![]() |
Asterix 33: Taivas putoaa niskaan
|
Pian tulee kuluneeksi 28 vuotta siitä, kun René Goscinny meni lääkärinsä luo tarkastukseen. Lääkäri määräsi Goscinnyn rasituskokeeseen, polkemaan kuntopyörää. Goscinny otti kokeen tosissaan ja sai massiivisen sydänkohtauksen. Albert Uderzo elää ja on sangen hyvissä voimissa 78-vuotiaaksi. Kohtalo on sokea.
Taivas putoaa niskaan on jo kahdeksas ison U-miehen itsensä toteuttama Asterix-albumi, mahdollisesti sarjan viimeinen. Uderzo on ilmoittanut ettei kukaan jatka sarjan piirtämistä hänen jälkeensä. Kunnioitettava päätös, joka olisi voitu aivan hyvin tehdä jo noin kymmenen vuotta sitten.
Goscinnyn perintö on nahistunut tasaista tahtia, kun muut yrittävät matkia tuota ylivertaista mestaria. Ironista kyllä, uudet Asterixit ja Lucky Luket myyvät aina vain paremmin. Taivas putoaa niskaan –albuminkin kokonaispainos on kahdeksan miljoonaa kappaletta, josta Suomen osuus 60.000. En epäile yhtään, etteikö jokaikinen niistä menisi kaupaksi. Saksankielinen ensipainos on 2,5 miljoonaa, ranskalainen 3,2 miljoonaa, joista 400.000 kappaletta myytiin heti perjantaina 14.10.
Taivas putoaa niskaan ei vain yksinkertaisesti ole “minun” Asterixini. Mitätön kohellusjuoni Teletappi- ja Transformer-maisine avaruusolentoineen on suunnattu noin kymmenvuotiaiden tasolle. Väkinäiset sanaleikit ovat ellottavia muutenkin kankeassa tekstissä. Yhtä kuvottavan päälleliimatulta tuntuu se, että Uderzo on väkisin yhdistänyt kaikki mahdolliset lastenhahmot samaan albumiin, vieläpä supersankaritkin, joita edustavat Vihreä Lyhty/Teräsmies/Schwarzenegger-hahmoiset “kloonit”.
Pahikset ovat japanilaistyylisiä “Nagmoja”. Ystävällinen teletappi tulee puolestaan “Tadsylwine” –tähdeltä. Siinäpä anagrammeja kerrakseen…
![]() |
Teletappi Tuunille ei taikajuoma anna voimia, sivuvaikutuksia kyllä.
|
Enpä yllättyisi, jos tämän nuoleskelun jälkeen Uderzo ilmoittaisi myyneensä koko ennen niin periranskalaisen Asterix-konseptin jenkeille, eritoten Disneylle, onhan tämä albbarikin omistettu Walt Disneylle. Mahtaa Waltin hymy hyytyä entisestäänkin.
Tosikot jenkit, mitä ilmeisimmin albumia lukematta, ärähtivät tarinan “poliittisesta vitsailusta”, silkkaa yliherkkyyttään ranskalaisia kohtaan. Tuuni-tappi kun ilmoittaa heidän kotiplaneettansa tietäjän olevan nimeltään “Hubs”.
Albumi ehtii jo kertaalleen päättyä, kun Uderzo on hokannut, että pakollinen roomalaisten hakkaaminen pitää vielä esittää. Lievää positiivisuutta edustavat viittaukset klassisiin Asterixeihin, ehkä naperot innostuvat kinuamaan niitäkin vanhemmiltaan ja viisastuvat huomatessaan tarinoiden olevan kuin toiselta tähdeltä.
Taivas putoaa niskaan on ihan kivaa lastensarjakuvaa. Mutta niille, jotka tahtovat lukea aitoa Asterixia, suosittelen “Kessen rehukotsaa”. Caesarin laakeriseppele toimii Sami Garamin stadintamana yllättävän tyylikkäästi. Mahtavan hauska ruokaseikkailu saa slangista miellyttävän lisämaun.
Albert Uderzo: Asterix 33: Taivas putoaa niskaan (Le ciel lui tombe sur la tête). Tussaus Frédéric Mébarki. Värit Thierry Mébarki. Käännös Outi Walli. Ladonta Kimmo Torvinen. Egmont kustannus Oy Ab. Painettu Saksassa 2005.