![]() |
KORKEAJÄNNITYS: Uljaimmat brittiurhot – Korkeajännityksen 12 karskeinta brittiseikkailua!
Outo teema, toimiva kokonaisuus
Egmont Kustannus on julkaissut kolmannen, valtaisan Korkeajännitys-tiiliskiven. Mukana on totuttuun tapaan 12 huipputarinaa, joista tällä kertaa kolme on ennen julkaisemattomia. Sivuja on hulppeasti yli 700. Tarinat kirjaan on valinnut jälleen kerran Commando-lehden entinen päätoimittaja George Low.
![]() |
Very Long Range -ase
|
Koosteen teemaksi on valikoitunut uljaimmat brittiurhot. Valinta tuntuu kummalliselta, sillä brittiläiset, tai pikemminkin skottilaiset Commando-lehdet, joista Korkeajännitys-julkaisut on viime vuosikymmeninä pääsääntöisesti koostettu, ovat silkkaa brittiläisten urhojen voittokulkua. On siis ollut mistä valita, koska Commando-lehtiä on julkaistu jo yli 4000 kappaletta. Tiukemmin rajattu teema olisi ehkä herättänyt potentiaalisen ostajan mielenkiinnon herkemmin. Esimerkiksi tähän julkaisuun löydetyistä tarinoista VLR – Pitkän kantaman pyssy, Mahtava Kääpiö ja Viidakon aaveet tarjosivat mielenkiintoisen näkökulman erikoisiin taistelutapoihin ja aseisiin. Yksi hyvä vaihtoehto olisi ollut laajentaa tämä teema kattamaan koko kirja.
Kirjan sisällön hyvyyteen valitulla teemalla ei suurta vaikutusta ole, sillä tarinoiden sisältö on ollut vuodesta toiseen hämmästyttävän tasalaatuista. Niin tälläkin kertaa. Lukija tietää etukäteen mitä tulee saamaan. Tarinathan ovat ystävyyden ja sankaruuden ylistystä, mihin lisämaustetta lähes poikkeuksetta tuovat vihollisen tai asetoverin kavaluus tahi petturuus. Ainoastaan koosteen viimeinen, suoraviivainen ja lähes dokumentaarinen tarina, Tiukkoja tilanteita riittämiin, rikkoo korkkari-kaavaa. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, mitä noin erilainen tarina tässä kirjassa tekee. Sen on selvästi täytynyt olla George Low’lle henkilökohtaisista syistä johtuen tärkeä seikkailu. Mutta George Low ei ole tälläkään kertaa tehnyt tarinoiden esittelytekstejä saatikka kertonut perusteluja niiden valinnalle. Harmillista.
Onnistuneet tarinavalinnat ja komea toteutus
Tarinoiden valinnasta voisi marista vaikka kuinka pitkään. Tosiasia joka tapauksessa on, että koosteeseen on taaskin valittu 12 erittäin hyvää seikkailua, jotka iskevät vähintäänkin miljoonan voltin voimalla. Todettakoon, että George Low’n, joka on tunnustautunut Commandon ensimmäisten kirjoittajien, jotka useimmiten olivat sotaveteraaneja, vankkumattomaksi ihailijaksi, henkilökohtaiset mieltymykset eivät näy yhtä selkeästi kuin kahdessa edellisessä koosteessa. Tässä kirjassa on vain yksi 1960-luvulla kirjoitettu tarina ja 1990-lukua edustaa peräti kolme rymistelyä. Kuitenkin 2000-luku loistaa poissaolollaan.
Low’n olisi ehkä tällä kertaa kannattanut enemmän keskittyä kuvittajiin kuin tarinan sisältöön tai kirjoittajiin, joiden nimiä ei muuten tälläkään kertaa mainita, vaikka ne ovat pääsääntöisesti tiedossa (alla olevassa listassa nekin on mainittu). Lukija odottaa löytävänsä näin massiivisesta opuksesta ne omat suosikkikuvittajansa, kuten Gordon Livingstonen, Jose Maria Jorgen tai Victor de la Fuenten. Nyt tästä kolmikosta töitään sai julki vain Livingstone, peräti neljän tarinan voimin.
