Tavoita sarjakuvaharrastajat kotimaassa! Tutustu Kvaak.fi:n mediatietoihin.


Uutiset: Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää on poissa (12.06.2020 klo 15:12:49)
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Jäikö aktivointi sähköposti saamatta?
06.08.2020, klo 15:15:26

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
483767 viestiä 10427 aihetta kirjoittanut 3836 jäsentä. Uusin jäsen: fastback
Lue lisää pikkuilmoituksesta.
   Etusivu |   Ohjeet | Galleria | Kirjaudu | Rekisteröidy  
+  Kvaak.fi - keskustelu
|-+  Sarjakuvanlukijoiden keskustelut
| |-+  Lännensarjakuvat
| | |-+  Hopeanuoli -lehti
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta. « edellinen seuraava »
Sivuja: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 | Siirry alas Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Hopeanuoli -lehti  (Luettu 55469 kertaa)
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #105 : 06.09.2019, klo 17:21:28 »

Hommasin lisää Hopiksia. Mukaan sattui vihoviimeinen numero 22/85, jossa lehden loppumisen syyksi ilmoitetaan aineiston loppuminen. Hopeanuolen piirtäjän kerrotaan olevan niin iäkkään, että piirtäminen ei enää onnistu, ja kuulemma nuoremmat piirtäjät eivät halua tarttua sarjaan jatkaakseen sitä. Tuo korkea ikä on toimituksen omaa keksintöä, sillä Selshän oli vain reilu nelikymppinen, mutta mahdollisesti Sels sai burnoutin tai jotain.

Lehden jäseninä näkyy joitakin myöhempiä tunnettuja henkilöitä. Esim. numeroissa 19/78 ja 23/78 näkyy kerhopalstalla jäsen n:o 10215 Toni Jerrmanin intiaaniaiheisia kysymyksiä.
tallennettu
Timo Ronkainen
professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
Toimittaja
**
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 18 630


"Ja rangaistus on greippi!"


« Vastaus #106 : 07.09.2019, klo 12:03:12 »

Tuo korkea ikä on toimituksen omaa keksintöä, sillä Selshän oli vain reilu nelikymppinen, mutta mahdollisesti Sels sai burnoutin tai jotain.

"Frank Sels commited suicide in December 1986."
Jotain meni pieleen.

Timo
tallennettu

Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #107 : 09.09.2019, klo 17:57:49 »

Joo, jotakin ikävää tapahtui, koska sarjan teko loppui ilmeisen äkillisesti, mutta Sels ei tehnyt itsemurhaa vielä silloin.

Aineiston loppumisen jälkeen saksalainen Silberpfeil-lehti jatkoi ilmestymistään vielä jonkin aikaa uusinnoilla. Saksassa näemmä ilmestyi vuosina 1970 – 88 kaikkiaan 767 Hopeanuolen numeroa (Suomessahan 264) ja painosmäärä ylsi siellä 100 000:een. Saksalaisen lehden numerointi menee 768:aan, mutta numeroa 640 ei ilmestynyt painajien lakon vuoksi.

Tinka-puuma muuten näyttää aina samankokoiselta pennulta. Tästä voi päätellä, että kaikki Hopeanuolen sadat seikkailut tapahtuvat korkeintaan muutaman kuukauden sisällä… Smiley No joo, sarjakuvahahmot eivät usein vanhene.
tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #108 : 10.09.2019, klo 20:43:16 »

Minulla on nyt selvästi jonkinasteinen Hopeanuoli-innostus päällä, sillä kannoin taas divarista kotiin läjän lehtiä. Kohta niitä on niin paljon, että pitää miettiä, hankinko jopa kaikki.

Luin Wikipedian suomenkielistä Hopeanuoli-artikkelia ja huomasin, että siellä on tällä hetkellä kaksi pientä typovirhettä ja yksi asiavirhe.

Lehden viimeistä numeroa 22/1985 ei ole lisätty väliotsikoihin, vaikka itse lehden tiedot on lisätty artikkeliin.

Wikipedia sanoo juuri nyt: ”Hopeanuolen nimi oli Ruotsissa Silverpilen, Norjassa Sølvpil, Saksassa Silberpfeil ja Alankomaissa Zilverpijl.” Tarkennettakoon, että nimi oli Sølvpilen Norjassa ja Sølvpil Tanskassa.

