Tuli vietettyä päivää sarjisfestareilla, jossa George Low oli Asko Alasen haastateltavana. Harmitti, kun en ottanut muistiinpanovälineitä mukaan. Aika paljon Low'n skottimongerruksesta meni myös ns. ohi. Kotona kuitenkin päätin pistää tuoreita muistikuvia vähän ylös ja tässä olisi yhteenveto. Muut paikallaolleet voivat korjata ja täydentää, jos/kun jotain muistan tai kuulin väärin.
Kuvittajat:
brittiläisiin kuvittajiin toimituksella ja Low’lla oli tiivis yhteys. He olivat töiden ohella tavallaan oppimassa ammatin saloja. Italialaiset ja espanjalaiset kuvittajat olivat valmiita ammattilaisia, jotka olivat julkaisseet entuudestaan jo paljon. Heihin oltiin yhteydessä yleensä välikäsien kautta. Varsinkin espanjalaiset kuvittajat näyttivät, jos tuli kohtaus Espanjassa, jossa sai Francon kätyreitä pistää kylmäksi. He eivät siis kannattaneet maansa hallintoa.
Victor De la Fuente
Erittäin nopea ja kuvissa hurjasti toimintaa. Hänen kuvissaan ei koskaan kävelty, aina juostiin. Kansikuva-aihioita löytyi kustakin tarinasta helposti kymmenkunta, kun muilta kuvittajilta saatiin hädin tuskin 1-2. Erikoinen kuvitustekniikka, mikä meni pitkälti ns. ohi… De la Fuenten nuoremmat veljet, molemmat myös commado-piirtäjiä, olivat tyyliltään samankaltaisia, mutta eivät silti vetäneet isoveljelleen vertoja. De la Fuentet työskentelivät samaan aikaan myös kilpailija Fleetwaylle, mutta se ei ollut ainakaan DC Thomsonille ongelma. Fleetway maksoi enemmän, mutta DC Thomson maksoi palkan nopeasti, heti tarinan valmistumisen jälkeen. Fleetwayltä joutui saataviaan joskus odottamaan
Jorge:
Ystävällinen ja taitava argentiinalainen herrasmies, jonka kanssa yhteistyö oli jouhevaa. Falkalandin kriisistä, jolloin Englanti ja Argentiina kävivät sotilaallisen kahakan, uhkasi tulla ryppy yhteistyöhön. Jorge ei kuitenkaan asiasta mitään välittänyt vaan siirtyi lähelle Uruguayn rajaa. Uruguayn puolelta Jorge kävi postittamassa sivut.
Livingstone:
Commandoissa ei julkaistu tekijöiden nimiä, koska pelättiin kilpailijoiden kalastavan artistit itselleen. Toimenpide oli turha sillä kaikki tiesivät lopulta kuvittajien nimet ja varsinkin Gordon Livingstonesta tuli hyvin tunnettu. Livingstoen aloiti uransa piirtämällä romanttisia tarinoita formaatiltaan samankaltaisissa julkaisuissa kuin Commando. Bikinitytöt eivät olleet kuitenkaan ihan Livingstonen alaa ja homma ei toiminut. Siirrryttyään Commandon pariin työt olivat alusta saakka laadukkaita ja taso sekä tyyli pysyivät loppuun saakka, Jokin hauska kommentti Livingstonen piirtämistä viiksistä, mutta se meni ohi.
Yleistä:
Commando oli 1980-luvun alussa huipussaan ja levikki oli peräti 170000 kappaletta. Nykyään se on vain 10000 kappaletta mutta Britannissa edelleen erittäin hyvä luku.