Koli in situ

Tunnetuin suomalainen kansallismaisema on Koli. Keväällä 2013 Nina Mutik vietti kansallispuistossa viisi päivää ja tuloksena oli 30-sivuinen, englanninkielinen sarjakuva-albumi.

Nina Mutik
Koli
2013
ISBN 978-952-67989-0-5
30 s., nelivärinen, nidottu
5 €

Viime kesänä Kolilla järjestettiin ympäristötaidefestivaali. Osana festivaalia viitisentoista Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ympäristötaiteen maisteriohjelmaan osallistuvaa pääsi viikon työpajalle Kolille. Pajoissa luotiin taidetta muun muassa muurahaisten reittejä ja polkuja seuraamalla. Osa teki installaatioita, osa piirsi ja osa kirjoitti. Nina Mutik teki viisi sarjakuvatarinaa, jotka on nyt omakustanteena julkaistu.

Mutikin sarjakuvat ovat syntyneet alusta loppuun niiden tapahtumapaikoilla. Ennalta ei oltu suunniteltu muuta kuin sarjakuvan tekeminen, tarinat syntyivät nähdystä ja kuullusta ja toteutettiin samantien.

Teos alkaa Kolin tunnetuimmalta paikalta, Ukko-Kolin maisemapaikalta. Tarina rakentuu tekijän omille muistoille. Mutikin vanhemmat olivat ennen hänen syntymäänsä käyneet telttailemassa Kolilla, matkalta oli säilynyt yksi valokuva. Juuri kuvan ottamisen jälkeen tuuli oli napannut isän lippiksen ja vienyt sen mennessään. Vanhempiensa telttapaikalta Mutik 40 vuotta myöhemmin löysi Outin ja Jarin lemmenlukon. Paikka on romanttisesti virittynyt, toteaa Mutik.

Mutik kulkee ja kuuntelee. Tarinat kunnioittavat luontoa ja alueen ihmisiä. Haamut, noidat ja kuvajaiset ovat välineitä kansallispuiston paikan hengen, genius locin tavoittelussa. Mutik on herkkävireinen kuuntelija, jolle luonto on pyhä. Sama herkkävireisyys on viivassa ja erityisesti vesivärein tehdyssä värityksessä.

Useammassa tarinassa Mutik antaa kansanperinteen johdattaa. Koivikko tai kiven muoto tuo mieleen kerran kuullun ja jopa sen kertojan. Mutik inspiroituu luonnosta.

Tekijä kertoo Kolin olevan ”pilottijakson”. Hänellä on tarkoitus jatkaa inspiroitumista ja tarinain keruuta Kolilla. Mutikin ja muiden maisteriohjelmaan osallistuneiden töitä on näytteleillä Luontokeskus Ukossa Kolilla 2.12.2013 – 28.2.2014. Ultimate Space Koli -näyttely on osa Kolin ympäristötaidefestivaalia.

Sarjakuvien tekeminen in situ on kunnioitettava teko. Tekemisestä henkii kiireettömyys ja ympäristön huomioiminen.


* Nina Mutikin Koli-sivu
* Environmental Art Workshop in Koli: Koli Comic
* Luontoon.fi: Ultimate Space Koli