Kirjoittaja Aihe: Tuleeko sarjiksilla toimeen?  (Luettu 177524 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #225 : 13.02.2007 klo 21:03:41 »
Joka tapauksessa aika harvinaisia nykyään ovat menestyneet realistisen tyylin sarjat. Cloudin samaistettavuus on vain yksi osatekijä. Minulle ei ole vielä selvinnyt lopullisesti, miksi realistinen tyyli ei myy.

Johtuisikohan syy myös siitä että pelkistetty tyyli -> vähemmän informaatiota ->helpompi/nopeampi tajuta ->"vaivattomampi" lukijalle. Sopii siihen pikaruoka-mentaliteettiin paremmin, jota useimpien lehtien lukijat lehtien sarjakuvatarjonnalta odottavat. Helppoa, nopeaa, vaivatonta kahden metro/juna/bussipysäkin välissä tai kakalla ennen tärkeää palaveria.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #226 : 13.02.2007 klo 21:06:13 »
Joka tapauksessa aika harvinaisia nykyään ovat menestyneet realistisen tyylin sarjat. Cloudin samaistettavuus on vain yksi osatekijä. Minulle ei ole vielä selvinnyt lopullisesti, miksi realistinen tyyli ei myy.
Puhutaanko nyt Suomesta vai ylipäätään?

Oletan että kyse on pitkistä tarinoista albumimuodossa? Uskon kyllä että hyvä visuaalisesti realistislähtökohtainen, hyvin kirjoitettu, dramatisoitu, piirretty jne. sarjis voi myydä, mutta Suomen myynnillä tuskin pääsee lähellekään omilleen olisi laatu sitten kuinka timangia tahansa. Kannattaisi suunnata tähtäin heti ulkomaille ja Ranska on looginen kohde. En sitten tiedä jos esim. Hugo Pratt olisi syntynyt Suomeen ja olisi keksinyt Corton täällä, olisiko kukaan huomannut? Kuvittelisin että kyllä, mutta olisi voinut herra vaihtaa toiseen ammattiin ennen kuin ura olisi edes alkanut? Tälläinen ajatusleikki vain.

Onko realististyylisiä strippejä enää olemassakaan muita, kuin noita vanhoja ikuisesti jatkuvia sarjoja? Ei tule kyllä mieleen mitään kovin tuoretta, paitsi Timppa Mäkelän sunnuntaisarjis Hesarissa. Ja Watterson joskus revitteli myös sunnuntaiosioissaan.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2007 klo 21:07:59 kirjoittanut MarkZero »

Timo Kähkönen

  • Vieras
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #227 : 13.02.2007 klo 21:15:40 »
Jatkanpa pohdintaa. Suomalaisilla tekijöillä näyttää olevan aina lähtökohtana Suomen markkinat, tästä saan omallekin käsikirjoittajalleni usein huomautella. Jos sarjan haluaa ulkomaille, olisi loogista ajatella hiukan yleismaailmallisemmin ja kertoa asioista, jotka ovat yhteisiä kaikille ihmisille.

Anssi Rauhala

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 816
  • Aces High!
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #228 : 13.02.2007 klo 21:39:49 »
... Kannattaisi suunnata tähtäin heti ulkomaille ...
... esim. Hugo Pratt ... olisi voinut herra vaihtaa toiseen ammattiin ennen kuin ura olisi edes alkanut? Tälläinen ajatusleikki vain.
... Suomalaisilla tekijöillä näyttää olevan aina lähtökohtana Suomen markkinat...
... olisi loogista ajatella hiukan yleismaailmallisemmin ja kertoa asioista, jotka ovat yhteisiä kaikille ihmisille.

Vielä yksi, jos sopii: Vie aikaa lanseerata, luulisin. Vai tietääkö kukaan ketään (muuta kuin Kiroilevan Siilin), joka olisi heti ensijulkaisullaan tavoittanut hittistatuksen? Siis todella, heti huipulle, ensipainos loppuun viikossa ja puolitusinaa uusintapainosta lisää ekana vuonna? Sitä en luule tapahtuvan edes ulkomailla. Kuten VesaK on toisaalla maininnut, on yhä ihmisiä, jotka eivät tiedä, että B.Virtasesta on tehty kokooma-albumeja. Juba ehti tehdä vuosia töitä VW:n kanssa, ennen kuin eka albumi painettiin, ja silloin sen myyntiä edisti se, että se oli ollut olemassa ja suosittu strippisarja jo vuosia. Oikaiskaa, jos puhun läpiä päähäni.

