Kirjoittaja Aihe: Alan Moore  (Luettu 96268 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Rmäki

  • Vieras
Vs: Alan Moore
« Vastaus #120 : 03.03.2009 klo 09:11:21 »
Hyvä, että joku uskaltaa käsitellä Moorea negatiivisemmin. Kuitenkin väite "Moore on pedanttisen tarkka kontrollifriikki, joka tahtoo hallita jokaista sarjakuvansa yksityiskohtaa niin kuin siihen vain pystyy mies, joka ei itse piirrä koko tarinaa" vie hommalta vähän pohjaa pois, tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi. Moorehan osaa itsekin piirtää, joten hän voisi niin halutessaan kuvittaa kässärinsä ihan itse. Mitä olen hänen kanssaan töitä tehneiden kuvittajien kanssa jutellut, KAIKKI he ovat kehuneet Mooren yhteistyöhenkeä ja tapaa laatia kässärit kuvittajan mukaiseksi. Asiat ovat yleensä menneet pipariksi vasta ideologian ja rahan astuessa kuvioihin, jos  nyt välttämättä silloinkaan. 

Rami Rautkorpi

  • Has been
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 986
Vs: Alan Moore
« Vastaus #121 : 03.03.2009 klo 10:39:13 »
Kuitenkin väite "Moore on pedanttisen tarkka kontrollifriikki, joka tahtoo hallita jokaista sarjakuvansa yksityiskohtaa niin kuin siihen vain pystyy mies, joka ei itse piirrä koko tarinaa" vie hommalta vähän pohjaa pois, tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi.

Asialle on yksinkertainen selitys. Kvaakin toimitukselta toivottiin "gonzo-journalismia"; Jarkko kuuli "bizarro-journalismia". Alan Moore am a very unpleasant man!
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Alan Moore
« Vastaus #122 : 03.03.2009 klo 16:36:07 »
"Sittemmin hän syötti säästeliäästi murusia yksityiselämästään, jotka saivat fanikunnan mielikuvituksen liikkeelle."

Olen kuullut että syy tälle yksityiselämän varjelemiselle oli 80-luvun puolivälissä sattuneet kohtaamiset eksentristen ja päällekäyvien fanilaumojen kanssa.

Hulluimmilaan tilanne siis oli sitä että tuolloin conissa vessassa käydessään Moore ei saanut istua eriössä ilman että porukat olisivat tuupanneet maestrolle sermin alta tavaraa nimmaroitavaksi!

Tuon tyyppisten tapahtumien johdosta Moore päätti olla osallistumatta mihinkään coneihin tms kissanristiäisiin. Kuulemma sittemmin harrasti esmes British Comiconeissa sitä että otti huoneen conihotellista tms läheisestä hotellista ja pysytteli huoneessaan koko tapahtuman ajankutsuen sitten tuttujaan tapaamaan itseään. Eli pääsi sosialiseeraamaan kamujensa kanssa kun "kaikki" olivat kuitenkin paikalla, mutta vältti ääliöiden aiheuttamat ylilyönnit ja mielipahan.

Nykyisin on tainnut joustaa tuosta sillä muistelisin Lost Girlsin tiimoilta tämän kiertäneen vaimonsa kanssa signeeraamassa.


En kyllä koe että Moore olisi varsinaisesti meuhkannut asioiden tiimoilta. Parikin haastattelukirjaa on tullut luettua netissä olevien lisäksi kuten myös youtube haastiksia seurattua. Aika hyvin tuo on perustellut kantansa. Ilman meuhkausta. Periaatteiden mies joka mielummin haluaa olla totaalisesti erossa teostensa muuttamisetsa toiseen taidemuotoon kuin ottaa helppoa rahaa vastaan.

Eri asiahan sitten on onko kaikki nuo käärmejumalahömpötykset tms kovinkaan järkeviä...


Ja Mooren kääseristä vielä:
Klassinen kommenttihan on miehen kässäreiden ääripedantti yksityiskohtaisuus. Mutta taitelijat myös useimmiten taitavat muistaa mainita että Moore myös sanoo aina että jos sinulla on jokin parempi idea tämän esittämiseksi niin käytä toki sitä.

