Otsamoa Mikki Hiiren tilalle

Ulkomainen sarjakuva kärsi ns. muuttotappioista kun lehdet uusivat vuoden vaihteessa sarjakuvaosastojaan. Kvaakin oma Juha Kouvalainen räväytti Loikkarinsa Turun Sanomiin ja Pentti Otsamon Arkeen! (kuva vas.) aloitti Hesarissa. Käytännön syistä keskityn näihin pariin valtalehteen.

Juha Kouvalainen aloitti Loikan vuoksi sarjan tekemisen noin puolitoista vuotta sitten. Sarjalla on oma kotisivu, josta löytyy tarkempaa tietoa myös sen historiasta. Turun Sanomien lisäksi sarja ilmestyy tästä lähtien myös Iisalmen Sanomien viikkoliitteessä. Turkulaislehdessä tapahtuneen rotaation pyörteissa Loikkarin tieltä sai väistyä amerikkalainen Apartment 3-G, eli Ellit, josta kerron tarkemmin toisessa Kvaak-artikkelissa.

Hesarin sarjakuvauudistukset ovat merkittäviä paitsi lukijoille, myös tekijöille. Viikottainen tai päivittäinen paikka valtakunnan päälehdessä merkitsee huiman myyntipotentiaalin syntymistä myös sarjasta jälkeen päin tehdyille kokoelmille. Väistymisvuorossa oli tällä kertaa, hieman yllättäen, Disneyn tuottamat Aku ja Mikki.

Mikki Hiiren ensivisiitti Suomeen nähtiin Aamulehdessä toukokuussa 1930. Vuotta myöhemmin sarja kotiutui kuitenkin Helsingin Sanomiin missä sitä julkaistiin yhtäjaksoisesti yli 72 vuotta.
Pentti Otsamo (s. 1967) loi Hesarin sunnuntaisivuja varten aivan uuden sarjan. Hänet muistetaan tätä ennen Otavan julkaisemasta Pieni olento-albumista sekä Suomen kuvalehdessä ilmestyneestä ja viime vuonna kirjaksi kootusta väliaikatietoja sarjasta. 1990-luvun puolivälistä asti Otsamo on piirtänyt Pauli Kallion käsikirjoittama FC-palloseuraa.

“Vanhoilla päivillään” tekijä on keskittynyt kuvaamaan yhä enemmän tavallisten ihmisten elämää. Tähän jatkumoon Arkea! tuntuu sopivan hyvin. Tänään julkaistun ensimmäisen näytteen perusteella ei sarjasta voi päätellä vielä kovinkaan paljon. Lehdessä julkaistussa haastattelussa Otsamo lupaa sarjakuvan lähiöelämän oheen myös absurdia mustaa huumoria ja sisällön kehittymistä fantasian suuntaan.

Sekä Mikki Hiiren, että Aku Ankan lopettamisen yhdeksi syyksi mainittiin tuoreen materiaalin puute. Varsinkin strippimuotoisia Akuja on sen liki 70-vuotisen ilmestymisen aikana jouduttu uusimaan jo kerran tai kaksi, selvittää HS:n sarjakuvatoimittaja Eeva Lepistö.
Wiley Millerin strippisarja “Väärä johtopäätös” täyttää Aku Ankan paikan huomenna kuudennen kerran.
Miller käyttää mieluummin etunimeään ja kertoo että hänellä oli sarjaa luodessaan taivoitteena tuoda sanomalehtiin poliittista räväkkyyttä. Tekijän mukaan poliittiset pilapiirrokset olivat tuolloin, 12 vuotta sitten, näivettyneessä tilassa, ja hän näki sarjakuvasivun paikaksi jossa saisi enemmän ilmaisuvapautta. National Cartoonist Society on palkinnut sarjan neljästi Reubenilla.

Wileyn Non-sequitur ei perustu vakiohahmoihin. Tosin meilläkin jo nähty Jaana-tyttö (alkup. Danae) esiintyy siinä aika usein. Wiley itse luonnehtii työtään sarjakuvan ja pilakuivan risteytykseksi. Julkaisijan hyvästä mausta kertoo Jussi Karjalaisen(?) pestaaminen sen tekstaajaksi. Sarja ilmestyy liki 500 lehdessä ja sillä on oma kotisivu.

Lähde HS 29.12.2003 ja 5.1.2004