Mutta tuleeko kaikista Borgesia, Kafkaa, Hemingwaytä?
Kun ei tartte tulla.

Kun taiteen merkittävyys ei ole siinä, että jotkut makutuomarit nimeää tekijöitä aikansa kermaksi vaan siinä että tekee taidetta joka on merkitsevää itselle ja omalle yleisölleen.
Eilen moni ei osannut kirjoittaa. Nykyään Hemingwaytä ei löytäisi julkaisijaa (ja sepä hyvä olisi se).
Pointti on siinä että mitä enemmän osaamisen esteet poistuvat, sitä vaikeampaa mestareiksi kohotettujen on pitää yllä mainettaan kun kymmenet tuhannet oppii kirjoittamaan (ennen kirjoituskone oli pirun harvinainen), tekemään elokuvia (helppokäyttöisillä laitteilla) ja piirtämään (kun nykyään laatuvälineitä on ostettavissa). Nykyisestä osaajajoukosta on vaikeampi nousta näkyville, mutta ei ole tarpeenkaan, sillä vaikka joku on maailman etevin polkupyörätemppuilija, hän ei ole välttämättä tarpeellisin, tai ainakaan ainut jota tarvitaan. Polkupyöräilyn taidosta kun on ihan muuta hyötyä kuin olla ylitaitava, ja niin on sarjakuvantekemisen, musisoimisen ja ajattelemisenkin taidosta.
Olen aika lailla samalla kannalla kuin
Kochalka. Pistän spoilerin taa pois tieltä kun on pitkä: [spoiler]James Kochalka kirjoitti The Cute Manifestiin kaksi esipuhetta (en vannoisi että käännökseni on häävi):
TAITO ON VIHOLLINEN
Aivan varma en ole miksi kirjoitan tätä mutta lueskelin Comics Journalin numeroa 188 pari tuntia ja ajatus on poukkoillut ja veri kiehunut. Innostukseni sarjakuvan voimasta ja mahdollisuuksista sekottui pelkoon todella kierosta markkinatouhusta… tai sanotaan nyt että adrenaliini vähän kiehahti.
Yhtäkkiä vain tunsin että pitää kertoa kuinka ammattitaito on vihollinen. Voit raataa koko elämäsi viimeistellen ammattitaitoasi, ponnistellen piirtääksesi paremmin, toivoen että jonain päivänä osaisi piirtää todella suuren sarjakuvan… Jos ajattelet näin, et tule koskaan toteuttamaan suurta sarjakuvaasi, tätä mahtavaa taideteosta josta uneksit. Saa sitä yrittää piirtää hyvin mutta se ei ole tärkeintä.
Se mitä joka tekijän pitäisi tehdä – täytyy tehdä – on hyödyntää sitä taitoa joka heillä on juuri nyt. Suuri mestariteos on toteutettavissa jos tahdonvoimaa riittää. Sano vain sanottavasi sillä mitä sinulla on.
Cezanne ja Jackson Pollock (ja moni muu suuri taiteilija) olivat surkeita ammattimiehiä! Vain tahdonvoimalla he suuriksi tulivat. Heidän sisäinen palonsa peitti heidän osaamisen puutteensa. Vaikka he aloittivat arasti ja jopa naurettavasti, he jatkoivat ja loivat kasoittain taideteoksia.
Tämä kirje ei ole tunnustetuille taiteilijoille… he ovat toivottomia. Tämä on nuorille varsoille. Potkua perseeseen!
TAITO EI OLE YSTÄVÄ
Okei, sanon sen uudestaan vähän toisella tavalla niille idiooteille jotka eivät ymmärtäneet ensimmäisellä kerralla.
Kun tähtäät kuolemattomuuteen, kaikki paitsi järisyttävä onnistuminen on epäonnistumista. Vaikuttavan taideteoksen luominen on kuin ottaa vauhtia ja hypätä kuilun yli. Se vaatii kaikki voimasi ja murskaannut kivikkoon ja syöksyt kuolemaasi. Ammattimies istuu verstaassaan koko päivän veistämässä varovasti tuolia ja kun se on valmis, hän istuu sille. Onko sarjakuvantekeminen taito? Luultavasti jokainen tapaamasi sarjakuvantekijä sanoo sinulle että on. Ja siinä on ongelma. Ammattitaito on tylsää. Oletko koskaan käynyt kädentaitomessuilla? Vähän kuin sarjakuvafestivaaleja. Ammattitaito haisee.
Kun sarjakuvantekijä istuutuu piirtämään, ja hänhän yrittää piirtää hyvin, hän epäonnistuu varmasti. Harjoitteli kuinka hyvänsä, voi korkeintaan haaveilla pystyvänsä siististi apinoimaan sitä mitä on ruvennut pitämään ”hyvänä sarjakuvana”, tulemaan esikuvansa ontoksi kuoreksi.
Siis, ei ole oikeasti olemassa mitään ”hyvää” taidetta. Joku voisi ymmärrettävästi pitää Spawnia hyvin piirrettynä sarjakuvana ja Tenavia huonosti piirrettynä (vaikka minusta se kuulostaisi järjettömältä). Joten jos yrität piirtää hyvin sitä mihin pyrit, yrität turhia. Todellisuudessa sellaista hyvyyttä ei ole.
Jos kuitenkin sinua kärventää halu ilmaista, jos sinulla on jotain tähdellistä sanottavaa, kun istahdat piirtämään, ajattelet että kuinkahan minä nyt tämän sanon. Kuinka ilmaisen ajatukseni niin että ihmiset ymmärtävät. Taide on sisällön orja. Taiteilija joko välittää näkemyksensä tai sitten se ei onnistu, sarjakuva joko toimii tässä mielessä tai ei toimi. Laadusta puhuminen on joutavaa.[/spoiler]