Keskiviikkona 18.11.2020 tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun amerikkalainen pikkupoika ja hänen lelutiikerinsä eli Calvin and Hobbes esiintyivät ensimmäistä kertaa sanomalehtien sivuilla. Bill Wattersonin luoma, 18.11.1985-31.12.1995 ilmestynyt strippisarja on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kaikenikäisiin lukijoihin ympäri maailman, ja meilläkin Lassin ja Leevin seikkailuja voi edelleen seurata mm. Hesarin sarjakuvasivuilta.
Lassi ja Leevi tunnetaan myös nimellä Paavo ja Elvis, vaikka moni taitaa olla sitä mieltä, että Lassi ja Leevi on se oikea käännös. Sarja on aivan oman suosikkilistani kärjessä, ja merkkipäivän kunniaksi päätin tehdä pienen ruutukoosteen vuosien varrelta. Koosteeseen olen valinnut sarjassa usein toistuvia aiheita, joista olen itse pitänyt erityisen paljon.
Kuvat on poimittu kolmiosaisesta, kovakantisesta ja komeaan koteloon pakatusta The Complete Calvin and Hobbes -kirjasta, joka sisältää kaikki Wattersonin julkaisemat stripit, sunnuntaisarjat ja muutakin Wattersonin piirtämää Calvin and Hobbes -aiheista kuvamateriaalia. Melkoinen herkkupala sarjan ystävälle! Erityisen mielenkiintoisen kirjasta tekee Wattersonin kirjoittama johdanto, jossa hän kertoilee sarjan syntyvaiheista ja sen elinkaaresta. Ja vaikkei johdanto tarjoaisikaan mitään uutta tietoa Wattersonin suurimmille faneille, on kolmen kirjan kokonaisuus melkoinen kirjahyllyn komistus.
Ruutukoosteessa kerrotut ilmestymispäivämäärät ovat strippien alkuperäisiä ilmestymispäivämääriä (lähde: The Complete Calvin and Hobbes -kirja).
Satunnaisia ruutuja vuosien varrelta
Tietyt kodin arkirutiinit, kuten kylpyammeessa melskaaminen eli iltapesu, ovat toistuva osa Lassi ja Leevi -maailmaa. Kylpyamme ei kuulunut omaan lapsuuteeni (paitsi aivan vauva-aikaan, mistä ei paljon muistijälkiä ole), joten minulle Lassin railakkaat iltamenot ovat edustaneet hieman erilaista arkea. Sarjan ensimmäinen kylpyammekohtaus nähtiin 1.12.1985.

Kelkalla alas mäkeä laskiessa on aikaa pohtia elämän suuria kysymyksiä. Helmikuussa 1986 ilmestyneessä stripissä Leevin silmien ilme ilmaisee enemmän kuin tuhat sanaa. Alamäkilasku oli myös aivan viimeisen Lassi ja Leevi -stripin aihe.

Muodonmuutoksia on nähty Lassissa ja Leevissä monia kertoja, sillä oma luonnollinen olemus ei ole Lassin mielikuvitusta pidätellyt. Iso pahvilaatikkko sai kunnian edustaa uutta teknologiaa keväällä 1987, ja silloin Lassi päätyi mm. tiikeriksi. Leevin ytimekäs toteamus ja tyhjä katse kertovat lopputuloksesta kaiken.

Koulunkäynti ja matematiikka eivät ole Lassin paraatilajeja, mutta hei, onneksi on ystävä, jolta voi pyytää apua. Vuoden 1988 alussa yhteenlaskua tehostettiin imaginääriluvuilla.

Leevin tiikerimäinen, sulava liikehdintä on upeasti piirretty koko sarjan ajan (siis silloin, kun karvaturri saa tassuihinsa vipinää). Vuoden 1989 tyylinäyte välittää riemua ja elämäniloa ilmein ja elein.

Ruokailu on usein tahtojen taistelu. Vuoden 1990 toukokuussa Lassin lautaselle päätyi tämännäköistä mössöä.

Calvinball eli Lassipallo – pelien ykkönen! Vain mielikuvitus on rajana, pois typerät säännöt! Lassipallon silmillä pidettävät naamiot ovat hyvä osoitus siitä, miten pienin keinoin hahmon olemusta voi muuttaa sen verran, että se heti yhdistyy lukijan mielessä johonkin tiettyyn juttuun. Vuoden 1991 maaliskuussa Lassipallossa leikittiin vesiämpäreillä.

Mörköjä sängyn alla?! Sitä se vilkas mielikuvitus voi teettää. Kuvan mustekalan lonkeroa muistuttava uloke nähtiin syksyllä 1992.

Supersankarit eivät oikein ole minun juttuni, mutta Ällistysmies on loistava! ‘Stupendous man’ on nerokkaasti käännetty, ja Lassin äidin ompelema, yksinkertaisuudessaan (huppu ja viitta) äärimmäisen osuva asu toimii hienosti sankarimme innoittajana. Vuoden 1993 helmikuussa Ällistysmies joutui vaikean tehtävän eteen koulun kaappirivistössä.

Rakkaus on Lassille suuri mysteeri. Leevi sen sijaan tuntuu tietävän aiheesta enemmän, mutta paljastukset eivät Lassia innosta. Valentine’s Day on aina hyvä syy palata herkkään aihepiiriin. Näin tunnelmoitiin vuonna 1994:

Avaruus on kiehtonut Lassia läpi koko sarjan. Rämäpäinen avaruusmies-Spiff on seikkaillut aluksellaan ympäri universumia, mutta valitsin koosteeseen hieman toisenlaisen avaruusruudun aivan sarjan loppuvaiheesta. Vuoden 1995 marraskuussa ilmestyneessä stripissä Lassi unelmoi erilaisesta kotiinpaluusta. Tässä sunnuntaisarjassa ei muuten näkynyt vilaustakaan Leevistä.

Kvaakissa on keskusteltu Lassista ja Leevistä ja äänestetty parhaasta suomenkielisestä albumista. Ensimmäisestä ketjusta löytyy linkattuna mainio noin kuuden minuutin Youtube-pätkä, jossa pääsee fiilistelemään sarjan tunnelmia:
“Of course, the Calvin and Hobbes phenomenon was one of those times when the planets all lined up. Somehow everything came together, and readers were ready for the strip at the same moment I was ready to draw it.” Bill Watterson, The Complete Calvin and Hobbes, Book One, Introduction
The Complete Calvin and Hobbes
(Book One, Book Two, Book Three)
Bill Watterson
Andrews McMeel Publishing, 2005
Kovakantinen, väri, 1440 sivua
ISBN-13 978-0-7407-4847-9