Jäin pohtimaan julkaisutahdin vaikutusta jatko-osien kaupalliseen menestykseen ja kun nyt viikonloppuna oli hieman luppoaikaa, niin koetin tarkastella sitä tilastollisesta näkökulmasta.
Aineiston kokosin
Box Office Mojosta, wikipediasta ja
IMDb:stä. BOM:sta sain leffojen budjetit ja avausviikonloppujen tuotot. Kaupallisen menestyksen laskin avausviikonlopun tuoton ja budjetin suhteena. Näin pääsin eroon inflaatiosta ja kaikesta muusta rahan arvoon vaikuttavasta. Sitten tarkastelin kaupallista menestystä suhteessa jatko-osien julkaisuun edelliseen osaan verrattuna (kts. oheinen kuva) satunnaisesti valituissa jatko-osissa. "Satunnaisen" valinnan tein sen mukaan mitä leffoja tuli mieleen keskittyen leffoihin, joiden jatko-osat ilmestyivät erilaisilla viiveillä.
Kuten kuvasta näkee, niin suurin osa jatko-osista tehtiin viiden vuoden sisään edellisen osan julkaisusta. Tälle välille osuu myös suurin osa menestyneimmistä leffoista (suhteessa budjettiin) vaikkakin kaikista menestynein jatko-osa (Clerks II) tehtiin 12 vuotta ensimmäisen osan jälkeen. Clerks II menestys johtuu pienestä budjetista ja viiden vuoden ikkunaan osuu suurin osa jatko-osista, joten on ymmärrettävää, että sieltä löytyy eniten menestyksiäkin.
Mitä kauemmaksi aikajanalla mennään, niin sitä vähemmän leffoja siellä on, joten tilastollisten johtopäätösten teko on hankalaa. Selvää kuitenkin on, että floppien määrä ei merkittävästi kasva ajan kuluessa ja jos leffa tuottaa kolmasosan budjetistaan avausviikonloppunaan, niin pitäisin sitä hyvänä tuloksena.
Tarkastelin myös kaupallisen menestyksen suhdetta leffojen saamiin arvioihin IMDb:ssä mutta "laadun" ja menestyksen väliltä ei löytynyt selkeää riippuvuutta. Tämäkään ei yllätä, sillä kyseessä oli avausviikonlopun tuotot, joten tieto leffan tasosta ei ennätä kunnolla vaikuttaa katsojien valintoihin.
Näkisin siis, että jatko-osan julkaisun ajankohdalla ei itsessään ole merkitystä leffan menestymisen suhteen. Oleellisinta on pitää fanien kiinnostusta yllä leffaa odotellessa tai sitten herättää se riittävän ajoissa ennen ensi-iltaa. Tästähän Vincent mainitsi jo pari viestiä sitten. Marvel osaa tämän pelin hyvin, enkä yhtään ihmettelisi, jos suhteellisen iso siivu leffojen massiivisista budjeteista kuluisi mainostamiseen ja nettihypen kasvatukseen. Sin City II:n tapauksessa en huomannut minkäänlaista hypetystä ja näköjään yksi kielletty mainosjuliste ei saanut riittävästi huomiota mediassa. Tuli myös mieleen, että Millerin sysipaska The Spirit" -leffa saattoi myös vähentään kiinnostusta hänen tekemisiään kohtaan.
Sin City II sai muuten vertailussani todella huonon suhdeluvun. Se oli vain 0.1 eli avausviikonloppu tuotti vain 10 % leffan budjetista. Vastaaviin lukemiin ylsivät sellaiset klassikot kuin Babe: Pig in the big city (7 %), Basic Instinct 2 (5 %), Boondock saints (7 %), Highlander II (16 %), Home Alone 3 (16 %), Kummisetä III (12 %), Son of the Mask (9 %), Universal Soldier returns (10 %) ja XXX: State of the Union (11 %).