Pistetäänpä tämä tännekin, muutenkin kuin vain valvojien valvottavaksi:
Tuomas Tolosen estetiikan (filosofian) peruskurssi räjäytti minunkin pääni. Mutta tuollaisia kaavoja ne juurikin ovat.
Jos A = C, niin ei-B. Jos B, niin A ei voi olla C.
Koska brutaali oikeistolainen Koomikko (A) on oikeistolainen Rorschachin (B) (erityisesti v. 1975 jälkeisen live and let die -R:n) esikuva, on Naamioitu oikeus (C) pitänyt poistaa yhtälöstä jo ennalta, koska hän oli (vasemmistolainen?) antiteesi Koomikolle.Yhtä brutaali ehkä, mutta ei sama kuin A.
Kun muistaa, että "Big Numbersin" piti pohjata osiltaan fraktaaligeometriaan, on aika ilmeistä, että yrttisavukkeidensa välissä Moore nimenomaisesti käytti filosofista matematiikkaa jo laatiessaan Watchmenin hahmojen välisiä suhteita.
Kuten totesin, juoni kulkee pitkälti hahmovetoisesti. Tri Manhattanin "hajoita ja kokoa" toistuu myös hahmojen välisissä suhteissa. Koneisto voi toimia vain jos rattaat pyörittävät toisiaan. Jos tulee klappia, viallinen ratas on poistettava.
Plus sitten, että koko opus vilisee geometriaa, varsinkin pyramideja. Sekä että Moore on jo kauan sitten hurahtanut egyptiläiseen
mytologiaan ja magiaan... Ei mikään ihme, että Vartijat on nörttien kulttiteos. Pyhä Pythagoraspannu sentään!
No niin ja sillälailla. Tämä just on sitä ylitulkintaa, mutta voi sen lukea tuollakin lailla. Sehän se on Wartijoiden hieno puoli. Yksi niistä.
Nyt alan kuunnella BoneyMää. "By the rivers of Babylon..."