Kesä alkaa olemaan jo takana päin, ja on aika käydä läpi viimeisen kahden kuukauden saldoa. Päätin purkaa kesäiset lukuhetket kahteen postaukseen, kun tajusin, että heinä- ja elokuun lukemistojen kokoaminen yhteen olisi ollut mieletön kilometripostaus. Tässä ensimmäiset poiminnat, alkuperäisen ruudukon järjestyksestä niin välittämättä.

Elin uudelleen lapsuuden kultaisia aikoja lukemalla hieman Aku Ankkaa. Huomasin tosin kauhukseni vasta äskettäin, että olin ruudukkoon virheellisesti merkinnyt tavoitteen lukea 100:nnen pokkarin jälkeisiä ankkoja, eikä niinkään vanhempia tarinoita, kuten olin aikaisemmin suunnitellut. Päädyin tästä huolimatta lukemaan oman suosikkini vuosien takaa, Aku Ankan taskukirjan nro. 41, Aku Taikaviitta. Isäni seitkytlukulainen kopio oli saanut jo vähän siipeensä, mutta nostalgia-arvo oli sitäkin suurempi. Rakastan myös vanhojen pokkareiden tyyliä, jossa aukeamista väritettyjä ovat vain joka toinen. Nostalgisuuden tuoma innostunut liekki tosin hieman sammahti, kun aloin lukemaan itse pokkaria. En muistanutkaan, kuinka pikkusieluisista syistä Aku lähti supersankarihommiin. Aku pelottelee Taikaviittana velkojiaan, kilpakosijoitaan ja muita hänelle “vääryyttä” tehneitä. Mikään Robin Hood tämä ankka ei ole, oma nokka on homman ytimessä. Kartano, josta hän alun alkaenkin löysi edellisen mysteerisen Taikaviitan tavarat olisi myös kuulunut Hannu Hanhelle. Olisiko Hannu ollut parempi tai ainakin jalosieluisempi Taikaviitta? Olisi myös kiinnostavaa lukea, onko tätä Akun superkiusaaja-asennetta parannettu myöhempiin kirjoihin.
Sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan kaunis teos Metsänpeitto oli kiinnittänyt huomioni jo aikaisemmin, ja nyt haasteen innoittamana päädyin lukemaan tämän suomalaisista puista kertovan kirjan. Aihe ei liene tyypillisin, mutta lopputulos on lumoava. Yhdeksän erillistä tarinaa kertovat niin elämästä ja kuolemasta, noituuden petollisuudesta kuin talouspaineiden tuhovoimasta. Kaiken keskiössä ovat kuitenkin suomalaiset tarut ja uskomukset, sekä luonnollisesti metsä sen kaikessa mysteerisyydessään. Sivuja selailessani ja upeasta piirrustyöstä nauttiessani tunsin olevani aivan toisessa maailmassa ja jotenkin lähempänä metsää sekä menneitä sukupolvia. Lahjakkaan piirtäjän ja alaansa perehtyneen tutkijan yhteistyössä on syntynyt teos, jota voin suositella luettavaksi kaikille luonnon ja mystisen ystäville.

Tällä kertaa viimeisenä on aika esitellä valitsemani teos ruudukon “itselle ajankohtainen teos” -kohtaan. Alunperin olin tuumaillut etsiväni käsiin jotain filosofisempaa ja elämäntilanteeseeni mainiosti istuvaa luettavaa, mutta päädyin uuden rakkaan harrastuksen pariin. Eräs parhaimmista ystävistäni avasi viime syksynä pandoran lippaan ja esitteli minulle nörttipelien kruunamattoman kuninkaan Dungeon and Dragonsin. Innostukseni (ja pakkomielteeni) tätä peliä ja sen mahdollistamaa yhteistuumin tehtävää tarinankerrontaa kohtaan on kasvanut päivä päivältä, ja erityisesti tänä kesänä olen käyttänyt aikaani kymmenien tuntien verran erinäisten D&D -podcastien kuunteluun. The Adventure Zone ei ole yksi niistä, mutta samainen lippaidenavailijaystäväni toi eteeni tästä podcastistä tehdyn sarjakuvasovituksen. Kyseinen podcast on siitä ainutlaatuinen, että pelaajajoukko koostuu kokonaisuudessaan McElroyn perheestä. Peliä johtaa veljeskatraan kuopus Griffin, kun taas seikkailijoita ohjaavat läpi vaarojen vanhemmat veljet Justin ja Leslie sekä näiden kolmen herran isä Clint. Kuvittaja Carey Pietsch tuo värikkäästi ja kekseliäästi esiin tämän joukon pelihetket niin, että samoihin ruutuihin mahtuu sekä hahmojen että heitä ohjaavien pelaajien sanailua ja vinoilua. Kumpaakin on ilahduttavan runsaasti. Kirjan tarina kantaa juonensa loistavasti, vaikka käsikirjoitus ei ole missään nimessä ollut perinteinen. Tämä teos osoittaakin mitkä mainiot mahdollisuudet podcasteillä on toimia sarjakuvateosten pohjana. Tärkeää on kuitenkin tämän teoksen kohdalla huomauttaa, että monet vitsit, kommentit ja jopa tapahtumat jäävät avautumatta niille, jotka eivät ole D&D maailmaan itse tutustuneet. Suosittelenkin peliharrastuksen aloittamista, joka mahdollistaa sekä tuntikaupalla mieleenpainuvia pelihetkiä että uuden sarjakuva-alan valtauksen tekemistä.
Kesän sarjishaaste: Akkaripokkari >100
Aku Ankan taskukirja 41: Aku Taikaviitta (Walt Disney 1978)
Kesän sarjishaaste: Suomalaisen piirtäjän teos
Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsänpeitto (Arktinen Banaani 2018)
Kesän sarjishaaste: Itselle ajankohtainen aihe
Carey Pietsch, Clint McElroy, Griffin McElroy, Justin McElroy & Travis McElroy: The Adventure Zone: Here There Be Gerblins (First Second 2018)