The Adventures of Luther Arkwright – Seikkailuja rinnakkaisissa todellisuuksissa

Luther Arkwrightin seikkailut sarjakuvan maailmassa alkoivat jo 70-luvun lopulla. Tällöin ajatus laadukkaasta, aikuiseen makuun piirretystä brittisarjakuvasta eli vasta sarjakuvafriikkien päiväunissa. Brittein saarilta löytyi kuitenkin lehtiä, jotka julkaisivat nuorten piirtäjien kuten Grant Morrisonin ja Bryan Talbotin tuotoksia. Yksi tällainen lehti oli Near Myths, joka aloitti The Adventures of Luther Arkwrightin julkaisemisen vuonna 1978. Pian Near Myths kuitenkin lopetettiin, ja Talbot jatkoi sarjaansa Pssst!-lehdessä aina vuoteen 1982 asti. Tällöin ilmestyi myös tarinan ensimmäisen kolmanneksen sisältänyt kokooma-albumi, joka vastaa nyt suomeksi julkaistua teosta.

Kun Pssst!-lehtikin katosi markkinoilta, Talbot joutui lykkäämään Arkwrightin tarinan jatkamista aina vuoteen 1987 asti. Tällöin Pssst!-lehden entinen julkaisija ilmoitti maksavansa siitä hyvästä, että hän piirtää tarinan valmiiksi. Helsingin Science Fiction -seuran Tähtivaeltaja-lehden numerossa 2/93 julkaistussa haastattelussa Talbot kertoo, että julkaisija yksinkertaisesti halusi lukea tarinan loppuun. Vuonna 1989 sarja oli lopulta valmis.

Neljällä Englannin arvostetuimmalla sarjakuvapalkinnolla Eaglella aateloitu The Adventures of Luther Arkwright tapahtuu nykyajassa, mutta useissa rinnakkaisissa maailmoissa. Aluksi liikutaan pääasiassa cromwelliläisten puritaanien hallitsemassa Englannissa (para 00.72.87), jossa riehuu sisällissota kuningas Kaarlen (prinssi Charles) johtamien rojalistikapinallisten ja fasistisen puritaanihallituksen joukkojen välillä.

Vähitellen lukijalle muodostuu elävä kuva lähes kaoottisen monimuotoisesta maailmankaikkeudesta, jossa rinnakkaiset todellisuudet vaikuttavat toisiinsa. Tässä maailmassa vaikuttaa kaksi voimaa. Paralleeli 00.00.00 on ainoa vakaa teknisesti edistynyt todellisuus, ja Arkwright on ainakin tarinan alussa 00:aa ohjaavan tietokoneen palveluksessa. Arkwrightin vastapuolena ovat entroopit, hajaannusta rinnakkaismaailmoihin levittävä järjestö, jonka olemus ja tavoitteet pysyvät arvoituksina lähes tarinan loppuun asti.

Ensilukemalla Arkwright on rankkaa tavaraa. Yksityiskohtia ja viittauksia eri suuntiin on niin runsaasti, että kaikkia on turha koettaakaan seurata ennen kuin viidennellä yrityksellä. Onneksi jokaisella viidellä lukukerralla on tarjota aina uusia mielenkiintoisia elämyksiä.

Talbot on muuttanut tarinan sivujärjestystä sarjan Yhdysvaltain painokseen. Myös suomennos käyttää tätä järjestystä, jota en koe aivan niin omakseni kuin alkuperäistä. TK-kustannus on käyttänyt alkuperäisen A4-sivukoon asemesta Amerikan markkinoille pienennettyjä sivuja, mikä tekee väkivaltaa Talbotin kynänjäljelle, etenkin akvarillimaisille takaumakohtauksille.

Pahimmat moitteet TK-kustannus saa painon valvonnan laiminlyömisestä. Puhekuplien asemoinnissa on paljon toivomisen varaa. Miten kuten paikalleen liimattujen tekstausten reunat on jätetty teippaamatta, ja niiden mustat roippeet pistävät silmään lähes joka sivulta. Myös ensimmäisen sivun otsikko on unohtunut pois. Käännös ei kummemmin töki paitsi sanakirjasta katsotun bittersweetin kohdalla.

Tällainen nipotus voi tuntua turhalta, mutta Talbot on niin hyvä piirtäjä ja Arkwright niin hyvä sarjakuva, että se ansaitsee vain parasta. Toivottavasti myös sarjan toinen ja kolmas albumi saadaan pian suomeksi, sillä ensimmäisen osan jälkeen lukijan aivot ovat helposti sekaisin kuin para 00-28-81:n Kiinan sisäpolitiikka.

Luther Arkwrightin seikkailut, osa I. Kirjoittanut ja piirtänyt Bryan Talbot, kääntänyt Jaakko Mäntyjärvi, tekstannut Jouko Ruokosenmäki. Julkaisija: TK-kustannus Oy. Hinta noin 95 mk.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 8/1993.