Olen itse tehnyt albumisarjaamme nyt puolitoista vuotta, eka alppari on ollut saatavilla vuoden ja toka viisi kuukautta. Itse ajattelen yhä, että vuonna 2010 on kuusi albumia kasassa, ja silloin on mahdollista, että sarjasta kiinnostutaan. Sehän on siinä vaiheessa jo sarja. Sitten saan jatkaa työtäni rauhallisemmin mielin. Harmittaa tietysti se, että tunnen aloittaneeni liian myöhään.
"The ukulele army grows larger and larger, and soon we will dominate all media. Then you will all pay." (Jonathan Coulton)
http://anssirauhala.blogspot.com/

Timo Kähkönen

  • Vieras
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #229 : 13.02.2007 klo 22:07:08 »
Vielä yksi, jos sopii: Vie aikaa lanseerata, luulisin.

Harmittaa tietysti se, että tunnen aloittaneeni liian myöhään.

Tämä pitää varmasti myös paikkansa. Ehkä ruotsalaisilta ja norjalaisilta kestää tajuta ne vitsit (VW & BV) hiukan kauemmin kuin suomalaisilta. Vakavammin: lehdet tekevät päätöksiä hitaasti, mitä isompi lehti sitä hitaammat päätökset. Sopimukset ovat myös usein pitkiä. Mutta toisaalta, mitä hitaammin kauppa on syntynyt, sitä kauemmin myös korvaava sarja pysyy lehdessä. Tämä siis lehtimarkkinoilla.

Paljonkos Anssilla on ikää? Ei kai sitä ole koskaan liian myöhäistä. Eikö Astrid Lindgren aloittanut kirjailuhommat 40-50-vuotiaana? Jos elää terveesti, ei kai sitä kupsahdakaan kovin nuorena. Ja eläkkeellehän sarjakuvapiirtäjät harvemmin jäävät, eli kuolevat kynä kourassa.

EDIT: Tarkistin luotettavasta lähteestä (Wikipedia) että Peppi Pitkätossu julkistettiin kun Lindgren oli noin 38-vuotias.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2007 klo 22:12:35 kirjoittanut Timo Kähkönen »

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #230 : 13.02.2007 klo 22:08:50 »
Vielä yksi, jos sopii: Vie aikaa lanseerata, luulisin.

Tuo on kyllä totta. Mutta toisaalta nykyaika ja internet on muuttanut asiaa siten, että laatu voidaan löytää nopeammin (enkä tarkoita tällä tiettyä siiliä ;). Esim.  elokuvapuolella on esikoisohjaajia jotka ovat menestyneet esikoisohjauksellaan. Tottakai taustalla on yleensä vahva lahjakkuus ja koulutus, mutta tieto kulkee paremmin tässä suhteessa.

Mutta yleensä ottaen kärsivällisyyttä tarvitaan. Sitä kuuluisaa nöyryyttä, vaikka tuo sana on jo inflaation kärsinyt Timo Jutilan vuoksi. Niin paljon on noita tarinoita huipputekijöistä, jotka saivat uransa alussa pakit paikasta kuin paikasta. Bill Wattersonin uraa oli hauska lukea. Ne syndikaattiheebot, jotka Wattersonin hylkäsivät näkevät varmaan vieläkin painajaisia.
« Viimeksi muokattu: 13.02.2007 klo 22:12:36 kirjoittanut MarkZero »

Jukka Koivusaari

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 349
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #231 : 14.02.2007 klo 10:45:49 »
Scott McCloud oli selventänyt aika hyvin miksi näin on. Onneksi voi kuitenkin yhdistää realistiset ja pelkistetyt elementit, eikä tuloksena edes tarvitse olla pelkkää "mangaa".

 Siis niinkuin Mämmilä  ja  Unto Uneksija .

Joka tapauksessa aika harvinaisia nykyään ovat menestyneet realistisen tyylin sarjat. Cloudin samaistettavuus on vain yksi osatekijä. Minulle ei ole vielä selvinnyt lopullisesti, miksi realistinen tyyli ei myy.