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 110
Vs: Alan Moore
« Vastaus #123 : 03.03.2009 klo 19:17:52 »
tai ainakin olisi kiva saada pari sitaattia tämän tueksi.

Mielenkiintoisempaa on, kuinka Moore itse näkee asian:

Lainaus
Moore was invited to write the screenplay himself, the latest in a long line of attempts by Hollywood to lure him over to movies, but he has never been tempted. "They never really get past first base with me," he laughs. "It's nothing to do with money, it's more because I get a level of control in comics that Tony Blair and Gordon Brown could only dream about."

Tavoite kontrolliin näkyy käsikirjoituksistakin, mistä valitsin tekstiini sen ensimmäisenä mieleen juolahtavan. Moore on selkeästi toinen ääripää siitä koulukunnasta, joka toteaa kuvittajalle, että nyt tarvitaan sivun verran tappelua.

Kuvittajat toki kommentoivat yhteistyötään Mooren kanssa pääosin positiiviseen sävyyn, muotoilevat korkeintaan että hänen kanssaan työskentely vaatii heiltäkin paljon. Mikäli jäljestä voi mitään päätellä, tietynlainen työmoraali kyllä yhdistää kuvittajia Bolland, Gibbons ja O'Neill.

Luonteena Moore ei näytä olevan lainkaan siitä vaikeimmasta päästä kuvittajiaan kohtaan, eikä suinkaan näytä pitävän töitään yksin omina tuotoksinaan, kuten pahimmat tapaukset.

Mutta taitelijat myös useimmiten taitavat muistaa mainita että Moore myös sanoo aina että jos sinulla on jokin parempi idea tämän esittämiseksi niin käytä toki sitä.

Juuri näin. Hyvän kuvan asiasta saa tästä haastattelusta, jossa Moore kuvaa Watchenin työnjakoa ja Gibbonsin roolia mm. kannen suhteen.

Tämä nimenomainen haastattelu on mielestäni muutoinkin sieltä mielenkiintoisimmasta päästä. Tämän ja tuon ylemmän linkin takaa Moore kommentoi elokuvasovituksia varsin maltillisesti. Lehdet noista enemmän otsikoita repivät myöhemminkin ja uskoisin, että Moore näki asian vain helppona tapana saada julkisuutta valtamedian puolelta ja muisti mainita asian useammin.

---

EDIT: Koska kukaan ei tällä kertaa (valitettavasti) näytä kuumentuneen tekstistäni, niin taltioidaan nyt sitten jälkipolville, että kunnon fanipoikien tavoin ylistän itsekin Mooren neroutta. Tekstin varsinainen motiivi ei siis ollut iskeä Moorea (kuinka se edes suomeksi onnistuisikaan), vaan piikitellä fanikunnan suhdetta mestariinsa ja samalla Mooren jokseenkin sympaattisen kömpelöä suhdetta yleisöönsä.

Tähän valitsin tyylin, jota sisällöntuotannon puolella kauniisti luonnehdittiin pamfletiksi, mutta jota tuo bizarro-journalismi on ehkä lähempänä. Itse ajattelin tekstiä väärät mielipiteet -ketjun jatkeena. Jokainen tekstin pohjalle otettu lausahdus tai todenperäisyys on kärjistetty muotoon, jossa se on enää karvan verran totuuden puolella.

Mooren suhteesta magiaan minulla on ollut aina sellainen tunne kuin hän suhtautuisi aiheeseen hieman samalla tavoin kuin normi-ihmiset vaikkapa kirjallisuuden harrastamiseen. Tosin 2000-luvulla minulla on toistuva tunne siltä kuinka Moore vetäisi fanikuntaansa nenästä sellaisessa mittakaavassa, jossa kukaan ei pysty sitä näkemään. Tosin tekstissäkin mainittujen Stewart Lee -haastattelujen jälkeen (nähtävissä YouTubesta) ajatusta ei enää voinut välttääkään.
« Viimeksi muokattu: 03.03.2009 klo 22:56:54 kirjoittanut Jiksi »

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 16 014
Vs: Alan Moore
« Vastaus #124 : 12.03.2009 klo 01:23:38 »
Noh Moren magia nostetaan esiin samoin kuin se yrttisavukejuttu.
Jos sanan magia korvaisi filososfialla tai maailmankatsomuksella kukaan ei hätkähtäisi.

vaikka..eihän sitä ikinä tiedä....

