Søren Mosdal – Nastrand, vainajien ranta

Tanskalaiselta, Suomessakin asuneelta ja vaikuttaneelta Søren Mosdalilta (s. 1972) on julkaistu ensimmäinen suomennettu sarjakuvakirja. Nastrand sukeltaa skandinaavisten muinaistarujen maailmaan.

Vainajien rannan lähtökohtana on osa Eddan jumalrunosta Näkijättären ennustus. Runossa kuvaillaan Nastrandia, paikkaa, jonne valapatot, murhaajat ja lainrikkojat päätyvät kuolemansa jälkeen. Vainajien rannalle päätyneet eivät ole kelvokkaita pääsemään Valhallaan, sankarivainajien taivaaseen.

Kun Thorkell ja hänen lempiorjansa Deirdre huomaavat joutuneensa Nastrandille, he pitävät tapahtunutta virheenä. Thorkell oli eläessään ollut huomattava soturi, ja hän oli kohdannut kuoleman kristittyjä vastaan käydyssä taistelussa. Eivät sellaiset miehet päädy Nastrandiin, varkaiden, vanhusten ja orjien paikkaan.

Mosdal rakentaa näistä lähtökohdista tarinan, jossa on kauhua ja groteskia huumoria. Kuvallisesti viikinkien perintöä on aikaisemmin sarjakuvissa käsitelty samaan tapaan, mustavalkoisen totisuus ja jyrkät kontrastit luovat vakavan ilmapiirin. Mutta Mosdal hivuttaa joukkoon ripauksen huumoria, jota harvoin mytologisiin maailmoihin yhdistetään.

Alkujaan vuonna 2017 julkaistu Nastrand ei ole Mosdalin ensimmäinen viikinkitarina. Vuonna 2014 ilmestyi ranskaksi ja 2015 englanniksi Erik Punaista käsittelevä Erik le Rouge (tai Erik the Red). Aivan ensimmäistä kertaa Mosdalia ei Suomessakaan julkaista. Hän oli mukana Dead Genesiksen ensimmäisessä kääntökirjassa vuonna 2014 Jacob Ørstedin kanssa luomaansa Rockworld-maailmaan sijoittuvalla tarinalla El Caco Divino tai kuinka Freddy & Professori voittivat Pulitzer-palkinnon.

Nastrandin vahvuus on kuvakerronta. Ruudut kuljettavat tarinaa sulavasti eteenpäin, kuvakulmat on toteutettu harkiten ja kerronta vetää mukaansa. Kokonaisuutta on, vaikka se onkin kauhutarina, nautinnollista seurata. Mukana on myös tyylilajille sopiva lopetus.

Søren Mosdal
Nastrand, vainajien ranta (Nastrand – de dødes strand)
suom. Antti Koivumäki
Zum Teufel 2022
ISBN 978-952-7454-29-9
64 s., mustavalkea, pehmeäkantinen

Kvaakissa voi keskustella Nastrandista