Sarjakuvan juhlavuosiko muka? Ei sitä ainakaan suomalaisten kustantajien myyntiluetteloita selaamalla huomaa. Kevään kuluessa kauppoihin ei ole ilmestynyt mitään mainitsemisen arvoista! Ennakkotietojen mukaan tilanteen pitäisi lähiviikkoina hieman helpottaa, mutta tällä hetkellä minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin näyttää kädestä pitäen, että maailmalla on vielä paljon mielenkiintoista suomennettavaa sarjakuvaa. Aloitetaan Japanista.
Televisiossa ansiokkaasti esitetyt Punainen Sika ja Totoro ovat tuoneet japanilaisen animaatio/sarjakuvakulttuurin pitkästä aikaa myös suuren suomalaisen yleisön tietoisuuteen. Toivoa vain sopii, että linjaa jatketaan myös muilla merkkiteoksilla. Tarjolla on sekä Akiran kaltaisia klassikkoja televisioon että Ghost in the Shellin tasoisia uutuuksia elokuvateattereihin. Jos GitS ei jostain syystä Suomeen asti yllä, se on aina yhden Ruotsinristeilyn arvoinen!
Mistä saammekin aasinsillan Ghost in the Shellin esikuvana toimivan sarjakuvan luojaan, Masamune Shirow’hin, jonka jokaisen sarjakuvan soisin joskus näkeväni suomalaisten kustantajien käännössuunnitelmissa. Allekirjoittaneen ensimmäisen Shirow-ruiskeen tarjoili Appleseed. Tämä Shirow’n ensimmäinen ammattimaisesti tekemä sarjakuva on tyypillistä Shirow’ta siinä, että pääosassa on henkilöiden lisäksi yhteiskunta, ydinsodan jälkeisestä kaaoksesta noussut Olympos-utopia, jonka poliisivoimissa kommandokoulutuksen isältään saanut nuori nainen, Deunan, ja hänen kyborgipoikaystävänsä Briareos työskentelevät. Eikä Shirow olisi Shirow, jos kaikki olisi Olympoksen kiiltävän kuoren alla sitä, miltä se näyttää.


Dominionissa Shirow päästää puolestaan humoristin itsessään irti. Piirrostyyli on huolettomampaa, samoin kuin Tokion tankki-poliisipartiossa työskentelevien poliisien ajotyyli – semminkin kun panssarivaunun ohjaimiin päästetään moottoripyöräpoliisissa ajotapansa oppinut Leona. Toivoa vain sopii, että anomus ydinkärkikranaattien lisäämisestä tankki-poliisien arsenaaliin menee joskus läpi.
Kaikki Shirow’n työt eivät ole suinkaan scifiä. Orion on puhdasta fantasiaa, joka ammentaa aineksia tekijänsä ylivilkkaan mielikuvituksen ohella japanilaisesta mytologiasta. Päähenkilönä on tietysti jälleen nuori nainen, Seska, avaruusalusten navigointiin erikoistunut maagi, ja paikallinen vaatemuoti suosii paljaita pakaroita, kuinkas muuten.


Ghost in the Shell on Masamune Shirow’n viimeisin länteen yltänyt projekti. Vankkoja cyberpunk-vaikutteita omaava tarina majuri Kunasagin, tappavan kauniin kyborgi-poliisin vaiheista Japanin poliittisten ja sotilaallisten voimien valtapelissä. Tarinan varsinainen juju on toisaalla, tietoverkkojen uumenissa, mutta sen paljastaminen pilaisi sekä sarjakuvan että todennäköisesti myös elokuvan.
Uskomattoman monipolvisten ja yksityiskohtaisten tarinoiden ohella Masamune Shirow’n (joidenkin lähteiden mukaan nimen taakse kätkeytyy ryhmä) töissä ihastuttaa jumalaisen kaunis piirrosjälki. Jos sarjakuva ei sinänsä kiinnosta, Shirow’n siveltimenkäyttöön voi tutustua lähemmin Intron Depot 1 -kirjan sivuilla. Kirjaan on koottu Shirow’n kaikki värilliset työt. Kirja kannattaa ostaa, vaikka omistaisikin lähteinä käytetyt sarjakuvat, sillä painotyö on tehty erityisellä huolella.
Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 5/1996.