Lönkka

  • Jäsen
  • Viestejä: 4 186
  • Life goes on (except for those who die)
Vs: Alan Moore
« Vastaus #125 : 01.04.2009 klo 00:21:13 »
Kuusiosainen eli yhteensä noin 50 minuuttinen informatiivinen Alan Moore haastattelu joka pyörii lähinnä Lost Girlsin ympärillä, mutta rönsyilee kyllä muuallekin:

http://www.youtube.com/watch?v=lVFPR7djSXM

Tämä mieskö jotenkin nahkea, hankala, vaikea tms?
Pffft!

tmielone

  • Il Dille
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 635
Vs: Alan Moore
« Vastaus #126 : 01.04.2009 klo 07:56:01 »
EgmontShopin mukaan Kapteeni Britannia olisi jo saatavilla. Onkos kukaan sitä vielä hankkinut/lukenut? Ihan sokkona en viitsi tuota hankkia, joten mielelläni lukisin toisten kokemuksista. Pitääkö olla kova Marvel/supersankari-fani, jotta tuosta voi nauttia täysin rinnoin?
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

MTT

  • Jäsen
  • Viestejä: 928
Vs: Alan Moore
« Vastaus #127 : 01.04.2009 klo 08:19:30 »

Hyvä kysymys. Ei ole mitään juttua kirjasta kuulunut vaikka oli jo myynnissä kuplissakin viime viikonloppuna.

-MTT

Chemo

  • Jäsen
  • Viestejä: 622
Vs: Alan Moore
« Vastaus #128 : 01.04.2009 klo 21:58:59 »
EgmontShopin mukaan Kapteeni Britannia olisi jo saatavilla. Onkos kukaan sitä vielä hankkinut/lukenut? Ihan sokkona en viitsi tuota hankkia, joten mielelläni lukisin toisten kokemuksista. Pitääkö olla kova Marvel/supersankari-fani, jotta tuosta voi nauttia täysin rinnoin?

Joo, mä ostin eilen Turun Akateemisesta kun satuin olemaan sillä suunnalla liikkeellä.

Hieno julkaisu. Muakin hitusen mietitytti että onko tämä liian supersankarimainen jutska mulle. En ole vielä kokonaan lukenut sitä, mutta tätä kirjoittaessa (olisinko 1/3 eilen siitä lukaissut) kirja tuntuu kuitenkin ihan hyvältä ja mielikuvituksekkaalta. Ja onhan Alan Mooren varhaista tuotantoa noin yleisestikin kiinnostavaa lukea.

Muokkaus: nyt kun tän on kokonaan lukenut, niin jälkifiilikseksi jäi ettei tämän sankarin seikkailuihin ehkä tarvitse tutustua tän enempää, vaikkei tämä mikään huono stoori ollutkaan. Alan Moore-lemppareideni joukkoon tämä ei silti nouse. Kiinnostavaa oli kyllä parit tutut teemat, joita Moore sitten myöhemmin käytti tehdessään suurempia ja parempia asioita.
« Viimeksi muokattu: 03.04.2009 klo 12:52:51 kirjoittanut Chemo »
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 193
Vs: Alan Moore
« Vastaus #129 : 10.04.2009 klo 21:32:24 »
Jep, ei mikään mestariteos mutta kiinnostava scifi-tarina silti. Alku tuntui varsin sekavalta, ilmeisesti siksi että mukana ei ole Moorea edeltävän kirjoittajan osasia tarinasta, mutta pikkuhiljaa alunkin tapahtumat selkenevät. Paitsi Moorelle tämä on myös Davisille nuoruudentyö, ja hänen viivansa paraneekin jatkuvasti tarinan myötä. (Osasyynsä karheuteen voi olla sillä, ettei Davis vielä tässä vaiheessa tiennyt piirtäjien yleensä tekevän originaalit isompaan kuin julkaisukokoon.)

