Kuka oikeastaan on hullu? — Hulluussarjakuvia

Ajattelin, että tässä vaiheessa suomeksi kirjoitettavan sarjakuvablogin taivalta on korkea aika esitellä suomeksi julkaistava verkkosarjakuva. Viivi Rintanen on tullut tunnetuksi vuonna 2015 julkaisemastaan omaeläkerrallisesta teoksesta Mielisairaalan kesätyttö. Juuri tämän projektin innoittamana hän jatkoi mielenterveyden teemoja sarjakuvablogissaan Hulluussarjakuvia. Pian “sekopäät” pääsevät painettavaan kirjaan.

Hulluussarjakuvia on hyvin erilainen sarjakuvablogi. Jokaisessa julkaisussa sukelletaan eri ihmisten omiin kertomuksiin hulluudesta, mielenterveyden ongelmista ja pahasta olosta. Tarinoiden päähenkilöt ovatkin aitoja ihmiskohtaloita itseään pelkäävästä perheenäidistä aina mielisairaalan pitkäaikaisiin asukkaisiin ja hoitajiin. Jotkut tarinat näyttävät polut kohti kuntoutumista ja toivoa, toiset eivät. Kaikki tarinat ovat sellaisia, jotka henkilöt itse ovat lähettäneet Viiville, ja niissä huokuukin luottamus siihen, että tarinat tulevat kohdatuiksi ja kerrotuiksi ilman tuomitsemista. Tämä luottamus on ansaittua, sillä taiteilija kykenee käsittelemään todella rankkoja aiheita rakastavasti ja avoimesti, mutta siten, että ne jäävät kaihertamaan päiviksi eteenpäin. Taide on upeaa, tussilla ja vesiväreillä toteutettua. Värimaailma tuo päähenklöiden tunteet uskomattomalla tavalla esille ja ihon alle. Tämä värimaailman dramaattisuus ja paikotellen groteski kuvamaailma saattavat kuitenkin olla aidosti järkyttäviä ja ahdistavia. Näistä syistä sarjaa en voikaan suositella herkille tai perheen pienimille.

Yle:n haastattelussa Viivi kertoo, että kolme kesää mielisairaalan siivojana saivat hänet piirtämään omaelämänkerrallista tarinaa, mutta myös ajattelemaan hulluudesta ja omasta kaapista lymyävästä luurangossta eri tavalla. Ennen Mielisairaalan kesätytön julkaisemista Viivi pelkäsi saavansa leiman työstään. Sen sijaan työ otettiin vastaan erittäin positiivisesti ja monet kiittelivät, että hän oli nostanut tämän vaikean, mutta erittäin tärkeän aiheen esille. Eikä ihme. Mielestäni hänen tekemänsä työ onkin äärimmäisen merkittävää, ja hän on omalla panoksellaan pystynyt lieventämään sitä stigmaa, jota mielen sairauksiin liitetään. Aidot ja lähelle tulevat tarinat saavat ajattelemaan sitä, missä todella menee sairauden ja terveyden raja. Kuka oikeastaan on hullu?

Yle Kulttuuricocktail: Suorittaminen muuttui syömishäiriöksi — Viivi Rintanen purki hulluutensa sarjakuvaan