Sempé 1932-2022

Ensi viikolla Jean-Jacques Sempé olisi täyttänyt 90 vuotta (s. 17.8.1932). Elämänlanka katkesi kuitenkin eilen.

Yksi monista sarjakuvapiirtäjistä, jonka kanssa René Goscinny (1926-1977) aloitti yhteistyön 1950-luvulla oli Sempé. Vuosina 1954-58 miehet tekivät Nicolas-sarjakuvaa, mutta havaitsivat toisenlaisen yhteistyön olevan heille sopivampaa: syntyi Pikku Nikke -kirjasarja, jota Goscinny kirjoitti ja Sempé kuvitti.

Sempén määritteleminen sarjakuvapiirtäjäksi ei ole yksioikoinen ratkaisu. Kirjain-lehden (3/2010) jutussa Harri Römpötti sijoittaa Sempén jonnekin pilapiirtäjän, kuvittajan ja sarjakuvataitelijan välimaastoon. Kuvallista kerrontaa Sempén omat työt joka tapauksessa ovat.

Itsenäisenä tekijänä Sempé aloitti 1960-luvun alussa albumilla Rien n’est simple (Mikään ei ole yksinkertaista, 1961). Sempé työskenteli pääasiassa aikakauslehtien pilapiirtäjänä ja kuvittajana, hänen kuvasarjojaan julkaistiin molemmin puolin Atlantin. Hänellä oli vakiosivu Paris Matchissä ja hän teki kansia New Yorkerille. Sempén toinen yhteistyökumppani, Patrick Modiano, sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014.

Tammi julkaisi 2002-03 kuusi Sempén kokoomateosta. Kuvasarjat ja pilapiirrokset ovat toisaalta ajattomia, mutta toisaalta hyvin 1970-lukua henkiviä. Aikuiset ovat monesti psykoanalyytikon sohvalla ja lapset eivät ole niin yksioikoisia/viattomia/julmia kuin myöhemmin on annettu ymmärtää.

Noora Koskisen suomentamat Tammen kuusi kokoomaa (Optimisteja, Mediaihmisiä, Romantikkoja, Syyllisyydentuntoisia, Filosofeja ja Lapsia) ovat mitä mainiointa luettavaa (katseltavaa). Näitä Sempén tuotannosta tehtyjä koosteita olisi suomennettavaksi vielä toinen mokoma.

Taitaa olla kuitenkin niin, tahtoi tekijä itse sitä tai ei, Sempé muistetaan parhaiten Pikku Niken kuvittajana kuin omillaan. Toisenlaisia hetkiäkin on ollut. Tammikuussa 2010 Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla häntä muistettiin ja juhlittiin muista ansioistaan.

“Humoristisen piirroksen tekeminen on minusta kuin jazzia”, kertoi Sempé tuolloin tehdyssä haastattelussa. “Paljon pieniä viittauksia ja teeman toistoa ja nyansseja.”

Kvaak ottaa osaa suruun.

Kvaakissa on keskusteltu Sempéstä ja Pikku Nikestä.