Hieman pitemmälle tuossa pohdinnassa, sekalaisia sekaisia mietteitä...
Kuten sanottu, minusta kasvava avoin sarjallinen draama on sarjakuvan tyypillisin ja omaleimaisin muoto, vaikka samaa on harrastettu jonkin verran myös lähitaiteissa, tosin yleensä näissä nidien vähemmän arvostetuissa muodoissa: esimes dekkareissa ja tv-sarjoissa tätä muotoa harrastetaan. Monissa dekkareissa sarjallisuus tosin rajoittuu vain protagonistiin joka on alusta lähtien enemmän tai vähemmän valmis (esim. Sherlock Holmes, Hercule Poirot), joskin poikkeuksiakin löytyy (esim. Maria Kallio). Osuvat TV-sarjat taas ovat yleensä rajoittuneet pelkkään staattiseen komediaan vähän niin kuin strippisarjat, tai alusta loppuun kirjoitettuun draamaan joka vastaa sitä sarjakuvaromaania, avoin draama on harvinaisempaa (joskin esim. Buffy vampyyrintappajassa oli tätä, toisaalta Whedon on sarjakuvansa lukenut...)
Sarjakuvasivulla aikaa kuvataan tilan avulla, mutta olisi virhe olettaa että se olisi ainoa tapa jolla aika näkyy sarjakuvassa. Päinvastoin, avoimena draamana sarjakuva ja sen tekijä on jatkuvassa diskurssissa ympäröivän maailman kanssa, sarjakuvan nykyhetki on avoimesti yhtäaikaa riippuvainen sekä menneisyydestään että nykyhetkestä, ja tämä on ominaisuus johon niin elokuva tai kirjallisuus ei pysty. Aikaa kuvataan tilana paitsi sivulla kulloisenkin narratiivin sisällä, myös strippikokoelmassa, lehtinipussa tms.
Tuo muuten vaikeuttaa jonkin verran auteur-tulkinnan käyttöä sarjakuvan yhteydessä, koska samaan sarjakuvaan voi aikojen kuluessa osallistua useita tekijöitä, tai samakin tekijä on sarjakuvan alussa eri ihminen kuin lopussa.
Tenavat vuonna 1952 on ja ei ole sama kuin vuonna 1992, Corto Maltese joka seilaa näkyviin lauttaa sidottuna Etelämerellä on ja ei ole sama kuin Corto joka juo Graalin maljasta.
Barks, Rosa, Taliaferro ja Scarpa ovat ehkä kaikki auteureja (tai, no, Taliaferro ja Scarpa olivat myös näitä pääsääntöisesti kuvittajia eli elokuva-ajattelulla eivät ole auteureja), Aku Ankka on kollektiivinen symboli jota kaikki nämä ovat tuoneet esiin mutta joka on suurempi kuin kukaan näistä (ja kyllä, suhtaudun kielteisesti kaikkiin ajatusmalleihin joissa Barksin ankka olisi kanonisoitu siksi ainoaksi oikeaksi).
Marvel-universumi saattaa olla saanut alkusysäyksensä Stan Leen ja Jack Kirbyn kynästä mutta on avoimena draamana kasvanut ohitse näiden molempien.
Sarjakuvaromaanilla (tai esseellä tms) on toki myös ansionsa mutta sarjakuvan puhtain muoto se ei missään nimessä ole.