Hamsteripäiväkirjat

Hamsteripäiväkirjat on varsin metka tuttavuus lehtihyllyillä, sillä kyse on neljäruutuisten, pystysuunnassa luettavien strippien kokoelmasta. Suomeksi ei Azumanga Daioh -mangaa (Punainen Jättiläinen, 2007–2008) lukuun ottamatta tällaisia yonkoma-strippejä olekaan nähty.

Hamsteripäiväkirjat on sarja, joka sopii aivan pienimmillekin lukijoille. Näitä lemmikin käytös voi kummeksuttaa – jopa pelottaa tai suututtaa. Suloinen karvapallo kun voi aiheuttaa pettymyksen monella tavoin, vaikka kakkimalla omistajansa kädelle!

Hamsteripäiväkirjat valmistaa lukijansa kohtaamaan odottamattomia tilanteita, mutta sen arvo on auttaa lukijaansa oivaltamaan, ettei lemmikki ole inhimillinen olento vaan eläin omine tarpeineen.

Hoito-oppaaksi kuuden pokkarin mittaisesta strippisarjasta ei ole, joten käytännön hoito-ohjeet lemmikin hyvinvoinnin turvaamiseksi tulee etsiä toisaalta. Tietoa sen sijaan pokkareista löytyy, ja tässä muodossa se on paitsi hauskaa myös helposti omaksuttavissa.

Hamsteripäiväkirjat on leikkisä pokkari, jossa huumori kumpuaa lemmikin käytöksestä ja sen omistajassaan aiheuttamista reaktioista. Vitsiä ei stripeissä usein ole lainkaan, mutta toisaalta myös lännessä on hyvän aikaa sitten irtauduttu kaavamaisesta viimeisen ruudun naurusta, minkä ansiosta yonkoma-stripit eivät tunnu lainkaan niin vierailta. Kun sarjassa ei myöskään ole mitään kulttuurisidonnaista, Hamsteripäiväkirjat on kaikkien nautittavissa.

Koska etenkin kotimaisilla strippisuosikeilla on kiistaton kotikenttäetu, on vaikea kuvitella yonkoma-strippien nousevan mangahyllyiltä laajempaan suosioon. Lemmikkeihin keskittyviä sarjoja olisi sen sijaan enemmänkin julkaistavaksi, joten menestyessään Hamsteripäiväkirjat voi vetää niitä Suomeen. Tällaisista sarjoista on huvia myös allergian vuoksi ilman lemmikkiä jääneille.

Hamsteripäiväkirjat on söpöä mangahöpöä, jota voi lämpimästi suositella hamsterien, tai miksei myös muiden lemmikkien, pienille omistajille – tai lemmikin hankkimisesta haaveileville.

Hamsteripäiväkirjat 1 (Hamusutaa Kurabu 1, 2008)
Tarina ja taide: Medetai
Suomennos: Matleena Paukkunen
Ladonta: Mika Koponen
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1326-5
Painopaikka: V-tab, Ruotsi 2010
Ulkoasu: mv, 140 s., sid.
Ovh: 5,90 €


Kuvat © 2008 Medetai

Keskustele Hamsteripäiväkirjat-mangasta Kvaakissa.