that there are many, many fantastic comics out there and I love reading them. Watchmen's grandiosity isn't some slight on everyone else's efforts. Citizen Kane is still probably the best film ever made, and it came out 75 years ago. I'm not bothered by saying that. We're all allowed to think that something is the best.

5. When Mr. Moore says "comics" in reference to the industry, he means Marvel and DC. I asked him this directly the other day after the interview came out--he DOES NOT mean independent or creator-owned comics. If he did, that would include my own books (which he has publicly praised) and his daughter's. I, personally, don't take as hard a line on creators working on established characters as he does. The economy is horrible and everyone needs to work. If writing Green Lantern helps you pay the light bill and feed your family, so be it. But, let's not kid ourselves (and this is from a guy with pretty much every Punisher book ever)--rehashing the same stories and characters for nearly a century isn't going to gain the medium much respectability. Nothing wrong with a guilty pleasure, but to make those characters new and exciting would require changes above and beyond what Marvel and DC would probably care for. Think I'm wrong? Look at what happened after Grant Morrison's run on New X-Men. Whenever a character is thoroughly redefined and made new (as in Moore's run on Swamp Thing) they are almost always returned to their established roots in time for the next movie adaptation. The templates for these characters were hammered out ages ago by Jack Kirby, Frank Miller, Chris Claremont, and their ilk. Almost everything that has come out after can't run too far away before it's reigned back in to keep the status quo.

That's all I've got."
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 19.03.2012 klo 11:06:53
No, minä olen ainakin vakuuttunut. Hyväksyn tämän haastattelijan ja haastattelun.
: Vs: Alan Moore
: koivisto 19.03.2012 klo 16:03:00
Olin vakuuttunut Mooren nokkeluudesta jo aiemmin. >:D
Mutta neroksi en häntä kutsu, pikemminkin perkeleelliseksi pedantiksi. :laugh:
: Vs: Alan Moore
: Riekko 15.07.2012 klo 22:59:46
Brittein reissulta tarttui mukaan uusin Merkkillisten herrasmiesten liiga sekä Neonomicon ja toivon kyllä kovasti, että Moore jättäisi herrasmiehet nyt lopullisesti rauhaan. 2009 oli paras osa uusista, mutta siltikin keskinkertaisuuden kastiin vajoavaa kamaa (kaksi ensimmäistä albumia ovat mielestäni edelleen ylittämättömiä). Neonomicon sen sijaan oli silkkaa rautaa ja tätä Moorea haluaisin itse jatkossa lukea!
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 20.07.2012 klo 22:26:41
tiedä jättääkö kokonaan rauhaan, todennäköisesti mutta silti, seuraavaksi Alan Moorelta on tulossa lyhytelokuvia (http://screenrant.com/alan-moore-show-pieces-movie-contr-181685/) ja vuoden 1985 oman näytelmänsä Fashion beast sarjakuvaversio Avatarilta yhdessä punkkari Malcom McLarenin kera.

kuvituksesta vastaa Facundo Percio ja Anthony Johnson auttaa sovittamaan 200 sivuista näytelmää 10-osaiseksi sarjakuvaksi.

alkaa syyskuussa.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 09.08.2012 klo 15:21:50
jos joku on ensi kuussa brittein saarten suunnalle menossa niin eräs ketjun omaava erakko on conissa ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.
Alan Moore siis Northants International Comic Expossa (http://www.northantsinternationalcomicsexpo.com/)

Alan Moore ja NICE samassa lauseessa, o tempora o mores.
: Vs: Alan Moore
: Miha 09.08.2012 klo 15:42:36
Tämähän sattui, juuri ehdin lukea Talbotin kirjasta (http://moonstonebooks.com/shop/category.aspx?catid=56) miksi hra Moore päätti aikoinaan jättää conit väliin.
(hänen ei saanut rauhaa edes p*skalla ollessaan - fanit työnsivät vessan oven ali kirjoja signeerattavaksi).

Voisikohan sama enää toistua? :)
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 09.08.2012 klo 15:56:45
Voisikohan sama enää toistua? :)

Voin tulla tunkemaan Lopunperää sun eriöösi signeerattavaksi, jos se vähän helpottaa tässä.  ;D
Ai, eikun tarkoitit, että käykö tuolla Northants International Comic Expossa taas noin...  :) heh

Timo
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 24.09.2012 klo 22:28:33
itse jätin väliin NICEn aivan suosiolla.
Nettiin on levinnyt paljonkin infoa mm.kuinka tulossa on 10-osainen sarjakuva Providence Avatar pressin kautta.
Jälleen kerran ollaan HPLn aihiolla tällä kertaa vuodessa 1919 Päähenkilönä Lovecraft itse ja miten H.P.Lovecraftista tuli se ikoni mikä tuli.
Mukana myös juutalainen poliisi joka on myös salaa homoseksuaali jonka avulla Moore haluaa tutkia miten Lovecraft sympatiseerasi Hitleriä.
aivan.



: Vs: Alan Moore
: Pässi 06.11.2012 klo 12:37:18
Alan Moore on nyt myös levyttävä artisti (http://www.soundi.fi/uutiset/sarjakuvalegenda-alan-moore-julkaisi-singlen). Onko enää olemassakaan taiteenlajia, jota AM ei ole vielä valloittanut?
: Vs: Alan Moore
: VesaK 06.11.2012 klo 13:02:20
Alan Moore on nyt myös levyttävä artisti (http://www.soundi.fi/uutiset/sarjakuvalegenda-alan-moore-julkaisi-singlen).

Boh, mikä "uutinen" tuo muka on? Moorehan on jo iät ja ajat sitten puuhastellut mm. Bauhaus-mies David J:n kanssa.

http://www.youtube.com/watch?v=cFK2Xq2RyiU

 
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 15.02.2013 klo 09:35:32
kah, eipä kukaan ole huomannut että Alan Moore ja David Lloyd tekevät piiitkän taon jälkeen yhteistyötä. 1. toukokuuta Black Mask Studios (http://blackmaskstudios.com/)in Occupy comics antologiassa

ja kukas se siinä kannessa:
(http://25.media.tumblr.com/tumblr_mazp9z9nK91qeuiqyo1_500.jpg)
: Vs: Alan Moore
: VesaK 04.06.2013 klo 12:56:31
Pikkuista 500000 - 600000 sanan romaania pukkaa Moorelta vuoden loppuun / ensi vuoden alkuun. Muun ohella. Opuksen nimi on Jerusalem ja se vaikuttaa olevan varsinainen Baabelin torni ja Iisakin kirkko (tekeillä vuodesta 2006 lähtien).

Parts of the books are frankly brutal social realism set in a wholly underprivileged neighborhood, and there are also chapters of outrageous fantasy dealing with ghosts, fairies, angels, and all sorts of other phantasmagoric creatures. And yet this is in a context of, largely, a social realist novel which is looking at this impoverished neighborhood and the people who pass through it over the years. So it’s a strange beast. I’ve been thinking of calling it “scientific fiction,” but that is largely out of perversity, mainly to annoy people who have a too-rigid definition of what science fiction should be.

http://www.believermag.com/issues/201306/?read=interview_moore
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 06.06.2013 klo 05:13:13
Haistan...
Haistan...
Haistan...
Veren!!
Ei kun siis...
Orvokkeja!
Eiku äh...
Fani-fiktion!!
: Vs: Alan Moore
: koivisto 06.06.2013 klo 12:57:06
Ihmetyttää, jos Lloyd on jo tehnyt jotain uutta Mooren kanssa. Eikös ne vähän aikaa sitten haukkuneet toisiansa kuin rakkikoirat?
: Vs: Alan Moore
: VesaK 06.06.2013 klo 13:57:48
Ihmetyttää, jos Lloyd on jo tehnyt jotain uutta Mooren kanssa. Eikös ne vähän aikaa sitten haukkuneet toisiansa kuin rakkikoirat?

No eivät nämä asiat niin yksiselitteisiä ole. Tuossa kansikuvassa (jota ei enää näy?) V esittää härkätaistelijaa.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 06.06.2013 klo 22:27:32
Tuossa kansikuvassa (jota ei enää näy?) V esittää härkätaistelijaa.

kiitos kun huomautit, nyt pitäisi olla fiksattu.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 17.08.2013 klo 10:15:17
Ai jaa, siis sen takia tarinan nimi oli Tappava pila.
“Batman kills The Joker…That’s why it’s called ‘The Killing Joke’” (http://robot6.comicbookresources.com/2013/08/batman-kills-the-joker-thats-why-its-called-the-killing-joke/)
: Vs: Alan Moore
: Pässi 17.08.2013 klo 12:26:47
Kääntäjän moka. Oikeasti sen nimen olisi pitänyt olla Vitsin tappaminen.
: Vs: Alan Moore
: Czaba 17.08.2013 klo 16:21:16
Kääntäjän moka. Oikeasti sen nimen olisi pitänyt olla Vitsin tappaminen.

Ei. Siinä tapauksessa nimi olisi ollut "Killing The Joke".
: Vs: Alan Moore
: Lurker 17.08.2013 klo 17:08:58
Onhan tuo oikeasti aika jysäyttävä "paljastus". Täytyy lukea albumi uudestaan, sillä silmällä.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 17.08.2013 klo 19:35:33
The Killing Blow > The Killing Joke... "Tappovitsi", "Mahtimurjaisu"...

Ei Bollandin kevyesti virnistävä Batman sovi tuohon tulkintaan.

"Hulluja molemmat" -lopetus on toisaalta niin kiinteästi jo iskostunut mieleen, että sitä on vaikea enää ylikirjoittaa pääkopassa uuteen muotoon.
: Vs: Alan Moore
: JJalonen 17.08.2013 klo 20:12:46
Morrison vain lohkaisi vitsin.

Kuten noissa kommenteissakin jo todetaan; viimeinen naururuutuhan tapahtuu paikalle saapuvan poliisiauton valoissa.

Hölmöä ajatella, että Batman olisi niin kilahtanut, että hän siinä ryhtyisi Jokerin niskoja taittelemaan.

Eikä Jokerin surmaaminen tuolla hetkellä edes sopisikaan albumin teemoihin ja loppulauselmaan.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 17.08.2013 klo 21:06:58
Tappava Pila on tarina joka ylipäätään herättää helposti ihmisessä mielipiteenvaihdosta moneen kertaan ennen kuin se lopulta muodostuu pysyvästi.

Itse vasta viimeaikoina, kun olen keskustellut hyvin paljon tarinasta, ja huomannut, kuinka sekä Jokerin pointti, että tarinan lopullinen pointti, ovat melkolailla lähellä tosielämää.

Kun kahdella ihmisellä on sama sairaus, ja samankaltainen syy siihen, huomaa aika nopeasti nauravansa samoille vitseille, mutta toisaalta huomaa, että jotkut vitsit eivät naurata kumpaakaan.

Neuroottinen Jokeri kokee hauskana, että jokin epämiellyttävä asia joka voi aiheuttaa ihmisessä pysyvät traumat, voi muuttaa ihmisen ihan kokonaan. Kuten me kaikki oikeastaan tiedämme, ei Jokeri tätä oikeasti pidä hauskana. Hän vain tuntee, ettei häntä ymmärretä. Mutta lopussa kuitenkin Jokeri tajuaa, että se ihminen, joka on aina yrittänyt pysäyttää hänet tekemästä typeryyksiä, onkin ainoa ihminen joka on aina ymmärtänyt häntä. Sitten Jokeri tajuaa kertoa vitsin, joka naurattaa molempia.

Minä tulkitsen tarinan näin.
Myös loppu jättää minusta hieman tulkinnanvaraa.
Jokeri joutuu varmasti selliinsä. Mutta uskon, että hän on saanut ainakin hetkeksi rauhan, kun joku on samankaltainen kuin hän.

Toisaalta, jos tuosta viimeisestä lauseestani poistaa sanan hetkeksi, tarinaa voi ajatella viimeisenä Batman tarinana.

Hyvä tarina.
: Vs: Alan Moore
: tmielone 18.08.2013 klo 19:41:52
Morrison vain lohkaisi vitsin.

Kuten noissa kommenteissakin jo todetaan; viimeinen naururuutuhan tapahtuu paikalle saapuvan poliisiauton valoissa.

Hölmöä ajatella, että Batman olisi niin kilahtanut, että hän siinä ryhtyisi Jokerin niskoja taittelemaan.

Eikä Jokerin surmaaminen tuolla hetkellä edes sopisikaan albumin teemoihin ja loppulauselmaan.

Täysin samoilla linjoilla. Batman tappamassa rikollisia on täysin hahmon (nykyisen) luonteen vastaista. Luulisi Morrisonin tuntevan hahmon hieman paremmin, kun jokusen tarinankin siitä kertonut.
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 19.08.2013 klo 00:55:51
Tjaa-a... en pyri tuuttaamaan omaa torveani tai muutakaan, mutta itse kyllä aina nimenomaan tulkitsin lopun juuri noin, että Jokeri kuolee. Itse asiassa se oli yksi niistä jutuista, joista perin pidän Killing Jokessa, vaikkei nyt mitenkään ainutkertainen "viimeinen Jokeri -tarina" olekaan.

Enkä muuten pidä sitä minään Batmanin luonteen vastaisena tms. koska aika selkeillä äärirajoillahan siinä painellaan monessakin mielessä.

Mutta mutta. Aina tietysti hienoa, että jutusta löytyy näin monivivahteisia mahdollisuuksia erilaisille tulkinnoille.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 19.08.2013 klo 06:37:41
Kyllä on maailma mennyt kummaksi, kun ihmiset eivät uskoisi Batmanin tappavan, mutta Teräsmiehen kyllä.
: Vs: Alan Moore
: tmielone 19.08.2013 klo 08:45:23
(http://robot6.comicbookresources.com/wp-content/uploads/2013/08/killing-joke-ending-cropped-625x329.jpg)

Nappasin tuon kuvan Lurkerin linkkaamasta jutusta ja elän nyt siinä uskossa, että kuvassa on tarinan viimeiset ruudut, sillä en ennättänyt sitä kotona tarkistamaan. Jos asia ei näin ole, niin sitten voin hyvinkin olla hakoteillä.

Viimeisessä ruudusta nähdään, että nauru jatkuu vielä ruudun oikean reunan yli, mikä on minusta selvä viite siitä, että Jokeri on hengissä koko ruudun ajan. Joten, jos Batman kuristaisi Jokerin, sen pitäisi tapahtua tuon ruudun jälkeen, jolloin poliisiauto olisi jo ihan heidän vieressä. Siis Batman kuristaisi jonkun hengiltä poliisien silmien edessä. Ehkä poliisit olisivat olleet siitä vain mielissään, mutta vaikea uskoa.

Se, että Batman ei tapa on oleellinen osa hahmoa. Se saa aina miettimään, että mikä ihme siinä on vialla. Jokeri tappaa siviilejä sekä Batmanin läheisiä joka kerta kun on vapaalla, mutta siitä huolimatta Batman vain vetää häntä turpaan ja palauttaa Arkhamiin. Tekee saman virheen kerta toisensa jälkeen, mikä maksaa lukuisten siviilien hengen, ja siitä huolimatta kuvittelee, että on parempi kuin pahikset, sillä säästi taas yhden psykopaatin hengen.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 19.08.2013 klo 08:53:34
(http://robot6.comicbookresources.com/wp-content/uploads/2013/08/killing-joke-ending-cropped-625x329.jpg)

Nappasin tuon kuvan Lurkerin linkkaamasta jutusta ja elän nyt siinä uskossa, että kuvassa on tarinan viimeiset ruudut, (...)

