Kirjoittaja Aihe: Roope-setä -lehti  (Luettu 215229 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 642
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #195 : 16.07.2010 klo 11:56:55 »
Tähän täytyy ottaa sen verran kantaa, että itseäni ärsyttää tämä näiden kolmen piirtäjän nostaminen erityisasemaan joksikin italialaisen Disney-sarjakuvan pyhäksi kolminaisuudeksi. Mielipiteensä saa ilmaista jokainen ja se on suotavaakin, mutta etenkin Roope-sedän ja muiden suomalaisjulkaisujen toimitusten osalta saman mantran toisto alkaa puuduttaa.

Preach on, brother!

Tuossa on samaa kuin siinä aikaisemmassa yleisessä "sinulla ei pidä oleman muita ankantekijöitä kuin Barks"-asenteessa, onhan Barks hyvä mutta kun niitä muitakin ja niistä muistakin olisi kiva lukea...
Jotkut pitävät kanonisoinnista, tiedä sitten milloin se johtuu laiskuudesta, uutuudenpelosta tai jostain sisäisestä järjestyksen kaipuusta että asioiden pitää olla tietyllä tavalla ja hierarkkisesti aseteltuna, itse olen mokomaan touhuun suhtautunut kriittisesti vaikka joitain ajoittaisia sisäisiä hierarkioita tunnustankin...mutta aina on ihan tervettä tökkiä niitä kaanoneita, laskea sormensa joka erälle ja kysyä "miksi tämä on näin".

Tuo käsikirjoittajien sivuuttaminen on tosiaan hieman merkillistä, kun ainakin minulle sen jälkeen kun asioita olen alkanut seuraamaan Guido Martinan nimi on kovempi vetonaula kuin vaikkapa Scarpan...oma ongelmansa tuossa on tietty se, että kirjoittajista ei aina välttämättä tiedä kuinka suuri roolinsa oikeasti onkaan ja kuinka paljon piirtäjä laittaa omiaan, piirtäjien asema on selkeämpi.
Tuosta suhteesta kiinnostaisi toki lukea enemmänkin, en tiedä onko esimes Ankkalinnan Pamauksessa tai Sarjainfossa ollut aiheesta (en ole joka numeroa lukenut, mea culpa). Italojen ohella tämä on kiinnostava kysymys muuallakin, esim. Gottfredsonin, Taliaferron ja Gonzalezin tuntevat kaikki mutta mikä niiden Bill Walshin, Merrill de Marisin ja muiden vaikutus siellä oli? Auteur-teoriaa kehiin.

Esipuheet ovat sellainen ekstra, tavallisissa opuksissa se on aina kivaa kun sellainen on ja se tarjoaa jopa uutta näkemystä mutta eipä se nyt niin haittaakaan vaikka se puuttuisikin tai toistaisi samaa...mutta kokoelmissa jos pyritään jonkinlaiseen prestigeen niin minusta esipuhe tai esittely kuuluu asiaan ja sen on oltava myös hyvä, puute tai toisto antaa halvan vaikutelman (pätee myös muihin taidemuotoihin, esim. levyissä nopea tapa erotella halpiskokoelmat ajatuksella tehdyistä on vilkaista millainen se oheisläpyskä on...)

Nimistä voi sitten keskustella että ketä voisi harkita sopiviksi uusiksi ja vanhoiksi mestareiksi mutta sne jätän tällä kertaa (sivuhuomautuksella että kyllä minä myös niistä Jippesistä ja Heymanseista pidän, vaikka rivihollantilaiset eivät niin iske).

OP

  • Vieras
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #196 : 16.07.2010 klo 15:02:48 »
Tähän täytyy ottaa sen verran kantaa, että itseäni ärsyttää tämä näiden kolmen piirtäjän nostaminen erityisasemaan joksikin italialaisen Disney-sarjakuvan pyhäksi kolminaisuudeksi. Mielipiteensä saa ilmaista jokainen ja se on suotavaakin, mutta etenkin Roope-sedän ja muiden suomalaisjulkaisujen toimitusten osalta saman mantran toisto alkaa puuduttaa.

Enhän minäkään suinkaan sillä, että olisi hyvä, että kyseiset kolme herraa nostetaan aina esille. Vaikka he kuuluvatkin parhaimpiin (huomatkaa lopun painotus), niin en minäkään suinkaan välittäisi siitä, että niitä tuputetaan Ropsuissa joka rakoon.
Ei se minua suuremmin kyllä haittaakaan, mutta kyllä se aina välillä toki ottaa päähän, kun ei muuta näekään kuin näitä kolmea herrasta.
Mielellänihän minä ottaisin useammin vastaan numeron, missä olisi kirjavampi kaarti, kuin ainainen Scarpa-Cavazzano-De Vita. Sinähän mainitsitkin tuossa herroja, jotka jäävät varjoon, ja heitä ja muutamaa muuta minäkin oikein mieluusti ottaisin välistä tämän kolmikon tilalle.

