Kirjoittaja Aihe: Mangan piirtäminen/ palkat  (Luettu 18662 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 753
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #45 : 13.05.2009 klo 13:40:49 »
Eiköhän Kvaakissa ole jo riittämiin piratismikeskusteluja. Samoin olen tässä ketjussa aiemmin maininnut että albumien (tai mangapokkarien) tekeminen ei ole meidän oloissa työtä vaan harrastus. Joillekin kalliimpi, toisille vähän halvempi harrastus. Eli albumien tekoa ja myyntiä on ihan turha käsitellä kun puhutaan palkoista. Riitää kun toteaa: albumin tekemisestä ei saa palkkaa.

Tosin koska suomalaista sarjakuvaa on aina julkaistu heikosti, ei lause "sarjakuvia otetaan kuitenkin nihkeästi julkaistavaksi" ole nyt ihan tuulesta temmattu, vaikka tilanne ei olisikaan merkittävästi huonontunut.

Jotain rajaa näille yleistyksille.  :) Tiedetään hyvin että ennen sotia 20-40-luvulla tilanne oli kohtuullinen (suhteessa tekijöiden määrään ja muihin olosuhteisiiin). sodan jälkeen aina 70- luvun lopulle homma oli kotimaisten tekijöiden näkökulmasta katastrofaalisen huonoissa kantimissa. 80-luvun alusta on nähty ensin hidasta sitten voimakkaampaa ja tällä vuosituhannella jälleen laantuvaa kasvua. Puhun siis julkaisujen ja työtilaisuuksien määrästä sekä realististen työedellytysten olemassaolosta.

Tällä hetkellä tilanne on edelleen minusta oikein hyvä, mutta merkit huonommasta ovat ilmassa. Sanon että tilanne on hyvä vaikka olot eivät kaikille olekaan mitenkään ruusuiset. Uusia tekijöitä on tullut vuosien varrella ja sen kasvun myötä niin paljon. Ihmiset näköjään vaan jaksaa jauhaa sitä virttä minkä ne on kerran oppineet, välittämättä yhtään siitä miltä tilanne näyttää tai on näyttänyt esimerkiksi numeroiden valossa. Muutosta tapahtuu koko ajan, siksi minäkin jaksoin vielä puolitoista vuott sitten olla optimistinen.

Keijo voisi muuten käydä vastaamassa Sekalaisten piratismiketjussa kysymykseeni siitä miten ilmaisen jakamisen autuus ja uusien tekijöiden koulutus natsaavat toisiinsa. Homma lienee unohtunut Sarjakuvaneuvos-juhlinnan vuoksi (vilpittömät onnitteluni!)?

Ja mitä mangan suosioon tulee, PTJ Uusitalo tietää miten hyvin hänen kotimainen mangajulkaisulinjansa (2 pokkaria?) menestyi. Netin ansiosta tai siitä huolimatta.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 457
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #46 : 13.05.2009 klo 13:57:10 »
Ja mitä mangan suosioon tulee, PTJ Uusitalo tietää miten hyvin hänen kotimainen mangajulkaisulinjansa (2 pokkaria?) menestyi. Netin ansiosta tai siitä huolimatta.

Suomalaista mangavaikutteista sarjakuvaa ei voi tosin mielestäni verrata mangaan yleisesti, sillä se ei taida herättää samanlaista mielenkiintoa ja fanitusta kuin tuontisarjat. Meidän suomimankkamme on vielä niin lapsenkengissä, että ei siitä taida olla vielä jyräämään isojen nimikkeiden keskelle.

Tero Mäntylä

 • Peliohjelmoija?
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 1 102
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #47 : 13.05.2009 klo 14:03:16 »
Eli jos haluaa julkaista omakustanteen tarvitsee paljon mainontaa millä maksetaan sitten painokulut yms?.Mutta keskutelussa tuli ilmi että waretus ja piratimi yleensä syöpaljon 'meidän' voittoja.Olin järkyttynyt kun luin sivulta kaksi että 23senttiä per luku saa valuutaa jos väärin en muista? (Tai ymmärsin väärin koska luen noita pidempiä 'romaaneja' vähän sieltä sun täältä.)

Lisätään tähän se että kyllä se omakustanne sarjakuvan teko taitaa yleensä olla enempi hyväntekeväisyyttä tai enempi: "yritetään saada edes omat takas." En tiedä onko omakustanteissa juurikaan oikealla rahalla maksettuja mainoksia... puhtaasti harrastustoimintaa joka jää kyllä tekemättä jos ei pidä jostain osa-alueesta - kuten omalta osalta niistä omakustanteista eroon pääsystä.