Vielä on ruutuja jäljellä...

Ihan viimeisissä ruuduissa saapuvien poliisiautojen valot näkyvät vesilammikossa, kunnes kapenevat ja sammuvat.

Vertauskuvallisesti tarkoittavat sitten varmaan sen kerrotun vitsin valoja ja elämänvalon sammumista... Samalla kun Jokeri kuolee Batmankin tavallaan siirtää hulluuden itsensä, sen vitsin mukaisesti. Yksi päivä riittää sekoamiseen kuten Jokerillakin.

: Vs: Alan Moore
: Ares B 19.08.2013 klo 09:14:14
Niin... Gordon vannotti Batmania pidättämään Jokerin pykälien mukaan. Oliko hän se hullu, joka piteli valoa Batmanille, mutta tältä viimeinkin loppui usko järjestelmään?
: Vs: Alan Moore
: Lurker 19.08.2013 klo 09:20:35
Niin... Gordon vannotti Batmania pidättämään Jokerin pykälien mukaan. Oliko hän se hullu, joka piteli valoa Batmanille, mutta tältä viimeinkin loppui usko järjestelmään?

Niinpä. Jokerin nauru "tarttuu" Batmaniin.
: Vs: Alan Moore
: JJalonen 19.08.2013 klo 09:33:04
Itselleni Killing Joken vitsi on aina ollut juuri tämä Lepakkomiehen ja Jokerin täysin järjenvastainen noidansilmukka, jossa kaikkien kauheuksien jälkeen palataan aina takaisin alkuasetelmaan.

Syyntakeeton mielipuoli Jokeri / oman egonsa vanki ja yhtä lailla mielisairas Lepakkomies.

Tämän vitsin kumpikin tajuaa. Merry-go-round.


Tähän tarinaan "jokerinsurma" ei vaan sovi. Millerin Dark Knight Returns -albumiin se sitten taas kuuluu absoluuttisesti.


Samassa jutussahan oli myös tuo koko viimeinen sivu. Ihan lopuksi on vielä sivu tuota viimeisen ruudun sateen ropinaa asvalttiin.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 19.08.2013 klo 10:20:13
Alkuperäistä kässäriä yritetään esittää todisteeksi siitä, ettei Batman tappanut Jokeria.

http://comicbook.com/blog/2013/08/17/the-killing-joke-script-proves-batman-didnt-kill-the-joker/ (http://comicbook.com/blog/2013/08/17/the-killing-joke-script-proves-batman-didnt-kill-the-joker/)

Eihän Moore tietenkään voinut kirjoittaa, että Batman tappaa Jokerin. Onko kyseessä hämäys?
: Vs: Alan Moore
: JJalonen 19.08.2013 klo 12:01:20
Niin no.

Jos nyt sitten ajateltaisiin, että tuossa viimeisellä rivillä Lepakkomies taittaisi Jokerin niskat nurin, ja viimeisessä ruudussa Jokeri makaisi kuolleena sateisella asvaltilla.

Tämä skenaario täysin tuhoaisi aikaisemman idean absurdin murhaavasta järjettömästä oravanpyörästä.

Vähän niin kuin se kuuluisa rekka, mikä ajaa hahmon yli, kun muita ideoita ei enää tunnu löytyvän.
: Vs: Alan Moore
: Ares B 19.08.2013 klo 12:02:22
Seisovilta jaloiltaan molemmat tarinasta poistuvat. Mutta fandomissa hauskinta onkin nimenomaan omien tulkintojen kehittely ja tarinoiden aukkojen täyttely.
: Vs: Alan Moore
: Doctor Phantomizer 19.08.2013 klo 18:53:04
Ainoa OIKEASTI tappamisen kannalta oleellisesti asiaan vaikuttava asia on, että Tappava Pila on osa normaalia Batman kaanonia, ja olisi hyvin iso aukko täytettävänä seuraavaan Jokeri tarinaan nähden, mikä voisi olla jopa minusta vielä mielenkiintoisempaa. Miten Jokeri palasi? Onko hän katkera? Jne. Mielenkiinnolla voisi lukea seuraavan tarinan. Niin, tai mikä monelle ei ole juolahtanut mieleen...onko seuraavat Jokeri kohtaamiset vain Batmanin harhaa?

Tosin periaatteessa tarinassa tämäkään ei rajoita tulkintoja, kun teoksen voi myös tulkita itsenäisenä. Mutta minusta se on tylsää. Jos lähdetään tekelemään tulkintoja, niin tehdään ne sitten kunnolla.

Mutta Moore ei omista Batmaniä/Jokeria.
Jos DC haluaa luoda tältä pohjalta tarinan, sitä ei estä mikään.
Huomauttaisin myös, että Jokeri on kuollut ja ties mitä monet kerrat.
Käsittääkseni kaikkia paluita ei ole edes selitetty.

Ja muutenkin:
Mikä perkele Moore on itse päättämään miten hänen VALMIS sarjakuvansa kuuluu tulkita? Vapaus on siis teidän. Itse pidän ns. onnellisesta lopusta.

Se, että Batman ei tapa on oleellinen osa hahmoa. Se saa aina miettimään, että mikä ihme siinä on vialla. Jokeri tappaa siviilejä sekä Batmanin läheisiä joka kerta kun on vapaalla, mutta siitä huolimatta Batman vain vetää häntä turpaan ja palauttaa Arkhamiin. Tekee saman virheen kerta toisensa jälkeen, mikä maksaa lukuisten siviilien hengen, ja siitä huolimatta kuvittelee, että on parempi kuin pahikset, sillä säästi taas yhden psykopaatin hengen.

En lähde asiasta nyt väittelemään.
Itse en näe itseasiassa mitenkään sitä oleellisena piirteenää.
Näen sen vain rajana, joka on pyritty pitämään Batmanillä.
Mutta se on myös asia missä mennään välillä jouston puolelle.
Nyt jos unohdetaan turhamaisuudet erijatkumoista, niin jo ensimmäisenä ulee mieleen Batmanin vampyyritrilogia. Mutta myös...

http://www.cracked.com/article_20111_the-6-most-brutal-murders-committed-by-batman.html

Minusta kyseinen piirre on enemmän ns. kilttien sankareiden juttu.
Batman ei niihin kuulu.
: Vs: Alan Moore
: tmielone 20.08.2013 klo 08:18:16

En lähde asiasta nyt väittelemään.
Itse en näe itseasiassa mitenkään sitä oleellisena piirteenää.
Näen sen vain rajana, joka on pyritty pitämään Batmanillä.
Mutta se on myös asia missä mennään välillä jouston puolelle.
Nyt jos unohdetaan turhamaisuudet erijatkumoista, niin jo ensimmäisenä ulee mieleen Batmanin vampyyritrilogia. Mutta myös...

http://www.cracked.com/article_20111_the-6-most-brutal-murders-committed-by-batman.html

Minusta kyseinen piirre on enemmän ns. kilttien sankareiden juttu.
Batman ei niihin kuulu.

Batman tosiaankin keikkuu tuossa rajalla, mikä osaltaa lisää hahmon kiinnostavuutta. Miten olla paha pahoille olematta yhtä paha kuin pahat? Kuten jo aiemminkin mainitsin, niin tuo tappamattomuus on tullut mukaan myöhemmin. Sen näkee myös noista esimerkeistäsi. Suurin osa niistä on 40-luvulta. KGBeastin jättäminen lukkojen taakse oli juuri tätä rajalla keikkumista. Batman jättää pahiksen kuolemaan, mutta toisaalta pahikselle jätettiin vielä mahdollisuus selvitä. Ehkäpä joku kävi vapauttamassa hänet myöhemmin.

