Viime vuodet Tommi Musturi on julkaissut englanninkielistä Future-sarjakuvalehteä. Viime kesänä ilmestyi lehden kymmenes ja viimeinen numero. Nyt Zum Teufel on julkaissut koko lehtinivaskan yksissä kansissa ja suomeksi.
Future on Musturin suurtyö. Ensimmäiset käsikirjoitusversiot valmistuivat 2012, ja kokonaisuuden piirtäminen on kaikkiaan vaatinut viisi vuotta työtä. Kirjamuotoinen lopputulos leviää useilla kielillä ympäri maailman vuoden mittaan, tammikuussa suomenkielinen laitos julkistettiin Tampereella Laukontorin antikvariaatissa ja ranskankielinen Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Teos on jo nyt saatavissa espanjaksi, puolaksi ja tanskaksi. Italiankielinen laitos ilmestyy kevään mittaan, ja englanninkielinen kokoomateos elokuussa (Fantagraphics).
Nimensä mukaisesti Futuressa on kyse tulevaisuudesta, ihmiskunnan tulevaisuudesta. Suomessa katoamassa oleva sarjakuvalehtiformaatti on mahdollistanut tekijälle käyttää useita erilaisia visuaalisia tyylejä. Ensimmäisten lehtien aikana vaikuttaa siltä, että kullakin tarinalla olisi eri tekijät. Myöhemmin teemat alkavat kerronnallisesti nivoutua, ja lukija tulee ymmärrykseen, että ainakin käsikirjoittaja on sama.

Kukin numero alkaa saatesanoilla ja päättyy toimitus vastaa lukijoiden kysymyksiin palstaan. Pessimistiset toivotukset ja ylimieliset vastaukset ovat osin samassa linjassa sarjakuvajatkumojen kanssa.
Kullekin visiolle tulevaisuudesta on siis luotu omanlaisensa visuaalinen ilme. Teoksen kansiliepeessä puhutaan ”aikatasoista”, mutta ne voi nähdä myös uskomuksina tulevaisuuden kehityskuluista aina raakalaismaisesta dystopiasta henkistyneeseen utopiaan saakka. Kuvat tulevaisuudesta noudattavat tieteiskirjallisuudesta tuttujen visioiden alalajien peruskaavoja. Lukiessa mieleen nousivat esimerkiksi William Morrisin Huomispäivän uutiset, Pixarin animaatio Wall-E ja yliampuvat tosi-tv-ohjelmat.

Kerronnallisten viitteiden lisäksi Futuressa on runsaasti kuvallisia viitteitä mitä erilaisimpiin tuttuihin visuaalisiin luomuksiin. Sarjakuvamaailmasta teoksesta vierailevat ainakin Tintti, Madin Don Martinin tyyppi, Retu Kivinen ja Hessu Hopo, vain muutamia ensimmäiseksi mieleen tulleita mainitakseni. Numeron kuusi kansi on saanut vaikutteita Hergén Sinisesta lootuksesta.

Kuvitteellisten universumien osasten tunnistaminen helpottuu huomattavasti visuaalisten viitteiden kautta. Pessimistisestä sävystään ja rujosta seksuaalisuudesta huolimatta kokonaisuus alkaa vetää puoleensa. Jännite tiivistyy ja kerronta pitää otteessaan.
Tulevaisuuden tutkimusta taiteen keinoin
Tulevaisuutta tutkitaan tieteellisesti tutkimalla historiasta lähteviä kehityskulkuja ja trendejä. Tutkimus nostaa esille, mikä on todennäköistä, toivottavaa ja mihin suuntaan ei pitäisi mennä. Tutkimustuloksilla on pyrkimys vaikuttaa ihmisten ajatteluun, arvoihin ja päätöksentekoon siten, etteivät ei-toivottavat ja tuhoavat vaihtoehdot toteudu.
Keskeinen ajatus tulevaisuuden tutkimuksessa on siis se, ettei tulevat ajat ole ennalta määrättyjä. Kun tiedämme, mihin olemme todennäköisesti menossa, niin voimme vielä muuttaa suuntaa arvokeskustelujen kautta.

Musturin Futuren voi nähdä tulevaisuuden tutkimuksena taiteen keinoin. Tekijä on koonnut erilaisia populaarikulttuurin tarjoamia tulevaisuuden visioita, joista hän luonut omat versionsa. Niitä rinnakkain kuljettamalla käy ilmi, ettei ihmiskunnalle suotuisia tai toivottavia kehityskulkuja juurikaan ole viime vuosikymmeninä pidetty esillä. Ainakaan realistiselta vaihtoehdolta tuntuvia.
Dystopiat ovat vallanneet kulttuurisen ilmatilan. Uusia utopioita ihmiskunnalle on kaivattu julkisesti moneen otteeseen, mutta uskottavia sellaisia ei ole noussut. Syyksi on tavattu sanoa kapitalistinen yhteiskuntamalli. Yhteisöillä ei ole utopioita, ainoastaan yksilöillä. Tämä heijastuu Futuressa. Taiteellisen tutkimuksen tarkoitus lienee sama kuin tieteellisenkin: herättää arvokeskustelua.

Ida eli Imperial Datum Analyzer kirjoittaa teoksen viimeisiksi sanoiksi vastauksen Godotille Litteästä maasta:
Ihmiselle ajatukset ovat ilmaisia. Anna niiden virrata kaikkiin suuntiin. Älä ota mitään vakavasti. Kaikki on mahdollista. Mielesi on vapauden viimeinen pesäke. Älä anna sen odottaa. Älä taannu. Älä alista sitä millekään. Älä tee sille pahaa. Tämä hetki määrittää kaiken tulevan. Mitä väliä millään muulla on? Tämä hetki on sama kuin huominen! Orgasmi!
Tommi Musturi
Future
Zum Teufel 2024
ISBN 978-952-7454-43-5
288 s., pehmeäkantinen, värillinen
Ian Thomasin arvio The Comics Journalissa
Kvaakissa voi keskustella Musturin sarjakuvista