Syksyllä 1939 Stalin kuvittelee valtaavansa Suomen salamasodan tapaan. Kuten tiedämme, toisin kävi. Dramaturgi Matti Nieminen on käsikirjoittanut ja kuvittaja Daniel Stolle piirtänyt Talvisodan tapahtumia käsittelevän sarjakuvateoksen Suomen valtiojohdon näkökulmasta.
Saksa ja Neuvostoliitto solmivat elokuussa 1939 hyökkäämättömyyssopimuksen, johon liittyi salainen lisäpöytäkirja, jonka mukaan Suomi kuului jälkimmäisen etupiiriin. Saksa valtasi heti syyskuun alussa Puolan länsiosat, joka johti toisen maailmansodan syttymiseen. Neuvostoliitto valtasi nopeasti Puolan itäosat ja kohdisti katseensa Suomeen.
Nieminen ei teoksessa puhu Neuvostoliitosta, vaan järjestelmällisesti Venäjästä ja Pietarista. Neuvostoliiton ja Leningradin jäätyä 1900-luvun historian anomalioiksi ratkaisu on selkeä, historian pitkiä linjoja korostava. Putinin hyökkäyssota Ukrainassa tekee aiheesta hyvinkin ajankohtaisen.
Talvisodan on korostettu olleen kansakuntaa yhdistävä tekijä. Rintamilla ja propagandassa, niin koti- kuin ulkomaille suunnatussa, näin olikin. Työmarkkinaosapuolet tekivät kauaskantoisen tammikuun kihlauksen, josta nyt ollaan pyrkimässä eroon. Valtiojohdon sisällä oli kuitenkin erilaisia linjauksia. Juuri näihin Nieminen ja Stolle keskittyvät.

Talvisodasta on kirjoitettu paljon ja sen aikaisia asiakirjoja ja dokumentteja on julkaistu vino pino. Nieminen listaa teoksen lopussa tärkeimmät lähteensä, niitäkin on puolen sivun verran. Dokumentoinneista huolimatta mielikuvituksellekin on jäänyt tilaa.
Harmaan sävyjä
Stolle kuvittaa tapahtumat mustaa, valkoista ja harmaata käyttäen. Monet hahmot ovat silhuettimaisia. Tyyli sopii kuvattavaan aiheeseen erittäin hyvin. Kyösti Kallion viikset ovat tunnistettavat ja Molotovin kynä heiluu Moskovassa. Tunnustelumatkoja tehdään kartalla ja spottivalot osoittavat keskeisiä henkilöitä.

Stolle onnistuu ensimmäisessä sarjakuvateoksessaan laajasti käyttämään sarjakuvailmaisun eri keinoja, perusvalinnan rajoissa. Ruudut vievät kertomusta eteenpäin tehokkaasti.
Sotien yksityiskohdissa on samankaltaisuuksia, ja lukiessa ajatus väistämättä siirtyy Ukrainaan. Nykytilanne on inspiroinut käsikirjoittajaa, vaikka suoria viittauksia ei olekaan tehty. Kokonaisuus muistuttaa myös keskustelun tärkeydestä. Vaihtoehtojen puntarointi ja ideologisista asenteista joustaminen ovat keskeinen osa politiikkaa ja johtamista, sodassakin.

Matti Nieminen ja Daniel Stolle
Aikovat vallata Suomen
Suuri Kurpitsa 2025
Kvaakissa on keskusteltu Matti Niemisen käsikirjoittamista sarjakuvista