Tietysti tässä on hyvä nyt muistaa, että ei ole olemassa vain yhtä ja tiettyä Batmania. Jokainen kirjoittaja tekee hänestä mieleisensä version. DC tietenkin suitsii lopputulosta omien mieltymysten mukaiseksi voittojen maksimoimiseksi. Tämä mahdollistaa keikkumisen tuossa rajalla ja hieman erilaiset tulkinnat hahmon motiiveista ja menetelmistä. Mutta loppujen lopuksi Batman on aina se kiltti sankari, haluaahan hän pyyteettömästi suojella Gothamin väkeä psykopaateilta.
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 20.08.2013 klo 19:01:54
Minulle taas Batman on aina ollut sellainen vanhan ajan vigilanten tyyppinen sankari, eli että ei se ehkä tarkoituksella tapa ketään jos ei ole pakko, mutta ettei se nyt käy itkemään tai Hämähäkkimiestelemään jos jollekulle sattuu käymään hullusti. Lainsuojatonhan se nyt kuitenkin on; tekee rankkoja ratkaisuja kun tavalliset virantoimittajat ei niihin kykene (eli siis jotakin mikä ei toimisi hetkeäkään tosielämässä mutta ajaa fantasiassa täyden asiansa). Ja tässä tarinassa ollaan tietenkin, kuten jo sanoinkin, melko normaalisti poikkeavissa tunnetiloissa.

Tuo Ridlen, anteeksi Greysman, kaanonipointti on tietysti ihan hyvä, koska muut sarjiksen vaiheet tietysti aiheuttivat kumpuiluja ympäri DC:n lehtien, mutta itse kyllä pystyn näkemään sen lopun sellaisena tavallaan enemmän ideana idean sisällä kuin varsinaisena sormenosoituksena, että nyt se on kuollut ja se oli siinä.

Mutta se on totta, että on hienoa, että on näin paljon eri tulkintoja. Mikä saattoi hyvin olla Moorella jo mielessäkin.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 20.08.2013 klo 19:06:15
Mutta se on totta, että on hienoa, että on näin paljon eri tulkintoja. Mikä saattoi hyvin olla Moorella jo mielessäkin.

Tai että kyseessä olikin metatasolla Mooren DC:lle tekemä killing joke....
: Vs: Alan Moore
: Tina DeMona 20.08.2013 klo 20:27:45
Jep. Se on voinut saunailloissa sitten naureskella sitä kavereittensa kanssa.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 30.11.2013 klo 05:22:02
Dome.fi uutisoi, kuinka Alan Moore luonnehtii supersankarien ystäviä (http://dome.fi/viihde/ajankohtaista/tunnevammaista-porukkaa-sarjakuvalegenda-alan-moore-haukkui-supersankarit-ja-niiden-lukijat-maanrakoon).

Jutun alalaidassa on linkki Guardianin artikkeliin, mutta suomeksi tällaiset tulee lukea.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 30.11.2013 klo 12:00:30
Jutun alalaidassa on linkki Guardianin artikkeliin, mutta suomeksi tällaiset tulee lukea.

Niin, jos ei englantia osaa. Muuten kannattaa, koska kokonaisuus on taas kerran niin paljon enemmän kuin vajakkeja varten tiivistelty dome-lyhäri.

http://www.theguardian.com/books/2013/nov/22/alan-moore-comic-books-interview
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 30.11.2013 klo 17:14:56
Onhan tuo Dome-tiivistys jälleen alkuperäistä merkittävästi parempi...

Eipä sillä, ei Moore ole ilmeisesti sarjakuvien lukemisen lisäksi katsonut elokuviakaan aivan viime aikoina. Siitäkin huolimatta Kostajat-elokuvaan liittyvä (kokonaisen lauseen mittainen) laukaisu lienee paras Kostajat-arvio.

Mooren henki kuitenkin liikkuu sellaisilla astraalimaailman tasoilla, että materialistinen puoli osuu täysin sokeaan pisteeseen.

Kun fanipojat ovat kolmikymppisiä kravattikauloja, niin onhan se nyt mukavampi toteuttaa nostalgiakaipuuta kovakantisten välityksellä, kun sitä rahaakin on että ranteet paukkuu.

Niin, jos ei englantia osaa.

Mopon keula nousee vasta viidennen vieraan kielen kohdalla. Tietysti Suomessa sitä perinteisesti lasketaan ulkomailla oleskelu laskemalla Tallinnan ja Ruotsin laivoilla vedetyt kännit yhteen.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 03.12.2013 klo 01:29:38
Pojat laittavat nyt sordiinon pienemmälle, kiitos.

Ai jaa, siis sen takia tarinan nimi oli Tappava pila.
“Batman kills The Joker…That’s why it’s called ‘The Killing Joke’” (http://robot6.comicbookresources.com/2013/08/batman-kills-the-joker-thats-why-its-called-the-killing-joke/)
Onhan tuo oikeasti aika jysäyttävä "paljastus". Täytyy lukea albumi uudestaan, sillä silmällä.

Tappava pila sen kun jatkaa ...häiritsemistään.

hiljattain näet nousi esiin Barbara Gordonin kohtalon varsinainen alkuperäinen tussattu sivu pohjaten tähän Mooren käsikirjoitusosuuteen:
(http://media.tumblr.com/39d7a29cbde9479668e3946c66f6cdff/tumblr_inline_mx5q14AxoJ1qbujox.png)

Huomautuksena että seuraavan linkin takana on siis väkivaltaa seksualisoivampi alkuperäinen sivu. Sisältää alastomuutta eikä mitenkään positiivisessa hengessä.
Brian Bollandin blogissa siis se alkuperäinen sivu (http://brianbolland.blogspot.com.es/2013/12/heres-page-i-drew-for-killing-joke.html)

tässä spoilerissa DCn julkaisema sivu vertailun vuoksi

näihin verrattuna Jokerin niskan katkominen on pientä. Ainakin minusta.
: Vs: Alan Moore
: Lurker 23.01.2014 klo 20:13:22
Guardianissa ihmetellään yhä vain Alan Moorea: supersankarit ovat kulttuurikatastrofi!
Superheroes a 'cultural catastrophe', says comics guru Alan Moore (http://www.theguardian.com/books/2014/jan/21/superheroes-cultural-catastrophe-alan-moore-comics-watchmen)

Ja esitetään retorinen kysymys, että saavatko aikuiset palvoa Mooren supersankareita.
Is it really OK for adults to superhero-worship Alan Moore's comics? (http://www.theguardian.com/artanddesign/jonathanjonesblog/2014/jan/22/adults-superhero-worship-alan-moores-comics) -- Every kid knows comics are a guilty pleasure. That's the point of them.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 23.01.2014 klo 20:28:34
Guardianissa ihmetellään yhä vain Alan Moorea: supersankarit ovat kulttuurikatastrofi!
Superheroes a 'cultural catastrophe', says comics guru Alan Moore (http://www.theguardian.com/books/2014/jan/21/superheroes-cultural-catastrophe-alan-moore-comics-watchmen)

....- Every kid knows comics are a guilty pleasure. That's the point of them.


Alanilla onkyllä pointtia joukossa mutta siinä on seassa myös muutakin, surullista kyllä.

guilty pleasure on naurettava konsepti itsestään epävarmoille yksilöille, joko nautit tai et.
muiden mielipide on heidän ja siitä ei ennenkäänole terveen ihmisen tarvinnut välittää vähääkään.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 21.07.2014 klo 20:05:01
Alan Moore on taas äkämystynyt elokuvasovituksiin (http://www.bleedingcool.com/2014/07/17/alan-moore-calls-for-boycott-of-wretched-film-hercules-on-behalf-of-friend-steve-moore/), tällä kertaa ehkä jo aivan aiheestakin.

Kyse on siis tästä Hercules-elokuvasta (http://www.imdb.com/title/tt1267297/?ref_=fn_al_tt_1), joka julkaistaan 25. tätä kuuta, ei siis Rennyn filkasta.