Jos omakustanteista saisi jotain palkkaan edes näennäisesti viittaavaa niin sitten kannattanee jo muutenkin miettiä kustannusalaa ammatikseen.

Lyhyesti: Omakustanteita ei tehdä rahasta.kaltsu

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 914
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #48 : 13.05.2009 klo 16:10:50 »
Väite oli provosoiva heitto johon olen odottanut vastaväitettä konkreettisen esimerkin muodossa. Palaan aiheeseen myöhemmin.

Itse et tarjoa konkreettisia esimerkkejä mutta odotat niitä muilta? Vastaväitteen sait, odotan innolla että palaat aiheeseen.


Tämän ketjun aihehan piti olla se miten sarjakuvaa piirtämällä voi saada rahaa.

Joo mut sua niin kovasti surettaa warettaminen ja isot mediatalot että toit ne tähänki keskusteluun. Minusta on aika vaivaannuttavaa että yrität väittää alaa harkitsevalle taiteilijanalulle että sarjakuvilla menestyy tulevaisuudessa huonommin kuin nykyään vaikka kaikki konkreettiset todisteet (joita on käyty muissakin ketjuissa läpi) viittaavat päinvastaiseen.

Oma toiveeni oli että keskityttäisiin mieluummin Suomeen ja nykyhetkeen (tulevaisuuteen) kuin menneiden aikojen loistossa lämmittelyyn.

Minä nimenomaan lämmittelen nykyajan loistossa. Suomalaisella sarjakuvalla menee tällä hetkellä pirun hyvin mut sä et suostu sitä näkemään.

Asiastahan on tarjolla tutkittua tietoa oikeastaan vain vuoteen 1990 asti (Merja Heikkinen: Sillä välin toisaalla). Joten heitot kehityksestä viimeisten 20 vuoden aikana ovat mutua.

Mikäli tosissas oot itse unohtanu 80-90-lukujen vaihteen ja väität että mun kommentit näistä ajoista on pelkkää mutua, voin kyllä laatia sulle listan vuonna 1990 julkaistuista kotimaisista sarjakuva-albumeista. Tiedän että tehtävä ei ole vaikea koska niitä sarjakuvia julkaistiin huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa viime vuonna.


Ja netin ongelma sisällöntuottajan kannalta on tämä: Teet työtä (piirrät sarjakuvia ja päivität sivustoasi) mutta et saa siitä palkkaa.

Kukaan ei pakota sinua tekemään ilmaista työtä! Miten sä kuvittelet tän maailman oikein toimivan? Onko joku oikeutettu saamaan palkkaa siitä että hän haravoi oman pihansa tai istuttaa sinne nättejä kukkia? Tai mikäli hän menee omatoimisesti kaupungin puistoon ja istuttaa ne kukkasensa sinne, kaupunki olisi ilman muuta velvollinen maksamaan hänelle jonkinlaiset korvaukset sekä kukista että vaivasta?

Ei toimi maailma niin, let me tell ya. On työtä josta maksetaan ja työtä jota tehdään enemmän huvikseen, harrastamiseksikin moista kutsuvat. Se että sä harrastat jotain innokkaasti, ei tee susta saman tien ammattilaista.

Mahdollinen julkaisusopimus tai omakustanteen myynti tulevaisuudessa ei sekään yleensä kata edes ko. tuotteen tekemisestä koitunutta vaivaa.

Eipä kyllä. Ellei tuotetta myydä useita tuhansia kappaleita kuten näitä moneen otteeseen mainostamiani viime vuosien menestystarinoita. Toki mahdollisuudet vastaavanlaiseen menestymiseen ovat pienet, aika vaikea on kuitenkin kiistää etteikö koko ajan oltaisi menty parempaan ja lupaavampaan suuntaan.

Siinä vaiheessa kun markkinoilla on kaksi laitetta joista toisella ladataan maksullista sisältöä paikallisesta Amazonista ja toinen jolla pääsee minne vaan ja warettaminenkin onnistuu, niin ei ole vaikea päätellä kumman kuluttajat valitsevat. Sähköinen paperi on jees, varsinkin kun se tulee väreissä, mutta mikään ei viittaa siihen, etteikö tekninen evoluutio olisi tuottamassa jälleen yhtä laitetta jolla selataan ilmaista sisältöä netistä.

