Sarjakuvafestarit kukoistavat

Vuoden kotimaisten sarjakuvafestivaalien ohjelmat on suurpiirteissään julkistettu. Hyvällä syyllä voi sanoa, että Helsingissä on tänä vuonna tarjolla jokaiselle jotakin. Yhtä päävierasta on huippunimien joukosta vaikea nostaa. Vajaan kuukauden kuluttua, tavataan kuitenkin Kemissä jo ranskalaiset Jano ja Mezzo.

Kemi tanssii ja soi

Kemin Tutuimmilta vierailta on molemmilta ilmestynyt yksi albumi suomeksi Jano, alias Jean Leguay, muistetaan hilpeistä afrikkalaistarinoistaan (Savannien puskarotta Kémi, Jalava 1998). Afrikka -teema onkin vahvasti esillä Janon tuotannossa. Miehen töistä on koottu Ranskassa jo ainakin 11 albumia. Janon kuvitustyyliä voi käydä katsastamassa esimerkiksi täältä.

Mezzo (Pascal Mesemberg, s. 1960) puolestaan kuvitti Piruksen käsikirjoituksen ”Kaksi tappajaa” (Like 1995). Mezzon tarinat ovat joillekin suomalaislukijoille tuttuja myös Heavy Metal -lehdestä. Kemin festarit esittelevät miehen punk-sarjakuvia.

Kolmas Kemin piirtäjävieraista, norjalainen Christopher Nielsen (s. 1963) aloitteli uraansa omakustantajana. Nyttemmin hän on voittanut Raptus -festivaaleilla jaettavan Dagbladetin sarjakuvapalkinnon ja hänet on äänestetty maan parhaaksi piirtäjäksi. Kymmenen vuotta sitten ilmestynyt alppari Jazzbasillen, lienee yksi syy Kemin kutsuun, vaikka varsinaisesti mies tuleekin kertomaan Norjan nykysarjakuvan tilasta.
Kolmas ranskalaisista hepuista on sarjakuvaskribentti ja -esitelmöitsijä Christian Marmonnier. Musiikin ja sarjakuvan yhteensointuvuutta tutkaillaan myös vuoden päänäyttelyssä sekä paneelikeskusteluissa joihin osallistuvat mm. Pauli Kallio, Mika Lietzen ja Ville Pirinen.

Kemissä jaetaan vuosittaiseen tapaan myös useita palkintoja, mm. Sarjakuvantekijät ry:n vuoden sarjakuvateko -tunnustus. Tänä vuonna päivillä julkaistaan sarjakuvien lisäksi myös varta vasten tehtyä sarjakuvamusiikkia. Kemin 23. kansainväliset sarjakuvapäivät juhlitaan hyvässä valossa 21. – 23.5.2004. Päivien ohjelma löytyy tapahtuman kotisivulta.

Isoja nimiä Helsinkiin

Helsingin syksyiset festarit ovat muutamassa vuodessa kasvaneet tuottaja Tero Salomaan huomassa, samoihin mittoihin kuin loistonsa päivinä. Tapahtumat levittäytyvät yhä laajemmalle kaupungin keskustaan.
Päävieraita ovat chileläinen ankkapiirtäjä Vicar, sekä loistavat Jeff Smith (USA)

(kuvassa)ja Lewis Trondheim (Ranska). Supersankarigenreä edustaa Peter Snejberg Tanskasta [kuva 2]. Näiden varjoon tuskin jää, lastensarjakuvilla hyvää vauhtia rikastuva, Joann Sfar (Ranska).
Trondheimia on alettu julkaista suomeksi kiivaaseen tahtiin. Viime vuonna saatiin kokea Jussi jäniksen seikkailut 1 – Jälkiä rinteessä ja tänä vuonna ehti ilmestyä sille jatkoa nimellä Blacktown. Molemmat kirjat on siis jo arvosteltu Kvaakissa, ja tänään kriitikko, Harri Römpötti, kehui jälkimmäistä Helsingin Sanomissa. Trondeheimin Suomen vierailun siivittämänä on luvassa vielä albumikaupalla lisää miehen sarjakuvia.

Legendaarisimpiin omakustantajiin kuuluva, Luupäät sarjan isä, Jeff Smith on ahkera festivaaliluuta. Hän on ehtinyt käymään Suomessa jo kerran aikaisemmin, kuusi vuotta sitten Kemin festivaaleilla. Tänä vuonna matka joutuu ennen Helsinkiä, kesällä, ainakin San Diegon Comiconiin. Smithin suurhanke, Bone (Luupäät), on juuri valmistumaisillaan kertoo kotisivu www.boneville.com. Sarja on käännetty kahdelletoista kielelle! Verkosta löytyy helposti lisätietoa tekijästä ja hänen sarjakuvistaan. Puhekupla listalla Luupäistä puhuttiin jo kyseisen pulinapalstan alkuaikoina vuonna 2001. Liken suomeksi julkaisemat albumit on puolestaan listattu Kimmo Lakoman kotisivulla. Otto Sinisalo on arvostellut Luupäät #7:n Katuojassa. Kannattaa myös muistaa artikkelit roolipelilehti Legolasissa (4/03) ja Sarjakuvaseuran Sarjainfossa (2/97).

