Punahuput terrorisoivat Gothamia salaperäisen johtajansa pakottamana. Johtajalla on suuruudenhullu ja tuhoisa suunnitelma, jonka edessä uraansa aloitteleva Batman on pulassa.
![]() |
Batman – Vuosi nolla
Alkuperäisjulkaisut: Batman 21-24 ja Batman Zero Year: The Director’s Cut #1
Tarina: Scott Snyder
Kuvittajat: Greg Capullo, Danny Miki ja Rafael Albuquerque
Värit: FCO Plascencia ja Dave McCaig
Kääntäjä: Petri Silas
Latoja: Janne-Matti Keisala
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy Ab
Sidottu, 176 s., 4-värinen, painettu Puolassa 2014
ISBN: 978-952-233-805-1
Ovh. 30,95€
Taas vaihteeksi saamme lukea miten Bruce Waynesta tuli Batman. Batmanin syntyyn liittyy luonnollisesti myös Jokerin alkuvaiheet ja tällä kertaa soppaan on lisätty myös Arvuuttajan esiintulo. Scott Snyderin versio Batmanin alkuajoista on kaikin puolin sujuva ja tyylikäs. Varmasti mieluisaa luettavaa uusille faneille, mutta vanhemmasta kaartista voi tuntua vanhan toistolta.
![]() |
Vuosi nolla jatkaa viimeisintä versiota Batmanin saagassa. Viime vuonna ilmestyneet Pöllöjen hovi ja Pöllöjen kaupunki -kokoelmat antoivat olettaa, että Snyderillä voisi olla tarjolla uusia ideoita ja tarinoita Batmanin maailmasta. Tänä vuonna Kuolema kulkee perheessä ja tämä uusin kirja osoittavat, että oletus oli turhan optimistinen. Taas on palattu vanhoihin rutiineihin, varmaankin kustantamon tahdon mukaisesti. Eihän sitä legendaa voi mennä liiaksi muuttamaan.
![]() |
Edellisissä Batman-kirjoissa lehtien lopussa olleet pikkutarinat oli jätetty omalle paikalleen mutta tällä kertaa ne on koottu kirjan loppuun. Parempi näin, sillä päätarina pysyy nyt eheämpänä. Kirjan lopusta löytyy myös lehden #21 käsikirjoitus, mikä on ihan kiinnostavaa luettavaa vaikka muutaman sivu näyte olisi ollut jo riittävä. Selväksi käy, että Snyderin mielestä heidän tarinansa on cooleinta ikinä, mutta lukija ei välttämättä ole yhtä vakuuttunut.
![]() |
Greg Capullon kuvitus on tälläkin kertaa ilo silmälle ja se parantaa lukunautintoa huomattavasti. Hienot ja yksityiskohtaiset kuvat eivät rampauta rytmitystä vaan tarina soljuu eteenpäin kuin jarruvikainen juna. Kuvista voi taas bongailla viitteitä vanhoihin Bat-tarinoihin, mikä luo uuden tason vanhoille faneille. Myös Brucen enon nimi, Philip Kane, vaikuttaa kunnianosoitukselta sarjan luojalle.
![]() |
DC:n ja Marvelin rasittavin piirre on syntytarinoissa vellominen. Muutaman vuoden välein meille tarjotaan näennäisesti muokattuja versioita sankareiden alkuvaiheista. Mahdollisesti uusien tekijöiden toimesta. Sarjakuvien lisäksi tätä samaa tarjoillaan nykyisin myös valkokankaalla ja telkkarissa. Vuosi nollaa lukiessa ei voi olla miettimättä, että onko jo kaikki rajoja rikkovat supersankaritarinat kerrottu ja lukijoille ei ole tarjota kuin ehostettuja versioita samoista vanhoista ideoista. Toivottavasti ei.
Kirja näyttää todella hyvältä, sillä väritys on onnistunutta ja painoasu moitteeton. Myös suomennos on tasokasta. Kokonaisuutena kirja on siis näyttävä paketti minkä luulisi houkuttelevan myös teinipoikia lukupuuhiin. Kitinästäni huolimatta Vuosi nolla on toimivaa supersankariviihdettä, jota voi suositella etenkin Batmaniin tutustuville lukijoille. Vauhtia riittää ja taide on kaunista.
Keskustele Batman-sarjakuvista Kvaakissa.