Sivukommenttina voin todeta, että kyllä ne sopimusneuvottelut menevät Suomessakin juuri noin.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 07.09.2014 klo 18:30:03
Täytyy Mooren kirjoittaa nyt Helvetistä uudelleen tämän paljastuksen vuoksi (http://www.hs.fi/ulkomaat/HS+haastatteli+Viilt%C3%A4j%C3%A4-Jackin+henkil%C3%B6yden+selvitt%C3%A4neen+tutkijan+En+tajunnut+miten+isosta+asiasta+on+kyse/a1410056416887).
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 21.10.2014 klo 16:36:00
Alan Moore aktivistina. (http://www.northampton-news-hp.co.uk/VIDEO-Alan-Moore-renames-Northampton-road-Double/story-23256972-detail/story.html)

:D
: Vs: Alan Moore
: Taru Leutokalma 28.10.2014 klo 20:08:00
Hm...mielenkiintoista tulkintaa Tappavan Pilan lopusta. Itselleni ei ollut aiemmin juolahtanut mieleen että Batman tappaisi Jokerin mutta voisihan se niinkin mennä. Tulkitsin sen lopun vain niin että jepet paiskaavat Jokerin maijaan ja, hiljaisuuden palatessa pikkuhiljalleen sateisiin maisemiin, kaasuttavat kohti Arkhamia. Olen samaa mieltä siitä ettei Jokerintappo oikein istu loppuun (Batmanin puhe Jokerille ennen sitä vitsiä olisi ollut jotenkin melko merkityksetön ja turhanpuoleinen jos nirrinotto olisi ollut joka tapauksessa lopputuloksena. Tuskinpa B olisi valmistellut monologiaan niin tarkkaan jos näin olisi ollut, yrittihän viittaritari murahdella samaa puhetta alussakin). Mutta kuten ihmiset ovat jo todenneet, kukin tulkitkoon tarinan lopun kuten haluaa.

Itse pidän Tappavaa Pilaa oikein hyvänä tarinana vaikkei nyt mikään niin monimutkainen tai massiivinen olekaan. Ensimmäiset lukemani Moore-tarinat olivat DC-sankarit-kokoelmassa josta löytyi kaikenlaista Tappavan Pilan ohella. Kokoelmassa on pikkuinen Savinaama-tarina, josta tykkäsin sen surullisen sekopäisyyden sekä sympaattisemman Savinaama-tulkinnan takia, ja sellainen pedoisä-stoori joka oli myös hieno. Muut tarinat jättivätkin vähän kylmäksi.


Alan Moore on sarjakuvatekijänä eittämättä kova luu. En fanita Moorea mutta arvostan ja luen tämän tuotantoa silloin tällöin. V niin kuin Verikosto on tämänhetkinen lempparini Mooren tuotannosta mutta koin myös Rämeen Olennon aivan loistavana elämyksenä. Tappava Pila oli yksi niistä ensimmäisistä vaikuttavista mooretarinoista, joka iski suunnilleen kuin sata salamaa, ja siksi arvostan tätä tarinaa enemmän kuin ehkä pitäisi ja listaan senkin tänne suosikkini-kappaleeseen.

Mooren kohdalla olen todennut jo ensilukuhetkistä alkaen että tietynlaiset tarinat toimivat, toiset taas eivät. Luin hiljattain Herrasmiesliiga nro ykkösen ja se oli ennakkoluuloistani huolimatta kuitenkin pettymys. Uskomatonta että sellainen sarjis on saman ukon, joka käsikirjoitti Verikoston, käsialaa. Herrasmiesliiga kun on niin heppoinen ja köykäinen. Eikös tästä ole olemassa myös melko kökkö elokuvasovitus? Rämeen Olento 2 oli myös lievä pettymys koska se muuttuu lupaavasta alusta huolimatta valitettavan kliseiseksi hyvis vs. pahis-mätöksi. Olisin toivonut Rämeen olennon maailmaa muutenkin "vähemmän universaaliksi" kuten oli ykkösosassa.

Niin että mielestäni Mooren sarjikset ovat aina kokeilemisen arvoisia mutta, näin rumasti ilmaistuna, tasoltaan vaihtelevia (vaikkei sinänsä "kehnoja" tarinoita tällä taidakaan pahemmin olla).
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 28.10.2014 klo 20:27:14
Ei Northhamptonin ukon tarvitse joka makuun ollakaan.
Suomeksi kuitenkaan ole nähty esimerkiksi Prometheaa ja Lost Girlsia saati Neonomiconia.
Viimeisen kohdalla äidytään vähän liiankin yltiöpositiiviseksikin, joka ei toki kerro teoksesta tai Mooresta vaan minusta.

Itsestä on ollut mielenkiintoista omatoimisesti huomata kausia Mooren töissä. Watchmen ja V for Vendetta ovat yhä ne jotka ovat tehneet isoimman vaikutuksen ja Promethea tulee täpärästi perässä mutta se onkin tätä tuoreempaa vaihetta Mooren uralla.

League of Extarordinary Gentlemen, Tom Strong ovat sitä kautta kun Alan Moore löysi uudestaan , ei voi sanoa sankareita vaan enemmän arkkityypit. Sen mitä itse piti menetettynä mahdollisuutena. Juurikin kulttuurikatastrofi jne.



: Vs: Alan Moore
: Pässi 18.11.2014 klo 09:58:46
Kaikki Alan Mooren sarjakuviin perustuvat filmatisoinnit ovat olleen järjestään epäonnistuneita. Tämän tosiasian pohjalta Helvetistä -tv-sarja herättää ajatuksena varovaista kiinnostusta.

http://www.theverge.com/2014/11/17/7236841/jack-the-ripper-is-coming-to-fx-in-new-from-hell-series
: Vs: Alan Moore
: J Lehto 14.02.2015 klo 14:08:00
(http://1.bp.blogspot.com/-MCc3hYLSy5k/URuWZgNkzAI/AAAAAAAAEBY/-7Av9CZnoEI/s1600/CthulhuValentine.jpg)
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 31.03.2015 klo 20:49:00
Niin, kohta riittää lukemista (http://www.digitalspy.co.uk/comics/news/a636220/alan-moore-novel-jerusalem-hits-knockabout-in-autumn-2016.html#~p8x4Kozk0gGJH0).
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 14.04.2015 klo 17:28:09
Top 10 -kokoelman (DC/Vertigo, 2015) kannessa komeilee Vertigon logon rinnalla "From the writer of Watchmen". Tietosivulla todetaan, että kaikki oikeudet ovat DC:n hallussa.

Soitin henkilökohtaiselle ystävälleni Alanille, joka kommentoi asiaa lyhyesti: "Kyl mie täst sit nii tykkään." Hyvä niin, sillä vanha kamuni Alan on virallisesti sinut yrityskauppojen kanssa.

Lyhyt selitys niille, jotka eivät ole kiinnostuneet Alanin kaikista käänteistä: Top 10 oli alkujaan America's Best Comics -julkaisu, joka oli Mooren leikkikenttä, mutta osa Jim Leen Wildstormia. Lee myi Wildstormin DC:lle ja ystäväni Alan - joka siis virallisesti oli sinut yrityskauppojen kanssa - veti tarinakokonaisuutensa hätäisesti kasaan ja päätti ABC-työnsä.
: Vs: Alan Moore
: JanneT 14.04.2015 klo 20:06:01
Niin, kohta riittää lukemista (http://www.digitalspy.co.uk/comics/news/a636220/alan-moore-novel-jerusalem-hits-knockabout-in-autumn-2016.html#~p8x4Kozk0gGJH0).

Miljoona sanaa on kyllä paljon, mutta ei nyt ehkä kuitenkaan 600 000 sivua, kuten jutussa mainitaan.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 03.11.2015 klo 18:08:30
Alan Moore 20. vuosisadasta - viiltäjä Jackia Lovecraftia jne (https://www.youtube.com/watch?v=RpajFQECzAk)
: Vs: Alan Moore
: VesaK 03.11.2015 klo 18:56:02
Onkos Moore kieltänyt Marvelilta nimensä käytön? Miraclemanin uusintapainoksissa kirjoittajaksi on kerrottu "The Original Writer".

