Tänään puolilta päivin Suomen sarjakuvaseura antoi Puupäähattu-tunnustuspalkinnon sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Mari Ahokoivulle (s. 1984).

Oulussa syntynyt ja pitkään vaikuttanut Mari Ahokoivu aloitti uransa erilaisilla digitaalisilla alustoilla. Hänen aloitteestaan herätettiin henkiin pitkään uinunut Oulun Sarjakuvaseura. Ahokoivu kannusti muitakin sarjakuvan saloihin, ja Limingan sarjakuvalinjan lisäksi opiskeli medianomiksi Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Täydennystä koulutukseen hän hankkinut Malmössä ja Angoulêmessa.
Ahokoivun ensimmäinen julkaistu kirja oli Sarjakuvatekijän opas (2007), sitä seurasivat avainsarjakuva Löydä minut tästä kaupungista (2009), Ennustus (2010) ja kolmiosainen Talviunta (2013-14). Tähän astisen uran pääteos on Oksi (2018) julkaistu useilla eri kielillä, myös Yhdysvalloissa.
Lapsille suunnattua, Kalle Hakkolan käsikirjoittamaa Sanni ja Joonas -sarjaa on ilmestynyt kolme osaa. Viime vuosina Ahokoivu on kuvittanut useita lasten tiedeteoksia, muun muassa Laura Ertimon kirjoittamat Ihme ilmat! (2019) ja Aika matka! (2021) sekä Tero Mielosen Maailman tutkijat (2021).

Suomen sarjakuvaseura perusteli valintaansa muun muassa seuraavasti:
Ahokoivun sarjakuvissa ja kuvituksissa on sympatiaa ja runollisuutta. Selkeä piirrostyyli ja rakenteellinen hahmottelu tuovat kuviin syvällisyyttä. Sivellintekniikalla toteutetuissa jaksoissa on unenomaisuutta, tunnelma vie lukijan kuvien sisäiseen maailmaan. Joissakin teoksissa visuaaliset innoittajat ovat aistittavissa, mutta Ahokoivu ponnistaa täysin omaan todellisuuteen.
Mari Ahokoivu on erinomainen esimerkki uuden sukupolven taiteilijasta, joka hallitsee ilmaisuvälineensä suvereenisti ja yllättää lukijansa avaamalla heille tuoreita näkökulmia. Hän tuo arkitodellisuuteen ripauksen fantasiaa.
Puupäähattuun liittyvä sarjakuvanäyttely on esillä Helsingissä Kansalliskirjaston kahvilan näyttelytilassa 19.1.–28.2.2023.
Kvaak onnittelee!
Suomen sarjakuvaseuran tiedote
Kvaakissa on seurattu Ahokoivun uraa ja keskustelu hänen sarjakuvistaan.