Asiavirhe on väite, että Kuunsäde on Hopeanuolen sisko. Silmiini on osunut lehden kirjepalstalla ainakin kaksi kertaa Hopeanuolen toimituksen vastaus kyselijöille, että Hopeanuoli ja Kuunsäde eivät ole toisilleen sukua eivätkä myöskään rakastavaisia (mainittakoon yhtenä lähteenä palsta numerossa 21/83). Sukulaisuus ei ole ilmennyt lukemissani reippaasti yli sadassa tarinassa, eikä sellaista mainitse myöskään saksankielinen Wikipedia.

Luulen, että väärinkäsitys sisaruudesta on tapahtunut siksi koska molempien hahmojen sanotaan olevan päällikön jälkeläisiä. Kuunsäde kuitenkin on päällikkö Tinekhan tytär, kun taas Hopeanuolen isä oli päällikkö Musta Karhu. Sarjakuvan kiowilla päällikkyys ei periydy, vaan tapahtuu vaaleilla. Jos ei jaksa etsiä tätä tietoa hahmojen eri isistä lehden seikkailuista, voi siitä lukea esim. tanskalaiselta fanisivustolta kohdasta ”Præsentation af figurerne”.

Näemmä enkunkielinen Wikipedia myös puhuu Kuunsäteestä siskona, mutta artikkelin kansainvälinen arvo on vähäinen. Artikkeli kun sisältää runsaasti tietoa suomenkielisestä lehdestä, paljon enemmän kuin alkuperäisestä lehdestä, ja kirjoittajana on joku suomalainen. Tuo teksti pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi saksalainen lehti pääasiana.

Yleisesti ottaen sarjan kolmella päähenkilöllä ei näytä olevan minkäänlaisia romanttisia virityksiä keskenään, mutta Kuunsäde kiusoittelee Pekkaa joskus siitä että tämä auttaa nuoria naisia mielellään, ja kerran kun Kuunsäde oli kadonnut, oli Hopeanuoli niin murhellinen, että sanoi riistävänsä hengen itseltään, jos Kuunsäde löytyy kuolleena. Eri juttu sitten, että miten realistista on, että Hopeanuolella ja Pekalla on pelkkänä seikkailukaverina nuori nainen. Kolmikko on keskenään "veriveljiä".
tallennettu
PeteP
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 52


« Vastaus #109 : 11.09.2019, klo 15:33:21 »

Lehden viimeistä numeroa 22/1985 ei ole lisätty väliotsikoihin, vaikka itse lehden tiedot on lisätty artikkeliin.

Wikipedia sanoo juuri nyt: ”Hopeanuolen nimi oli Ruotsissa Silverpilen, Norjassa Sølvpil, Saksassa Silberpfeil ja Alankomaissa Zilverpijl.” Tarkennettakoon, että nimi oli Sølvpilen Norjassa ja Sølvpil Tanskassa.

Joku ehti korjaamaan tuon ekan, tai sitten en hokaa mitä on pielessä. Minähän nuo numerot taisin aikoinaan kopsata täältä wikipediaan, mutta fiksasin ainakin mainitut asiavirheet.

Pro-tip: siellä ylälaidassa on Muokkaa nappula, siitä painamalla kuka tahansa voi fiksata Wikin artikkelia, jos siitä löytyy virheitä. Suosittelen tutustumaan.
tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #110 : 11.09.2019, klo 17:41:01 »

PeteP: mainitut asiat on nyt korjattu tuonne - hyvä homma. Kiitos korjaajille!

Onhan tuolla korjausta vailla vielä tarinoiden yhteydessä tuo ”Sölvpilen”, jonka pitäisi olla ”Sølvpilen”. Joku on verrannut suomalaisia lehtiä norjalaisiin, mutta ei ole käyttänyt norjalaista ”ö:tä” eikä ole laittanut linkkiä lähteeseensä. Norjalaisten umeroiden kannet näkee Grand Comics Database’istä. Hopeanuoli 1/77 on tosiaan Sølvpilen 1/75. Mitenkään kattavasti kyllä noita norskijulkaisuja ei ole listattu tuohon suomenkielisten lehtien listaukseen; puutteita on.

