Eurooppaa ja vähän Afrikkaakin
Festivaalit pidetään Lasipalatsin aukiolla ja lähiympäristössä 10.-12.9.2010 ja paikalle on edelleen vapaa pääsy. Suomen sarjakuvaseura ry:n järjestämä tapahtuma on suomalaisen sarjakuvavuoden huipentuma: festivaaleilla kohtaavat sarjakuvien tekijät, harrastajat, kustantajat ja kauppiaat.
Vuonna 2010 festivaalit pidetään 25. kerran – kysessä on siis juhlavuosi. Tapahtuman päälava sijaitsee nyt teltassa Lasipalatsin aukiolla, Helsingin ytimessä. Ohjelmaa on myös lähistön Tennispalatsissa, Luckanilla, Kirjasto 10:ssä, Henry’s Pubissa ja Laiturilla.
Ohjelmassa on sarjakuvamarkkinat, haastatteluja, paneeleja, näyttelyjä, kilpailuja, iltaklubeja ja työpajoja. Tapahtuma on kasvanut kolmipäiväiseksi ja kävijämääränkin odotetaan paisuvan, kun festivaalit pidetään taas kaupungin ytimessä. Mukana on laskettu olevan 100 ohjelmanumeroa, 25 näyttelyä ympäri pääkaupunkia sekä yli 20 kansainvälisistä kunniavierasta. Kotimaisten tekijöiden kerma on hyvin esillä.
Virallisena festivaalilehtenä on uudistuneen Sarjainfon teemanumero 03/2010, jota voi ostaa kampanjahintaan festivaalien aikaan.
![]() |
Anton Kannemeyer
|
Pidentyneen viikonlopun ohjelma on osin teemoitettu uudelleen, ja uutena on muun muassa perjantain Ammattilaispäivä Taidemuseo Tennispalatsilla. Mangapäivä löytyy lauantaina Tennispalatsilta ja sunnuntaina Kirjasto 10:n tiloissa pidetään Supersankarisunnuntai. Omakustanteiden Pienlehtitaivas pidetään ruotsinkielisellä kulttuurikeskus Luckanilla. Parhaat pienlehdet palkitaan jälleen.
Teemana on eurooppalainen sarjakuva, ja vieraita on muun muassa Pohjoismaista, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Venäjältä. Lisäksi tavataan seuraavat sarjakuvan taiturit:
Anton Kannemeyer (Etelä-Afrikka) on poliittisen irvailun mestari maasta,
![]() |
Kannemeyer: I Love the White Middle Class…
|
jossa sarjakuvan perinne on ohut. Joe Dogina piirtävä mies on yksi Bitterkomix-lehden perustajista kollegansa Conrad Botesin kanssa. Bitterkomix nälvii usein valkoisen keskiluokan kustannuksella, ja lehti on ollut sensuurin kynsissäkin. Tintin visuaalinen maailma muuttuu Kannemeyerin kynsissä joksikin aivan muuksi. Taiteilijan työtä nähdään osana Taidemuseo Tennispalatsin Peekaboo -näyttelyä, ja hän pitää työpajan sekä osallistuu haastatteluihin ja paneeleihin.
![]() |
Paul Gravett
|
Paul Gravett (Iso-Britannia) on sarjakuvatietäjä, joka on kirjoittanut teokset Sarjakuvaromaani ja kuinka se muuttaa elämäsi (Otava, 2005) ja Manga – 60 vuotta japanilaista sarjakuvaa (Otava, 2007). Herrasmiestä on kuvattu maansa etevimmäksi sarjakuvahistorioiksijaksi, ja hän tuottaa myös Lontoon Comica-festivaalia. Gravett osallistuu paneeleihin ja kertoo toimittajakollegansa Peter Stanburyn kanssa eurooppalaisesta sarjakuvasta.
Paco Roca (Espanja) on maassaan tunnettu ja arvostettu sarjakuva-alan sekatyöläinen, joka on tehnyt niin pornopiirroksia, Marvel-sankaritarinoita kuin arjen eleetöntä huumoria. Palkintoja kahminut Ryppyjä-albumi julkaistiin juuri suomeksi.
![]() |
Paco Roca: Ryppyjä
|
Tämän vuoden virallinen festivaalitaiteilija on eläinhahmoistaan tunnettu
sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi, joka on luonut dinosaurusteeman. Asiaankuuluvasti festivaalitaiteilijan näyttely pidetään Luonnontieteellisellä museolla ja lapsille on tarjolla dinosaurussarjakuvapaja.
Tutustu ohjelmaan, vieraisiin ja näyttelyihin osoitteessa
http://sarjakuvafestivaalit.fi.