Joten odotellaanpa ensi lehteen muiden(kin?) tekijöiden sarjoja.

EDIT: Jos jollekin jäi epäselväksi (lähinnä kai itselleni), niin minua siis ei hirveästi haittaa, että herrat nostetaan pinnalle suuriksi herroiksi, mutta ei niitä silti jaksa joka numerossa katsella. Mieluusti siis enemmän muita teijöitä, vaikka kolmikko hyvä onkin.
« Viimeksi muokattu: 16.07.2010 klo 15:05:35 kirjoittanut OP »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #197 : 18.07.2010 klo 15:13:19 »
Huh, olipas tänne kertynyt paljon tekstiä muutaman päivän aikana. Koninkaulus kirjoitti kiitettävän pitkän palautteen, onneksi laitoit kappaleiden väliin ylimääräisen rivinvaihdon, niin jaksoin lukea.  ;)

Carpin ja Bottaron (etenkin näiden kahden herran!) vähemmälle huomiolle jääminen on kieltämättä iso puute ja harmin aihe täälläkin. Meikäläinen kirjoittaa ylipäätänsä sitä mitä tilataan, kirjojen sisältöjä en voi päättää, enkä ole sarjoja valitsemassa, ja luulenpa että ankkain kirjatoimituksenkin puolella talousosaston taskulaskimella on moneen asiaan sanansa sanottavana. Jos Ropsuun on valittu Scarpaa, Cavazzanoa ja De Vitaa, on hankala kirjoittaa muista tekijöistä. (Muita piirtäjiähän on esitelty [tosin pintapuolisesti] niiden keräilykuvien yhteydessä.)

esim. Gottfredsonin, Taliaferron ja Gonzalezin tuntevat kaikki mutta mikä niiden Bill Walshin, Merrill de Marisin ja muiden vaikutus siellä oli? Auteur-teoriaa kehiin.

Pamauksen numerossa 13 on pitkät artikkelit Gottfredsonista ja Iwerksistä.
Tuotakin mainitsemaasi asiaa on Gottfredson-artikkelissa käsitelty, mutta koska kys. numero on loppuunmyyty, niin lainaan ko. kohdan tähän:

Lainaus
Käsikirjoitusapua Floyd sai 1932 kun Ted Osborne saapui studioille. Alun perin Osborne oli palkattu kirjoittamaan Mikki Hiiren radioshowta, josta ei tullut kovinkaan suosittua. Sopimuskautta oli radioshown lakkauttamisen jälkeen jäljellä ja Floyd sai Osbornen avukseen. Floyd jatkoi tarinoiden keksimistä vielä vuoteen 1943 saakka. Useimmat Floydin saamat käsikirjoittajat olivat erinomaisia keksimään vitsejä ja nokkelaa dialogia, mutta juonien ja tarinajatkumojen kehittelyssä heikkoja. Työjärjestys oli siten jokseenkin sellainen, että Floydin kirjoitettua ensin uuteen tarinaan synopsiksen istui hän yhdessä kirjoittajan kanssa miettimään tarinan yksityiskohtia ja tapahtumia. Löyhän juonirungon pohjalta tarinaa kehiteltiin viikko kerrallaan. Kirjoittaja naputteli koneella tekstimuotoisen käsikirjoituksen, jota Floyd vielä editoi ja aloitti sitten luonnostelun. Floydin osuus käsikirjoittamiseen oli siis varsin suuri.
Walt oli ilmeisen tyytyväinen Osbornen työhön sarjakuvaosastolla, koska siirsi tämän elokuvien käsikirjoituspuolelle ja antoi tilalle Merril deMarisin 1934. Muutaman kuukauden päästä Walt vaihtoi Osbornen takaisin sarjakuvaosastolle huomattuaan deMarisin ansiot käsikirjoittajana. Tämän jälkeen hän vaihtoi heidät vielä 1938. Walt ei ilmeisesti kertaakaan tullut ajatelleeksi, että käsikirjoitusten laatu voisi olla Floydin ansiota

(Lähteinä Gottfredsonin eri haastattelut).

Timo

OP

  • Vieras
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #198 : 10.08.2010 klo 15:08:35 »
Elokuun Ropsu oli oikein viihdyttävä paketti, tämän vuoden paremmasta päästä.

