Tällä viikolla sarjakuvissa #24

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Vallankumous tullaan sarjakuvittamaan

DC Comics –yhtiö on ostanut oikeudet julkaista pohjois-Amerikassa brittiläisen Rebellionin sarjakuvia. Rebellion on yhtiö joka julkaisee maineikkaita 2000AD-tieteissarjakuvia, muun muassa Judge Dreddia. Sopimus antaa DC:lle julkaisuoikeidetoikeudet kaikkiin Rebellionin aiemmin julkaistuihin ja tulevaisuudessa julkaisemiin sarjakuviin. DC:n Rebellion-kokoelmat alkavat ilmestyä tämän vuoden syyskuussa.

Nyt kun DC:lla on julkaisuoikeudet sekä brittiläisen Rebellionin että ranskalaisen Humanoidsin materiaaliin, supersankaritalosta on tulossa merkittävä eurooppalaisen sarjakuvan julkaisija Yhdysvalloissa. Kun muistetaan vielä DC:n tuleva mangalinja CMX, voi nähdä DC:n ”globalisoitumisen” olevan suunniteltua ja pitkäjänteistä toimintaa. Tuleeko Teräsmiehen sponsoriyrityksestä tunkkaisten jenkkisarjakuvamarkkinoiden tuulettaja?

Lähde: Newsarama

Erikoistu LAMK:issa

Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa suunnitellaan uutta Sarjakuvan erikoistumisopinnot (40ov) -jaksoa. Kurssin sisältö on pääpiirteissään sama kuin keväällä 2003 päätyneellä ja jouluna 2004 päättyvällä kursseilla.

Koulutukseen valittavilta edellytetään medianomin, muotoilijan tai kuvatadealan ammattikorkeakoulututkintoa. Opiskelijaksi voidaan hyväksyä myös muun sarjakuvaopintoihin soveltuvan amk-tutkinnon tai korkea-asteen tutkinnon suorittanut hakija. Hakijalta edellytetään myös muutaman vuoden työkokemusta.

Kurssilla on tarkoitus kehittää sarjakuvantekijän ammatillisia valmiuksia. Opetuksen pääpaino on käsikirjoittamisessa. Kädentaitoja harjoitellaan mm. erilaisissa grafiikan- työpajoissa. Lisäksi tutustutaan digitaalisen maailman välineisiin ja julkaisutekniikoihin.

Ilmoittautuminen kurssille alkaisi normaalisti ensi syksynä. Koulun Täydennyskoulutuskeskuksen opetuksen suunnittelusta vastaava Hannele Louhelainen (Hannele.Louhelainen[at]lamk.fi) ottaa ennakko-ilmoittautumisia vastaan kuitenkin jo nyt. Hän haluaisi myös vaihtaa ajatuksia niiden kanssa joita koulutus kiinnostaa. Kurssille aikovien toiveiden perusteella kurssin alkamisajankohtaa on esimerkiksi mahdollista siirtää vuoden 2005 alusta syyskuuhun. Kurssin voi suorittaa (tietyin järjestelyin) työn ohessa viikonloppuopiskeluna, tai opintotuen turvin. Jälkimmäinen vaihtoehto tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden sarjakuvaan keskittymiseen sekä asiantuntevan palautteen saamiseen.

Lisätietoja: Kvaakin uutinen Lahden sarjakuvaopetuksesta

Teksti: Reima Mäkinen

Uutuushylly

Hiljainen viikko uutuussarjakuvarintamalla. Liittyen Aku Ankan 70-vuotisjuhlallisuuksiin WSOY on julkaissut Aku Ankan parhaat –kokoelman, jonka sisällön äänestivät Aku Ankan lukijat nettiäänestyksellä.

Jotain omakustannepuolelta: Marko Alakruuvi on julkaissut laajennetun painoksen Mr. None -sarjakuvastaan (2. kuva). Uudessa lehdessä on kaksi kertaa enemmän materiaalia kuin vuonna 2002 ilmestyneessä ensimmäisessä laitoksessa. Mr. None on 40-sivuinen tarina vanhan leskimiehen sairastumisesta – vaikea aihe, mutta Alakruuvin humaani huumori pehmentää kokonaisuutta. Lehdessä nähdään kahta kuvitustyyliä: lähes symboleiksi pelkistettyjä strippejä sekä perinteisempää, juonellista kerrontaa.

Mr. Nonea voi tilata tekijältä osoitteesta alakruuvi[ät]yahoo.com.

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa on arvioitu uusin Jussi Jänis –albumi. Jutun on kirjoittanut Vesa Vitikainen.

Älkää kysykö mistä johtuu sarjakuva

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avusta kuuluvat Timo Ronkaiselle ja Reima Mäkiselle

Yksi vastaus artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #24”

  1. Korjaus tohon jutun johdantoon. Haku Lahteen ei ole alkanut. Se alkaa aikaisintaan syksyllä, kuten tekstistäkin käy ilmi. Kurssia vasta kasataan.

Kommentit on suljettu.