Itsellä valitettavasti ei riitä aika Wikipedian parantamiseen. Ahaa. Olen luullut, että Wikipedian muokkaajan ja kirjoittajan pitää olla rekisteröitynyt sinne. Kiitti tästä infosta, ehkä korjaan joitakin ärsyttäviä virheitä tai puutteita joskus.
tallennettu
OM
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 268« Vastaus #111 : 09.02.2020, klo 23:02:12 »


Hopeanuolen  paras ja arvokkain anti minusta ehdottomasti oli arvokas intiaani tietouden jakaminen. Näin kerran Ruotsin...vai mikähän kielisen lehden... Hopeanuolen numeron, enkä siinä nähnyt lainkaan samanlaista intiaanitietoutta kuin suomalaisessa vastineessa.  Muistan, kuinka  itsekin lähetin lehteen kysymyksiä eri intiaani päälliköistä jne. Voi sitä tunnetta, kun näki oman kysymyksensä julkaistuna. Yksi  kysymykseni  oli, ketkä olivat kuuluisimpia Sioux päälliköistä.  Odotin jokaista numeroa, jos taas olisi esittelyssä jokin intiaani heimo tai kuuluisa  päällikkö. Jokaisen numeron alakulmassa oli sellaisen keltaisen palkin sisällä mustalla tekstillä arvokasta intiaaniaiheista tietoutta.

Muistan lehdestä kirjoittajien nimiäkin, joita olivat Ukkoskarhu, Valkoinen Kilpi, Nolgee jne. Olen miettinyt keitä näiden nimimerkkien takana olevat ihmiset olivat, sillä olen heille kiitollisuudenvelassa siitä, että rakastuin villiin länteen ja intiaanikulttuuriin. Hopeanuoli nuoruudessa  ja Ruudinsavu-lehdet myöhemmin olivat kultaakin arvokkaampia villiä länttä ja Amerikan alkuperäisväestöä luotaavan tiedon jakajana.
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, klo 13:28:36 kirjoittanut OM » tallennettu
Morgan Kane
Jäsen
*
Poissa

Viestejä: 161


« Vastaus #112 : 12.02.2020, klo 22:54:54 »

OM, Itse olen nuoruuden jälkeen 80/90-luvun vaihteesta lähtien ollut jäsenenä erilaisissa villin lännen old west wild west -yhdistyksissä, esimerkiksi NOLA, WOLA, molemmat nykyään nimellä wild west history association, sekä English Westerners' society, ja monet monet vuodet tilasin True West- magazinea ennenkuin se muuttui täyteen mainoksia.

Jäsenenä saa tilaajalehtiä ja julkaisuja joissa artikkeleita ja tutkimuksia, ja koska jäsenkunta on erittäin vanhaa ikäluokkaa niin silloin tälloin voi jäsenenä huutaa jostain kuolinpesästä alan kirjoja,tapahtui niinkin että olin 90-luvun alussa ennen internettiä kirjeenvaihdossa Wild Bill Hickok ekspertin Joseph G. Rosan kanssa, myohemmin huusin yhden sen kirjan joltain ja alkulehdellä oli hieno omistuskirjoitus kirjan omistajalle.

Ruudinsavua itsekin olen seuraillut ja varsinkin tilasin sen Morgan Kane erikoisnumeron.
tallennettu
OM
Galleriataiteilija
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 2 268« Vastaus #113 : 12.02.2020, klo 23:24:57 »

Kiitos Morgan Kane muuten siitä, että mainitsit jossain aikaisemmassa postauksessasi  tuosta True West aikakausi lehdestä. En muistanut kiittää. Kiitos!  Kävin nimittäin heti luettuani postauksesi heidän web sivuillaan ja pidin kovasti näkemästäni. Kaikenlaista hunajaa villi länsi harrastuksesta ja kulttuurista. Ja mikä parasta. Siellä oli monta sivua ihmisiä, jotka ovat jollain tavalla suhteessa villiin länteen. Oli kirjailijoita, näyttelijöitä ja ties mitä. Voi kun aika riittäisi. On niin paljon kaikenlaista villi länsi teemaa, mutta meillä ihmisillä vain rajoitetusti aikaa.
Minua harmittaa kovasti se, kun en puhu pahus  vieköön englantia, ymmärrän jotain, mutta pakko käyttää google kääntäjää joka kerta, jään niin paljosta vaille. Google kääntää usein miten sattuu.
Yritän etsiä jotain infoa noista järjestöistä mistä puhuit.
« Viimeksi muokattu: 12.02.2020, klo 23:30:47 kirjoittanut OM » tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #114 : 16.02.2020, klo 21:43:33 »