Pumpattavat talot oli maanmainio sarja, vieläpä Giovan Battista Carpin itsensä piirtämä. Idea oli varsin hauska, joskaan ei mikään paras.
Mikki -tarina Punaisen helmen arvoitus oli oikein erinomainen, lehden parasta antia. Ferraris piirtää oikein mallikkaasti, ja tässäpä oli myös vilahdus Gottfredsonin Mikin ja Mustakaavun ensitaistoon.
Myös viimeinen pitkä tarina Satelliittipommi oli varsin maittava kokonaisuus tähän suuhun, Cavazzanon piirroksiin ei kyllästy ja P.T. oli jälleen mukava nähdä.

Nauroin kyllä taas palkintotehtävän helppoudelle.
Ensi kuussa ratkea sitten dekkaripähkinä -kisankin tulokset, ja se jonkun pähkinä pääseekin lehteen muiden purtavaksi.
« Viimeksi muokattu: 11.08.2010 klo 14:51:13 kirjoittanut OP »

Koninkaulus

  • Jäsen
  • Viestejä: 306
  • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #199 : 26.08.2010 klo 21:29:13 »
Lehti oli tosiaankin mainio. Pezzin-Carpi on sellainen kaksikko, että erinomainen tarina on oikeastaan selviö, ja sellainen Pumpattavat talot todellakin oli. Nautittava juoni ja upeat piirrokset. Samaa voi sanoa Savinin ja Ferrarisin Mikki-tarinasta, jossa ei hyvistä oivalluksista ollut pulaa. Chendin ja Cavazzanon 80-luvun tarina oli perusjuttu näiltä tekijöiltä, jotka toki paljon upeampaakin sarjakuvaa ovat saaneet aikaiseksi. Tässä seurassa se jäi vähän muiden varjoon, mutta oli oikein hyvää kasari-Ankkaa joka tapauksessa. Ja P.T. on symppis.

Oikein mukavaa luettavaa siis koko lehti, vitsisarjoja myöten. Hienoa.
Topolino & Orazio Cavezza

OP

  • Vieras
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #200 : 05.09.2010 klo 11:57:17 »
Jaahas, Syyskuun numero oli puoliksi mahtava, puoliksi aivan totaalisen epäonnistunut.
Kansi muistutti mitä ilmeisimmin numeron 11/08 samantapaista.
Mestarietsivät hovimestareina oli hyvin ankea aloitus. Tarinassa ei ollut taas järkeä.
Scarpan piirtämä Kekseliäs kolikkokeikka oli se numeron pelastus. Hieno idea tällä sarjalla oli, ja toteutus mitä parhaimmasta päästä.
Rankku Kanuuna -tarinaa en meinannut kestääkään. Kanuunan tempaukset eivät jaksa kiinnostaa. Ne ovat aina vain huonompia...
Mustan Pekan ja Mustakaavun yhteinen seikkailu, joka oli myös Sisun ja Kaasinkin oikeastaan, oli parempi kuin aluksi kuvittelin. Juonenkäänteet olivat arvattavissa, mutta silti pidin jutusta paljonkin.

Dekkaripähkinän voittaja oli keksinyt ihan hyvän jutun. Onnea vaan sinne sitten.

Henendo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 396
  • Kunnia myös hiirimestareille!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #201 : 05.09.2010 klo 19:43:58 »
Minusta läpyskä oli vallan mainio, myös tuo OP:n moittima aloitustarina. Eniten Ropsussa vihaan dekkareita. Nuorempana ne tuntuivat mukavilta, mutta nykyään... Plääh! Valitettavasti tämä "palkintotehtävädekkarikaan" ei tehnyt poikkeusta.
Lisäksi minua riepoo se, että nykyään palkintotehtävien oikeita vastauksia ei enää kerrota! Vain voittajalista joka lehdessä... Myönnän, ehkä outo murisemisen aihe.

fiat126

  • Jäsen
  • Viestejä: 114
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #202 : 11.09.2010 klo 20:51:36 »
Tervehdys! Nyt kun kaikki Roope-Setä lehdet on saatu haalittua kasaan niin aloin huvikseen keräilemään niistä erilaisia versioita ja niitähän tuntuu olevan melkoisen paljon.Kansikuvissa paljon eri variaatioita, onko tullut tilaajille vai onko ostettu irtonumeroina.Tosi hauskoja löytöjäkin esimerkiksi numero 244, jossa Roopen kruunun timantit ovat joko punaiset tai siniset, tarkistakaahan omanne;) Mitähän "järkeä" tässä on-siis tässä keräilyssä ja näissä erilaisissa painoksissa?Vastatkaahan paremmin tietäjät?