Sitten sillä ladataan ilmaista sisältöä netistä. Onpa kamalaa. Alkaako sulla joka kerta dollarinkuvat vilkkumaan silmissä kun uutta julkaisukanavaa julkistetaa ja sitte taas petyt katkerasti ku ihmiset ei käytäkään mediaa niinkuin olisit toivonut.
Näistä pettymyksistäkö nämä kaikki pessimistiset näkemykset kumpuavat? Myönteisenä asiana esilletuomasi isompi Kindleki muuttu parin rivin aikana pelkäksi warettajien apuvälineeksi. Relaa Reima. Kaikki on ihan hyvin. Kaikki tulee olemaan ihan hyvin.

Doc Lomapäivä

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 829
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #49 : 13.05.2009 klo 16:13:33 »
Maailmankirjat on sekaisin kun Kaltsustakin on kehkeytynyt optimisti.

Vois olla huonoa mainosta firmalle estää tekijää laittamasta duuneja portfolioonsa vaikka niillä oikeudet oliski moiseen ...ja viimestään siinä vaiheessa itse kukin varmaan tajuaa olla tekemättä kyseiselle firmalle lisää duunia.
Aamulehdellä on huono maine, ja Hesarillakin nykyisin. Jos huono maine olisi este millekään, päivälehdissä ei ilmestyisi lainkaan kotimaisia sarjakuvia.

Miksi herran tähden kukaan möisi värisarjakuvaa mustavalkoisen hinnalla vaikka kiltti kustantaja kuinka haluaisi tai vaatisi? Satutko tietämään selkeätä käytännön esimerkkiä kenestäkään joka olisi näin joutunut tekemään?
Kun kukaan ei anna Katsulle konkreettista esimerkkiä, niin minä annan jotain sinnepäin. Viime vuonna tein sarjakuvaa lehteen 750 e/jakso. Tälle vuodelle sain "ota tai jätä"-tarjouksen, jota en onnistunut lukuisista yrityksistä huolimatta hilaamaan ylöspäin: sarja jatkuu 300 e/jakso. Sarja muuttui samalla värillisestä mustavalkoiseksi, eli teoriassa värityksen hinta (450 e) oli suurempi kuin käsikirjoituksen ja piirroksen yhteensä. Minä hyväksyin tarjouksen, koska vaihtoehdot oli nälkäkuolema tai hidas nälkäkuolema.

Mutta jottei mentäisi ihan pessimismin partaalle niin Kaltsu on ihan oikeassa, tilanne on nyt parempi kuin koskaan. Reima on oikeassa siinä, että lähitulevaisuus näyttää ehkä paskimmalta ikinä, ja sellaiseksi se muuttuu, jos ei pistetä kampoihin. Pistetään.

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 457
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #50 : 13.05.2009 klo 16:23:02 »
Huh, löytyykö sellainenkin taho joka suostui maksamaan sarjakuvasta 750 e/jakso? Vai kuinka monesta tuhannesta sivusta tuo jakso koostui? :o

Ei toimi maailma niin, let me tell ya. On työtä josta maksetaan ja työtä jota tehdään enemmän huvikseen, harrastamiseksikin moista kutsuvat. Se että sä harrastat jotain innokkaasti, ei tee susta saman tien ammattilaista.

Tuosta tuli mieleen iänikuinen hinnoitteluongelma: hintoja ei saisi ikinä polkea, mutta jos ei ole ammattilainen tai ammattitasoa, antaako se oikeutuksen vaatia ammattihintoja? Asennehan on usein se että tätähän tehdään siksi koska se on kivaa, ei siksi että siitä saisi rahaa. (No, ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa...) Jos harrastelija tekee halvalla tai ilmaiseksi, kai osalle lehdistä kelpaa vähemmänkin hieno jos vaihtoehtona on maksaa isompi palkkio. Samalla logiikallahan opiskelijatyövoimaakin käytetään.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 049
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #51 : 13.05.2009 klo 16:47:46 »
750 per sivu? yksi värisivu?


Timo

JanneT

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 133
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #52 : 13.05.2009 klo 16:55:06 »
Huh, löytyykö sellainenkin taho joka suostui maksamaan sarjakuvasta 750 e/jakso? Vai kuinka monesta tuhannesta sivusta tuo jakso koostui? :o

750 euroa minäkin olen pyytänyt lyhyistä mustavalkosarjakuvista sivulta, jos kyseessä on ollut tilaustyö. Yhden sivun jutuista enemmänkin.

Lainaus
Tuosta tuli mieleen iänikuinen hinnoitteluongelma: hintoja ei saisi ikinä polkea, mutta jos ei ole ammattilainen tai ammattitasoa, antaako se oikeutuksen vaatia ammattihintoja?

