Otakukulttuuriin turvaava strippisarja

Ei ehtinyt kulua kauaakaan K-On!-sarjan loppumisesta, kun sen tilalle lehtipisteisiin ilmestyi jo seuraava japanilainen strippiformaatin sarja. Suzunarin julkaisu on osoitus siitä, kuinka suomalainen anime- ja mangaharrastus on mennyt niin paljon eteenpäin, että paljolti harrastajakunnan erityispiirteistä ammentava sarjakin voidaan julkaista suomeksi.

Suzunari!
Tekijä: Shoko Iwami
Kustantaja: Punainen jättiläinen
Alkuperäinen kustantaja: Houbunsha Co., Ltd., Tokyo
ISBN: 978-952-16-1414-9
Paino: V-tab, Ruotsi 2011
Latonut: Ink Graphics, Helsinki
Suomennos: Suvi Mäkelä
Hinta: 6.90 €
Luettu: 1/2

Vasemmalta oikealle Kaede ja tämän kaksoisolento Suzu. Huomaatko erot?
Vasemmalta oikealle Kaede ja tämän kaksoisolento Suzu. Huomaatko erot?

Suomennetuista strippimangoista Suzunarissa alkaa kaikkein erikoisimmalla tavalla. Teini-ikäisen Kaede Takamuran elämä järkkyy kun hänen lähes täydellinen kaksoisolentonsa ilmestyy asumaan saman katon alle.Ulkonäössä tytöillä on eroja oikeastaan vain kaksi ja molemmat tuodaan selkeästi esille. Toinen ero ovat Suzuksi nimetyn kaksoisolennon kissankorvat, toisen voi jokainen etsiä lukemalla pokkarin itse.

On luultavasti juuri erikoisen alun syytä se, että kestää hetken ennen kuin sarja imaisee mukaansa. Aluksi lukija hämmentyy jos ei kaksoisolentoasetelmasta niin joistakin vähemmälle huomiolle jätetyistä seikoista. Esimerkiksi Kaeden vanhempien ymmärrys tyttärensä kissankorvaista kloonia kohtaan aiheuttaa aluksi hämmennystä. Asiat tuntuvat etenevän liian vaivattomasti.

Hämmentävän alun jälkeen alkaa kuitenkin hiljalleen tapahtua. Lukijan suhtautumistapa muuttuu strippi stripiltä. Aluksi sekin hämmentää – ihanko totta tämä sarja on sittenkin hauska? Mutta myönnettävä se on, mitä pidemmälle edetään sitä paremmin tekijä on ilmeisesti itsekin sinut erikoisen sarjansa kanssa. Hahmot alkavat saada vitsien kautta syvyyttä. Vaikka mistään päähenkilökaksikon

syväanalyysista ei ole kyse, jää ontuva alku lähes täysin unholaan Kaeden ja Suzun edesottamusten myötä.

Kehujen jälkeen Suzunarista täytyy antaa kuitenkin myös varoituksen sana. Sarja on tarkoitettu ennen kaikkea niille, joille japanilainen populaarikulttuuri on jo ennestään tuttu. Sarjan vitseistä voi olla hankalaa saada otetta, etenkin jos termi moe on vieras. Kyse on yhdestä otaku-kulttuurin tärkeimmistä termeistä ja sen tunteminen edes pintapuolisesti auttaa pääsemään sisään Suzunariin. Termiä ei pokkarissa selvitetä, joten lukijan omalla perehtymisellä on entistä suurempi merkitys. Muutoin termin tunteminen ei olisi niin tärkeää, mutta se on sarjassa toistuvasti vitsien kohteena. Joitakin kääntäjän huomautuksia pokkarin sivuille on tehty. Ehkä moekin olisi ansainnut omansa.

Termi moe tarkoittaa manga- tai animesarjan nuorta ja viatonta naishahmoa, jota kohtaan voidaan tuntea huolehtimisen ja hoivaamisen tarvetta. Moe-hahmoa voidaan kuvailla myös sanoilla innokas ja pirtsakka. Suzunarissa moe koskee etenkin Suzua, joka Kaeden perheeseen ilmestyttyään joutuu opettelemaan kaikki yksinkertaisimmatkin ihmisten asiat koska ei niitä etukäteen osaa. Hän on iloluontoinen ja söpö, mutta samalla hoivavietin laukasevalla tavalla riippuvainen muista, etenkin Kaedesta.

Senkin jälkeen jos moe on terminä tuttu ja strippimanga kiinnostaa, voi Suzunari! yllättää. Sarjaan on kytketty vahva shojo-ai-lataus. Kahden teini-ikäisen välille luotu romanttinen tunnelma tulee ilmi etenkin Suzun kiintymyksenä Kaedeen, mutta myös viitauksina suorempaan seksuaalisuuteen. Tässä yhteydessä lienee tarpeen korostaa, ettei shojo-aissa ole kyse pornografiasta, vaan hienostuneemmasta kuvaustavasta. Loppujen lopuksi Suzunari on kaiken lisäksi varsin häveliäs sarja ja sen pääpaino kaikissa tilanteissa huumorilla. Kovin nuorten lukijoiden sarja Suzunari! ei siis ole ja kohdeyleisön voisikin määrittää teinivuosista alkavaksi.

Sarjan julkaisemista suomeksi voi pitää jossain määrin rohkeana vetona. Julkaisu luottaa siihen että suomalainen otaku-kulttuuri on kasvanut pisteeseen jossa se itsessään riittää yleisöksi ja ostavaksi lukijakunnaksi sarjalle. Ja ehkä päätös onkin oikea, nouseehan manga- ja muiden sarjakuvaharrastajien välinen kahtiajako silloin tällöin jotakin kautta esiin. Toivotaan Suzunarin menestykselle parasta.

Mutta mikä Suzu loppujen lopuksi on ja mistä hän tulee? Se selvinnee toisen osan aikana.


Suzunarista voi keskustella Kvaakissa.

Kuvat © 2006 Shoko Iwami