Janne

  • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 6 890
  • Hornan kekäleet!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #203 : 12.09.2010 klo 00:48:27 »
Sama järki kuin kaikessa muussakin keräilyssä.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 496
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #204 : 12.09.2010 klo 02:09:20 »
Sama järki kuin kaikessa muussakin keräilyssä.

eli ei mitään järkee  ;D ts. se mikä huvittaa, sitä pitää tehä.
Jossain meinasin sanoa että Aku Ankat ovat kuin perunat, ne ovat arvokkaita, kun niitä on vähän. Ja tämä lainaus on Aku Ankasta. ;)

Timo

KääK

  • The Änkkönööri
  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 6
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #205 : 12.09.2010 klo 19:28:44 »
Itelläni on N:o 1/99 jossa on ROOPE-SETÄ teksti hieman hienosteltu ja myös kuvassa olevan leijonan hampaat ja silmät. Onhan ne hienompia ja kai niitä on kivempi löytää ja keräillä kun tavallisia. Ja kun joskus tuulee erikoisnumeroita esim. N:o 324 9/06 joka on ''Konnien erikoisnumero'' ja N:o 326 10/06 joka on ''Sankarien erikoisnumero''. Näitä erikois- ja juhlanumeroitahan on vaikka kuinka monta.

Koninkaulus

  • Jäsen
  • Viestejä: 306
  • "Atte kumiorava, varo imuketta!"
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #206 : 12.09.2010 klo 23:33:37 »
Dekkarinumero oli oikein hyvää luettavaa, ei täydellinen kokonaisuus, mutta mukava paketti kuitenkin. Lehden helmi on tietysti Dalmasson ja Scarpan Mikki-klassikko vuodelta 1967, joka huokuu hyvää tunnelmaa ja on riemastuttavan energinen juttu. Vitalianon ja Lorenzo Pastrovicchion Pekka&Kaapu -tarina toimii myös erinomaisesti ja lehden avaava Salvagnini-hassuttelukin kohtalaisesti. Rankku-tarinoista yksisivuinen peittoaa kuusisivuisen, englanninkielinen dekkaripähkinä on varsin kelvollinen ja Soffrittin strippi on hauska.

Dekkaripähkinäkilpailun voittanut käsikirjoitus on kyllä surullisen huono. Ihan fiksulta tytöltä vaikutti muuten, mutta onhan tämä täysin epäonnistunut tarina. Huonoja ja lapsellisen helppoja (lapsillehan nämä on tarkoitettu) dekkaripähkinöitä on "oikeiltakin" käsikirjoittajilta nähty, mutta kyllähän tämä on valitettavasti pohjanoteeraus. Pähkinän ratkaisu kerrotaan roiston nimessä...Rakenteeltaan tarina on ihan oikean sarjakuvan oloinen, mutta kyllä huomaa liian selvästi, että kirjoittaja on "joku teini". Sääli, ettei ollut kilpailuun tullut ilmeisesti hyviä ehdotuksia. Muistan, kun Aku Ankassa oli takavuosina vastaava käsikirjoituskilpailu, jonka voitti ihan oikeasti onnistunut tarina: http://coa.inducks.org/story.php?c=D%2FD+2003-037.
« Viimeksi muokattu: 12.09.2010 klo 23:37:03 kirjoittanut Koninkaulus »
Topolino & Orazio Cavezza

OP

  • Vieras
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #207 : 09.10.2010 klo 15:11:33 »
Lokakuun numerosta...

...peltipöksyjen numerolle huono ajankohta. Vasta saatu uunista ulos AMH 3, joka pohjautui Keskiaikaan. Tietotoimisto oli piloilla. Tarinoista puolet olivat mieleen, puolet eivät niinkään. Kansi oli erinomaisen mukava ja lisäsi ostohalujani, muistuu mieleen se erinomainen Aku Ankka -lehdessä nähty ankkaelma surullisen hahmon ritarista...
No niin mutta itse lehteen:

Mikki vei taas voiton, kuten Ropsuissa tuppailee käymään. Suomen uusin Mik De Hiir seikkailee -tarinasarjan osa Kuningas Arthurin luola oli vauhdikas ja loistava juoneltaankin. De Vitan piirroksia ei koskaan ole voinut kuin ihailla. Loppu oli sykäyttävä, "Aikamme tulee vielä!"
Mutta myös ankkaisa Ankka, joka halusi kuninkaaksi oli täydellinen veto. Paitsi että tekijä oli tehnyt hauskan tarinan, hän oli aivan omaa tyylikästä luokkaansa piirrostensakin suhteen. En ainakaan muista paljon nähneeni Marco Forcellonin nimeä aiemmin... Lopussa jopa tirskahdin.
Sitten kahteen Ottavio Panaron pirtämään tekeleeseen... Panaron tyyli ei ole mitään loistokasta, muttei honoakaan. Juonet olivat niin Ritari Priitta ja kolmen koetuksen tornissa kuin myös Ritarit kuriireinassa melko huonon sorttiset.

