Kuten sanoin en haluaisi kritisoida. Hyvä jos joku viitsii nähdä vaivaa ja kirjoitella noita. Kävin katsomassa yhden Lurkerin artikkeleista se sattui olemaan
LipeäkalastaWikipedian otteet jäljempänä lihavoituna.
"Lipeäkala oli suomalaisen huumorin vuosikirja, joka ilmestyi jouluksi vuosina 1926-1963. Sitä julkaisi Suomen aikakauslehdentoimittajain liitto."Oikeampi muoto tekstissä olisi ehkä (huom. myös isot kirjaimet):
Sitä julkaisi Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto, jonka piiristä löytyivät myös kirjan toimittajat. Kirjalla lienee ollut sellainen aika liukuva toimituskunta ja tuo liitto sitten omisti/omistaa oikeudet ns. Lipeäkala-brändiin.
Wikin kuvassa olevan lätyskän kannessa lukee Gummerus. Lipeäkalaa kustansi Gummeruksen lisäksi ainakin Tammi ja Kauppiaitten Kustannus Oy. (Alkuvaiheessa liiton nimi oli pelkkä Aikakauslehdentoimittajain Yhdistys ry.)
"
Lehti sisälsi pakinoita (esim. Aapeli, Kai de puu, Valentin) ja pilapiirroksia, joissa usein tehtiin pilaa kuluneen vuoden ilmiöistä."
Tuossa ei mainita ollenkaan kuvasarjoja, joita ainakin Asmo Alho ja vaikkapa R. Western-Doll niihin väsäsi. Alho lienee tehnyt myös monet kirjojen kannet (v. 1946 on Maija Karman kansi). Kirjoittajien lista on Wikipediassa melko suppea. Jonkun Outsiderin ja Armas J. Pullan voisi esimerkiksi mainita, ja uudemmista kuriositeetin vuoksi esim. Satu Waltarin ja Ksantipan (vaikka suurin piirtein kaikki eli aika monet alan ihmiset kirjoihin varmaankin kirjoitti?). Minulla on ainoastaan vuosien -46 ja -63 Lipeäkalat, mutta niissä kuvituksen painopiste on mielestäni
pakinoiden kuvituksessa ja mainituissa
kuvasarjoissa (tekstillisissä ja tekstittömissä), yksittäisiä pilapiirroksia (jotka Wikipedia mainitsee) on vähemmän.
Mainittujen Lipeäkalojen sisällön viittauksia kuluvaan vuoteen (mitä Wikipedia mainitsee) (pitäisikö olla viittauksia julkaisuvuoteen?) en ollut oivaltanut, eikä tämä yhteys mielessäni oikein tarkistuksen jälkeenkään syty. Toki kirjoitukset ovat aina suhteessa aikaansa yms. mutta minusta tuo ei ole mitenkään hallitseva piirre. Toisaalta en epäile, etteikö eri vuosina olisi ollut erimoisia meininkejä. Enemmänkin aiheisto tuntuu minusta olevan arkifantasiaa eli asioiden kääntämistä päälaelleen, humoristista liioittelua, tms. kevyttä lukemista.
"Markkinoilla oli muitakin humoristisia joululehtiä, kuten Arijoutsin Joulupippuri ja Veli Giovannin Joulukärpänen.
Lipeäkalan henkinen perillinen sisällöllisesti oli Kutka, eräänlainen vuosikirja, joka aloitti ilmestymisensä vuonna 1978."Nämä ovat loppuun hyviä lisäyksiä, mutta ehkä kuitenkin hieman irtonaisia ja pitkiä, kun katsoo minkä verran itse otsikon aiheesta on juttua. Olikos Kutkassa muita kuvittajia kuin Timppa?
Haluan vielä huomauttaa, että tämä kirjoitukseni ei pyri olemaan täydennys ko. artikkeliin, eikä se siksi myöskään ole asianmukaisella (asiallisella) tyylillä laadittu. Onpahan tässä vain joitakin huomioitani aiheesta.