Uutiset | Teksti: Jukka Laine | Julkaistu: 12.11.2010 klo 06:16:15 | Luettu: 5381 kertaa

Egmont supistaa lehtivalikoimaansa

© KFS

Egmont Kustannuksen talousvaikeudet osasivat ennustaa tuotannon supistamista. Mustanaamio sekä Viivi & Wagner katoavat lehtipisteistä vuodenvaihteessa.

Mustanaamio on ilmestynyt lehtenä Suomessa vuodesta 1966 alkaen. Parhaimmillaan lehden levikki oli monikymmenkertainen nykyiseen verrattuna. Kuluvalla vuosituhannella Mustis on ollut selvästi Egmontin huonoiten kaupaksi
käyvä sarjakuvalehti. Pelkästään pieni levikki ei kerro kannattavuudesta, yhteispainatus muiden pohjoismaiden kanssa on pitänyt kulut kohtuullisena. Sarjakuvafanien mieleen ovat olleet viime vuosina erityisesti keskieurooppalaiset kakkossarjat, kuten Bernard Prince, Thorgal sekä Jerome K. Jerome Bloche.

Valitettavan harvasta lehtipisteestä lehteä on vain löytynyt. Et koskaan löydä Mustanaamiota - hän löytää sinut (Vanha viidakon sananlasku). Mustanaamion viimeinen numero on 25-26-/2010.

Viivin ja Wagnerin taival lehtenään alkoi vasta keväällä 2008, johtohahmonaan suosituimmat kotimaiset sarjakuvahahmot. Lehti on julkaissut lisäksi myös muita kotimaisia ja ulkomaisia sarjakuvia. kuten Juho Juntusen Manala, Milla Paloniemen Kiroileva Siili ja albuminakin nyt ilmestynyt Maakies.

V & W -lehden myötä poistuu tärkein suomalaisen sarjakuvan kioskilevitysmedia. Viivi & Wagnerin viimeinen numero on 8/2010.

Lehtien nimihahmojen omat sarjat jatkavat sanomalehdissä entiseen tapaan. Samoin Arktisen Banaanin julkaisemia Viivi & Wagner -albumeita on tulossa vanhaan tapaan joka vuosi. Kummankin lehden lisäsarjojen kohtalo tulevaisuudessa on hämärän peitossa.

Päivitys 12.11.2010:
Myös hiljattain uudelleenlanseerattu Agentti X9 ei kauaa kestänyt. Lehti julkaisi mm. Modesty Blaisen alkupään tarinoita restauroituina versioina, jotka jakoivat fanien mielipiteet. Toinen puhuttu sarja oli amerikkalainen 100 Bullets, jota lehti julkaisi mustavalkoisena, vaikka sarja olikin alunperin värillinen. Toisaalta mustavalkoisuuskin sopi sarjan tunnelmaan.

Huumorisarjakuvia aikuisempaan makuun sisältänyt Nemi-lehti loppuu myös alkuunsa. Läntisissä naapurimaissa suosio on ollut kohtuullinen. Muutenkaan muissa Pohjoismaissa suositut huumoriantologialehdet eivät ole menestyneet Suomessa useasta kokeilusta huolimatta. Suosittu goottityttö Nemi itse jatkaa kokonaan omissa julkaisuissaan sekä kioskeilla että kirjakaupoissa.

Näiden lisäksi vuodenvaihteessa lopetetaan useita lapsille suunnattuja julkaisuja. Täydellinen lista Egmontin blogissa.


© JUBA

Keskustele Mustanaamiosta Kvaakissa
Keskustele Agentti X9:stä Kvaakissa
Keskustele Nemistä Kvaakissa
Keskustele Viivi & Wagner -lehdestä Kvaakissa
Keskustele Egmont Kustannuksen supistustoimista Kvaakissa
Kvaak-uutinen: Egmont supistaa rajusti

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali