Juhlakirja syventää Viivin ja Wagnerin maailmaa

Viivi ja Wagner mullisti suomalaisen sanomalehtisarjakuvan syksyllä 1997.

Nyky-Suomen suosikkipariskunnan 10-vuotisjuhlakirja kertoo menestystarinan taustat sanoin ja kuvin.

Juban itsensä kommentoimien suosikkistrippien lisäksi kirja sisältää runsaasti albumeissa ennenjulkaisemattomia sarjoja – aiheen innoittamia maalauksia unohtamatta.

Viivi ja Wagner Juhlakirja
Toimittaneet Vesa Kataisto, Vesa Anttonen ja Harto Pasonen
Artikkelit Vesa Kataisto, Ville Hänninen, Heikki Jokinen ja Pekka Seppänen
V&W-sarjakuvat yms. Juba
Muut kuvittajat Mauri Kunnas, Hunt Emerson, Timo Mäkelä, Jope Pitkänen, Ilkka Heilä, Pasi Heikura, Milla Paloniemi, Tarmo Koivisto, Aino Havukainen & Sami Toivonen, Kati Kovács, Tex Hänninen sekä Manu Larcenet
Ulkoasu Tex Hänninen / Bunny Duck Grafiks
Kustantaja Arktinen Banaani
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo, 2007
ISBN 978-952-5602-66-1
Sid., kk, mv/väri, 159 s., 215 X 255 mm
Ovh. 31,30 €
© Juba Productions Oy
Artikkelit © tekijät

Juban (Jussi Tuomola, s. 1965) sarjakuvia julkaistiin pitkin 1980-1990-lukuja eri lehdissä, lastensarjakuvasta undergroundiin. Vasta Viivi ja Wagner räjäytti potin kun se syksyllä 1997 alkoi ilmestymään Helsingin Sanomissa. Sarja oli lukijoiden suosikki välittömästi. Alkuperäisen sopimuksen mukaan kesän 1998 ajaksi tilalle tuli FC Palloseura, mutta seuraavana syksynä sika ja tyttö palasivat Hesarin sivuille ja siellä ovat siitä asti pysyneet. Lomia varten on tehtävä sarjoja varastoon, kesällä 1999 oli vielä tauko, koska varastoa ei ollut ehtinyt syntyä.

Ensimmäinen albumi ilmestyi jo vuonna 1998, ja uusi on tullut joka vuosi. Erikoisalbumeita on tullut myös aina välissä, aihepiireittäin jaettua pokkaria ja monenlaista lahjakirjaa. Kokonaan muualla julkaisematonta materiaalia on ollut vain pitkä albumitarina Sinappihuntu (2004). Kaikkia sanomalehdissä julkaistuja sarjoja ei ole otettu mukaan Juban itsensä kokoamiin albumeihin. Noin kolmasosa vuoden stripeistä jää aina pois.

Kultis 1992, toinen sarja myös kirjassa
Kultis 1992, toinen sarja myös kirjassa

Itse asiassa Viivi ja Wagner aloittivat jo vuonna 1992, silloin Postipankin Kultapossu-kerhon Kultis-lehti julkaisi peräti kaksi sivun mittaista sarjaa joissa seikkailivat Viivi ja Wagner. Hahmot poikkesivat kuitenkin paljon kaikkien tuntemasta versiosta. Molemmat sivut löytyvät tästä kirjasta. Mutta naisen ja sian suhteesta Juba oli tehnyt vieläkin aikaisemmin aikuisten sarjakuvan Alpha-lehteen.

Nyt käsillä oleva Juhlakirja sisältää sarjakuvien lisäksi paljon muutakin. Tutkitaanpa sisältöä:

Alpha 1/1991
Alpha 1/1991

Artikkelit

Vesa Kataisto on haastatellut Jubaa, joka kertoo urastaan sekä Viivistä ja Wagnerista erityisesti. Haastattelun kautta selviää ennestään asiasta tietämättömällekin mikä mies on menestyssarjakuvan takana. Hesarin lukijoiden ärtynein palaute olisi voinut olla enemmän esillä, huhut kertovat sellaista tulleen.

Ville Hänninen analysoi Wagnerin suosiota. Vertauskohdaksi otetaan tietysti ensimmäiseksi Uuno Turhapuro, jonka on yhtä lailla ajateltu heijastavan suomalaisen miehen sielunmaisemaa. Analysointi laajenee pidemmällekin, ja vertailukohdaksi otetaan viime vuosisadan alkupuolen elokuvien narreja sekä pellejä. Myös muihin menestyneisiin (ulkomaisiin) sarjakuviin suoritetaan vertailua, samoin tyylillisesti enemmän Juban töitä muistuttaviin underground-sarjakuviin.

Heikki Jokinen tarkastelee ulkopuolisin silmin Viivin ja Wagnerin suosion kasvamista ja leviämistä muihin lehtiin, myös muihin maihin. Vaikka sarja aloitti Helsingin Sanomissa, on se levinnyt myöhemmin noin 40 suomalaiseen lehteen, joka on Suomen kokoisessa maassa jo ylärajaa hipova. Sarja tavoittaa 80 % suomalaisista.

