Neiti Etsivä on kiveen hakattu!

Neidit ja epäilyjen kohde.
Neidit ja epäilyjen kohde.

Neiti Etsivä saa ratkaistavakseen kaksi arvoitusta, kun pieni poika ja arkeologinen kivilöytö häviävät yhtä aikaa. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Mukana seikkailussa ovat tietenkin Nancyn uskolliset apurit Bess Marvin ja George Fayne sekä poikaystävä Ned Nickerson.

Neiti Etsivä 2 – Kiveen hakattu
Alkuteos: Nancy Drew #2: Writ in Stone (Nancy Drew Graphic Novels: Girl Detective)
Perustuu Carolyn Keenen kirjasarjaan
Kirjoittaja: Stefan Petrucha
Taiteilija: Sho Murase
3-D elementit: Rachel Ito
Väritys: Carlos Jose Guzman, Sho Murase
Päätoimittaja (USA): Jim Salicrup
Toimittaneet: Kiti Saarinen ja Kati Mustajärvi
Ladonta: Arja Rukakoski-Anttila
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy Ab
Alkuteoksen kustantaja: Papercutz
ISBN: 978-952-469-753-8
Sivumäärä: 96

Hinta: 9,90 €

Neiti Etsivässä on vähän samaa vikaa kuin hänen paljon vanhemmassa vastinparissaan Jessica Fletcherissä (Murhasta tuli totta). Kumpaakaan ei kannata kutsua minnekään, sillä kohta alkaa tapahtua ikäviä. Kuten nytkin.

River Heightsiin saapuu arkeologi David Severe, jolla on mukanaan mitä erikoisin kivi: se todistaa kiinalaisten käyneen Amerikassa jo vuonna 1421. Aihe on ihan oikeastikin tieteellisesti mitä ajankohtaisin, sillä kiinalaisen löytöretkeilijän nimeltä Zheng He epäillään ehkä käyneen myös Amerikan mantereella. Aihe on vielä mitä kiistanalaisin (lähde: Wikipedia).

Tytöt ovat pelkkänä silmänä.
Tytöt ovat pelkkänä silmänä.

Kuinka ollakaan, kivi katoaa, ja samalla katoaa myös pikkupoika jonka lapsenvahtina Nancy on ollut. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? No varmasti…

Stefan Petrucha osa kirjoittaa näitä tarinoita juuri oikeaan tyyliin. Tarina viedään aina välillä aivan sille rajalle, että jotain todella (aikuisten) kamalaa on tapahtumaisillaan, mutta sitten heti vedetään takaisin. Murhia ja muita hirveitä ei sittenkään tapahdu. Sen sijaan rikokset ja niidet ratkaisut ovat oikeasti nokkelia ja mielenkiintoisia. Kyseessä on nuorille tytöille tarkoitettu kevytdekkari, jossa on juuri sopivasti jännitystä.

Sho Murasen tyyli on tässä kirjassa vielä elokuvamaisempi kuin sarjan ensimmäisessä osassa. Ruudut ovat usein koko sivun levyisiä, jolloin syntyy vaikutelma laajakangaselokuvassa. Monet kuvat ovat suorastaan kokeellisen oloisia, täynnä erilaisia valoja ja varjoja. Filmimäisyyttä lisäävät myös kolmiulotteista vaikutelmaa luovat taidokkaat “erikoisefektit”, jotka huipentuvat myrskyisässä loppukohtauksessa.

Widescreen-jännitystä hautausmaalla!
Widescreen-jännitystä hautausmaalla!

Nancyn satunnaista hajamielisyyttä korostetaan jälleen, sillä pitäähän nerokkaalla etsivällä sentään jokin heikkous olla. Muutenkin kaikki hahmot ovat hyvin toisistaan erottuvia ja omanlaisiaan. Poikakaverikin pääsee vähän avittamaan mysteerin ratkaisua. “Olet unelma, Ned!” Mukava on myös lukea sarjakuvaa, jossa tytöt ovat ihan oikeiden tyttöjen näköisiä eivätkä mitään yliseksikkäitä typyköitä. Neiti Etsivät ovat aina olleet vähän feministisiä…

Mildred Wirt Benson, joka loi alkuperäisen hahmon jo 1930-luvulla, sai moitteita kustantajaltaan, koska hänen tyttösankarinsa oli liian “flip” (eläväinen) – eihän sellainen sovi. Geoffrey S. Lapinin erinomainen artikkeli The Ghost of Nancy Drew on kuin salapoliisikertomus jo itsessään. Nancy Drew she wrote!

Silloin ennen...
Silloin ennen…

Tällaiset vajaat satasivuiset hyvään brändiin perustuvat sarjakuvapokkarit ovat aito vaihtoehto televisiolle ja netille. Neiti Etsivän parissa kuluu mukavasti nuoren neitosen hauska puolituntinen.

Sarjan seuraavassa kolmannessa osassa “Nukketalossa kummittelee” vietetään River Heightsin nostalgiaviikkoa, teemana 1930-luku. Nancy Drew on taas kuin silloin ennen. Tarinasta on mukana kuuden sivun näyte.

Nancy Drew & The Hardy Boys are registered trademarks of Simon & Schuster, Inc.

* * *

Voit keskustella Kvaakissa Neiti Etsivästä.

Ks. myös arvostelu Girl noir! Neiti Etsivä 1.