Joo, en oikein usko että Moorea kiinnostaa pätkääkään olla enää missään tekemisissä Marvelmanin kanssa - semminkin kun hahmo on nyt hänen inhokkiyhtiönsä Marvelin käsissä. Erinomaisen komeita ovat kyllä nämä uudet kokoelmakirjat kaikkine täydennyksineen. Odotan kun päästään julkaisemattomaan finaaliin...

Mooren panos Crossed-inhokauhusarjaan ei oikein napannut, aika tavanomainen ja ennustettava juoni, 100 vuotta on kulunut epidemian leviämisestä ja saastuneita ei PITÄISI enää olla, mutta... varsinkin Mooren uusiosekoenglanti on raskasta tulkittavaa.
: Vs: Alan Moore
: Timo Ronkainen 04.11.2015 klo 14:30:40
Kylläpä olis erikoisen hauskaa, jos Alan-setä tekiskin yhtäkkiä jotain arkirealismia. 500 sivua maitokaupassa käymisen kuvausta ja silleen. Ja se kun se maito happenee kaapissa.

Timo
: Vs: Alan Moore
: VesaK 04.11.2015 klo 16:12:51
Kylläpä olis erikoisen hauskaa, jos Alan-setä tekiskin yhtäkkiä jotain arkirealismia. 500 sivua maitokaupassa käymisen kuvausta ja silleen. Ja se kun se maito happenee kaapissa.

No itse asiassa Jerusalem kuulostaa ennakkoon vähän tuolta. Romaani Voice of the Fire oli melko hidastempoista kerrontaa myös. Northamptonista kajahtaa...
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 13.11.2015 klo 13:42:20
On se vaan tyly immeinen... (http://www.thepoke.co.uk/2015/11/12/alan-moore-knows-the-score/)
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 03.02.2016 klo 15:11:32
Cinema Purgatorio (https://www.kickstarter.com/projects/avatarpress/alan-moores-cinema-purgatorio?ref=video)
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 10.05.2016 klo 01:37:59
Providencesta tuli ensimmäinen kokoelma, ja kyllä se taattua tavaraa on. Harvemmin neljän lehden kokoelmakirjan lukemiseen menee näin kauan aikaa, mutta Moore on tyylilleen uskollisena liittänyt mukaan päiväkirjaa, pamflettia, Church of St. Jude's parish newsletteriä... ("And he saith unto them, come ye after me, and will make you fishes of men. Matthew 4: 19."
: Vs: Alan Moore
: VesaK 09.09.2016 klo 13:40:19
Alan Moore lopettaa sarjakuvien tekemisen.
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1473385764017


Joo ja Hector keikkailun.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 08.08.2018 klo 22:40:35
Alan Mooren tuotannosta Promethea (1999–2005) on jäänyt väliin aina uudelleen ja uudelleen syystä tai toisesta. Kumman nihkeitä kommentteja sarjasta muistan lukeneeni mm. Kvaakissa, ikään kuin sarja pitäisi kärsiä aina siihen, että Moore lyö neroudellaan tajun kankaalle ihan viime metreillä.

Olen nyt lukenut vasta ensimmäisen kokoelman ja onhan tämä sen perusteella pitkälle mietittyä, jos ei aina parhautta olisikaan. Jos tässä tulee joku tajunnan sammuttava juttu lopussa, niin positiivinen juttu, mutta toistaiseksi luen ihan näillä tunnelmilla tätä eteenpäin.

Hassusti tämä on ihan täysin kuin ns. britti-invaasiosarjat, joista muodostui Vertigon selkäranka 90-luvulla, niin täysin tämä rinnastuu siihen aikaan ja tunnelmiin. Tästä syystä sarjassa on sellainen veikeä tunne, ikään kuin palaisi takaisin ennestään tutun sarjan pariin.

Onhan tämä vähän muutenkin kuin Mooren versio Sandmanista: reaalimaailma ja mielikuvitusmaailma ovat yhtä lailla totta, mutta eri todellisuuden tasoilla.

Mooren omista töistä mieleen nousi aina ajoittain Teräsmies-pastissi Supreme. En tunne Wonder Womania niin hyvin, että olisin löytänyt muita kuin ne ilmeisimmät yhteydet, mutta sieltä suunnasta olisi ollut varmasti myös lisää löydettävää.

Osa mainitsemastani Vertigo-vaikutelmasta kuuluu kuvittajalle, J. H. Williams III, ja tussaajalle, Mick Gray, jotka vetävät myös vahvasti sarjaa sinne 90-luvun Vertigo-suuntaan. On siinä kuitenkin jo vähän sellaista uudempaa henkäystä.

Väritys tässä ei ole ihan parasta, vaan usein on sellaista haaleaa ankeutta mikä syntyi, kun ei ihan uskallettu käyttää värejä rohkeasti. Toisaalta on tässä myös vielä digivärityksen harjoittelemista.

Williams onnistuu olemaan samaan aikaan loistava ja kamala (tavoittelemalla tehtyä kamaluutta), en aina tiedä että mikä tästä on tehty tosimielellä ja mikä sellaista hengen jättiläisten parodiaa ettei sitä lukija tajua.

Kannet ovat kyllä ihan mahtavia, mutta ne perustuvatkin melkein aina johonkin vanhaan sarjakuvaan, Wikipediaan on tehty ihan lista (https://en.wikipedia.org/wiki/Promethea) niistä.

Tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa uskontoja ei näytä olevan lainkaan, vaan tiede hallitsee ihmisten ajattelua. Uutislähetykset ovat eräänlaista RSS feed -versiointia, mikä on huvittavalla tavalla vähemmän edistynyt juttu kuin mm. huimasti siihen mennessä edistynyt terveysteknologia. Weeping Gorilla on kyllä koko internet yhteen gorillaan tiivistettynä, vieläkin naurattaa.

Hieman scifi-puoli lentävine autoineen minua erotti tästä sarjasta ja aavistuksen vieraannuttaa vieläkin, mutta lopulta se on sitä pintaa vain.

Ajoittain selitetään melkoisesti, mikä Kvaakin kommenttien mukaan karvaa monia, mutta kun sen ottaa sarjaan olennaisesti kuuluvana niin ei se niin paha ole. Tulee tässä myös sitten ihan sitä ideaa ja aina välillä on sellaisia hetkiä, että "vau, en ole ennen tällaista lukenut".

Kirjoitan tunnelmia ainakin vielä sitten, kun olen päättänyt sarjan lukemisen.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 12.08.2018 klo 01:51:56
Toisen Promethea-kokoelman luettuani ymmärsin sarjan keräämiä nihkeitä kommentteja. Vielä se seksi ja magia -osuus meni, ja oli varsin oivaltaen kirjoitettu, mutta kokoelman viimeinen, tarot-korteille omistettu osuus, oli sitten jo myös minulle liikaa. Jos tämän olisi tuoreeltaan lukenut, sarja olisi varmaan jäänyt siihen. Tämä olisi kuitenkin ollut virhe, sillä kolmas rullasi jälleen huomattavasti paremmin.

Kolmannessa sarja alkoi vetämään yhtä lailla omalla painollaan mutta siinä oli samaan aikaan myös alun Vertigo-fiilistä.

Toisessa kokoelmassa tuli mukaan uskontoa, ja lopulta uskonto – tai pikemminkin ihmisen jumalakäsite – saa paljon aikaa.

Kuvitus on jossain hyvän ja kamalan välillä sekatekniikoineen, ja tämä on varmaan Mooren tuotannosta se visuaalisesti painavin työ.