Sain kerättyä kaikki Hopeanuolet. Kerääminen ei kestänyt tehokkaasti montaa kuukautta eikä ollut kovin hankalaa. Kiskaisin ensin netin kautta kolme isoa lehtierää edullisesti (tyyliin 80 lehteä neljällä kympillä). Sitten paikkasin puutteet divareissa kalliimmilla täsmähankinnoilla. Lopuksi tarkistin lehtien kunnon ja hankin netistä joitakin parempikuntoisia kappaleita kaikkein kalliimmalla.

Tuntui siltä, että kukaan muu ei kerää Hoppareita, sillä moni myyjä tarjosi kaupan päälle ylimääräisiä lehtiä. Lehtien keskimääräiseksi kappalehinnaksi tuli noin euro myös postikulut mukaan lukien. Samoja numeroita ja tyydyttäväkuntoisia kertyi kyllä runsaasti enkä varmaan pääse niistä myymällä eroon. Julisteita puuttuu paljon. Harvinaisimpia numeroita tuntuivat olevan vuoden 80 ensimmäisen puoliskon numerot.

Pitää joskus ehtiä lukemaan kaikki!

EDIT: Toki minulla oli jo ennestään useita kymmeniä Hopeanuolia eli ihan nollasta en aloittanut keräämistä viime vuoden lopulla. Keräsin myös kaikki taskukirjat.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2020, klo 21:48:11 kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi » tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #115 : 31.07.2020, klo 11:36:55 »

Olen kesällä selannut kaikki Hopeanuolet läpi. Nimisarjaa en jaksanut lukea, koska jutut ovat usein niin samanlaisia: Hopeanuoli ja Pekka jäljittävät ja ampuvat, Ted ja Harri koheltavat, Kuunsädettä lähennellään ja hän käyttää ”judoa”, joku sankari pannaan köysiin, mutta Tinka puree köydet poikki jne. En ole huomannut, että yksikään tarina olisi julkaistu uudestaan, mutta viisi kertaa on julkaistu sama kansikuva kahdesti (27/83 = 8/78, 4/84 = 4/78, 8/84 = 21/78, 43/84 = 20/78 ja 25/84 = 15/83:n kaksisivuisen kannen takakansi).

Kansitekstien perusteella seitsemässä numerossa oli liitteenä juliste: 13 – 14/77, 25 – 26/78, 24/79, 14/80, 24/80, 14/81 ja 24/82. Muissakin saattoi olla, mutta en nähnyt siitä sisäsivuilta mainintaa.

Kakkossarjoissa on vielä onnettomampi painoasu kuin muistin, viivat häviävät välillä tyystin. Hiawatha on niissä oma suosikkini, ja siinä on hyvän taiteen lisäksi myös mukaansa tempaavat juonet. Panen tähän näytteet lehden parhaimmista sarjakuvista Turokista ja Hiawathasta.

Myös tuo Royn mainitsema viimeinen Mohawk oli paljon parempi kuin lehden pääsarja, ja on minulla joku hämärä mielikuva jostakin villissä lännessä seikkailevasta alien pyssysankarista, mutta en muista enää kyllä sen sarjan nimeä. (Saattoi se hahmo olla ehkä tulevaisuudestakin. Hemmo oli kuitenkin ihan ihmisen näköinen)

Italialaisia mv sarjiksia: Eastwood-henkinen olikos se nyt Comanche vai apache kid(?) ja tietenkin mies altair Vsta eli avaruusmuukalainenmuukalainen runokielellä villissä lännessä.

