Sheikki turneella

ADHD-Sheikki on jättäytynyt yhteiskunnan ulkopuolelle ja elää hetkessä. Kuten arvata saattaa, kanssaihmiset ja virkavalta eivät ole ihastuneita Sheikin tempauksista.

Marko Turunen
ADHD-Sheikki 1
Daada 2015
ISBN 978-952-5915-14-8
96 s., värillinen, kovakantinen
15 €

Marko Turusen tuorein sarjakuvahahmo on ADHD-Sheikki. Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä kärsivä sarjakuvasankari seikkailee netissä ja omassa kirjasarjassaan, jonka ensimmäinen osa ilmestyi alkusyksystä 2015. Kuten päähenkilön taudinkuvasta voi päätellä, luvassa on villejä, rujoja ja moraalisesti arveluttavia seikkailuja.

Ensimmäinen kirja on koostettu jo netissä julkaistuista tarinoista. ADHD-Sheikin seikkailut ovat alkuvaiheen jälkeen maksumuurien takana. Daada tekee tällä sarjakuvalla kokeilua, että kannattaako nettiin tekeminen, ovatko ihmiset halukkaita tilaamaan nettisarjakuvia rahalla. Daada tuntuu tarjoavan samaa kuin sanomalehdet: uuden kirjan ostaja saa samalla vuoden lukuoikeuden ADHD-Sheikin nettiseikkailuihin.

Kaikki alkaa Sheikin koululta. Päähenkilö on tullut tuliaseen kanssa vanhalle koululleen. Vuosia aikaisemmin eräs opettaja oli olettanut Sheikin aina syypääksi, tapahtuipa mitä tahansa. Myös opettajan omat mokailut menivät Sheikin piikkiin. Pistäähän se vihaksi, vuosia myöhemminkin. Tällä anteeksiantamattomalla asenteella virkavalta ja sen tarjoamat majoitustilat tulevat pian tutuiksi.

Tallinnan laivalla Sheikki juo itsensä koomaan ja viikon mittaisella Ruotsin turneella isorintaisen kumppanin kanssa pikkurikollisen taidot kasvavat. Kohellukseen liittyy paljon (tahatonta) komiikkaa. Teoksen lopuksi annetaan vinkki hissiin jumiinjoutuneille pissajärjestelyjen toimittamiseksi.

ADHD-Sheikki seikkailee koko albumin ajan vihreän eri sävyissä. Kaikista väreistä ihmissilmä erottaa eniten juuri vihreän sävyjä, osin luonnon vuoksi. Luonnon perussävytyksen vuoksi vihreää pidetään taustavärinä, neutraalina ja passiivisena. Värin valinnalla on merkitystä. Maailmassa tapahtuu koko ajan kaikenlaista, joka jää taustahälinäksi, ilman suurempaa huomiota.

Joidenkin väriasiantuntijoiden mukaan vihreä viestii sitkeydestä, ylpeydestä, muutosvastaisuudesta, pysyvyyden tavoittelusta ja ylemmyydentunteesta. Toisaalta vihreä on rauhoittava väri, joka saa ihmiset tuntemaan itsessä turvassa oleviksi ja hoivatuiksi ja samalla kertoo myös kliinisyydestä ja puhtaudesta. Sheikinvihreä viestii päinvastaista.


* ADHD-Sheikin blogi
* Kvaakissa keskustellaan Marko Turusen sarjakuvista