Helsingin sarjakuvafestivaalit viikonloppuna

Järjestyksessään jo 30. Helsingin sarjakuvafestivaalit levittäytyvät perjantaina 28. elokuuta Lasipalatsin aukiolle. Tällä kertaa festivaalit ovat osa Helsingin juhlaviikkoja.

Helsingin sarjakuvafestivaalien vuoden 2015 pääteemoina ovat Hongkong, Etelä­Korea ja pienlehdet. Sarjakuvafestivaalien ohjelmisto sisältää kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden näyttelyitä, haastatteluja, keskustelupaneeleja, työpajoja, performansseja, lasten ja nuorten ohjelmaa ja iltaklubeja. Lasipalatsin aukion pääteltassa on myyntiä useilta suomalaisilta ja ulkomaisilta kustantajilta ja pienlehtiä myydään saman aukion Pienlehtitaivas­teltoissa. Viikonlopun ajan voi tutustua uutuusteoksiin, nähdä kansainvälisesti tunnettuja sarjakuvantekijöitä, osallistua työpajoihin ja kuunnella luentoja ja keskusteluja. Sarjakuvafestivaaleilla julkistetaan koko jouko odotettuja sarjakuva-albumeja.

Max © Helsingin sarjakuvafestivaalit
Max © Helsingin sarjakuvafestivaalit

Lapsille ja nuorille on ohjelmassa pajoja ja muuta ohjelmaa, kuten Mangapaja, Ällöpaja, croquis­piirtämistä ja sarjakuvan Kylli-­täti-­kilpailu. Lasten ja nuorten ohjelma järjestetään pääasiassa Annantalolla, jossa on 11.10. asti jatkuva Pop-­up Sarjakuvakeskus.

Festivaaleille saapuu taiteilijavieraita 14 eri maasta. Suomen sarjakuvaseura julkaisee festivaaleilla Luke Pearsonin (Iso­Britannia), Justin Wongin ​(Hongkong), Jesse Jacobsin ​(Kanada), Chihoin ja Hung Hung​in (Etelä­Korea), Anneli Furmarkin ​(Ruotsi) ja Maxin ​(Espanja) sarjakuva-albumit. Lisäksi paikalla ovat esimerkiksi blues­muusikko Robert Johnsonista kertovan palkitun Love in Vainin tekijät Jean-Michel Dupont​ ja Mezzo​ (Ranska), uuden Komisario Neliön välähdys –­albuminsa julkaiseva Joakim Pirinen ​(Ruotsi), nykysarjakuvan nuori lupaus Brecht Vandenbroucke​ (Belgia) ja kanadalainen konkaripiirtäjä Seth.

Joakim Pirinen © Helsingin sarjakuvafestivaalit
Joakim Pirinen © Helsingin sarjakuvafestivaalit

Ajankohtaisista kotimaisista tekijöistä ohjelmistossa ovat muun muassa Emmi Nieminen, Kati Närhi ​ja festivaalitaiteilija Petteri Tikkanen.​

Sarjakuvan ammattilaisille on tänäkin vuonna oma Ammattilaispäivä.

Näyttelyitä

Nykysarjakuvakollektiivi Kutikutin k​ymmenvuotisjuhlanäyttely Tempora mutantur esittelee jäsenistönsä serigrafiatöitä. Luke Pearsonin​ Hilda-­sarjan näyttely aukeaa Annantalolla, joka muuttuu sinitukkaisen tytön mielikuvitusmaailmaksi. Samassa paikassa on Kati Närhen​ kirjoihin pohjautuva Agnes­-näyttely.

Yksi päänäyttelyistä on espanjalaisen Maxin ​retrospektiivinen näyttely Itäkeskuksen Stoassa.

Galleria Sarjakuvakeskus esittelee eteläkorealaisen Choi Juhyunin​ maalauksellisia ja unenomaisia teoksia. Lisäksi tapahtumaviikonlopun ohjelmatarjonta nostaa esille teemamaiksi valittujen Hongkongin ja Etelä­Korean monipuoliset sarjakuvakulttuurit ja taiteilijat.

Tänäkin vuonna festivaali tarjoaa ilmaisia, opastettuja kävelykierroksia näyttelyihin.

Lisätietoa festivaalista: www.sarjakuvafestivaalit.fi

Kvaakissa on keskusteltu Helsingin festivaaleista