Kukas sinua estäisi? 'Ammattilaisetkin' ovat tyytyväisempiä kun eivät joudu kilpailemaan polkuhintoja vastaan. Elämäni ensimmäisen kuvituksen myin nuorena opiskelijajannuna 200 markalla. Toiseen tajusin pistää jo nollan perään.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

kaltsu

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 914
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #53 : 13.05.2009 klo 17:24:47 »
Vastailin lähinnä Auralle virallisemmassa hinnoitteluketjussa.

Lomapäivälle pitää vielä sen verran sanoa että kaipa säännöllinen kuukausipalkka saa ihmisen muuttumaan tällaiseksi päivänsäteeksi. Tsemppiä vaan kaikille teille friikkuina taisteleville ja lohduttautukaa edes sillä että mä oon äärimmäisen katkera siitä että saatte itse määrätä työaikanne.

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 457
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #54 : 13.05.2009 klo 18:03:57 »
Kukas sinua estäisi? 'Ammattilaisetkin' ovat tyytyväisempiä kun eivät joudu kilpailemaan polkuhintoja vastaan.

Ei kukaan estä ja on sitä yritetty. "Ei ole varaa maksaa enempää."

Tosin aina kun olen kysellyt hinnoittelusta, niin on käynyt ilmi että monet tekevät pienemmilläkin summilla, riippuen aina hiukan tilaajasta. Tosin varmasti katu-uskottava ammattilainen saa helpommin neuvoteltua itselleen isommat palkkiot kuin esimerkiksi suomimangaa piirtelevä teinityttö. Osa tekijöistä on helpompi korvata halvemmalla vaihtoehdolla, sillä aina löytyy porukkaa, joka on vain tyytyväinen jos saa kuvansa julkaistuksi.

rama

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 740
 • ”Be a devil, not a crybaby!”
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #55 : 13.05.2009 klo 18:57:46 »
Tosin aina kun olen kysellyt hinnoittelusta, niin on käynyt ilmi että monet tekevät pienemmilläkin summilla, riippuen aina hiukan tilaajasta.

Mä olen aina vastannut suoraan kysyttäessä paljonko veloitan eri tyyppisistä töistä. Yksi syy siihen miksi aloittelijat ja opiskelijat tekevät duunia paskahinnoilla on että harva ammattilainen puhuu hinnoittelustaan, ja näin päätoimittajan heitto ”nämä ovat alalla vakiintuneita hintoja” uppoaa höynäytettävään turhan helposti.
Jos olette epävarmoja katsokaa Kaltsun friikkuketjuun linkittämää hinnastoa, ottakaa yhteyttä alan järjestöihin tai kysykää ammattilaisilta. Heitä pyörii Kvaakissakin kasapäin.

Oma edit: Ai niin, unohdin mainita, että jos omista hinnoistaan ei kehtaa puhua ääneen se yleensä johtuu siitä että ne ovat liian alhaiset. Sopiva sauma itsekritiikille ;D
« Viimeksi muokattu: 13.05.2009 klo 19:03:43 kirjoittanut rama »
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 049
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #56 : 13.05.2009 klo 19:39:27 »
Lukekaapas ihan alusta se freekku-ketju.

Timo

rama

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 740
 • ”Be a devil, not a crybaby!”
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #57 : 13.05.2009 klo 19:44:36 »
Sivukysymys: miksi ihmeessä tämä ketju on sarjakuvanlukijoiden keskustelun puolella vaikka se ilmiselvästi käsittelee sarjakuvantekoa?
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

puro

 • Multirajoitteinen
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 338
 • Ei se siitä suttaannu.
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #58 : 13.05.2009 klo 19:47:26 »
Siirsin tekijöiden puolelle.

Emppu

 • Vieras
Vs: Mangan piirtäminen/ palkat
« Vastaus #59 : 13.05.2009 klo 20:11:39 »
Mua vaan on ihmetyttänyt toi DA:ssa pelottavasti kytevä itsensäpolkemismetodi: pyydetään tietynkokoisesta kuvasta tietyn verran ja koko ajan vain useammin sen summan voi laskea sormilla ja varpailla. Ymmärrän kyllä, että yksityishenkilöiden laskuttaminen on hieman eri asia kuin isojen mainosfirmojen ja kustantamojen, mutta missä se raja oikeesti menee? Lisäksi kun on katellu kaverien touhua, niin hieman pelottaa, etteivät tajua pyytää enempää, kun ryhtyvät kunnon töihin.
« Viimeksi muokattu: 13.05.2009 klo 20:13:39 kirjoittanut Empuska »