Tuon scifisarjan nimi on Mies Sirius 5:stä (Wander: The Man from Sirius 5). Se oli varmasti Hopeanuolen erikoisin sarja! Päähenkilö alien on tupsahtanut villiin länteen ja puhuu vanhanaikaista runollista kieltä, koska oppimisen lähteenä oli Maan asukkaiden vanhoja kirjoja. Panen näytteen tästäkin. Sarjan luojina muuten olivat itse Denny O’Neil ja Jim Aparo, kertoo Western Comics Adventure -blogi. Tuolla linkissä on kokonainen tarina luettavissa alkuperäismuodossa.

Hopeanuolen kansikuviin ilmaantuu hyvä taiteilija alkuvuonna 1978. Sisäsivuilla ei nähty yhtä hyviä pääsarjan piirtäjiä. Viimeisinä vuosina Hopeanuolen taiteen keskimääräinen taso laski selvästi.

Toimitukselliset sivut ovat erittäin antoisat ja niillä olisi hedelmällistä aineistoa vaikkapa intiaaneja käsittelevään graduun. Niiden takia varmasti tästä lehdstä tuli niin iso aikoinaan Suomessa.


* Hiawatha Hopeanuoli 1977-16.jpg (179.88 kilotavua, 517x768 - tarkasteltu 77 kertaa.)

* Turok Hopeanuoli 1979-18.jpg (179.15 kilotavua, 488x768 - tarkasteltu 74 kertaa.)

*  (185.19 kilotavua, 514x768 - tarkasteltu 70 kertaa.)
tallennettu
Mosabacka
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 688« Vastaus #116 : 01.08.2020, klo 09:34:24 »

Kiitos Hopeanuolikatsauksesta! Wander oli mielenkiintoinen sarjakuva kuin myös Turok, joka tosin seikkaili myös Mustanaamiossa. Hieman samoja ajatuksia minulla on Hopeanuolesta eli varsinainen pääsarja oli kilttiä, lapsille suunnattua länkkärisarjakuvaa. Vähän kuin olisi lukenut lännen Aku Ankkaa.

Olisi makea lukea kaikki Hopeanuolet putkeen. Kuinka monta niitä on?
tallennettu

kehittyvä willeristi
TOSA
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 618


« Vastaus #117 : 01.08.2020, klo 11:32:21 »

Aiemmin ketjussakin mainittu 264 lehteä ja 5 pokkaria. Putkeen lukemisessa itse hopeanuoli alkoi kyllä tuntumaan hieman saman toistolta mutta kakkossarjat oli ihan hyviä.
tallennettu
Sampsa Kuukasjärvi
Avustava toimittaja
*
Poissa

Viestejä: 4 177


« Vastaus #118 : 01.08.2020, klo 13:33:31 »

Jep. Luku löytyy myös Wikipediasta. Keräilijän kannattaa huomata yksi kaksoisnumero vuonna 1977 ja kaksi kaksoisnumeroa vuonna 1978, minkä takia fyysisiä lehtiä on olemassa vähemmän kuin mitä kansien numerointi sanoo vuosien lopussa. Noiden lisäksi julkaistiin lehdistä kokoelmia: sidottuja puolivuotiskirjoja ja puolet ohuempia (mahdollisesti nidottuja?) ”keräilykirjoja”.

Kokemukseni mukaan täydellistä kokoelmaa ei ole tänä päivänä netin avulla ollenkaan vaikea kerätä, mutta julisteiden kanssa se on vaikeaa. Itselläni on vain kaksi julistetta ainakin seitsemästä. Lehtiä on mukava lukea putkeen silloin kun niissä on jokin jatkis kuten tuo Hiawatha.

Tietääkseni Turok ei ollut Mustiksessa. Sekoitatkohan, Mosabacka, sen Thun’daan, joka sijoittui nykyaikaan, mutta jossa oli apinamaisia ihmisiä ja esihistoriallisia eläimiä salatussa laaksossa? Thun’da oli väri-Mustiksissa ja piirtäjänä oli Frazetta.
tallennettu
Mosabacka
Jäsen
*
Poissa

Sukupuoli: mies
Viestejä: 688« Vastaus #119 : 03.08.2020, klo 08:39:26 »

Voi hyvinkin olla, että Turok ei seikkaillut Mustanaamiossa ollenkaan. Hopeanuolia ja Mustanaamioita tuli luettua samoihin aikoihin, joten muistikuvat sekoittuvat.
tallennettu

kehittyvä willeristi
Sivuja: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 | Siirry ylös Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry: