Milo Manara on tunnettu eroottisista sarjakuvistaan, mutta tuottelias tekijä on tehnyt urallaan myös useita historiallisia sarjakuvia, mm. Hugo Prattin ja Alejandro Jodorowskyn kanssa.
Caravaggio – miekka ja paletti on Milo Manaran rakkaudenosoitus suosikkitaiteilijalleen, sekä hyvässä että pahassa. Albumi kuljettaa pääpiirteissään uskollisesti taidemaalari Caravaggion, eli Michelangelo Merisin, elämäkertaa. Tuoreeltaan suomennettu albumi kuvaa nuoren maalarin elämää Roomassa ja tarina saa jatkoa ehkä jo ensi vuonna.
Manara tuntee hyvin aiheensa ja on ahtanut tarinan täyteen historiallisia henkilöitä ja yksityiskohtia, ehkä liiankin kanssa. Albumin loppuun on koottu joitakin historiallia selvennyksiä. Merisin elämäntapahtumat ja maalaukset on nivottu pääasiassa onnistuneesti yhteen. Tarinan pääpaino on taiteilijaelämän fiilistelyssä ja taideteosten synnyn kuvauksessa – mutta kaikki tapahtuu dramatiikan siivittämänä ja seikkailujen tahdittamana.
Manaran Caravaggio on paitsi paatoksellinen taiteilijanero myös naistenmies ja oikeamielinen miekkasankari. Toisin kuin Manaran sarjakuvissa yleensä, Caravaggion maalauksissa paljasta pintaa esittelivät lähes yksinomaan nuoret miehet. Monet taidehistorioitsijat tulkitsevat maalaukset homoeroottisiksi, mutta se ei tarkoita etteikö hänellä olisi saattanut olla kiinnostusta myös naisia kohtaan. Derek Jarman teki v.1986 elokuvan Caravaggiosta, jossa hän esitti taiteilijan homoseksuaalina.
Vaikka albumi on Manaran mittapuulla pidättyväinen, on mukana useita kohtauksia, joissa naiset saavat selkäsaunan paljaalle takapuolelle tai muuten keikistelevät vähissä vaatteissa. Tarinan naiset ovat järjestäen ilotyttöjä, joista muutamalle Caravaggio omistaa erityistä taiteellis-esteettistä arvostusta. Neitsyt-huora -kaksinaisuutta pohditaan kirkollisten maalausten yhteydessä. Barokkiaika tarjoaa Manaralle uskonnollisen moralismin ja lihallisuuden ristivetoisen maailman.
Albumi on visuaalisesti upea, kuten piirtäjämestarilta sopii odottaa. Äkkisilmäyksellä se näyttää perinteisesti vesivärein maalatulta, mutta tarkemmin katsoessa sen huomaakin digitaalivärjätyksi mustelaveerauksen päälle. Maisemat ja kaupunkimiljöö on piirretty tarkasti, monessa kohdin Piranesin grafiikkaa suoraan toisintaen.
Albumi on viihdyttävä kokonaisuus, jonka suurin puute on siinä, että päähenkilöä on idealisoitu liiaksi – todellisen henkilön luonteenheikkoudet on käännetty perinteisen sankarin ja suvereenin taiteilijan muottiin. poikkeuksellisesta ja traagisesta taiteilijatarinasta jää uupumaan tietty syvyys ja ja päähenkilöstä sympaattisuus.
Caravaggio – miekka ja paletti on kuitenkin kiistaton osoitus Manaran taidoista. Voi vain kuvitella miten merkittävän tuotannon hän olisi voinut tehdä, jos olisi keskittynyt esimerkiksi historiallisiin sarjakuviin pehmopornon sijaan. Mutta 70-vuotiaalla tekijällä on toivottavasti vielä monta teosta edessä.
Caravaggio – miekka ja paletti
Alkuperäisjulkaisu: Le Caravage vol. 1
Tarina ja taide: Milo Manara
Värit: Simona Manara, Milo Manara
Kääntäjä: Jukka Nyman
Kustantaja: Like, 2015
Sidottu, 65 sivua, nelivärinen
ISBN: 978-952-01-1261-5