Kaikki ei ole ihan neroutta, vaikka siellä on välillä mm. aukeamia jotka voi lukea vapaassa järjestyksessä myötä- tai vastapäivään. Toisaalta siellä on myös aukeama, jonka kuvittelin voivan lukea tällä tavoin, vaikka siellä piti mennä ensin koko aukeama oikean sivun laitaan saakka ja sitten vasta siirtyä vasemman sivun alareunaan. Lisäksi yksi aukeama on epäonnistunut siten, että luin ruudut väärässä järjestyksessä, kun en erottanut ruudut erottavaa katuojaa kuvituksesta eroon.

Kolmannen kokoelman aikana tulee mieleen, että Moorella on varmaan joku kaiken teoria tässä takana, ja sama tunne vain voimistuu neljännen kokoelman aikana.

Kirjoitan tätä neljännen kokoelman viimeisen osan ollessa vielä kesken, mutta minulla alkoi tuossa neljännen kokoelman kohdalla paukkua ilotulitus päässä, kun alitajunta alkoi yhtäkkiä purkamaan auki sivujen visuaalista koodia.

Tämä oli aika huikea tunne, ikään kuin mustavalkoista elokuvaa katsoessasi kuvaan tulisivat kaikki värit. Tässä kohden myös sarjan lukeminen putkeen osoittautui varmasti oikeaksi.

Kuinka paljon minulta on jäänyt sarjasta lukematta, kun en ole osannut lukea tuota visuaalista puolta sivuilta. Teki puoliksi mieli aloittaa koko sarja alusta, ikään kuin sarjaa olisi lukenut mutta vasta nyt olisin ymmärtänyt, että kirjaimet muodostavat sanoja ja sanat lauseita.

En minä nyt ihan niin hullu tietenkään ole, mutta nyt ollaan taas siinä elämää suurempi -kategoriassa, että katsotaan mitä viides kokoelma tuo.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 12.08.2018 klo 04:30:42
Kyllä siihen viidenteen Promethea-kokoelmaan todella sisältyi kaiken teoria.

Toisaalta se ei ollut mikään yllätys, sen näki jo kolmannesta kokoelmasta lähtien, kuten edellisessä viestissä kirjoitin. Moore yksinkertaisesti vain purki jo kertaalleen nähdyn sanalliseen muotoon.

Tässä oli sitä saman kokemista (tai deja vu -tunnetta niille, jotka eivät sarjaa lue putkeen), mitä sarjan hahmot olivat kokeneet; kaikki toistuu.

Kokonaisuutena viimeinen kokoelma on välillä hieman paakkuuntuvaa, aavistuksen vaikeaa materiaalia. Kaiken teoria on sopivasti maailmoja syleilevä, mutta ei ihan järisyttävää. Kaikkinensa varsin epätasainen sarja, ei siellä Mooren parhaimmassa päädyssä. Tulee mieleen, että Grant Morrison olisi voinut ottaa saman perusidean ja esittää sen viihdyttävämmässä muodossa.

Viimeisen numeron olisi saanut miettiä uusiksi, tai yksinkertaisesti jättää tekemättä, siinä kun TAAS selitetään kaikki viimeistä päälle ja tarotit tulevat jo korvista ulos viimeistään tässä vaiheessa.

Sarjasta olisi jäänyt muutoin todella hyvät fiilikset, mutta viimeinen numero jää päällimmäisenä leimaamaan koko sarjaa.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 14.08.2018 klo 19:24:55
Tom Strong (ABC/Wildstorm 1999–2006) on monesti jäänyt ensimmäiseen numeroon. Tällä kertaa olin päättänyt, että kärsin aloituksen väkisin läpi.

Oli siinä kärsimistä, eikä ainoastaan tuo Tarzan-mukaelma mutta myös vielä toinen numero ovat varsin vaikeasti ylitettävää materiaalia. Osin tämä tuntuu siltä, ettei Moore vielä tarkkaan tiedä mitä sankarillaan tekee, mutta iso osa lienee sitä, ettei Moore anna kuvittajalle tilaisuutta loistaa.

Kolmas on ensimmäinen numero, jonka lukeminen ei ole täyttä tuskaa ja sitten neljännen kohdalla juna jo nytkähtää eteenpäin, kun siirrytään jatkuvajuoniseen tarinaan.

Strong on pulp-sankari, jossa on väistämättä myös jälleen kerran Teräsmiestä, vaikka kuinka koettaisi vääntää pään Doc Savage -asentoon. Tämä on viihteellistä, peräti kevyttä luettavaa. Sarjaa voi lukea yhtä hyvin em. kaltaisena sarjakuvaviihteenä (jonka voi rinnastaa kirjan DC-sankarit materiaaliin) tai tiedostavasti, itsensä luettavan yläpuolelle asettaen.

Chris Sprouse saa Moorelta ylenmäärin, ellei peräti tuhlailevan runsaasti tilaa. Tätä hän ei aina parhaimmalla mahdollisella tavalla käytä. Kuitenkin perusjälki on sen verran vahvaa, ettei kuvituksesta ole pahaa sanaa, vaikka se toisinaan vähän valjua olisikin.

Vierailevat kuvittajat ovat juonessa hyvin mukana, eivätkä pyri varastamaan näytöstä Sprouselta. He tuovat mukavasti eloa tarinoihin, vaikka pitäytyvät rooleissaan.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 25.08.2018 klo 21:41:47
Kun Moore löysää alun ironia-/parodiaruuvia, muuttuu Tom Strong viihteelliseksi seikkailusarjaksi.

Ajoittain tämä on vähän kuin sellainen kiltti ja väkivallaton versio Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigasta, mutta ei sitten kuitenkaan yllä sellaiseksi. Ei Tom siis Mooren parhaimmistoon lukeudu, vaikka tavallaan ymmärrän myös sarjan vannoutuneimpia faneja.

Jerry Ordway on kuvittanut osan sarjaa. Kun Byrne uudisti Teräsmiehen, Ordway oli se "plääh, ei taaskaan Byrneä" -kuvittaja. Kuitenkin jo pari vuotta myöhemmin olin oppinut pitämään Ordwayn helposti tunnistettavasta, vahvasta ja vakaasta jäljestä. Tänään oli oikein mukava lukea mestarin kuvittamia numeroja.

Suurempi yllätys, ei ainoastaan myönteisessä mielessä, olivat vaihtuvat kirjoittajat. Moore kirjoitti lopulta vain 22 ensimmäistä ja sitten viimeisen numeron (36).

Peter Hogan kirjoittaa niin samanhenkistä seikkailua, ettei vaihtumista tahdo edes huomata. Hänen kynästään on myös minisarja Robots of Doom, joka varmaan joku sadepäivä ansainnee vuoronsa. Hänen lisäkseen mm. Ed Brubaker piristää ja [/b]Michael Moorcock[/b] menee sellaisena kuriositeettina. Heidän välilleen sijoittuvat sitten kaikki muut, kuka parempaan ja kuka heikompaan laitaan.

Hyvä, että tämän alle tuli luettua Promethea, sillä viimeinen numero on ko. julkaisuun niin kiinteästi sidoksissa, että toisessa järjestyksessä ei olisi enää niin toiminutkaan.

Ihan siinä lopussa tekee cameon myös Top 10 -hahmot. Täytynee kai sitten siihenkin tarttua, vaikka kuvitus ei sen tapauksessa oikein vetoa.
: Vs: Alan Moore
: VesaK 23.12.2018 klo 21:24:54
Vulturen syyskuisessa haastattelussa, johon en just nyt saa linkattua, Moore toteaa perusasioita. Supersankarielokuvat ovat moskaa, demokratia on rikki ja työväenluokasta kirjoittavia on liian vähän.

Onneksi kaikki mitä on, on jo ollut olemassa ja tulee  olemaan uudestaan.
: Vs: Alan Moore
: Reijo Valta 18.07.2019 klo 18:19:04
Alan Moore lopettaa sarjakuvien tekemisen.
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1473385764017


Ja aikoo eläkkeelle.

