Kalevala
![]() |
Kainuulainen sarjakuvantekijä Marko Raassina on tarttunut ennakkoluulottomasti haastavaan aiheeseen: hän on muokannut Kalevalan runot sarjakuvaksi, tai ei aivan kaikkia runoja, sillä Kullervon tarinan Raassina on jättänyt pois tästä 88-sivuisesta sarjakuvakirjasta.
Kyseinen tarinakokonaisuus oli hänen mielestään aihepiiriltään liian uskallettu kaikenikäisille tarkoitettuun sarjakuvaan. Kalevalansa loppua Raassina on nopeuttanut jättämällä pois mm. Louhen koston. Sarjakuvassa tapahtumat noudattavat samaa järjestystä kuin alkuperäisessäkin Kalevalassa.
![]() |
Raassinan Kalevala-projekti sai alkunsa hänen ollessaan työharjoittelussa alkuvuodesta 2012 Kalevalan tutkimusta harjoittavassa Juminkeko-keskuksessa (Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus). Kun Juminkeko-säätiön puheenjohtaja, Markku Nieminen, kuuli Raassinan harrastavan sarjakuvien piirtämistä ja varsinkin, kun hän näki Raassinan tekemiä sarjakuvia, hän ehdotti nuorelle piirtäjälle Kalevalan muokkaamista sarjakuvaksi.
![]() |
Raassina ei ole tyytynyt vain toistamaan Kalevalan kertomuksia, vaan hän on lisännyt sekaan itse kehittelemiään yllättäviä ja koomisia tarinaelementtejä. Päähenkilöiden luonteenpiirteet on napattu suoraan alkuperäisteoksesta, mutta niitä on piristetty ripauksella huumoria. Ratkaisu toimii hyvin ja tarjoaa Kalevalansa jo ulkoa osaaville tuoretta pureksittavaa, kun taas he, joille Kalevala on ennestään tuntematon, saavat tutustua vaivattomalla tavalla sen keskeisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Mitään järisyttäviä sävyjä ei Raassina ole onnistunut, eikä ehkä ole edes pyrkinyt, lisäämään Kalevalan tarinohin. Mutta usean kerran hän kuitenkin onnistuu loihtimaan hymynhäiveen lukijan suupieleen. Strippejä voisi yleisesti luonnehtia sanalla “veikeä”.
![]() |
Kirjan takakansi on erittäin onnistunut, siinä on paljon enemmän menoa ja meininkiä kuin hiukan varovaisessa ja kiltissä etukannessa. Takakannessa on sellaista aseistariisuvaa hulluttelua, jota olisi toivonut näkevänsä enemmän itse sarjakuvissakin. Marko Raassina on kuitenkin erittäin lupaava kotimainen sarjakuvantekijä, jonka tulevia edesottamuksia odotan hyvin kiinnostuneena.