Kiinnostavaa oli tosiaan hyvin selkeät esim. V for Vendettaan viittaavat teemat.

Chemo

  • Jäsen
  • Viestejä: 622
Vs: Alan Moore
« Vastaus #130 : 20.04.2009 klo 17:48:13 »
Alku tuntui varsin sekavalta, ilmeisesti siksi että mukana ei ole Moorea edeltävän kirjoittajan osasia tarinasta, mutta pikkuhiljaa alunkin tapahtumat selkenevät.

Totta. Jos tuota ei olisi hokannut heti, niin kyllä olisi kerronta ihmetyttänyt tarinan alussa.

Aika vähän on juttua tästä. Eivätkö muut ole tutustuneet Kapteeni Britanniaan?
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Alan Moore
« Vastaus #131 : 20.04.2009 klo 18:23:44 »
Jep, ei mikään mestariteos mutta kiinnostava scifi-tarina silti.
ei

Alkaa tuntua siltä, että kyseessä ei ole mikään pakko-ostos tällaiselle ei niin kovalle supersankari-diggarille.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Vs: Alan Moore
« Vastaus #132 : 20.04.2009 klo 18:29:26 »
Lukaisin tämän loppuun, olikos se eilen. Ihan hyväksi jutuksihan se sitten osoittautui. Marvelmaisuutta olisin kaivannut enemmän, mutta toimi toki näinkin. Davisin kuvituksesta tykkäsin kovasti, vaikka välillä vähän olikin kökköä.

Ja minusta keskeltä tarinaa aloittaminen oli oikein hyvä lisä. Minua ei olisi juurikaan haitannut, vaikka en olisikaan tiennyt, että tätä edeltäviä tarinoita on oikeasti tehty.

Alkaa tuntua siltä, että kyseessä ei ole mikään pakko-ostos tällaiselle ei niin kovalle supersankari-diggarille.
Joo, ehkä ei. Toisaalta tässä on ihan kunnon supersankarimättöä, mutta menee kuitenkin enemmän sci-fi/psykedeliaosastolle. Tässä on oikeastaan aika paljon samaa kuin myöhemmissä Claremontin ja kumppaneiden X-Men-tarinoissa, joissa seikkaillaan Mojon kanssa.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

jussi mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 198
  • Kvaak!
Vs: Alan Moore
« Vastaus #133 : 13.05.2009 klo 13:38:28 »
Halo Jones tosiaan lupasi enemmän kuin mitä myöhemmin tarjosi. Huono se tosin oli vain sotaa kuvatessaan.

Pitää kai joskus lukea Miracleman, niin saisi tuntumaa siltäkin kaudelta Mooren tuotoksiin.

Miracleman olisi kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen, koska se oli kai ensimmäinen radikaali uudelleentulkinta vanhasta höpsöstä supersankarisarjasta. Hieman samoja teemoja Moore käsitteli sitten myöhemmin Watchmenissä. Lisäksi MM on ihan viihdyttävää sarjakuvaa. Sen kauden Mooreen saa tuntumaa toisaalta V for Vendetastakin, kun ne ilmestyivät samaan aikaan ja samassa lehdessä.

Korro

  • Ja kumppanit.
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 381
Vs: Alan Moore
« Vastaus #134 : 29.05.2009 klo 09:48:24 »
Petyin Alaniin jällein,Kellomiehet meni viellä mutta tämä 'Tappava vitsi'.Ostin viellä Deluxe Editonin eikä koko albumissa ollut paljoakaan kehuttavaa.Juoni toimi jotenkuten,ja kuvitus.MUTTA loppu!! voi voi miten 'ylitaiteellinen ja superhyper..ARGH! En suosittele tätä sarjakuvaa kenellekkään jos kuvitus ei kiinnosta.Se nimittäin toimi.
Kello- viiden- tee.