Kokkilasta Sarjakuvantekijöiden puheenjohtaja

Sarjakuvantekijät ry:n syyskokous valitsi eilen illalla Tampereella Timo Kokkilan yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Tampereella asuva Kokkila tunnetaan kenties parhaiten Peräsmies -sarjakuvan piirtäjänä, mutta hän on kymmeniä vuosia kestäneen uransa aikana tuottanut muitakin laajalevikkisiä strippisarjoja. Viime vuosina Kokkila on kunnostautunut myös sarjakuvahistorioitsijana kootessaan tietoa Poika Vesannon ja Ami Hauhion tuotannosta. Aiempaa kokemusta alan luottamustehtävistä Kokkilalla on Seinäjoen sarjakuvaseuran Kannus -lehden päätoimittajana sekä Tampereen sarjakuvaseuran hallituksesta. Tuore puheenjohtaja ei ole ehtinyt vielä tutustua yhdistyksen toiminnan yksityiskohtiin, jo nyt hän osaa kuitenkin nimeätä tiedotuksen tärkeäksi
kehittämiskohteeksi.

Väistyvän puheenjohtajan Harri ”Wallu” Vaalion mukaan oli tärkeätä saada ”uutta verta ja voimaa kehiin”. Vaalio ehti kipparoida vuonna 1995 perustettua seuraa kymmenen vuotta. Positiivisesti asioihin suhtautuva ja innostava Vaalio muistetaan isosta roolistaan tekijänoikeusasioiden ajajana. Puheenjohtajakautensa loppuvuosina hän vastusti julkisuudessa useasti sanomalehtien kohtuutonta pyrkimystä tiukentaa piirtäjien sopimusehtoja.

”Omat sarjakuvani alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, toimin opettajana ja piirrän nykyään vain ilosta. Ammattimaisessa tekemisessä se ilo on ollut sopimushirviöiden vuoksi viime aikoina koko lailla kateissa”, Vaalio kommentoi. ”Haluan myös kiittää kaikkia puheenjohtajana saamastani tuesta”, hän päättää viestinsä Kvaakin toimitukselle.

Sarjakuvantekijät ry on on sarjakuvapiirtäjien etujärjestö, johon kuuluu tällä hetkellä 136 ammattimaista sarjakuvantekijää. Jäsentensä edunvalvonnan lisäksi yhdistys muun muassa jakaa Vuoden sarjakuvateko -tunnustuspalkinnon sekä kanavoi Valokopiointikorvauksista kertyvät varat sarjakuvantekijöille.

Timo Kokkilan kotisivu
Harri Vaalion esittelysivu verkossa

Sarjakuvantekijät ry:stä keskustellaan Kvaakissa mm. näissä ketjuissa:
Sarjakuva-ammattilaisille oma foorumi?
Sarjakuvantekijät ry:n apuraha