Goodbye, Alan Moore: the king of comics bows out (https://amp.theguardian.com/books/2019/jul/18/goodbye-alan-moore-the-king-of-comics-bows-out?CMP=twt_books_b-gdnbooks&__twitter_impression=true). Guardian 18.7.2019
: Vs: Alan Moore
: JV 18.07.2019 klo 20:33:47
Ja aikoo eläkkeelle.

Goodbye, Alan Moore: the king of comics bows out (https://amp.theguardian.com/books/2019/jul/18/goodbye-alan-moore-the-king-of-comics-bows-out?CMP=twt_books_b-gdnbooks&__twitter_impression=true). Guardian 18.7.2019

Ei aio, vaan ilmoittaa ilmeisesti jo ties monettako kertaa lopettavansa sarjakuvien kirjoittamisen - ei suinkaan kaikkea kirjoittamista tai taiteellista toimintaa.

Ehkä vuosia tekeillä ollut "The Moon and Serpent Bumper Book of Magic" -teos myös ilmestyy jossain vaiheessa - jossakin määrin sarjakuvamuotoinen teos sekin. Teoksen valmistuminen on viivästynyt toisen kirjoittajan, Steve Mooren, kuoleman johdosta, mutta Alan Moore on luvannut saattaa projektin valmiiksi.
: Vs: Alan Moore
: Curtvile 12.12.2019 klo 22:16:46
Alan Moore äänesti tänään
https://www.theguardian.com/books/2019/nov/21/alan-moore-drops-anarchism-to-champion-labour-against-tory-parasites
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 11.12.2020 klo 18:57:59
Onko kukaan hankkinut From Hell: Master Edition -julkaisua, eli värillistä versiota alkujaan mustavalkoisesta opuksesta, joka suomennettiin aikanaan nimellä Helvetistä?

Näytesivujen puolesta väritys näyttää onnistuneen maltilliselta. Kuvittelisin sen ensisijaisesti sopeuttavan teoksen ruudulta luettavaksi, mutta itse voisin kuvitella hankkivani tuon hyllyyn parin vuoden päästä. Aikanaan luin suomennetun version kirjastosta lainaten, eikä sitä siksi minulta ennestään löydy.
: Vs: Alan Moore
: Petteri Oja 11.12.2020 klo 21:31:46
Olen sitä selaillut kyllä. Hyvin se on tehty. Värityshän on Eddie Campbellin tekemä ja käsittääkseni myös hänen oma ideansa. Sikäli jännää, että minusta mustavalkoisuus on aina tuntunut olennaiselta kyseisessä teoksessa. Mutta ehkä värillisyys tuo siihen jotain uusia puolia. Pitää joskus lukea.
: Vs: Alan Moore
: Jarkko Sikiö 09.04.2023 klo 18:34:40
Yle Areenassa on parhaillaan KLF-dokumentti, jossa lyhyissä pätkissä ääneen pääsee myös Alan Moore.
: Vs: Alan Moore
: X-men 09.04.2023 klo 19:27:42
Vastikään sain päätökseen Alan Mooren "Wonder Womanin" eli Promethean ja "muutamissa" kohdin tarina pisti miettimään että mitäköhän on pössytelty kun tariniaa on kirjoitettu, ei tarinassa mitään vikaa ollut mutta jotkut kohdat olivat ihan muissa sfääreissä.

Harmillisesti Moore joutui työskentelemään DClle että sai tarinansa tehtyä loppuun.
: Vs: Alan Moore
: TOSA 13.03.2025 klo 22:50:08
Kaikki kerrassaan merkilliset herrasmiehet ja miracleman tuli luettua lähes peräkkäin. Mooren tiety maneerit toistuvat näissä aika selvästi.

Alan on jokseensakin mieltynyt raiskaamiseen. Hyde raiskaa näkymättömän miehen, joku poika raiskaa kid miraclen, nemon tyttären raiskaa useampi mies, näkymätön mies raiskaa tyttöjä, pari miestä yrittää raiskata minan, mies raiskaa/käyttää hyväkseen minaa konsertissa....tai sitten joku muuten vain vähän nakuilemaan ja/tai harrastamaan seksiä.

Toinen mieltymys näyttää olevan välillä laittaa puheisiin voimistamaan sanoja sukupuolielimiä, tissejä ja naista halventavia nimityksiä. Ei siinä muuten mitään mutta kun se toistuu useammassa teoksessa aika samankaltaisena niin tulee ajatus että jaahas tähän ei nyt taas näköjään muuta oltu keksitty.

Rasittavimpana tulee toiminnan väliin jotain älyttömän tekotaiteellisia sivuja joiden tekstissä ei loppujen lopuksi ole mitään oikeaa sanottavaa. Kunhan nyt heittelee kaikki hienot sanat mitä osaa ja joita on todella puuduttava lukea useampi sivu putkeen.

Näiden väliin osaa kuitenkin tehdä ihan toimivaa sarjakuvaakin. En kuitenkaan miksikään neroksi näillä näytöillä miestä kutsuisi.

Täytyy jossain vaiheessa lukea killing joke ja vartijat uudelleen sekä lukea myös rämeen olennot ensimmäisen kerran yms Moorea jos niistä alkaisi löytymään se syy miksi miestä niin kovasti arvostetaan.

Joskus teininä/nuorena aikuisena olen lukenut helvetistä, ainakin muutaman osan, mutta ne eivät kyllä silloin mielestäni olleet hyvää sarjakuvaa joten ehkä niistä en lähde sitä neroutta etsimään. Toisaalta nyt vanhempana niistä voisi saada enemmän irti. Halo jones oli kohtalaista mutta ei mitenkään erikoista sarjakuvaa ja ne albumit olen jopa lukenut kahdesti ennen luopumista.
: Vs: Alan Moore
: Darzee 14.03.2025 klo 09:56:02
Kaikki kerrassaan merkilliset herrasmiehet ja miracleman tuli luettua lähes peräkkäin. Mooren tiety maneerit toistuvat näissä aika selvästi.

Alan on jokseensakin mieltynyt raiskaamiseen. Hyde raiskaa näkymättömän miehen, joku poika raiskaa kid miraclen, nemon tyttären raiskaa useampi mies, näkymätön mies raiskaa tyttöjä, pari miestä yrittää raiskata minan, mies raiskaa/käyttää hyväkseen minaa konsertissa....tai sitten joku muuten vain vähän nakuilemaan ja/tai harrastamaan seksiä.

Toinen mieltymys näyttää olevan välillä laittaa puheisiin voimistamaan sanoja sukupuolielimiä, tissejä ja naista halventavia nimityksiä. Ei siinä muuten mitään mutta kun se toistuu useammassa teoksessa aika samankaltaisena niin tulee ajatus että jaahas tähän ei nyt taas näköjään muuta oltu keksitty.

Mooren "puolustukseksi" on sanottava, että hän tietysti on ensimmäisiä tällaisia shokkiefektejä valtavirtatoimintasarjakuvan konventioista ammentavissa teoksissa hyödyntäneitä, mutta alkaahan se jatkuva seksuaalisella väkivallalla mässäily vähän maistua puulta. Esimerkiksi Tom Strongissa Moore leikittelee sitten vähän erilaisella kerronnalla, ja sitä onkin sitten mukavampaa lukea Miraclemanin, Vartijoiden ja Herrasmiesliigan vastapainoksi.
: Vs: Alan Moore
: MarXus 14.03.2025 klo 11:44:06
Tein saman huomion Mooren kolmen kenties tunnetuimman teoksen perusteella (Tappava pila, Vartijat ja V niin kuin verikosto). Varsinkin Tappavassa pilassa seksuaalista väkivaltaa on mukana pelkästään shokkiefektinä sekä lukijoille että tarinan hahmoille.