Batman on saanut kunnian toimia supersankarisarjakuvan uuden tulemisen edelläkävijänä aina Frank Millerin Yön Ritarin Paluusta lähtien. Tällä hetkellä uusinta uutta ovat vaihtoehtoisiin maailmoihin sijoitetut Batman-tarinat, jotka saivat alkunsa Gotham by Gaslight -albumista, joka vei Batmanin viime vuosisadan lopulle ja toi Lontoosta hänen seurakseen maailman tunnetuimman sarjamurhaajan, Viiltäjä Jackin.
Gotham by Gaslightin menestys sai DC Comicsin teettämään lisää vastaavia tarinoita, ja aiheelle perustetussa Elseworlds-sarjassa on julkaistu nopeassa tahdissa jo neljä vaihtoehto-Batmania. Vaihtoehtomaailmojen suoma vapaus on innoittanut käsikirjoittajat huimiin suorituksiin, sillä heidän ei ole tarvinnut välittää tarinoiden jatkuvuudesta. Kun albumi loppuu, myös Batman voi olla lopussa, tai koko Gotham.


Joskus tämä lopullisuus jopa ottaa lukijaa kupoliin. Esimerkiksi Batman: Holy Terror vie lukijan niin syvälle puritanistisen kirkon hallitsemaan 90-luvun Pohjois-Amerikkaan, että sitä haluaa aina vain lisää. Pettymys olikin suuri, kun tarinan piitäjä Norm Breyfogle kertoi Comics Scene -lehden haastattelussa, että Holy Terrorille ei ilmeisesti tule jatkoa.
Lohdullisen enteen antaa kuitenkin Gotham by Gaslight, joka on saanut jatkokseen Jules Verneltä ja H. G. Wellsiltä vaikutteita imeneen Master of the Futuren. Tämä tarina on myös siitä hauska, että sen paha poika LeRoi on aatteiltaan hyvin vihreä. Hän näkee, mitä käynnistymässä oleva teollinen vallankumous on tuova tullessaan. Tämä tietoisuus on kuiten ajanut hänet partaan yli ja tuloksena on viktoriaanisen hienostunut tiedemies Vernen Robur Valloittajan ja Kapteeni Nemon tyyliin.


Toinen vaihtoehto-Batman sijoittuu 50-luvun Gothamiin, johon Yön Prinssi Dracula saapuu metsästämään Red Rain -albumissa. Ja punainen sadehan on tietysti verta, jota tässä albumissa valuu kilttienkin tyttöjen suupielistä litratolkulla. Kaikeksi onneksi kaikki vampyyrit eivät ole pahoja, mutta miksi ihmeessä monta sataa vuotta vanhojen vampyyritypyköiden on aina pakko pukeutua pari numeroa liian pieneen kokouimapukuun?


DC:n vaihtomaailmojen uusin juju on Batmanin risteyttäminen muiden kustantajien hahmojen kanssa. Näistä tarinoita on ehtinyt markkinoille kaksi eli DC Comicsin ja Dark Horse Comicsin Batman versus Predator ja Batmanin ja Judge Dreddin yhteinen Judgment on Gotham. Siinä missä Gothamiin metsästysretkelle saapunutta Predatoria vastaan tappeleminen on toki herkullista luettavaa, Judgment on Gotham iskeytyy aivoihin kuin kaulavaltimoon ruiskutettu elohopea. Kaiken kruunaa Simon Bisleyn ihanainen piirrostyö, joka huipentuu kokosivun maalauksiin, joiden aiheista löytyy esimerkiksi Judge Deathin pehmolelupainajainen… Jösses!

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 1/1992.