Realistinen vitsisarja on aika vaikea laji ja viimevuosina juonelliset jatkosarjat eivät  ilmeisestikään ole oikein olleet muodissa.

« Viimeksi muokattu: 15.02.2007 klo 10:08:19 kirjoittanut Jukka Koivusaari »
----  https://huuskamuikkula.blogspot.com/

Veli Loponen

  • Isoveli
  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 11 080
  • <><
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #232 : 14.02.2007 klo 10:54:24 »
viimevuosina juonelliset jatkosarjat eivät ilmeisestikään ole oikein olleet muodissa.
Enkä yhtään ihmettele. Mustanaamio tuntuu olevan yhden tai kahden ruudun ihmettelyä, joten ei tarina pahemmin etene (yhdessä vaiheessa seurasin sitä vähän pidempään sivusilmällä ja monta viikkoa pyörittiin samassa kohtauksessa). Hiltusen Kalkkaroa en ole ruvennut seuraamaan, kun ei tuu Aamulehteä niin aktiivisesti seurattua, mutta se vähä, mitä oon lukenut on ollut ihan kelvollista.
Sanoisin siis, että kyllä sitä juonisarjoillekin sanomalehdissä olisi tilaa, mutta ne vaatisivat uudistamista. Uutta puhtia.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

rama

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 709
  • ”Be a devil, not a crybaby!”
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #233 : 14.02.2007 klo 11:05:21 »
Olen unelmoinut aina että saisin tehdä hyvää tienestiä realistisella piirrostyylillä, mutta toistaiseksi olen joutunut tyytymään pottuneniin ja hyvin pelkistettyyn, nopeaan tyyliin. Kylmä totuus on, että pelkistäminen myy, realismi ei.

Puhumattakaan siitä kuinka työläs ja aikaavievä realistinen tyyli on (ja aina löytyy joku besserwisseri valittamaan siitä kuinka oikeanpuoleinen kulmakarva on hieman ohuempi), kun taas pelkistetyt on kerran piirtämään opittuaan todella nopeaa lätkäistä paperille. Asiakas kun ei maksa siitä sarjakuvasta suhteessa työtunteihin...


Oma edit: Huomasin luettuani sivun 16 loppuun asti, että vähän meni toistoksi tämä kommenttini, mutta jääköön tähän. Eipähän tarvitse mennä 'Murhe'-ketjuun kitisemään... :P
« Viimeksi muokattu: 14.02.2007 klo 11:22:43 kirjoittanut rama »
”My problem lies in reconciling my gross habits with my net income”                      
      Errol Flynn

https://oblivionhigh.wordpress.com

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #234 : 14.02.2007 klo 11:19:55 »
Miksi VW tai B.Virtanen eivät tunnu menevän kaupaksi ulkomailla?
Kulttuurierot. B.Virtasta ei tajuta Ruotsissa ja Ranskassa koska työkulttuuri on aivan toinen. Sama pätee V&W:iin, parisuhdetta ruoditaan toisella tapaa. Vesku mainitsi Henki & Elämä-tapaamisessa että ruotsalaisilla on jo oma viivijawagner mutta sitä ei tajuta täällä eikä V&W:ia siellä.

Ulkomailla on kuitenkin markkinat, ei Suomessa. Sinne pitää päästä, jos mielii suurista yleisöistä ja toimeentulosta.
Ainakin kirjallisuuspiireissä on käynyt selväksi että tämä on yleinen harha. Ensipainokset on samansuuruisia kaikkialla, samoin palkkiot. Sopimukset ovat jopa huonompia, ja agentti nykäisee 20 % siitäkin vähästä. Ruoho vain on vihreämpää. Kisa on kovaa eikä Euroopassa päde ne kaupankäynnin lait mihin Suomessa on totuttu.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #235 : 14.02.2007 klo 11:29:32 »
Ainakin kirjallisuuspiireissä on käynyt selväksi että tämä on yleinen harha. Ensipainokset on samansuuruisia kaikkialla, samoin palkkiot. Sopimukset ovat jopa huonompia, ja agentti nykäisee 20 % siitäkin vähästä. Ruoho vain on vihreämpää. Kisa on kovaa eikä Euroopassa päde ne kaupankäynnin lait mihin Suomessa on totuttu.
Mutta kuitenkin sellaiset lehtisarjat ovat saaneet useissa maissa suuren yleisön kuin: Dilbert, Lassi ja Leevi, Jere, Tenavat, Harald Hirmuinen, Karvinen, Masi, Mustanaamio. Ja sellaiset albumisarjat kuin: Asterix, Lucky Luke, Tintti.