![]() |
Freddy ja pelottomat viikset
|
Juuri Livingstonen tarinat nousivat koosteessa edukseen esille. Ehkäpä tekijätiimin tunnetuimmalle artistille on poikkeuksetta tarjottu ne kaikkein parhaimmat tarina-aihiot. Seikkailu nimeltä Peloton Freddy, joka julkaistiin vain pari vuotta sitten Livingstonelle omistetussa piirtäjämestarin korkkarissa, jätti lukijaan hänen tarinoistaan pysyvimmän muistijäljen. Syynä saattaa olla se, että päähenkilö erottuu helposti Livingstonen liki kloonatusta sankarikatraasta muhkeilla viiksillään ja kipakalla luonteellaan. Muita parhaimmista parhaimpia tarinoita olivat jo mainitut erikoisiin aseisiin keskittyneet pätkät sekä Arthur Flemingin kuvittama ponteva viidakkoseikkailu Taistellen kohti omia linjoja.
Kirjan suomalainen toimitus on onnistunut työssään mainiosti. Opuksen painojälki on ensiluokkaista, selvästi parempaa kuin tarinoiden suomalaisissa ensijulkaisuissa. Käännöstyö on laadukasta, ja taitto kantta ja kansitekstiä myöten näyttävää. Pienten huolimattomuusvirheiden, vastaan tuli yksi tyhjä puhekupla, määrä on hämmästyttävän pieni näin massiivisessa opuksessa.
Korkeajännityssarja aloitti Suomessa jo 1953. Jäämme jännityksellä odottamaan, aikooko Egmont Kustannus juhlia ensi vuonna lehden 60-vuotistaivalta jollain erikoisjulkaisulla. Jos aikoo, niin nyt jo julkaistuja tiiliskiviä on vaikea pistää paremmaksi. Yksi mahdollisuus olisi jatkaa samoilla linjoilla, mutta keskittyä esimerkiksi pelkkiin huippukuvittajiin tai tehdä kooste kokonaan meillä ennen julkaisemattomista seikkailuista. Tai sekä että! Commando-toimituksen holvissa nimittäin lojuu tuhansia sivuja huippuartistien tekemiä tarinoita, joita ei meillä ole julkaistu. Siellä olisi mistä ammentaa!
Piirtäjät: Manuel Benet, Gordon Livingstone, Collado, Amador, Ibanez, Carlos Pino, Denis McLoughlin, Arthur Fleming, Ricardo Garijo
Suomentajat: Antti Marttinen, Anssi Alanen, Asko Alanen, Marko Kantola, Moog Konttinen
Latonut ja taittanut: Asko Alanen
Koonnut: George Low
Sivumäärä: 784, mustavalko, sidottu, puolipehmeät pahvikannet
ISBN: 978–952-233-583-8
Suositushinta: 29,95€
Painopaikka: Jelgava Printing House, Latvia 2012
Julkaisija: Egmont Kustannus
Kirjan tarinat
Tykkitulta vuorilta (Mountain Guns, 1996)
T: Roy Rivett, K: Manuel Benet
Harvat mutta urheat (The Fighting Few, 1969)
T: Maitland, K: Gordon Livingstone
Aiempi julkaisu: IKJ 11/1972
Uljas onnensapeli (Bright Blade of Courage, 1971)
T: Ken Gentry, K: Gordon Livingstone
Aiempi julkaisu: MKJ 3/1971
Viidakon aaveet (The Haunted Jungle, 1972)
T: Richardson, K: Collado
Aiempi julkaisu: VKJ 10/1973
Takatornin tiikeri (Tiger in the Tail, 1972)
T: Kenneth McOwan, K: Amador
Balkanin iskujoukko (The Specialists, 1986)
T: “staff”, K: Ibanez
Aiempi julkaisu: KJ 16/1986
Mahtava kääpiö (Mighty Midget, 1983)
K: Chris Crowther, K: Carlos Pino
Aiempi julkaisu: MKJ 9/1984
VLR – Pitkän kantaman pyssy (VLR: Very Long Range, 1988)
K: Alan Hebden, K: Denis McLoughlin
Aiempi julkaisu: KJ 23/1988
Taivaan kiirastulet (Flak Fever, 1977)
K: R. A. Montague, K: Gordon Livingstone
Aiempi julkaisu: KJ 23/1977
Taistellen kohti omia linjoja (Fight or Die!, 1980)
K: “staff”, K: Arthur Fleming
Aiempi julkaisu: VKJ 8/1981
Peloton Freddy (Fearless Freddy, 1991)
K: Alan Hebden, K: Gordon Livingstone
Aiempi julkaisu: KJ 4E/2009
Tiukkoja tilanteita riittämiin (Another Tight Spot, 1991)
K: Alan Hemus, K: Ricardo Garijo