Keskivertoa vuoden numeroihin nähden, ei vielä huonoimmasta päästä.
Mitäköhän marraskuu tuo tullessaan?

Henendo

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 396
  • Kunnia myös hiirimestareille!
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #208 : 10.10.2010 klo 18:51:35 »
Lyhyt arvostelu Roope-sedästä 10/10:

Kannesta; en hyppinyt ilosta saatuani tietää ritariteemasta, mutta kansi lupasi heti hyvää. Oikeasta yläkulmasta löytyi vielä iloinen tarjousyllätys! Jipii!
Ritariteemasta vielä sen verran, että aihe on mielestäni täysin loppuunkäsitelty, eikä se ansaitsisi kokonaisia teemanumeroita, mutta lehti olikin aika iloinen yllätys, kuten tulette tekstistäni ehkä huomaamaan...
Toisella sivulla oli Donald Soffritin kirjoittama ja piirtämä Pikku-Aku ja kaverit -strippi, joista yksikään ei ole ollut mieleeni. Aiemmin paikalla julkaistut hollantilaisstripit olivat laadukkaampia.
Johtosarjana toimi Roberto Gagnorin ja Ottavio Panaron käsialaa oleva Ritaritar Priitta ja kolmen koetuksen torni. Tarina toimi hyvin ja aloitti lehden mukavasti. Yleensä en perusta Panaron piirroksista, mutta nyt niihin oltiin saatu puhtia.
Seuraavat kolme sivua muodostivat englanninkielinen sarja, tietotoimisto sekä dekkari. Kaikki olivat normilaatua; englanninkielinen tarina tavanomaista tusinaa englanniksi, tietotoimisto mukava tiedonmurunen ja dekkari pöhkö ja turha "pähkinä".
Marco Forcelloni oli tehnyt mahtavan tarinan Ankka, joka halusi kuninkaaksi. Hienon sarjan jälkeen Ilaria Isaia ja Davide Baldoni toivat esiin tavanomaisen yksisivuisen Uusi maa.
Suosikkini Mik de Hiir palasi Giorgio Pezzinin ja Massimo De Vitan mahtipläjäyksessä Kuningas Arthurin luola. Tarina sivusi ritariteemaa vain Arthurillaan, mutta onneksi se oltiin valittu mukaan. De Hiir on aina tervetullut vieras Roope-setään!
Ottavio Panaro toimii piirtäjänä jo toisessa tarinassa lehden aikana. Tällä kertaa kyseessä on Massimiliano Valentinin sarja Ritarit kuriireina. Tjaa, mistä lie johtuu, mutta mielestäni Panaro palaa tässä tarinassa "tusinatyyliinsä". Käsikirjoitus on silti hauska.
Palkintotehtävän ratkaisuosio ilostutti sillä, että oikea vastaus oltiin saatu mukaan! Sen puuttumisestahan narisin viime kuussa.
Takasivulla Giuseppe Sansone kertoo vielä Ritari Hansun maistiaisesta. Useasti kerrottu vitsi ei hymyilytä, mutta ei itketäkään.
Läpyskän välistä löytyy vielä perinteisesti Giorgio Cavazzanon keräilykuva. Kuvat ovat aina hyviä, ja niiden takaa löytyvät artikkelit kiintoisia.

Yhteenveto: Tavanomaisesta teemastaan huolimatta mahtava lehti! Yksikään tarina ei alita rimaa, vaikka aina niitä keskivertopaukkujakin löytyy. Hienoa!

P.S. Varastin tekijöiden lihavointityylin (tietääkseni) OP:ltä. Toivottavasti saan anteeksi!

OP

  • Vieras
Vs: Roope-setä -lehti
« Vastaus #209 : 10.10.2010 klo 19:56:33 »
Lyhyt arvostelu Roope-sedästä 10/10:

P.S. Varastin tekijöiden lihavointityylin (tietääkseni) OP:ltä. Toivottavasti saan anteeksi!


Eihän tuo mitään.
Muistelisin kyllä, että Koninkaulus sitä ensimmäisenä käytti.