Pekka Seppänen pohtii vielä lyhyesti sarjakuvan tuomia mahdollisuuksia taloudelliseen hyötyyn. Onhan Juba harvoja todella menestyneitä suomalaisia sarjakuvantekijöitä, mutta ei hänestä sentään miljonääriä ole tullut.

Artikkelit ovat runsaasti kuvitettuja, mukana myös monia muita V&W-sarjakuvia kuin sanomalehtien strippejä.

Juban suosikit

Juba on valinnut 120 suosikkistrippiään, ja kertonut jokaisesta jotain, joko stripin synnystä tai sen herättämistä reaktioista. Mainioita sarjojahan nämä ovat, jotkut ovat vain käsittämättömiä yksittäisinä strippeinä. Juba on näet tehnyt usein useampana päivänä pyörineitä jatkumoita, kokonaisuuksia, joista on valittu sitten tähän vain yksi tai muutama strippi edustamaan koko pidempää kokonaisuutta. Minun suosikkini näistä on, se jossa Wagnerista tulee sikapukki. Toinen strippinäyte on artikkelien yhteydessä. Juban suosikkeja tuntuvat olevan surrealistisemmat jaksot, jotka eivät välttämättä ole suuren yleisön mieleen.

Viimeisimmän albumin jaksoja ei ole mukana, muuten niitä on koko sarjakuvan ilmestymisen ajalta.

Albumeissa julkaisemattomat

Juba kokoaa itse albumit, ja valitsee niihin parhaat stripit. Eli nämä toiset 120 sarjaa ovat niistä ylijääneitä, ja onpa myönnettävä että siltä ne vaikuttavatkin. Eivät ollenkaan parasta laatua. Vaikka on näissäkin hetkensä. Vaikkapa Wagnerin taikasauva joka muuttaa tylsän kiinnostavaksi. Rivikansanedustaja muuttuu höyryäviksi olutmakkaroiksi ja Viivin tenttikirjat pornolehdiksi.

Maalaukset

Juban Viivi ja Wagner -aiheisia maalauksia on ennen nähty albumeiden takakansissa. Samoin tämän kirjan etukannessa. Tässä on valikoima akryyliväreillä urakalla laadittuja maalauksia vuosien 2004 ja 2006 näyttelyjä varten. Varsin hienojakin on joukossa, ainakin kirjasta katsottuna ja taidenäyttelyissä nähtyinä. Eri asia on sitten kuka värimaailmaltaan levottomia kuvia haluaa seinällään katsella maailman tappiin. Suosikkini on väreiltään vähemmän räikeä “Pihasoittaja”.

Kollegoiden terveiset

Juba
Juba

B. Virtasen juhlakirjan tapaan tämäkin sisältää muiden kotimaisten sarjakuvantekijöiden näkemyksiä Viivistä ja Wagnerista. Mukaan on päässyt pari ulkomaistakin, joista brittipiirtäjä Hunt Emerson on laatinut ihan oikean Viivi ja Wagner -sarjakuvasivunkin omaan tyyliinsä. Mauri Kunnaksen sarjakuvassa oli hauska nähdä ikääntyneet Hissi Jumanka ja Humu Laine. Muut ovat tyypillisempiä onnittelukortteja. Kaikki tekijät on lueteltu ylempänä.

Mitä jatkossa?

Taannoin sarja tuntui polkevan paikallaan, mutta parin viime vuoden aikana se on taas piristynyt. Viimeisin albumi Sian morsian on yksi sarjan parhaita. Sarjan tulevaisuus näyttää mukavalta, ja suosio on avannut ovia myös muille kotimaisille sarjakuville.

Oheistuotteista jatkossa ehdottaisin MADin, Myrkyn, Pahkasian yms. Sarjojen kokoamista yhteen. Kaikki nyt eivät ehdottoman helmeintä gemmiä ole, mutta karsinnan varaa on. Niistä saisi yhden hienon alpparin kokoon. Piirrostyyli niissä ei silti välttämättä iske Viivin ja Wagnerin ihailijoihin.

Painoasussa ei ole moittimista, niin mustavalkoiset piirrokset kuin värillisetkin kuvitukset pääsevät täysin oikeuksiinsa.

Mainio lahjakirja, jollaisia tähän vuodenaikaan pukkaa kustantajilta yllin kyllin. Suositellaan ennemmin jonkin asteen Viivi ja Wagner -faneille, kuin tutustumiseksi kaksikkoon. Mutta kaikkihan heidät jo tuntevat. Mies hahmojen takana ei ole vielä yhtä tunnettu, ehkä tämän jälkeen on.

Keskustele Kvaakissa Viivistä ja Wagnerista
Kvaakissa arvioituja Viivi ja Wagner -julkaisuja:
Sian morsianKaasua sohvallaParisuhteellisuusteoriaRanskalainen liukumäki
Muuta Jubaa: Minerva

www.viivijawagner.net