Kisa on varmasti kovaa kaikkialla, mutta eipä nykyään juuri sellaista alaa ole, jossa ei olisi kilpailua.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #236 : 14.02.2007 klo 11:42:37 »
Dilbert, Lassi ja Leevi, Jere, Tenavat, Harald Hirmuinen, Karvinen, Masi, Mustanaamio.
Näiden takana on hirvittävän suuret markkinointikoneistot. Näitä kauppaavat yritykset eivät ole opetelleet bisneksen sääntöjä vaan luoneet ne. Ei kukaan elokuva-alallakaan usko että pärjäisi Paramountia tai Buena Vistaa vastaan.

Asterix, Lucky Luke, Tintti.
Näillä sarjoilla on ikää ja sen myötä mainetta. Silloin kun ne luotiin ajat oli ihan toiset. Maailmalle kun lähtee niin vastassa on maailmantähdet. Pitäisi olla kaikkia noita edellämainittuja parempi. Oma matsku kisaa Manaran ja Bilalin kanssa, kuin myös edesmenneiden Prattin ja Franquinin hengentuotteiden kanssa.

En sano etteikö ulkomaanmarkkinoilla voisi menestyä, mutta sen sijaan että ryhtyy kurkottelemaan kuuta kannattaisi paremminkin keskittyä siihen minkä oikeasti osaa. En vastusta kurkottelemistakaan mutta silloin täytyy varautua isoihin pettymyksiin.

Timo Kähkönen

  • Vieras
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #237 : 14.02.2007 klo 11:53:20 »
...Ei kukaan elokuva-alallakaan usko että pärjäisi Paramountia tai Buena Vistaa vastaan...
...Pitäisi olla kaikkia noita edellämainittuja parempi...
Hyviä näkökohtia tuot esiin. Mutta eipä olisi varmaan Paramountia ja Tinttiäkään syntynyt, jos lähtökohta-ajatuksena olisi ollut, ettei pärjätä. Mainitsemissasi näkökohdissa on heijastumia suomalaiskansallisesta alisteisesta ajattelusta, mistä minä sanouduin irti jo vuosia sitten. Ihmiset, jotka eivät usko menestyvänsä, ovat juuri sitä kansanosaa, joka on omiaan marketin kassalle tai liukuhihnatyöhön.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 816
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #238 : 14.02.2007 klo 12:05:42 »
Ihmiset jotka uskovat menestyvänsä ovat juuri sitä kansanosaa jotka tekevät kolisevan konkurssin.

Yrittää pitää, mutta Formula-1:n seuraaminen on opettanut mitä riskinotto tarkoittaa. F1-maailmassa on paljon ihmisiä joilla olisi varaa perustaa vaikka kolme tallia ja rakentaa oma kilparata, mutta eivät sitä tee vaikka haluaisivat. Kyse on rahoituksesta. Niillä tyypeillä on varaa kolmeen F1-talliin juuri sen vuoksi että eivät ole sitä tehneet. Bisneksen pääidea on aina että pitää saada joku muu maksamaan omat ideansa. Ne jotka siihen pystyy rikastuu, haaveilijat köyhtyy. Siksi on tärkeää hallita se mitä osaa, ei haaveilla sellaisesta mitä ei osaa. Tietysti voi opetella osaamaan, mutta pitää saada joku muu maksamaan se.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Tuleeko sarjiksilla toimeen?
« Vastaus #239 : 14.02.2007 klo 12:07:00 »
Sitte on semmonen juttu että kyllä toimeentulo aina löytyy, kunhan ei ole nirso. Heroiinille on aina luotavissa rahaisat markkinat.

Karviselle on aina luotavissa rahaista markkinat. Mutta on eettisesti väärin piirtää Karvista - silloinkin vaikka perhe muuten kuolisi nälkään.