Reima Mäkisen suurtyö Mantšuria – Mannerheimin tulikaste paneutuu kaikkien tietämän Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1867–1951) vähemmän tunnettuihin kokemuksiin Venäjän ja Japanin välisessä sodassa Mantšuriassa vuosina 1904–05. Sarjakuvaromaani perustuu Mannerheimin päiväkirjaan ja tuonaikaisiin kirjeisiin. Mantšurian alue sijaitsee nykyisessä Kiinassa.
Everstiluutnantti Mannerheim on tienhaarassa syksyllä 1904: avioliitto on karilla, sotilasura polkee paikoillaan ja isot velat painavat harteita. Hän järkeilee, että rintamakokemus ja etenkin sankaruus Japanin-sodassa veisi uraa eteenpäin ja auttaisi pääsemään taloudellisesti kuiville. Pietarilainen paroni ilmoittautuu rakuunarykmenttiin vapaaehtoiseksi ja matkaa junalla Kaukoitään keisarikunnan toiseen kolkkaan.
![]() |
Sodan todellisuus itse paikalla on toinen kuin Pietarissa.
|
Pietarin sanomalehdissä helpoksi ja menestykselliseksi väitetty sota paljastaa Mantšuriassa toisenlaiset, raadolliset kasvonsa. Venäjä vetäytyy Japanin joukkojen painostuksessa, ja omia vammautuneita ja kaatuneita on paljon. Maan sodanjohto on surkea, upseerit keskittyvät huvitteluun ja Mannerheimin edustamaa ratsuväkeä ei arvosteta. Konkreettisesti sota ilmenee “Gustaf Karlovitšille” aluksi vain partioretkien pieninä kahakoina, mutta tiukkoja tilanteita ja suuria hyökkäyksiä alkaa tulla yhä enemmän.
Reima Mäkisen kunnianhimoinen, vaivalla tehty sarjakuvaromaani tarjoaa kauniin näköisen ja elämänmakuisen kertomuksen, johon lukija uppoutuu. Tekijän herkkä ja paikoitellen kankea piirrostyyli sopii ihmisläheiseen tunnelmaan. Hevoset ja historialliset yksityiskohdat on piirretty tarkasti, mutta ihmiset suurpiirteisemmin impressionistisella vivahteella. Hahmot tuntuvat kuuluvan ympäristöönsä ja heillä on luontevaa tekemistä. Ruuduista välittyy maisemien lämpötila jopa maagisesti.
![]() |
Mäkisen piirrokset ja väritys välittävät ilman kylmyyden.
|
Mantšuriassa on runsaasti luettavaa ja siinä näkyy siihen sijoitettu vuosien ponnistelu. Mäkinen on myös itse kustantanut teoksen. Väritys on laadittu taitavasti vesiväreillä ja hiottu tietokoneella. Painoasu on kunnossa.
Sarjakuva Mantšuria – Mannerheimin tulikaste on vaikuttava työ. Sitä voi suositella kaikille ihmisläheisistä tarinoista ja historiasta kiinnostuneille, ja Mannerheim-faneille se on toki pakollinen hankinta.
Reima Mäkisen blogi sarjakuvastaan
Keskustele Mannerheim-sarjakuvasta Kvaakissa
Kustantaja: Kuvagra (Reima Mäkinen), 2019
Paino: AS Pakett, Viro
Formaatti: Sidottu, kovakantinen, värillinen, 272 sivua
ISBN: 978-951-98812-1-8