Joann Sfarin lapsille suunnattu, tuhmaksikin kehuttu, ”Pikku Vampyyri” on nettihakujen perusteella toistaiseksi melko tuntematon frankofonisen kielialueen ulkopuolella. USA:ssa Simon & Schuster Children’s Publishing on kuitenkin ottanut vampyyrin ohjelmaansa. ”Little Vampire Goes to School” ja ”Little Vampire Does Kung Fu!” löytyvät jo sikäläisistä kaupoista. Nähtäväksi jää, kuinka Suomi sekoaa tämän uuden eurohitin armoilla.

Syyskuisen vierailun myötä Peter Snejbergiltä (s.1963) on ilmeisesti tulossasupersankarisarjakuvaa suomeksi Egmontilta. Sneiberg työskentelee edelleen Kööpenhaminassa, vaikka pääosa hänen tuotannostaan ilmestyykin U.S.A:ssa, tietää Lambiekin julkaisema Comiclopedia kertoa.

Viro nousuun

Yhteyksiä Viron sarjakuva- ja animaatiokenttään on viritelty Suomesta vaihtelevalla menestyksellä yli viisitoista vuotta. Virolaiset ovat meillä mm. osallistuneet näyttelyihin ja vierailleet festareilla sekä Pahkasian sivuilla. Suomalaiset piirtäjät ovat puolestaan käyneet Tallinnassa hukkaamassa tavaroitaan. Jotakin siellä on myös meiltä julkaistu. Tällä kertaa Virosta Helsinkiin saapuvat Urmas Nemvalts ja Joonas Silkke. Jälkimmäiseen tutustun paremmin kun Helsingin sarjakuvafestivaalien sivut avautuvat. Nemvalts puolestaan on piirtänyt sikäläisittäin merkittävään Postimees -päivälehteen jo moniaita vuosia. Tästä osoituksena vuodesta 1999 ilmestyneet kolme Mürakarud -albumia, jotka edustavat noin puolta Nemvaltsin tuotannosta.

Pilakuvia ja taidekuvia

Tähän asti Iran on sarjakuvamaana tunnettu meillä lähinnä sarjakuvaprinsessa Mariane Satrapin alkukotina. Vuoden 2004 festari lupaa muutosta asiaan, sillä marginaalin marginaalia edustava tekijä, Maailman sarjakuvat ry:n kutsuma vieras, tulee Teheranista. Javad taiteilijanimeä käyttävä, Javad Alizadeh (s.1952), on kotisivunsa perusteella mitä mainioin karikatyristi.
Festarien taidesarjakuvapuolta edustaa suvereenisti tukholmalaistunut saksalaistekijä Atak (s.1967). Atak, oikealta nimeltään George Barber oli Berliinissä perustamassa Renate -ryhmää vuonna 1989. Renaten tavoitteena oli antaa sarjakuvalle uutta ja jännittävää sisältöä. Sittemmin Atak on tehnyt sarjakuvia useimpiin saksalaisiin ja kansainvälisiin antologioihin.

4 vastausta artikkeliin “Sarjakuvafestarit kukoistavat”

 1. Juu, Sfarin (joka Joann-nimestään on miespuolinen, mikäli asiaa joku epäilee) ”Pikku Vampyyri menee kouluun” ilmestyy suomeksi elokuussa. Animaatiosarjan tulosta telkkareihimme ei sen sijaan ole vielä mitään tietoa.

 2. Wow, Jeff Smith festareille! Jos uusi Luupäät tulee festareihin mennessä pitää käydä hakemassa nimmari.

 3. Heh, mulla onkin yks Mürakarud -albumi, jos tommosta pokkaria voi albumiksi sanoa. Se olikin melkein ainoa sarjakuva jota Tallinnalaisista kirjakaupoista löysi. Piti ostaa, kun olin päättänyt hommata vähintään yhden eestiläisen sarjakuvakirjan. En ole osannut sitä vielä tähän päivään mennessä lukea. Rujosti piirrettyjä susia, karhuja, jäniksiä, possuja jne. Kannessa sika sanoo: ”hirm tuleb peale kui vaatad”. Öh? Kyseessä on kirjastus Elmatarin julkaisema kolmas Mürakarud -kirja.
  Vaan en onnistunut löytämään Tallinnasta sarjakuvakauppaa.
  Kaikesta huolimatta eestiläinen sarjakuvaelämä tuntuu suht vilkkaalta, sikäläinen portaali:
  http://www.hot.ee/koomiks/

  Ja tuo lienee jonkin sortin web-magazine:
  http://www.badblock.ee/

  Timo

Kommentit on suljettu.